Românii la Jocurile Olimpice de la Londra

 
Jocurile Olimpice de la Londra se vor deschide mâine, vineri, 27 iulie 2012. Capitala Marii Britanii găzduiește cea de-a treizecea ediție a Olimpiadei moderne. Ceremonia se va bucura de prezența Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, care va deschide oficial jocurile, în calitate de șef de Stat-gazdă.

Regina Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întâmpinată de președintele Comitetului Internațional Olimpic la intrarea în Stadionul Olimpic. Ceremonia va cuprinde procesiunea echipelor participante, în ordinea alfabetică a numelui țării lor, pronunțat în limba engleză. Excepție vor face echipa Greciei, care va intra prima, și cea a Regatului Unit, care va defila ultima. Discursul de deschidere va fi rostit de președintele Comitetului Internațional Olimpic, Jacques Rogge, după care Regina Elisabeta a II-a va declara oficial deschisă a 30-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne. 15,000 de persoane vor fi în teren la ceremoniile de deschidere și închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012.

La Jocurile Olimpice de la Londra vor fi prezenți membri ai Familiilor Regale ale Marii Britanii, Spaniei, Suediei, Danemarcei, Norvegiei, Olandei, Belgiei, Luxemburg și Monaco.

În competiția pentru câștigarea organizării celei de-a 30-a ediție a Jocurilor Olimpice, Londra a avut câștig de cauză în fața Moscovei, Parisului, New-York-ului și Madridului. Ultimele ediții ale Olimpiadei de vară au fost la Beijing în anul 2008, la Atena în anul 2004 și la Sydnei în anul 2000.

Pregătirile pentru Olimpiadă s-au derulat în capitala britanică timp de șapte ani. Satul Olimpic a fost construit în periferia estică a orașului și a fost completat cu 45 de hectare dedicate vieții sălbatice (păsări, animale și vegetație), ca o componentă ecologică a proiectului.

Competiția a necesitat crearea a 4,700 de medalii, fiecare cântărind 400 de grame și având gravate pe muchie sportul și disciplina pe care le premiază. Pe față este desenată zeița Victoriei (Nike), iar pe spate stema Olimpiadei 2012 și râul Tamisa. Se estimează participarea a 10,500 de sportivi reprezentând 202 națiuni. Vor avea loc 302 competiții, reprezentând 26 de sporturi și 39 de discipline.

Jocurile Olimpice moderne s-au reluat în anul 1896, la Atena. Comitetul Național Olimpic a fost creat în anul 1914, în timpul domniei Regelui Carol I.  România a participat la Jocurile Olimpice pentru prima oară în timpul domniei Regelui Ferdinand, în anul 1924, la Paris. De atunci încoace, delegația României a fost prezentă la toate edițiile Jocurilor Olimpice, cu excepția JO de vară din 1932 și 1948, precum și a JO de iarnă din 1960. De la Paris (1924) până la Beijing (2008), sportivii români au obținut 292 de medialii olimpice, dintre care 86 de aur, 89 de argint și 117 de bronz.

La Londra, în iulie și august 2012, lotul olimpic românesc este format din 103 sportivi din atletism, box, canotaj, ciclism, gimnastică, haltere, judo, kaiac-canoe, lupte, natație, polo, scrimă, tenis, tenis de masă și tir.

Principesa Moștenitoare și cu mine suntem cu gândul alături de sportivii români din lotul olimpic și susținem, din toată inima, evoluția lor la Olimpiadă.

5 comentarii

 1. Cerasela Platz says:

  Doresc pentru toti sportivii Jocurilor Olimpice din Londra, o competitie inteleapta.
  Cei mai buni sa castige, cu ajutorul lui Dumnezeu si a tuturor acelora, care, va iubesc si incurajeaza. Sa credem impreuna in sportul adevarat si frumos.

 2. Kalidasa a spus asa: “Osteneala dată pentru un lucru bun izbândeşte.”. Mult succes sportivilor romani!

 3. Valeria Heres says:

  mult succes tuturor participantilor la aceasta frumoasa competitie!

 4. Comentarii pe Facebook says:

  #
  Doina Marin Hai Romania!
  #
  Anca Trifan Mult succes sportivilor romani!
  #
  Monica Gasparini mi piace
  #
  Gina Pascariu mult succes
  #
  George Donen Monarhia si numai Monarhia va salva Romania!!
  #
  Mutty Peta succes tuturor sportivilor!
  #
  Les Lutic sa Traiasca Monarhia Romana
  #
  Valeria Mihailescu Sunt cu familia regala.Sa ne traiti ! Succes romanilor la olimpiada.
  #

 5. Nicoleta says:

  Mult succes sportivilor romani !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49494972
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate