“Războiul Regelui”

Știre ProTV

Joi, 5 aprilie 2016, în Capitală, în prezența Custodelui Coroanei române, a avut loc avanpremiera filmului documentar Războiul Regelui. Gazda serii a fost realizatorul filmului, John Florescu. Au fost prezente Altețele Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Maria și Excelența Sa dl Alexandru Philips Nixon.

Filmul prezintă imagini în premieră și dezvăluiri ale Regelui Mihai, ultimul șef de stat rămas în viață din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, împreună cu întreaga Familie Regală, a apreciat filmul ca fiind o excepțională realizare istorică și artistică, considerând că este, probabil, cel mai bun film documentar pe această temă realizat vreodată.

Fotografii de Daniel Angelescu.

Aflată la confluența interesului Germaniei lui Hitler și a șantajului sovietic, România avea să intre în Al Doilea Război Mondial cu un Rege care abia împlinise 19 ani.

Tânărul monarh avea să schimbe însă deznodământul războiului și chiar cursul istoriei prin deciziile sale. Mihai I, dar și istorici și experți militari vorbesc în documentarul “Războiul Regelui” despre momentele-cheie ale anilor 1940.

Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, la 23 august 1944, este considerată de Wesley Clark – fost comandat al trupelor NATO – o decizie crucială a tânărului rege.

Wesley Clark, general în rezervă al armatei americane, fost comandant NATO: “Este remarcabil curajul pe care l-a avut Majestatea Sa, ca tânăr lider care a venit în sprijinul Aliaților, în loc să continue cu mașinăria de război a lui Hitler. A dovedit abilitate politică să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste. Ai nevoie de un mare curaj pentru așa ceva”.

Din păcate, România avea să intre în sfera de influență sovietică, iar alungarea regelui devenise doar o chestiune de timp. Scenariul lui Stalin avea să fie pus în aplicare de premierul Petru Groza.

Ioan Scurtu, istoric: “Petru Groza a avut o introducere în stilulul caracteristic, așa, mai glumeț, în care a spus că a venit vremea să ne desparțim elegant de monarhie și i-a prezentat actul de abdicare”.

“Petru Groza mi-a spus că avem 1 000 de tineri în închisori, în acest moment, și dacă nu semnez rapid abdicarea, îi va împușca pe loc. A fost foarte clar”.

Din păcate, abdicarea forțată a monarhului avea să arunce poporul român într-o lungă suferință, iar pe tânărul rege într-un chinuitor exil de aproape jumătate de secol.

8 comentarii

 1. Cristina-Adriana Popescu says:

  Felicitari!

 2. Felicitari! Oare se va putea viziona si cu alte ocazii? Ar fi frumos sa ajunga la cat mai multa lume!

 3. Liliana Sora says:

  O scriere în imagini a istoriei adevărate, trăită şi povestită de un OM , o voce, un simbol naţional, o legendă vie a românilor – MS Regele Mihai I al României.
  ”Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul ” iar ” istoria fără adevăr îşi pierde însemnătatea, ea nu mai este istorie. ” spunea Nicolae Bălcescu respectiv, George Bariţiu.
  Trăiască Regele !

 4. Emilian T.Vandenboer says:

  O abdicare fortata nu este o abdicare. S-a folosit forta si santajul. Abdicarea asa zisa semnata de MS Regele Mihai al Romaniei NU ESTE VALABILA. Aceasta modalitate de a forta pe MS Regele sa semneze contravine tuturor normelor juridice
  ale lumii democrate de pe planeta Pamant.
  Monarhia renaste Romania
  Cu adanc respect fara de Casa Regala de Romania
  Emilian T.Vandenboer

 5. Diana Lucia Zotescu says:

  Cu siguranta, un film care trebuia facut si care, indubitabil, trebuie vazut de cat mai multa lume. Accesul la adevar a fost, in fine, deblocat, asa ca nimeni nu mai poate invoca lipsa surselor de informare – chiar daca nu prin efortul celor ce erau cei mai in mmasura sa o faca, Ministerul Educatiei. Astept cu nerabdare sa vizionez acest film carfe sxzper sa intre in reteaua nationala de distributie cinematografica.

  Felicitari autorului si interpretilor !

 6. Radu says:

  Din pacate acest film a fost difuzat la o ora destul de tarzie….pentru ca, probabil pentru PRO-TV emisiunea FERMA este mai importanta decat adevarul despre istorie…CENZURA inca mai exista

 7. Marius says:

  Din pacate acest film a fost difuzat la o ora tarzie. As dori reprogramarea acestuia la o ora de maxima audienta pentru a putea fi vizionat de cati mai multi romani.Ce-am invatat la scoala nu a fost istoria adevarata a neamului nostru , ci a fost inventie sovietica pentru a ne indobitoci.

 8. Ritta Stoica says:

  Felicitari !!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50321786
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate