Prelegere despre buna guvernare

La Colegiul Național de Apărare, seria anului 2010 a început cursurile luna trecută. Este cea mai înaltă formă de învățământ politico-militar din țară și una dintre cele mai bune inițiative ale ultimelor două decenii privind instituțiile Statului român și procesul de profesionalizare și consolidare a lor. Colegiul, pe care l-am absolvit acum opt ani, reunește anual serii de câteva zeci de personalități din domeniul politic, militar, din mediul de afaceri și din societatea civilă, pentru a le perfecționa profesional și pentru a oferi reprezentanților puterii șansa de a sta alături unii cu alții și de a schimba idei.

P1030788.JPG

Buna guvernare, la rândul ei, este un concept recent, promovat cu insistență de democrațiile liberale ale lumii, mai ales în spațiul european. Am plăcerea de a fi invitat în fiecare an să țin o prelegere la Colegiul Național de Apărare.  Anul acesta, ca și anul trecut, am prezentat o privire a Casei Regale privitoare la conceptul de bună guvernare.

Înatâlnirea a fost cu atât mai importantă pentru mine cu cât în sală se aflau personalități reprezentând Parlamentul, Guvernul, Administrația Prezidențială, Armata, alte instituții ale Statului, alături de oameni de afaceri și de ziariști, de oameni de cultură sau activiști sociali.

P1030786.JPG

Am vorbit despre importanța profesionalismului, a competenței, a eticii instituționale și a modelului, în viața publică românească. Guvernarea nu este un termen legat strict de Guvern, de activitatea politico-administrativă a țării. Buna guvernare este un concept referitor la întreaga arie a instituțiilor Statului, la tot ce are legătură cu domeniul public și cu cei care-l deservesc.

Așadar, în democrațiile liberale, mai ales în țările cu mare stabilitate și respectabilitate, buna guvernare s-a obținut nu doar prin consolidarea democrației și a libertăților, prin crearea unui Establishment subordonat politicului, ci și prin competență, încredere, respect, cultivarea valorilor instituțiilor.

Nu sunt teme noi în luările mele de poziție publice. Am vorbit despre aceste lucruri în fiecare an, acolo unde am putut s-o fac: în universități și licee, în mediul de afaceri, în fața telespectatorilor, în administrațiile locale sau în asociațiile de breaslă.

P1030787.JPG

Dar, așa cum spuneam, schimbul de idei pe această temă cu oameni care fac parte din Establishment este esențial, fiindcă în mâna specialiștilor, a profesioniștilor din instituțiile Statului stă justa balanță între politic, conjunctural, subiectiv, individual și interesul general, competență instituțională, etică și servirea cauzei pe termen lung a României.

Profesionalizarea României mileniului III este o temă care preocupă Academia Română și asociații civice. Ea este cheia de boltă a bunei guvernări, fiindcă înglobează în ea garanția că dinamica politică, atât de necesară unei societăți libere și deschise, va fi mereu dublată de voci autorizate în toate domeniile, de puterea bunului exemplu personal, de generozitate și simț de răspundere, de viziune și de o paletă cât mai diversă a felului de a fi lider.

9 comentarii

  1. iulia boros says:

    taote aceste puncte atinse sunt mai mult decit adevarate. Din pacate Romania este cea mai frumoasa si bogata tara din multe puncte de vedere: capital uman, constiinta national si religioasa, inteligenta, cultura(chiar si ea, la multe categorii de populatie), spirit civic si multe altele. Dar, caci exista si un dar, ceea ce o conduce nu este spiritul bunatatii, ci al raului. Sa speram, asa cum suntem noi romanii optimisti, ca acest val de rau se va risipi si copiii nostii macar (asa cum sperau si parintii nostrii) se vor trezi intr-o zi cu soarele deasupra capului, stralucind!!!!!

  2. Alin Horj says:

    Articolul Altetei sale si doua vorbe schimbate cu Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy in aceasta seara, m-au facut sa ma simt foarte implinit in aceasta seara.

    Cu toata stima,

    Alin Horj

  3. Atunci cand reforma va patrunde in toate institutiile statului si vor exista oameni competenti interesati sa schimbe ceva in Romania,atunci probabil tara va porni pe o cale noua si se vor deshide alte perspective pentru refacerea economica a tarii.Atata timp cat vor exista partide corupte care subordoneaza aparatul guvernamental intereselor peresonale,parvenirii,nu se va schimba nimic in Romania.Totusi este un inceput bun pentru infrastructura guvernamentala faptul ca exista colegii acreditate conduse de cadre capabile,care scot absolventi bine pregatiti care vor prelua institutiile Romaniei si vor aduce schimbarile de care are nevoie tara.

  4. Foarte interesante si importante initiativele Altetei Voastre,sunt pasi benefici mai ales pentru tinerii politicieni care au probe sa vina pe scena politica cu o mentalitate noua,e cazul sa schimbam fata Romaniei ,doar DVS.puteti s-o faceti.E bine ca informati cetatenii despre toate initiativele marete pe care le intreprindeti!Mult succes ,Domnu sa binecuvanteze FamiliaRegala! Cu plecaciune, Eleonora Stamate-Tecuci

  5. Curios says:

    .
    Alteta Voastra,
    Inca din timpul precampaniei Voastre, la Prezidentiale, 2009,
    am inteles ca sunteti adeptul intelesului acestui citat:
    „Nu mi-a fost niciodata teama de riscurile sinceritatii”.
    (Nicolae Titulescu)
    .
    Suntem interesati sa aflam adevarul legat de luna februarie, care nu apare,
    de la deschiderea blogului AVR,
    decat ca “march”, inregistrata?
    Bineanteles, daca nu reprezinta o insemnare simbolica personala.
    .
    Adevărul dă linişte şi pace, neclaritatea dă tulburare şi teamă.
    Va multumim.

  6. stelian r. says:

    Mare noroc avem ca putem urmari blogul Dv. Doar asa mai aflam ce evenimente importante se petrec in Romania. Va doresc in continuare sanatate, sa nu obositi ,sa nu renuntati, niciodata. Cu deosebita stima, s.r.

  7. Petra says:

    In loc sa faceti atatea prelegeri intre voi si sa pareti uni altora extraordinari de tari, mai bine ati face ceva pentru tara asta, daca nu pentru noi, astia mai batrani, macar pentru educatia copiilor ce sunt si vor urma!

  8. Ptr. Petra, comentariul nr.7. says:

    Alteta Voastra,
    Cu permisiunea Voastra mi-as exprima aprecierea aceasta.
    .
    http://blog.stancamantuirii.net/search/label/Intelepciune%20pentru%20viata

  9. Pentru Petra says:

    Multumim pentru comentariu. Va rog apasati pe link-urile de mai jos pentru mai multe informatii despre implicararea noastra in serviciul Romaniei, in special pentru batrani si copii:

    http://www.fpmr.ro/

    http://www.fpmr.ro/index.php?page=ce-facem-proiectele-noastre

    Ce face Fundatia Principesa Margareta a Romaniei:

    Ajutam copiii, familiile si varstnicii aflati in situatii sociale si materiale dificile.

    Incurajam talentul individual si il promovam atunci cand il gasim, oriunde il gasim.

    Aducem laolalta copiii, tinerii si varstnicii, deschizand noi cai de dialog intre generatii.

    Lucram in cadrul comunitatilor defavorizate, pe intreg teritoriul Romaniei, oferind beneficiarilor nostri instrumentele si cunostintele pentru ca acestia sa se poata ajuta singuri.

    Centrele comunitare pe care le infiintam se bazeaza pe parteneriate puternice cu organizatiile locale, cu societatea civila, cu institutiile si autoritatile locale, cu sectorul de afaceri.

    Pornind de la aceste parteneriate dezvoltam proiecte comunitare puternice, intergernerationale, sustenabile pe termen lung.

    Principesa Margareta a Romaniei

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50572173
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate