Episcopul Florentin Crihălmeanu, In Memoriam

Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu tristețe vestea trecerii la Domnul a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Preasfinția Sa a fost gazda Familiei Regale la Cluj-Napoca, la Catedrala “Schimbarea la Faţă” și la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Credinței, în anii 2015, 2016 și 2017. PS Florentin Crihălmeanu a oferit Majestății Sale Margareta și Alteței Sale Regale Principele Radu cea mai importantă decorație a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Crucea Sfântul Iosif. 

Episcopul Florentin Crihălmeanu s-a născut în anul 1959, la Iași, iar ulterior s-a mutat cu familia la Turda. A urmat cursuri clandestine de teologie în timpul comunismului, iar în anul 1990 a fost sfințit preot de episcopul George Guțiu. Și-a continuat studiile de specializare în teologie la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma și a devenit profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj. În anul 1997, a fost consacrat episcop de Sfântul Ioan Paul al II-lea în bazilica Sfântul Petru, fiind la timpul respectiv cel mai tânăr episcop catolic din lume. Din anul 2002 a devenit episcopul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla. În anul 2005, a obținut titlul de doctor în teologie al Universității Urbaniene din Roma. 

În numele Casei Regale a României, Majestatea Sa Margareta transmite condoleanțe Bisericii Greco-Catolice, enoriașilor eparhiei de Cluj-Gherla și familiei îndoliate!

2 comentarii

  1. […] Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a transmis un mesaj în memoria PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. Mesajul a fost publicat pe Romania Regală, blogul oficial al Familiei Regale a României. […]

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Biserica Greco-Catolica din Romania a platit un tribut greu si dureros pentru curajul si statornicia sa si a credinciosilor sai in rezistenta anticomunista. Seniorul Corneliu Coposu este doar un srealucit exemplu intre multi alti co-religionari care au infundat inchisorile comuniste.

    Eu, ca ortodoxa, doresc sa imi aduc aici prinosul de admiratie, respect si recunostinta pentru aaceasta Biserica demna, si de condoleante pentru disparitia prematura a Inaltului Ierarh, PSS Florentin Crihalmeanu.

    Dumnezeu sa il tina in vesnica lumina in imparatia Sa !

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 32678342
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate