Povestea, în imagini, a vizitei Președintelui Republicii Cehe la Familia Regală a României

Miercuri, 21 mai 2014, în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au avut privilegiul de a primi, la Palatul Elisabeta, vizita Excelenței Sale dlui Milos Zeman, Președintele Republicii Cehe, aflat în vizită oficială în România.

Relația de profundă admirație și respect dintre Președinția Republicii Cehe și Familia Regală a României are aproape un secol de existență.

În timpul domniei Regelui Ferdinand I și a președintelui Tomas Masaryk al Cehosolovaciei,  în anul 1920, se stabilesc, la București, primul șef de misiune diplomatică cehoslovac și, la Praga, primul șef de misiune diplomatică român. Peste doar un an se întemeiază Mica Antantă, o alianță defensivă ce cuprindea și Regatul iugoslav. Nicolae Titulescu a jucat un rol primordial în realizarea acestei alianțe. Principele Moștenitor Carol vizitează Praga în 1925.

Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai iau parte la o vizită de Stat în Cehoslovacia, în anul 1936, și efectuează o vizită oficială în anul 1938, la invitația președintelui Edvard Benes.

În anul 2005, Regele Mihai I face o vizită istorică în Republica Cehă, unde depune flori și aprinde lumânări la mormintele soldaților români căzuți, cu șaizeci de ani în urmă, pe teritoriul țării prietene, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este singurul caz din istorie când un comandant suprem al Armatei unei țări pune flori la mormintele soldaților aflați sub comanda sa, șaizeci de ani mai târziu. Regele este, cu aceeași ocazie, oaspetele Reședinței Prezidențiale Hrad din Praga.

Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Republica Cehă în anii 2004, 2005, 2007 și 2010. Prima Doamnă a Republicii Cehe, Livia Klausova, a vizitat Palatul Elisabeta în anul 2008.

 

 

4 comentarii

 1. Majestate,
  a treia pozä imi place foarte mult. In stänga pozei se vede un port german-transilvänean-säsesc in fotografia aceasta. Acest port purtau sasii transilväneni-germani din zona bistritei (in limba germanä: siebenbürgisch-sächsische Tracht aus dem Nösnerland/Bistritzer Gegend/Siebenbürgen/Rumänien/)
  Vä multumesc foarte frumos, cä ati expus acest port frumos. Sasii transilväneni au porturi frumoase. Äntilnirea sasiilor transilväneni are loc acum de florii in Dinkelsbühl-Bayern-Bavaria-Heimattag der Siebenbürger Sachsen in Dinkelsbühl-Bayern-Deutschland si vä invitäm cu drag, sä veniti si sä vedeti aceastä intälnire frumoasä. Vä multumesc foarte mult.
  NIHIL SINE DEO
  Cu mare stimä si respect,
  Dietmar Melzer (=sänt de origine german säsesc din Transilvania)
  -Deutschland/Germania

 2. Diana Lucia Zotescu says:

  Altetele Voastre,

  Dorinta noastra, a romanilor de rand, de a cunoaste cat mai multe detalii despre activitatea Casei noastre Regale (iar o imagine face mai mult decat o suta de cuvinte), mai ales in situatii precum vizite fie primite de Familia Regala din partea unor demnitari straini, fie vizite catre diverse destinatii ale membrilor Casei Regale, este insatiabila. De aceea, Va multumesc din suflet pentru bogatia de situatii surprinse in fotografiile legate de vizita la Palatul Elisabeta a Excelentei Sale Domnului Milos Zeman, Presedintele Cehiei, aflat in vizita oficiala in Romania.

  Ma bucura nespus, de asemenea, faptul ca s-a reluat de catre Casa Regala a obiceiului Sau traditional, specific de altfel tuturor Caselor Regale, de a daui oaspetilor de vaza potire, cupe, vaze sau alte obiecte de sticla sau portelan avand gravat pe ele fotografii ale Membrilor Casei Regale, Stema Regala sau alte insemne si blazoane specifice. Este inca un semn imbucurator de intrare in normalitatea ante-belica, cea aducatoare de echilibru, confort sufletesc si speranta pentru viitor.

  La cat mai multe astfel de vizite, care sa sporeasca ‘padurea’ de arbori plantati de catre inaltii oaspeti.

  Cu cele mai profunde sentimente de dragoste, loialitate si credinta in valorile Coroanei,
  Diana Lucia Zotescu

 3. Cristina-Adriana Popescu says:

  Altetele Voastre Regale, ne simțim mândri și apreciem această vizită care ne reamintește de revoluția de catifea de la Praga, în timpul căreia nu a fost spartă nici măcar o fereastră. Faptele vorbesc de la sine despre poporul ceh. Felicitări!

 4. Comentarii pe Facebook (I) says:

  Norica Vasilian Exceptional moment diplomatic !
  #
  Norica Vasilian Cehii, adevarati prieteni de calitate!
  #
  Doina Marin Welcome!
  #
  Palffy Istvan Dezso Welcome!
  #
  Radu Georgescu Welcome to Romanian Royal House ! . . . . Atata timp cat domnia sa a venit in vizita la Majestatea Sa,e un semn bun! Imi permit s.anticip o viitoare colaborare Romano-Ceha foarte stransa.
  #

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 37532327
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate