Ceremonii la Castelul Peleș, 12 mai 2013

Multe au fost momentele de emoție, în avalanșa de evenimente regale prilejuite de ziua de 10 mai 2013: Garden Party la Palatul Elisabeta, cu patru mii de români merituoși invitați, seara regală de la Radio România și aniversarea de 85 de ani ai instituției, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Apărare “Carol I” Majestății Sale Regelui Mihai, Maratonul Regal 2013 și Cupa Regelui la oină, florile de la statuia Regelui Carol I, vizita la Curtea de Argeș și, ceva mai devreme, noaptea de Înviere la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia.

Dar poate că niciunul dintre cele menționate mai sus nu a adunat atâta emoție, bucurie, lacrimi și înțelesuri precum șirul de ceremonii publice de la Castelul Peleș, în care Principesa Moștenitoare a decorat, în numele Regelui Mihai, o sumă de personalități din viața publică, printre care s-au numărat mari români în viață. Oamenii care au trecut pragul castelului au trăit, din nou, după atâtea zeci de ani, sentimentul că pășesc într-un spațiu viu al identității lor, că truda de o viață le este răsplătită într-un fel fără egal.

Alteța Sa Regală a primit în Biroul Regelui Carol I, încăpere de importanță istorică și statală, delegația Editurii Curtea Veche și pe cea a Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Primii au oferit Regelui Mihai și Reginei Ana primele două exemplare, numerotate cu “1” și “2” pe copertă, din ediția specială de 92 de exemplare (atâtea exemplare câți ani de viață ai Majestății Sale) intitulată “Avioanele Regelui”. Cei de la CCIB, în frunte cu președintele Camerei, profesorul Sorin Dimitriu, au oferit Regelui Mihai Trofeul Hermes, în semn de recunoaștere pentru meritele Majestății Sale și ale Casei Regale în susținerea economiei românești.

În Holul de Onoare al castelului au fost, apoi, decorate personalități din viața culturală, științifică, politică și economică. Au primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Cavaler al Ordinului Coroana României, Ofițer al Ordinului Coroana României și Decorația Regală Nihil Sine Deo maestrul Radu Beligan, soprana Lucia Stănescu, maestrul Dan Grigore, fotbalistul Gheorghe Hagi, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului, primarul general al Capitalei, profesorul Sorin Oprescu, arhitectul profesor Augustin Ioan, Margareta Pâslaru și Marina Voica, actorii Sergiu Tudose și Dionisie Vitcu, medicii profesori Nicolae M. Constantinescu și Cristian Dragomir, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, Maria Berza, Sandra Pralong, Lucia Hossu Longin, actrița Carmen Tănase, Radu Grațian Ghețea, părintele Marcel Răduț Seliște, Nicolae Pepene, precum și colaboratorii Majestății Sale Ioan Luca Vlad, Sandra Gătejeanu și Costin Semen.

Ca și la Garden Party, fotografiile (realizate de data aceasta de Christian Coposesc), vorbesc de la sine.

33 comentarii

 1. Mihai Firica says:

  Un eveniment remarcabil, prin care elita romaneasca este valorizata de catre Casa Regala iar Romania isi redescopera valorile si traditia. Momente de istorie surprinse de un profesionist adevarat, Daniel Angelescu. Sper din toata inima ca astfel de evenimente sa fie organizate tot mai des la Castelul Peles. A fost o zi minunata pentru mine!

 2. Cerasela Platz says:

  Ma bucur din toata inima pentru toate personalitatile medaliate !
  Calduroase Felicitari !

 3. Felicitări Casei Regale pentru aceste evenimente organizate impecabil! Felicitări personalităților și instituțiilor medaliate! NIHIL SINE DEO!

 4. Mihai Firica says:

  Evident, felicitari si domnului Christian Coposesc. Ambii fotografii au retinut pentru noi si pentru generatiile viitoare aceste imagini superbe!

 5. Digi 24 TV - Distincții regale pentru români de seamă says:

  http://www.digi24.ro/stire/Distinctii-regale-pentru-romani-de-seama_102764

 6. martin says:

  Multumim din suflet pentru acest minunat material! Felicitari tuturor premiatilor! Traiasca Monarhia!

 7. Diana Lucia Zotescu says:

  Altetele Voastre,

  Prin evenimente de o asemenea anvergura si incarcatura spirituala precum ceremonia de la Castelul Peles de acordare a unor inalte ordine si medalii regale, se dovedeste inca o data ca oamenii de valoare din Romania sunt destinatia de prim ordin a atentiei si consideratiei Regelui nostru si a Familiei Sale.

  De ziua noastra nationala de suflet, 10 Mai, imi exprim gratitudinea mea fata de Majestatile Lor, de Altetele Voastre, pentru momentele inaltatoare la care ne face partasi, direct sau indirect, amintindu-ne astfel ca Romania, istoria ei, oamenii ei, au fost mereu, si mereu vor fi, centrul universului de simtire si actiune al Casei Regale.

  Cu adanca loialitate si mereu aceeasi credinta,
  Diana Lucia Zotescu

 8. Dr. Vasile Ciocoiu says:

  Aceasta e Romania pe care o recunosc si ma identific. Felicitari personalitatilor recunoscute ca adevarate valori regale ale Romaniei! Asa sa ne ajute Dumnezeu la redobandirea dreptului monarhic. Aceste poze ma fac fericit si optimist!

 9. Prof. dr.Nicolae M. Constantinescu says:

  Traiasca Regele!
  Romania isi reintra de facto in firescul ei de Monarhie Constitutionala, chiar daca dupa legile actuale, deci de jure, ea este republica. Casa Regala a facut un gest de mare noblete si se dovedeste inca odata ca ea serveste tara si valorile ei, fiind deasupra oricaror interese de partid.

 10. mihaela vladut says:

  Felicitari Casei Regale a Romaniei pt. exceptionala organizare a evenimentelor prilejuite de ziua de 10 Mai si felicitari tuturor personalitatilor decorate cu acest prilej . Traiasca Regele!

 11. Mariana says:

  Sunt incantata ca am apucat sa traiesc aceste evenimente memorabile pentru istoria noastra ! Recunoasterea adevaratelor valori ale Romaniei , prin decoratiile acordate acestora de catre Familia Regala , ma impresioneaza si ma face sa ma inclin in fata Membrilor Casei Regale a Romaniei ! Sunt convinsa ca Monarhia va reusi sa aduca Romania pe locul pe care il merita in lume ! Traiasca M.S. Regele Mihai , multa sanatate M.S. Regina Ana , si tuturor membrilor Casei Regale de Romania !

 12. Jurju Cornel says:

  Regalitatea revenita acasa: bun simt, noblete, demnitate, pretuire pentru semeni. Privesc aceste imagini cu emotie, cu durere in suflet pentru ca ne este dat sa le admiram pentru o singura zi dar si cu speranta ca vor deveni o dimensiune permanenta a vietii noastre. Multumim Casei Regale a Romaniei pentru seria de evenimente dedicate romanilor si zilei de 10 Mai!

 13. Doina Uricariu says:

  Cu o dragoste pentru tot ce înseamnă monarhia pentru România pe care mi-aş dori-o prezentă în sufletul întregului nostru popor, eliberat abia atunci şi fericit şi luminat de Dumnezeu. LA MULŢI ANI! Majestăţii Sale Regele Mihai I, LA MULŢI ANI Reginei noastre iubite Ana! LA MULŢI ANI! Alteţelor Voastre Regale!

 14. Majestate,
  aveti dreptate, fotografiile vorbesc de sine si sänt foarte frumoase.

  Cu drag,
  Dietmar Melzer
  -Deutschland/Germania

 15. Felicia Timariu says:

  Un eveniment istoric cu o foarte mare rezonantà in sufletul poporului romànesc , ROMANIA poate sà redevinà prosperà, respectatà si demnà avànd o conducere responsabilà ,iubitoare de neam si tarà , DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE ROMANIA SI CASA REGALA .

 16. Nicolae Istrate says:

  In felul acesta ar trebui sa comemoreze sa cinsteasca si sa participe intreaga societate romaneasca. Ar fi un semn de maturitate si recunostinta fata de aceasta majestica institutie:CASA REGALA A ROMANIEI!

 17. Marian Ionescu says:

  Nu vreau sa sune a lozinca ,e indecent dar realitatea confirma in fiecare clipa ,ca ”MONARHIA VA SALVA ROMANIA”.

 18. Ion Tuşnea says:

  DUMNEZEU NE-A DAT O ŢARĂ; UN NEAM ŞI UN REGE.
  MULŢUMIM BUNULUI DUMNEZEU!
  DAR NOI CE FACEM?
  PE CÂŢI; PE CARE ŞI PÂNĂ CÂND ÎI MAI RĂBDĂM?
  UNDE NE SUNT DEMNITATEA, MÂNDRIA; CURAJUL ŞI HOTĂRÂREA DE-A PUNE LUCRURILE ÎNAPOI ÎN FRUMUSEŢEA ŞI NORMALITATEA LOR?
  DACĂ NOI NU NE RESPECTĂM, N-O SĂ NE RESPECTE NIMENI!!!
  DELĂSAREA… NE DEVINE MOD DE VIAŢĂ!

 19. Carlan Constantin says:

  Numai Monarhia salveaza RO!

 20. Hapenciuc Adriana Klara says:

  Monarhia Constitutionala este singurul nostru viitor,garantul natiunii si a valorilor ei.Marile personalitati nu intamplator se leaga de demersurile Casei Regale,care prin aceste actiuni isi pune pecetea in constiinta publica.Traiasca Regele in Pace si Onor!

 21. Iosif Armanca says:

  Cu gandul la implinirea maxima,de-a reveni monarhia constitutionala,am fost fericit de 10 mai pentru tot ce a facut casa regala!

  TRAIASCA REGELE si VICTORIE !

 22. marcel rotariu says:

  Am toata consideratia si respectul pt.familia regala si in acelas timp urasc denigratorii….de profesie..dintre cei care au facut – si fac,inca – un rau imens poporului roman..!
  Am o nedumerire…de proportii : ce cauta in aceasta selecta adunare..”ilustra”
  D-NA SANDRA PRALONG…? ? ?
  Mai bine invitau pe ilustrul domn Bogdan Oprea “purtator de cuvant prezid.”
  Cu deosebita stima si consideratiune….! ss

 23. M.N. Rusu says:

  Sa dea Dumnezeu ca acest eveniment de elita sa anunte inceputul Renasterii Romaniei Regale.
  Nihil Sine Deo.

 24. BORDA ZELIA says:

  Stramosii mei zambesc de acolo de SUS si eu cu ei !

  F E L I C I T A R I !

  TRAIASCA REGELE, TRAIASCA MONARHIA !

 25. jana leibovici says:

  Toata cinstea pentru casa regala’felicitari medaliatilor, si imbratisari marelui nostru RADU BELIGAN – va iubim’ jana din Israel.

 26. Mihaela Vintiloiu profesoara pensionara says:

  Apropierea de Majestatea Sa, de Altetele Sale Regale INOBILEAZA. Dovada cea mai surprinzatoare pentru mine este Prntul Consort Radu Duda care s-a metamorfozat dintr-un om obisnuit intr-un ADEVARAT Print cu maniere absolut desavarsite. Pentru mine tocmai acest lucru imi da sperante ca Romania se mai poate salva. Trebuie doar SA VREM .

 27. Lacramioara Stoenescu says:

  Cea mai alesa pretuire pentru gestul nobil al Casei Regale fata de oamenii de adevarata valoare, modele pe care si televiziunile ar trebui sa le promoveze mai des, iar tinerii sa le pretuiasca.
  Felicitari Editurii Curtea Veche şi reprezentantelor sale, doamnele Iren Arsene si Miruna Meirosu care au tiparit cartile pe care, citindu-le, romanii au cunoscut cu adevarat Monarhia. Monarhia este o traditie la romani, iar oamenii respecta traditiile.

 28. eugenia m says:

  Aceasta este România pe care o ştiu din povestite, de la părinţii mei. Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să trăiesc această normalitate, după atâţea ani obscuri. Bunicul meu, care a fost ofiter în Armata Regală în vremea Regelui Carol I şi a Regelui Ferdinad, împreună cu toţi ai mei plecaţi la Domnul cred că se bucură de tot ce se întâmplă cu Monarhia noastră. Îi urez Majestăţii Sale Regelui Mihai şi Majestăţii Sale Reginei Ana sănătate şi mulţi ani de acum înainte alături de poporul român. Vive le Roi!

 29. De-am putea trăi fiecare zi ca şi cum ar fi cea din urmă, îngerii noştri păzitori, seduşi de fiori, s-ar precipita şi poate-ar uita robineţi deschişi prin care s-ar scurge rentabilizarea sentimentelor etern umane: dragostea de Ţară şi de aproapele nostru, respectul pentru cei care au făcut o Românie Mare pe care noi, urmaşi nedemni, am pierdut-o!

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 47202169
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate