Portret în cuvinte al Regelui Mihai I

Cu opt ani în urmă, la Londra, în grandioasa Sală de Recepții de la Guildhall, în prezența a 750 de personalități de la City of London, Camera Lorzilor, Corpul Diplomatic și din societatea civilă, Regele Mihai I a fost omagiat, în ziua de 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gavriil, printr-un banchet oficial.

Cu acea ocazie, Sir Gavyn Arthur, eminentă personalitate a Dreptului britanic și al 675-lea Lord Primar al Londrei, a făcut un discurs în care a creionat personalitatea Regelui Mihai al României, cel care a fost un model de suveran în secolele al XX-lea și al XXI-lea.

Vă invităm să ascultați cuvintele cu care regele a fost întâmpinat în Marea Britanie. Ele sunt într-un contrast izbitor cu aprecierile propagandei comuniste care a denaturat, ani de-a rândul, percepția oamenilor despre locul Regelui Mihai în România contemporană.

Ulterior discursului, Sir Gavyn Arthur spunea, într-un interviu, despre Regele Mihai astfel:

Gândiţi-vă că era doar un tânăr de 22 de ani când s-a opus unui lider fascist, răsturnând regimul fascist din ţară. Aceasta a fost o dovadă de mare curaj şi de aceea o întreagă lume l-a admirat. L-au obligat să plece, încercând să-l umilească, până şi în pâinea pe care o avea la plecare, în tren, au băgat cuţitul ca să nu fi pus în ea bijuterii sau altceva. Nu ştiu dacă românii sunt conştienţi de respectul imens de care regele se bucură în lume.

Istoricul relațiilor regale româno-britanice

1 comentariu

 1. Viorica V.M. says:

  …. “Portret în cuvinte al Regelui Mihai I” al Romanilor de pretutindeni?
  Re: Tatal Patriei Romane!
  .
  Un pios Omagiu si o pretioasa aducere aminte!
  .
  R.I..P!

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30645606
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate