Concursul internațional pentru statuia Regelui Mihai, la Sinaia

Duminică, 25 octombrie 2020 (ziua de naștere a Regelui Mihai I), în Piațeta Regelui a fost lansat în mod oficial concursul internațional de sculptură pentru realizarea statuii Regelui Mihai.

Monumentul din bronz îl va reprezenta pe Regele Mihai în uniforma de mareșal al Armatei Române, în mărime naturală. Statuia va fi amplasată la Sinaia și va fi dezvelită la 25 octombrie 2021, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai, în baza protocolului semnat între Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, Primăria Orașului Sinaia și Ministerul Culturii. Va fi primul monument dedicat Regelui Mihai în acest oraș, care ocupă un loc aparte în destinul său. Juriul care va evalua proiectele înscrise în concursul internațional va include personalități din domeniile arhitecturii și artei plastice.

Din partea prim-ministrului Guvernului României a depus o coroană de flori și a luat cuvântul secretarul general al Guvernului, dl Antonel Tănase. La lansarea concursului internațional au luat cuvântul prof. univ. dr. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prof. univ dr. Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București și dl Ion Tucă, vicepreședinte și director executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Statuia Regelui Mihai este unul dintre primele proiecte ale Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș. Înființată în anul 2019, asociația are misiunea de a proteja și revitaliza Domeniul Regal Peleș și de a promova patrimoniul acestuia, la nivel internațional.

Fotografii de Daniel Angelescu

5 comentarii

 1. […] Statuia Regelui Mihai este unul dintre primele proiecte ale Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș. Înființată în anul 2019, Asociația are misiunea de a proteja și revitaliza Domeniul Regal Peleș și de a promova patrimoniul acestuia, la nivel internațional, după cum scrie http://www.romaniaregala.ro […]

 2. Viorica V.M. says:

  Pomenire vesnica – in pace si onor – a Regelui Mihai al Romaniei!

 3. Liliana Sora says:

  Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei , dar şi ziua în care s-a născut MS Regele Mihai. Este o zi de cinstire, onoare şi recunoştinţă pentru toţi cei care, de-a lungul vremii, şi-au pus viaţa în slujba ţării, îngemănând faptele lor cu soarta neamului românesc.
  ”Recunoştinţa dă sens trecutului, aduce pace zilei de azi şi creează viziunea pentru mâine. ”
  Un gând pios şi neuitare, pomenire şi lumină veşnică pentru MS Regele Mihai

 4. Astäzi, de ziua de nastere a regelui Mihai I. al Romäniei am si eu ziua mea de nastere acum stabilit in Germania

  NIHIL SINE DEO
  – Regele sä odihneascä in Pace -Ruhe SANFT IN FRIEDEN, MAJESTÄT –

 5. Dlui Dietmar Melzer says:

  La mulți ani! Secretariatul Regal

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40212969
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate