Pelerini pe Câmpia Libertății

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost astăzi pelerini în orașul Blaj, alăturându-se zecilor de mii de călători care au venit, de aproape și de departe, pentru a fi alături de Suveranul Pontif și de Biserica Română Unită cu Roma, la sfânta liturghie în cadrul căreia au fost beatificați cei șapte episcopi români greco-catolici martiri.

Alăturându-se familiilor celor șapte episcopi și imensei mulțimi a oamenilor aflați pe Câmpia Libertății, Majestatea Sa a dorit să ducă mai departe principiile și valorile care l-au călăuzit pe străbunicul ei, Regele Ferdinand cel Loial, căruia episcopul greco-catolic Iuliu Hossu i-a prezentat, cu un secol în urmă, Declarația de Unire de la Alba Iulia, alături de episcopul (pe atunci) Miron Cristea, Alexandru Vaida-Voevod și Vasile Goldiș. Aceste valori și principii, care l-au călăuzit întreaga viață și pe Regele Mihai, au fost respectul față de oameni, Memoria, compasiunea, iubirea de țară, loialitatea față de Statul și Națiunea română, iar în viața publică măsura, discreția, etica și demnitatea.

Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au strâns mâna reprezentanților familiei episcopilor Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Alexandru Rusu și au stat alături de ei pe durata serviciului divin.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, în prezența Sanctității Sale Papa Francisc, înconjurat de un mare număr de arhiepiscopi și episcopi ai Bisericii Greco-Catolice și Romano-Catolice, precum și de preoți din Arhiepiscopia Majoră de la Blaj.

Pe parcursul serviciului divin, au fost beatificați episcopul vicar general pentru București și Vechiul Regat Vasile Aftenie, episcopul de Oradea Valeriu Traian Frențiu, episcopul Ioan Suciu, episcopul Tit Liviu Chinezu, episcopul de Lugoj Ioan Bălan, episcopul de Maramureș Alexandru Rusu și episcopul de Cluj-Gherla Iuliu Hossu.

A fost o fericită ocazie pentru Majestatea Sa și Principele Radu, precum și pentru zecile de mii de oameni prezenți, de a participa la înălțătoarea rugă a Papei Francisc, ridicată alături de Cardinalul Lucian și de clerul greco-catolic și romano-catolic. Cuvintele Suveranului Pontif au îndemnat din nou la modestie, la altruism, la grijă pentru cei săraci și pentru cei marginalizați, la unitate și responsabilitate.

Date biografice ale celor 7 episcopi greco-catolici martiri AGERPRES

©Daniel Angelescu

@AGERPRES

@Vatican News

©Daniel Angelescu

 

Vatican News:

Beatificare celor șapte episcopi greco-catolici români ridică la treisprezece numărul Fericiților venerați în calendarul catolic român și la unsprezece numărul păstorilor de suflete martiri din România care l-au mărturisit pe Cristos cu prețul suprem al vieții în anii dictaturii comuniste. Este vorba, în ordinea cronologică a beatificării, de Fericitul Szilard Ignaţiu Bogdanffy (+1949, Aiud), episcop auxiliar pentru dieceza romano-catolică de Satu Mare și Oradea, de Fericitul Janos Scheffler (+1952, Jilava), episcopul diecezei romano-catolice de Satu Mare, de Fericitul Vladimir Ghika (+1954, Jilava), preot diecezan în arhidieceza romano-catolică de București, și de Fericitul Anton Durcovici (+1951, Sighetu Marmației), episcopul diecezei romano-catolice de Iași.

Alți doi Fericiți români sunt expresie a ordinului religios înființat de Sf. Francisc din Assisi: Fericitul Ieremia Valahul (+1625, Napoli), frate din ordinul franciscan capucin, și Fericita Veronica Antal (+1958, Hălăucești), martiră, fecioară din ordinul franciscan terțiar.

21 comentarii

 1. Cheorbeja Dan - Dreptu, Neamț says:

  Respect deosebit familiei regale .

 2. Nelu Luciu - Hamburg, Germany says:

  Rafinament și eleganță ! Vă doresc multă sanatate !!!

 3. Liliana Sora says:

  Zile în care s-au scris pagini de istorie, zile binecuvântate pentru români şi pentru România, ceremonii impresionante, momente sacre, încărcate de emoţie şi bucurie, momente copleşitoare în care doar tăcerea îşi găsea locul !
  Tot respectul pentru Familia Regală , întotdeauna o prezenţă remarcabilă din toate punctele de vedere !

 4. Monica Osan - Baia Mare says:

  RESPECTAM MULT CASA REGALA SI MAJESTATEA VOASTRA! ❤️❤️

 5. Maria Coltan - București says:

  Ca intodeauna Casa Regala alaturi de popor.Va multumim.

 6. Ileana Zlatianu, Craiova says:

  Va multumim Majestate!

 7. Mirela says:

  Vă iubesc, Majestate !

 8. Ramona, Cluj-Napoca says:

  Va multumesc pentru exemplul pe care il oferiti mai ales generaţiei tinere. Bun simţ, eleganţă şi discreţie.

 9. Viorica Mwais says:

  1. Prezenta Cuplului nostru Regal ne-a bucurat si de aceasta data!
  *
  2. Dupa maratonul comun, de o inalta tinuta intelectuala si de o inaltatoare interactie duhovniceasca crestineasca dinte cele doua biserici surori, am ramas cu convingerea ca traim vremuri de Har.
  – Suntem – cu adevarat – liberi sa ne inchinam lui Dumnezeu indiferent de confesiunea de sorginte a fiecaruia dintre noi: Impreuna.
  *
  3. Cu siguranta ca Suveranul Pontif si intregul grup de colaboratori au fost impresionati de sinceritatea si caldura duhovniceasca a pelerinilor prezenti.
  Buna impresie a fost reciproca.
  *
  4. Felicitari pentru buna organizare!

 10. Marian P. - București says:

  Trăiască Regina!

 11. Cornelio Ungureanu says:

  Dio vi benedica

 12. Maria Mimi Mustacioara - Alexandria, Teleorman says:

  Amiratie si respect.

 13. Blînda Fulvina says:

  Rafinament, decență, eleganță și credință manifestată la cel mai înalt grad. Exemplu pentru noi toți: să fim civilizați și buni unii cu ceilalți, cu aproapele.

 14. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  RECUNOSTINTA EROILOR NEAMULUI !

 15. Jana Lozneanu - București says:

  Respect pentru ceea ce faceti pentru aceasta țară ⚘⚘⚘⚘⚘

 16. Familia Iovan - Oradea says:

  stima onoare respect familiei regale majestatii sale margareta va dorim tot ce e mai bun si frumos sanatate bucurii mult noroc putere de munca fericire multumim ca existati ca sunteti alaturi de noi dumnezeu sa va ocroteasca si sa va binecuvanteze cu respect fam iovan monica si mircea oradea bihor

 17. Iulia Tâmpa says:

  Ziua de 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății de-la Blaj , a completat in mod fericit vizita ISTORICA in România, A SANCTITATII SALE PAPA FRANCISC ! Prezența MAJESTATII SALE REGINEI MARGARETA SI Atleta SA REGALĂ PRINCIPELE RADU , LA ACEST moment istoric de mare SEMNIFICATIE pentru Romania , ne dă speranța reluării MĂREȚIEI REGALE INCONTESTABILE CE ne POATE asigura prezentul și viitorul in condiții mai bune ! TRĂIASCĂ REGINA MARGARETA SI FAMILIA REGALĂ A ROMANIEI ! NIHIL SINE DEO !

 18. Comentarii pe FB says:

  Marian Bita Este foarte frumos ce se intampla azi. Ramane insa o urma de tristete: in inchisorile comuniste au murit foarte multi oameni. Multi dintre ei au fost inchisi, la fel ca acesti 7 episcopi, din considerente religioase. In cazul acesor 7 martiri, Vaticanul a avut curaj sa ia o decizie oficiala, condamnand astfel, direct sau indirect, crimele comunistilor in Romania. Raman celelalte mii de romani, morti pentru ca nu au renuntat la credinta lor.Ar fi corect ca celelalte biserici crestine sa isi recunoasca si ele oficial martirii.Ar fi o infruntare finala a comunistilor care inca ne conduc si care vor sa uitam ce a facut acest regim tarii noastre.
  #
  Marius Ciul Marian Bita care biserica ?! Cea ortodoxă care a fost la masa cu fiecare dictatura care a trecut prin România?!A stat langa legionari, langa comuniști , fasciști…
  #
  Paula Moca Vă apreciez , aveți o ținută eleganta rafinata cu bun gust , ar trebui și alte doamne publice sa va urmeze ca stil mai ales în astfel de evenimente ! Respect !
  #
  Norica Vasilian Câtă lumină în privirea Papei Francisc când a dat mâna cu REGINA MARGARETA !
  #
  Maria Sylvia Iordache DIN INIMA CU MULT RESPECT VA DORESC MULTA SANATATE SI SA DEVINA ROMANIA MONARHIE… SA TRAITI MAJESTATE NOASTRA, REGINA MARGARET A ROMANIEI. DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE!!! <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
  #
  Viorica Cristache * Hristos a Înviat * ... !
  La mulți ani!
  O buna comunicare și colaborare intre oameni și Intre toate instituțiile statului cu mare credința si DRAGOSTE pentru Dumnezeu și Măicuța Domnului : pace , liniște , bucurie , bunătate și fericire *** TUTUROR***... !
  * Hristos a Înviat *... !
  #
  Constanta Ionita Respect.
  #
  Aurelia Munteanu Mult respect Majesteti sale,Sa ne traiti.
  #
  Blînda Fulvina Rafinament, decență, eleganță și credință manifestată la cel mai înalt grad. Exemplu pentru noi toți: să fim civilizați și buni unii cu ceilalți, cu aproapele.
  #
  Monica Osan COMPLIMENTE CASEI REGALE SI RESPECT MAJESTATII VOASTRE!.
  #
  Radu Marti RESPECT!
  #
  Cristina Brad Respect și o zi cu SOARE în sufletele tuturor!
  #
  Hentiu Maria Violina Respect Majestății Voastre!
  #
  Szabó Marianna Apreciez
  #
  Flory Vasilescu Dumnezeu sa vă binecuvânteze ,Majestate !
  #
  Viorica Vrabies Mwais Nu poate sa existe o reparatie istorica!
  Insa, un simbol al acesteea s-a facut.
  Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca!
  #
  Dragan Mircea Foarte frumos dar lipsesc, am impresia, câteva detalii:
  Ministerul de Interne era condus atunci de TEOHARI GEORGESCU, evreu pe numele adevărat BURĂH TESCOVICI;
  Directorul General al Securităţii Poporului: general locotenent GHEORGHE PINTILIE, pe numele adevărat BODNARENCO PANTELEI zis „PANTIUŞA”, evreu cu cetăţenie sovietică;
  Subdirector, g-ral mr. ALEXANDRU NICOLSCHI, evreu, cu numele adevărat BORIS GRUNBERG;
  Subdirector, g-ral mr. VLADIMIR MAZURU, evreu polonez;
  Director al Secretariatului: mr. WILHELM EINHORN, şi el evreu;
  La Direcţia a V-a a Securităţii unde se prelucrau „demascările” se aflau:
  Director: col. MIHAI DULGHERU, numele adevărat fiind MIŞA DULBERGER, evreu comunist care a emigrat în Israel;
  Şef de serviciu: cpt. MATUŞEI ANDRIESCU, numele adevărat fiind MATUSEVICI NATHAN – evreu, anchetator între 1946-1962;
  Director adjunct: ARITONOVICI SAMUEL (semna ANTONIU SAMI) – evreu, anchetator între 1948-1952, a emigrat în Israel;
  RĂZVAN SERGIU – evreu, anchetator între 1948-1952; a emigrat în Israel;
  NEIDMAN GINGOL – evreu, emigrat în SUA;
  SIMON JAQUES – evreu, emigrat în Israel;
  RUSU MIRCEA, anchetator între 1948-1956; a emigrat în SUA;
  DAVIDOVICI LEON (MUREŞAN) – anchetator între 1948-1956; a emigrat în SUA;
  FRANCO SANDU – evreu, anchetator între 1948-1956, a emigrat în Israel;
  LEON BARBU – evreu comunist, anchetator între 1948-1956;
  MARCOVICI TEDY (MICLE) – evreu, anchetator între 1948-1956; a emigrat în Israel;
  MAHLER WILLIAM – evreu, anchetator între 1952-1956; a emigrat în Israel.
  #
  Carmen Sinteregan Viva Casa Regală!
  #
  Anca Paulet Un gest mult apreciat cu like-uri, multe, cat mai multe.
  #
  Elena Birta Sanatate..maxima...respect..
  #
  Tomus Vasile Tomus O zi buna!

 19. Mesaje FB says:

  Ioan Secrieru STIMĂ SI RESPECT
  #
  Jana Lozneanu Sunteti demni de cel mai mare respect pentru ca oriunde mergeți în această lume aveti o atitudine demnă așa cum au avut o si strămoși familiei regale
  #
  Tudorita Stoicescu Vă respect și vă iubesc. Sînteți cu dragoste de țară și popor.
  #
  Maria Sylvia Iordache SANATATE CASEI REGALE A ROMANIEI
  ..VA IUBESC MULT!!! PRESTANTA SI DEMNITATE, CU DRAGOSTE PT.TARA! ‘!’
  #
  Costel Arsene
  #
  Margareta Antonie ATITUDINE,STIL ,RAFINAMENT ! ONARE SI RESPECT ,MAJESTATE!
  #
  Cristina Manea Multumim pentru ca ne reprezentati cu atata gratie si demnitate!
  #
  Maria Mimi Mustacioara Asta este Romania adevarata.
  Respect si admiratie.
  #
  Kryx Tin Super!
  #
  Irina Gherasim Eleganta si bun gust!!!
  #
  Mariana Mocanu Respect !
  #
  Horia Florin Dragan Ce prestanta! Ce tinute simple, discrete si elegante si de bun gust in acelasi timp! Ce atitudine! Ca de obicei, Custodele coroanei Romaniei, Majestatea Sa Margareta a dat din nou o lectie clasei politice din Romania. Oare cate asemenea lectii gratuite…See more
  #
  Norica Vasilian SĂ NE TRĂIȚI ANI MULȚI PENTRU MÂNDRIA ȘI DRAGOSTEA ROMÂNILOR !
  #
  Maria Maria Maria Multumim Majestate! Felicitari!
  #
  #
  Gradu Elena Doina Asta este tinuta de protocol unei adevărate doamne ,și nu cea colorată bulevardiera ,de zi de plimbare prin parc
  #
  Ioan Sorin Curta Gradu Elena Doina ca tu te pricepi!!
  #
  Mirela Popa Va iubim enorm❣️❤️❣️❣️
  #
  Elena-Adela Vass Aceasta este tinuta demna de acest eveniment. Felicitari si toata aprecierea.
  #
  Ioan Sorin Curta Elena-Adela Vass de ce aceasta si alta nu, daca le stii pe astea?!…
  #
  Sanda Saratean Respect!
  #
  Marinela Varaset Majestate va iubim…Respect…!!!
  #
  Otilia Negru Doamne ajuta !
  #
  Elena Tehei Felicitări familiei regale!
  #
  Constantin Costel Petronel Cât Regina noastră iubită va fi, România va avea aporturi substanțiale în toate domeniile. Este descendenta unor bravi regi care au pus bazele în construirea României și care şi-au iubit țara și neamul mai mult decât orice!!! Este întruchiparea trini…See more
  #
  Maria Iancu Minunați si eleganți si discreți si frumoși!
  #
  Rodica Bratu Asta e eleganta mare finețe !
  #
  Atesan Maria Stanta eleganta simplitate și maniera de adevărați oameni !
  #
  Geoge Viorica Felicitari. familiei regale ptr prezenta
  #
  Daria Fugaru ADEVĂRAȚI OAMENI!
  #
  Dican Elena Va iubim, Majestate! Traiasca Regina, traiasca intreaga Familie Regala Romaniei!
  #
  Otilia Sauchia Tinuta impecabila! Felicitari!
  #
  Miriam Mihail Majestatea Voastră, Doamna noastră, sa Va apere Domnul și sa ocrotească în bunătatea Lui, Coroana Romana.
  #
  Tanta Ilie Felicitari familiei regale!
  #
  Hentiu Maria Violina Tot respectul!
  #
  Ana Maria Demnitate,modestie,rafinament si cultura.Tot respectul Majestate
  #
  Catlen Catlen Multă stimă și respect !
  #
  Doinita Voicescu Bravo lor, au stiut sa fie alaturi intr-un astfel de moment emotionant!
  #
  Conachiu Costel NIHIL SINE DEO NIHIL SINE REX
  #
  Renghea Marioara Toată admirația față de Majestatea voastră .
  #
  Florica Olah OAMENI ETALON PENTRU TOTI ROMANII! SA NE TRAITI MULTI ANI FERICITI!
  #
  Aneta Unguru Vă respect!
  #
  Camelia Smarandache SUNTEȚI CEI CE MĂ REPREZINTĂ ,CU MULTĂ MÎNDRIE SI RESPECT !!! Vă mulțumesc ,că existați și va rog sa CONDUCETI ȚARA !!!!
  #
  Daniela Constantin S-au imbrăcat perfect pentru “moment “….
  …… restul…”SORCOVA VESELA ” !!!!!
  #
  Magda Gyongyi Huszar Mult respect .
  #
  Diana Tocitu Ce binecuvântare să putem fi reprezentați cu demnitate și decență la evenimente atât de importante pentru țară!! Nu există cuvinte pentru a Vă mulțumi pentru tot ce faceți pentru țară și pentru că ne sunteți ca o rază de soare într-o zi cenușie!! Dumnezeu să Vă binecuvânteze! Vă iubim!!
  #
  Luci Negovan Toată admirația Da !
  #
  Teodora Boiangiu Eleganta,stil,rafinament,demnitate ! Multumim Majestate !
  #
  Ileana Szabo Mult respect, Majestatea Voastra !
  #
  Gheorghe Cosarca Va felicit intrega familie regala si mult sources si multa sanatate vadim.
  #
  Gelu Aparaschive Respect MAJESTATEA VOASTRĂ!
  #
  Violeta Borcanas Respect Majestatilor Sale !
  #
  Liliana Soava Dumnezeu să vă binecuvânteze,Majestate !
  #
  Monica Osan RESPECT MAJESTATEA VOASTRA!. ❤️❤️
  #
  Maria Jucan Respect !
  #
  Elena Potinche Respect
  #
  Constantina Popp DEMNITATE RESPECT .
  #
  Andrei Wagner Felicitări
  #
  Agnesa Nicolau Respect si toata consideratia pentru majestatea voastra!
  #
  Gabriela Avram Așa DA.
  #
  Ligia Paraschiv Toata admiratia!
  #
  Emilia Rosca Demnitate
  #
  Lucretia Costa Superb !!!!!
  #
  Lucretia Costa Respect !!!
  #
  Fortu Mioara Respect, eleganta și rafinament!
  #
  Stelică Bîrsan Mulțumim !
  #
  Stefan Camelia Respect !
  #
  Viorica Si Vasile Zaharie Dumnezeu sa va binecuvanteze , Majestate !
  #
  Vasilescu Dorin Vă mulțumim, prin prezența Majestății Voastre m-am simțit acolo !
  #
  Nimirceag Cristian simpli si modesti .Respect.
  #
  Dorina Popa Respect, Majestate!
  #
  Lucia Ene Popa Respect! Eleganta si rafinament.
  #
  Ieronim Bota Mulțumesc Majestate
  #
  Flory Vasilescu Mult respect !!!❤️
  #
  Dorina Ionescu Respect !
  #
  Emilio Marculet ❤ Nihil Sine Deo
  #
  Gabriela Manea DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE MAJESTATE ! MULTA STIMA SI RESPECT !

 20. […] 2 iunie 2019, Majestatea Sa și Principele Radu a luat parte la ceremonia religioasă de la Blaj, de pe Câmpia Libertății, oficiată de Sanctitatea Sa Papa Francisc, unde au fost canonizați 7 […]

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 35786253
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate