Ora Regelui LXXV

Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, TVR1 a transmis a șaptezeci și cincea ediție a emisiunii “Ora Regelui”. Realizator, Marilena Rotaru.

Reluare: luni, 13 ianuarie 2014, ora 10.30.

Ora Regelui LXXV poate fi vizionată pe Internet la adresa http://www.tvrplus.ro//editie-ora-regelui-173960.

Sumarul:

✓ Crăciunul Regal.
✓ Acum 66 de ani: Exilul Regelui.
✓ Asociația Generală a Inginerilor din România, creată sub domnia Regelui Ferdinand, la 95 de ani. Dialog cu dr. ing. Mihai Mihăiță, președintele asociației.
✓ Ioan Kalinderu, administratorul Domeniilor Coroanei între 1884 și 1913. Dialog cu prof. dr. Nicolae Noica.
✓ Departe de Țară. Cimitirul prizonierilor români de la Soultzmat, creat de Regina Maria.

5 comentarii

 1. Titus Berinde says:

  În Cimitirul Soultzmat, creat de Regina Maria, odihnesc şi osemintele ostşilor români, prizonieri, morţi în captivitate,pe pământurile Franţei şi Germaniei, în timpul primului război mondial. Din acest loc de perelinaj, Regele Nostru, Mihai I al României s-a adresat tuturor românilor, cu durere în suflet, pentru momentele de suferinţă şi privaţiuni ale poporului nostru, dar şi cu încrederea dătătoare de forţă morală şi de speranţă, că România va renaşte , şi va trăi în demnitate şi bunăstare, îndemnându-ne prin cuvântul Său comemorativ,să urmăm idealurile înaintaşilor noştri, oameni de seamă ai istoriei noastre:
  „ DRAGI COMPATRIOŢI ,
  „Pentru fiecare popor, considerarea trecutului şi memoria înaintaşilor constituie condiţia continuităţii, aşa după cum cinstirea părinţilor este condiţia demnităţii şi a respectului pentru fiecare dintre noi. Înaintaşii noştri au trăit, adeseori, evenimente nu întotdeauna fericite. Scurtele perioade de linişte şi bunăstare au fost mai întotdeauna despărţite de momente de suferinţă şi privaţiuni. Limita acestora este jertfa, sacrificiul în vederea realizării unui ideal colectiv care cuprinde, dar depăşeşte idealul individual al fiecăruia.
  Locul acesta, care se aseamănă atît de bine cu multe din plaiurile ţării noastre, a devenit scump pentru noi toţi, prin prezenţa a aproape 70 de ostaşi români ce odihnesc aici. Loc de perelinaj, el atrage în fiecare an mulţi dintre fiii neamului românesc. Jertfa celor ce odihnesc aici este simbolul sacrificiului pe care neamul l-a făcut pentru realizarea idealului naţional. Prezenţa voastră aici dovedeşte că acest ideal trăieşte în inimile voastre. Voi aveţi datoria sfântă de a-l menţine şi transmite celor ce vor veni după noi. Sacrificiul lor a fost preţul pentru înfăptuirea Întregirii Patriei, a României independete, ţară bogată, liberă şi prosperă. Invidia altor neamuri ne-a împiedicat însă a merge pe calea pregătită de strămoşii noştri. După un scurt răgaz, în Europa anilor 1940 se frământau tensiuni, care, odată dezlănţuite, au provocat suferinţe de nedescris pentru mai toate popoarele lumii. Ţara noastră a dat greu tribut în vieţi omeneşti şi pierderi materiale, în speranţa păstrării teritoriului şi independenţei naţionale. Timpurile i-au fost însă potrivnice, iar rănile bravului nostru popor s-au prelungit mult după terminarea războiului. El suferă şi în prezent prin privaţiunile şi umilinţele la care este constrâns, obligat să trăiască într-o conjunctură politică anormală, impusă şi menţinută cu forţa. Avem, însă, convingerea că în suferinţa de astăzi se găseşte nădejdea bucuriei de mâine, că poporul nostru are suficientă forţă pentru a renaşte şi a trăi în demnitate şi bunăstare, în ţara minunată care i-a fost hărăzită de pronia Dumnezeiască.
  Perelinajul la acest cimitir este un prilej de a retrăi memoria evenimentelor trecute, de a înviora simţirile noastre, de a ne considera puterile de care dispunem. Vă îndemn să vă călăuziţi energiile pe un singur făgaş, care trebuie să fie idealul înaintaşilor noştri. Veţi putea, astfel, să treziţi sentimentul demnităţii şi mândriei naţionale la cei din ţară, să le treziţi dorinţa de a-şi afirma dreptul la libertate- drept de o importanţă vitală pentru orice popor.
  Lipsa libertăţii a dus indirect la interpretarea deformată a anumitor evenimente istorice. Nădăjduim ca românii din lumea liberă să-şi unească eforturile pentru a trezi la cei din ţară energiile care să le permită să-şi aleagă singuri, în deplină libertate şi cu maturitate politică, forma de guvernământ cea mai potrivită pentru timpurile în care trăim.
  Eroismul, împletindu-se adeseori cu jertfa supremă a fiilor neamului românesc, a făcut ca poporul nostru să fie preţuit de prietenii săi, apreciat şi uneori temut de adversari. Izbânzile, realizate uneori cu preţul a mari sacrificii, au trezit întotdeauna entuziasmul şi admiraţia urmaşilor. Avem convingerea că jertfa celor pe care îi cinstim aici, un mic număr faţă de cei ce şi-au dat viaţa atunci când împrejurările ne erau potrivnice, va trezi în cugetul fiecărui român îndemnul de a acţiona, în unire cu alţii, pentru realizarea idealului naţional al poporului nostru. Acţionând cu temperanţă, dar totodată cu fermitate şi energie, cu nădejdea în Cel Atotputernic, punem condiţiile realizării României visate de înaintaşii noştri, ideal pentru care mulţi dintre părinţii şi fraţii noştri şi-au dat viaţa, IDEAL PE CARE BRAVUL ŞI NOBILUL NOSTRU POPOR ÎL MERITĂ CU PRISOSINŢĂ.”
  Trăiască Majestatea Sa Regele Mihai I al României !Trăiască Libertatea !

 2. Comentarii pe Facebook (I) says:

  Elena Solymosi Imi place
  #
  Maria Mioara Roxana Simion FRUMOASA POZA
  #
  Freya Skadi ❤
  #
  Aurelia Granevschi-Ducu Respect!
  #
  Florina Butuliga RESPECT !
  #
  Magdalena Guna Da regele merita tot respectul din lume !!!
  #
  Vasile Breana La muti anii printului
  #
  Vlad Voicu Prezent şi viitor. Trăiască Regele!
  #
  Costas Victor traiasca monarhia
  #
  Mina Petrovici RESPECT!!
  #
  Constantin Pastragus traiasca regele si nepotul.
  #
  Voicu Daniel Trăiască Regele !
  #
  Liliana Sora Istorie, cultură, civilizație și educație, știință și tehnică etc., lecții de viață, de istorie, lecții cu adevărate modele care au fost și sunt alături de noi, pentru care , siguranța le-o dă un bagaj valoros de cunoștințe, experiență și abilități. Nu cred că există ceva mai profund și mișcător decât exemplul acelor oameni care își consacră viața fericirii umanității. În viață, o mulțime de oameni știu ce să facă, dar puțini oameni de fapt, fac ceea ce știu, și asta pentru că , cunoașterea nu este de ajuns, ci trebuie luată o atitudine. Nu trebuie lăsată istoria să moară, nu trebuie lăsată prostia să înflorească, trebiuie să demonstrăm că suntem unici prin ideile și perseveranța noastră, că putem construi orice lucru îndiferent de piedicile ce ne ies în drum , și asta cu tenacitate , responsabilitate, cu pasiune și interes, cu dăruire și respect. Trăiască Regele ! Monarhia Constituțională este singura soluție viabilă pentru România, factor de stabilitate socială, politică, economică, culturală…
  #
  Nicoleta Vultur mi-ar placea un rege cu numele Nicolae !ar fi posibil oare?
  #
  Marioara Tanasescu Pentru cine a pierdut emisiunea, are reluare luni!
  #
  Wanda Iolanda Deocamdata, mie i-mi [place ce avem acum!!!!!!!
  #

 3. Comentarii pe Facebook (II) says:

  Toni Ro Majestate,toata consideratiunea
  #
  Ioan Godja Long Live the King!
  #
  Cristea Ionel Multa sanatate Majestate! VA IUBIM!
  #
  Opris Orlando Sorin Cel mai mare om de pe planeta la ora actuala. Mai nimeni nu observa asta. Singurul sef de stat supravietuitor al razboiului. O experienta de viata si politica imposibil de egalat. Iar noi nu stim sa profitam. Promovam caricaturi in loc de oameni de stat adevarati. Daca alta tara avea o astfel de personalitate in viata faceau munti de aur din asemenea oportunitate.
  #
  LiviuMonica Mircea asa e Opris Orlando Sorin…aveti dreptate!!!
  #
  Dana Marica multumesc!
  #
  Florina Butuliga …LIBERTATEA ….Nu a existat niciodatà în tàrile cu republicà -comuniste-socialiste …..dar libertate este tot timpul în inima noastrà , atunci hai sà ne batem pentru a o cîstiga
  #
  Francesco Di Marco vedetzi domnule sà nu bàtem ca Don Quijote de la Mancha, cu morile de vìnt.
  #

 4. Roxana M. Gabriela says:

  Cu mult drag astept minunata lectie saptamanala de istorie pe care multi dintre noi ar trebui sa o perceapa : ORA REGELUI ! Felicitari pentru emisiune ! Fiecare editie este o reala incantare si revelatie ! Dumnezeu sa aduca pasii romanilor pe drumul MONARHIEI ! TRAIASCA MONARHIA ! TRAIASCA REGELE MIHAI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Cornelia Prisacaru & familia says:

  Traiasca Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei!
  Nimic fara Dumnezeu!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50974537
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate