Specificul național – o privire istorică și critică

O remarcabilă conferință pe teme istorice, desfășurată în ultimele zile ale anului recent încheiat, a trecut neobservată, în spațiul public.

La Sinaia a avut loc, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, o conferință pe teme de istorie, găzduită la Domeniul Regal de către Casa Majestății Sale Regelui. Conferința s-a numit “Specificul național – o privire istorică și critică” și a reunit nume importante din domeniul istoriei și filosofiei precum Moshe Idel, Claude Karnoouh, Balázs Trencsényi, Sorin Antohi, Mircea Martin, Victor Neumann, Augustin Ioan, Adrian Cioroianu, Călin Cotoi, Andrei Cușco și Constantin Iordachi.

Lucrările prezentate la Sinaia vor fi grupate într-un volum bilingv (română și engleză), publicat în cursul acestui an.

Conferința a continuat, în 2013, seria prestigioaselor întâlniri științifice de la Universitatea Oxford, găzduite și organizate de Institutul Cantemir în anii 2010, 2011 și 2012.

Alături de sesiunile conferinței, desfășurate în zilele de sâmbătă 30 noiembrie și duminică 1 decembrie 2013, invitații au fost primiți în Sala Florentină a Castelului Peleș de către Principele Radu și au luat parte la un dineu, prezidat de Principesa Elena în Sala cu Coloane de la Bastion.

4 comentarii

  1. stelian r. says:

    Traiasca Regele ! Nimic fara Dumnezeu !

  2. Titus Berinde says:

    Referitor la necesitatea de a avea dreptul neîngrădit, a ne hotărî în deplină libertate şi cu maturitate politică forma de guvernămînt, tradiţională românilor-Monarhia Constituţională-, găsim răspunsuri documentate, în admirabila lecţie de istorie rostită de Dl Prof. univ.dr. Doru Radosav din Cluj, cu ocazia simpozionului organizat în 30 noembrie 2013, de „Alianţa Naţională Pentru Restaurarea Monarhiei”, la Alba Iulia în Sala Unirii, având tema „Monarhia uneşte România”.
    Amintim câteva din argumentele bazate pe marile experienţe istorice, apelând la viziunile politice din „ Memorandul românilor din Transilvania” din 15 Dec. 1938 în care, ilustrul om politic Iuliu Maniu afirma: „Consiliul Dirigent ales în ziua de 2 Dec.1918 de Marele Sfat Naţional, emanaţia adunării de la Alba Iulia a depus jurământul de fidelitate pentru Regele Ferdinand ca un semn de încorporare in noua ţară”.
    Dl.Prof. univ.dr Doru Radosav, ne argumentează dovedind că: „Iuliu Maniu insistând asupra faptului că din perspectiva atât a realităţii actului de la 1 Dec. 1918 cât şi a simbolisticii sale, poziţia şi rolul Regalitaţii în acest eveniment epocal fondator ctitorial, s-a reînoit „Pactul fundamental dintre Coroană si Naţiune”.Este vorba de un proces de mare profunzime şi de o semnificaţie specială, de constituire a corpului mistic al Regalităţii ( distrbuit între Suveran şi popor) ,de instituirea unei realitaţi organice între Rege şi supuşi”.
    „Marile experienţe istorice actul Independenţei şi apoi actul Unirii, declanşează un astfel de proces. Corpul mistic al uniunii definitive dintre Rege şi Popor se naşte din depăşirea prin jertfă colectivă şi prin voinţă regală, a momentelor dramatice şi decisive din istoria unui popor. Jertfa de sine sau „uitătorul de sine”cum îl numea Regina Maria pe Regele Ferdinand în Jurnalul său în noiembrie 1918, presupunea amplasarea regelui în fruntea voinţei colective de UNITATE NAŢIONALĂ. În ianuarie 1915 Regele Ferdinand îi scria Împăratului Wilhelm al Germaniei că „în pofida sentimetelor lui de simpatie personală era înainte de toate una cu poporul său care cerea desrobirea românilor de sub dominaţia ungară”.
    În acelaşi Memorandum Iuliu Maniu susţinea în faţa Regelui autocrat Carol
    al II-lea că România care trebuie să fie o Românie regală în datele constituţionalismului şi nu a dictaturii, este în realitate o Românie de partide: „România e făcută de partide. Nu degeaba stau pe Bulevardele capitalei statuile lui I.C. Brătianu, M. Kogălniceanu, C. A. Rosetti, L. Catargi, Take Ionescu şi alţii. Ele înveşnicesc în bronzuri istoria României moderne. Este adevărat că dintre statuile marilor colaboratori ai Regelui Carol I mai lipseşte una, a Sa (statuia acestui Rege a fost ridicată în 1939) lipseşte şi cea a Regelui Ferdinand, dar aceasta cade pe alte considerente. Ce reiese din lecţia aceasta a statuilor? Că Marele Rege Întemeietor gândea întotdeauna regal, naţional. Mult prea sus şi prea mare…. ”
    Un alt argument din expunerea Dlui.prof.Radosav, a fost apreciat de întreaga adunare cu îndelungi aplauze, aratând că: „Fidelitatea faţă de rege a fost una dintre ideile-forţă, care a consacrat real şi simbolic sensul regal al Marii Uniri. Exemplaritatea acestei fidelităţi, Iuliu Maniu o identifică în particularităţile spiritului ardelean şi banăţean din societatea românească: „Între pietrele nestemate care împodobesc coroana Maiestăţii Voastre, nu e nici una care
    să lucească mai viu ca Ardealul şi Banatul prin devotament pentru unitatea statului naţional român şi pentru monarhie, dar nu este nici una care să ceară cu atâta hotărâre să i se respecte drepturile democratice şi tradiţiile de libertate”.
    „Este una dintre cele mai strălucite şi exemplare analize făcute vreodată în proximitatea raportului dintre centralism şi regionalism între naţionalismul luminat şi democraţie. Resorturile unităţii ţin de democraţie şi de gestiunea înaltă a particularismelor regionale care se află însă într-o indestructibilă unitate reprezentată de fidelitatea faţă de rege şi stat. Esenţa mistică şi tainică a acestei unităţi este reprezentată de corpul comun dintre rege şi popor a cărui liant este fidelitatea şi dinasticismul pe de o parte şi grija înaltă, suverană faţă de supuşi, pe de altă parte.”
    S-a subliniat cu aceasta ocazie si necesitatea eliminarii raului esential de ordin moral, produs de dictatura comunista asupra societaţii românesti, aratând că:
    „Asumarea moralei creştine în doctrina PNŢCD în care, exemplaritatea Omului politic are legătură directă, în propria lui concepţie politică şi în filozofia lui de viaţă, cu toleranţa si universalismul, reprezintă în egală măsură, reflexul unui program de asanare morală a societaţii româneşti ieşită de curând din epoca comunismului ateu”. Aceasta înscriindu-se de altfel în datele unei pedagogii sociale, politice şi morale atât de necesare astăzi.”
    Distinsul profesor de istorie,folosindu-se de aceste argumente istorice în discursul politic al fostei opoziţii constituite din partidele istorice: P.N.Ţ.C.D., P.N.L. şi P.S.D., ne atenţionează că acestea trebuie să reprezinte:
    „ Un numitor comun, un criteriu de agregare al spectrului politic reprezentat de opozitie, constituind recursul la tradiţie în faţa imposturii reprezentate de FSN, recursul la un moment exponenţial din istoria noastră care a articulat democratismul, parlamentarismul şi constituţionalismul românesc interbelic. Acest apel a semnificat şi o redobândirea unei conştiinţe istorice privită ca o garanţie a construcţiei democratice a României post-decembristă. Dobândirea conştiinţei istorice trebuie să producă nemijlocit o dobândire a conştiinţei şi atitudinii specifice exerciţiului democratic.”
    Se cuvine să înţelegem mai degrabă noi, cei care luptăm pentru recuperarea „chipului cel bun al ţarii”, forma de guvenământ tradiţională a românilor- MONARHIA CONSTITUŢIONALĂ-, că numai uniţi si rămânând fideli acestui nobil ideal vom putea înfăptui „DREPTATEA PÂNĂ LA CAPĂT”, fiind conştienţi aşa cum ne învaţă Domnul Prof. Univ. dr. Doru Radosav din Cluj, că :
    „Recursul la tradiţia politică în cazul României post-revoluţionare, care este un caz unic în Europa post-comunistă prin reînfinţarea partidelor istorice, nu a însemnat o întoarcere, o decădere din modernitate- aşa cum acest lucru a fost privit atunci de I. Iliescu şi P. Roman, ci trebuie privit, în primul rând, ca o anulare sau eradicare a sincopei reprezentate de comunism, vis-a-vis de o viaţă politică democratică.”
    Fie ca in Anul Nou 2014 să dobâdim mai mult curaj şi voinţă populară, pentru a ne asigura viitorul copiilor si nepoţilor nostri în Regatul Romaniei . Doamne ajuită !

  3. “Mititel si-nfasetel”precum frumos graesc versurile unui colind strabun,Majestatea Sa Regele Mihai s-a nascut si a crescut in Romania,sub ochii atenti si iubitori ai semenilor nostri.
    Dumnezeu l-a daruit pe Majestatea Sa cu cele mai deosebite calitati.
    Decadele istoriei se rostogoleau cu repeziciune iar ,greutatile din ce in ce mai mari si mai multe, au creat o legatura sufleteasca de dimensiuni incmensurabile. intre rege si popor.
    Abdicarea sub presiune a Majestatii sale a marcat pentru Romania cea mai mare tragedie din istoria neamului romanesc.
    Regele insa a continuat sa salasuiasca in inimile celor mai buni romani..
    Comunismul a insemnat spalare de creere si patarea constiintelor celor care furasera puterea si vlaga Romaniei.
    A venit si revolutia din 1989.
    Balaorul comunist,bine mascat a scos la iveala toate cele sapte capete,scotand pe nari flacarile distrugatoare de tara si popor.
    Democratia si libertatea au gasit un popor pe jumatate alienat mintal.,dezorientat, plin de ura viscerala pe propriul frate.
    Intelectualitatea era ca si inexistenta, cu mici exceptii Jelindu-l pe ceausescu si incurajand FSN-ul. nu au miscat un deget pentru ca in acel inceput sa se puna problema actualizarii Constitutiei din 1923 si trecerea la Monarhia Constitutionala traditionala.
    Cele trei partide istorice,PNL,PNTCD si PSD prin mutenie au pus umarul la consolidarea neocomunismului mascat.
    In toti acesti 25 de ani ,in ciuda libertatii de opinie,in aer plutea teroarea.
    Industria ,economia si cultura s-a prabusitCoruptia a macinat fin toate institutiile statului.
    Acum in anul de gratie 2014,poporul roman si in primul rand intelectualitatea,trezita la realitate, prin toate mijloacele trebuie sa dovedeasca cat de mare si de stransa este legatura intre Rege si popor Trebuie sa dovedeasca ca pentru poporul roman nimic nu este mai presus decat Coroana Regala a Romaniei si Casa Regala a Romaniei,
    Gaselnita ca actuala Constitutie nu mai poate fi modificata nu trebuie sa ne sperie.Avem o Constitutie gata facuta:,Constitutia din 1923.
    Trebuie sa existe insa vointa politica!Acea vointa care va face din oamenii politici de astazi adevarati politicieni ,in fata carora istoria se va inchina!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!
    Traiasca Regele Mihai!
    Sus Casa Regala a Romaniei!
    Monarhie pentru Romania!

  4. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Liliana Sora Cred că specificul național este rezultatul unui proces istoric, de continuă cristalizare și consolidare a însemnelor caracteristice unui popor, de permanentă îmbogățire cu altele noi. Astăzi, conținutul specificului național s-a transformat și s-a îmbogățit în mod sensibil, esențial, atitudinea , mentalitatea, conștiința, modul de a gândi, de a simți și de a acționa al oamenilor, al întregului popor căpătând o modelare nouă, datorită unei lupte între vechi și nou. Garanția originalității noastre fundamentale, consider că stă în factorul etnic . Specificul fiind un element structural, nu se capătă prin conformare la o anumită ținută, singura condiție pentru a fi specific este de a fi un român etnic. O problemă importantă , cu mare responsabilitate este găsirea, aprofundarea celor mai eficiente modalități de păstrare a culturii naționale și specificului național, a identității naționale .
    #
    Mariana Dumitrescu Casa Regala se lupta sa promoveze Romania, noi ne luptam intre noi…
    #

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50020083
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate