Ora Regelui (LI)

Sâmbătă, 20 iulie 2013, TVR a prezentat a cincizeci și una ediție a emisiunii “Ora Regelui”.

Ora Regelui (LI) poate fi vizionată pe Internet la adresa http://www.tvrplus.ro/editie-ora-regelui-117335.

A fost reluată ediția specială realizată la Londra, unde, în zilele de 6, 7 și 8 noiembrie 2012, au avut loc o serie de înalte ceremonii dedicate Regelui Mihai I al României.

Evenimentele au serbat împlinirea a 75 de ani de când Regele Mihai (pe atunci principe moștenitor) a făcut prima sa vizită la Londra, cu ocazia încoronării Regelui George al VI-lea (la 12 mai 1937), tatăl Reginei Elisabeta a II-a. In noiembrie 1938, principele moștenitor al României l-a însoțit pe tatăl său, Regele Carol al II-lea, la Londra.

Cu acel prilej, la 15 noiembrie 1938, Regele George al VI-lea l-a decorat pe Regele Carol al II-lea cu Ordinul Jartierei (același cu care fuseseră decorați Regele Carol I și Regele Ferdinand) și pe principele moștenitor, Marele Voievod de Alba Iulia, cu Ordinul Regal Victorian în grad de Mare Cruce.

Regele Mihai este cel mai longeviv participant regal la evenimentele regale britanice, vizita la recentele ceremonii care i s-au dedicat fiind a șaptesprezecea. Toate aceste vizite se înscriu în activitatea diplomatică a Regelui în folosul României, în relațiile fructuoase între Familiile Regale Britanică și Română și între cele două țări. Regele Mihai este  primul monarh din afara granițelor britanice al cărui blazon a fost așezat în  Capela Savoy, sediul Ordinului Regal Victorian.

Acordurile Imnului Regal au răsunat la orgă în cinstea Majestăţii Sale Regele Mihai I. Ca şi în 1938, primirea oficială a avut loc la Palatul Lordului Primar al Londrei, care reprezintă în faţa Coroanei interesele celor mai importante bresle londoneze. Ghildele tradiţionale ale Londrei au oferit un dineu la Wax-Chandlers Hall, unul dintre monumentele metropolei.

Chiar în ziua onomastică a Regelui Mihai, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Familia Regală Britanică, reprezentată prin Ducele şi Ducesa de Gloucester, a luat parte la ceremonia religioasă în cinstea Regelui Mihai, la Capela Savoy. A avut loc apoi un spectaculos dineu, încheiat cu două discursuri încărcate de gratitudine şi emoţie: cel al lui Sir Gavin Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei, şi cel al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Realizatorii editiei speciale: Marilena Rotaru, Camelia Csiki și Bogdan Șerban Iancu. Producător: Bogdan Șerban Iancu

http://www.tvr.ro/regele-mihai-i-al-romaniei-celebrat-la-londra-la-ora-regelui-de-la-tvr-1_4497.html#view

5 comentarii

  1. Așteptăm cu emoție emisiunea, revăzând cu plăcere fotografia ce-i reprezintă pe Majestatea Sa Regele românilor, pe frumoasa și vrednica sa fiică mai mare, Principesa Moștenitoare cu nume de floare. NIHIL SINE DEO!

  2. daca ar avea si actualii guvernanti rezultate de imagine pe masura celor ce apartin Altetei Sale, poate am fi mai bine vazuti in exterior

  3. Foarte bine gândită retransmiterea ceremoniilor ce au omagiat în 2012, la Londra, personalitatea unică a Regelui României! Emoțiile însoțite de abur de lacrimi bucuroase sunt întotdeauna binevenite. Doamne, apropie momentul când Țara își va debândi coroana!

  4. Roxana Gabriela Mateescu

    Cel mai de pret dar pe care Dumnezeu ni-l ofera la sfarsitul saptamanii este emisiunea ORA REGELUI. Astazi, este o zi cu totul speciala! Emotionata am revazut imagini dragi care nicicand nu vor disparea din constiinta mea. Mi-ar fi necesare nenumarate pagini pentru a putea descrie modul exceptional in care REGELE MIHAI a fost omagiat anul trecut la Londra. Chipul bland si emotionat al MAJESTATII SALE , superba PRINCIPESA MARGARETA , mi-au mangaiat sufletul intr-o sambata a lunii iulie ! TRAIASCA REGELE MIHAI I al Romaniei !

  5. stelian r.

    Bine venite aceste reluari! Vad si inteleg mai profund mesajul acestor emisiuni ! Mi se pare ca exista mereu ceva nou la care nu am fost suficient de atent. Traiasca Regele! Nimic fara Dumnezeu !

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 24276164
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate