Ora Regelui (434), ediție în premieră

Sâmbătă, 27 martie 2021, ora 14.30, TVR1

La masa regilor

Primăvara anului 1881 aducea României titlul de Regat. Își câștigase independența prin eroismul ostașilor săi, fusese recunoscută de Marile Puteri și avea un principe domnitor înrudit cu mai toate familiile imperiale și regale ale Europei.

Cu câțiva ani înainte, Domnitorul Carol I ceruse Mareșalului Curții și al Casei Domnești, Theodor Văcărescu, să alcătuiască o culegere de norme pentru Curtea Domnească. Ele țineau seama de obiceiurile țării, dar și de ceremonialele de tradiție din alte părți și au fost revizuite, după proclamarea Regatului, sub numele ”Ceremonialul Curții Regale a României”.

În cei 140 de ani de cînd s-a întocmit lucrarea, normele obligatorii din reședința suveranului, de la evenimentele oficiale și private, nu s-au împotrivit prea mult vremii, însă amănuntele recepțiilor și dineurilor par să își fi schimbat ceremonialul.

”La masa regilor” spune povestea meselor regale în timpul celor cinci generații ale dinastiei române. Istoricii și arhivele bine păstrate dezvăluie în detaliu protocolul de la Sinaia și de la București. Zestrea culturală a Castelelor Peleș și Pelișor, precum și a Palatului Cotroceni, a Palatului Regal din București și a Palatului Elisabeta este reunită în acest film despre ospitalitatea regală, dar și despre arta decorativă și gastronomică.

Realizator Diana Ilica / Producător Lidia Voicu

2 comentarii

  1. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Voi urmări, așa ca întotdeauna, cu mare plăcere și interes.Trăiască MS Margareta Regina Românilor ! Nihil Sine Deo !

  2. Călinescu Mariana says:

    Minunata aceasta emisiune! Am urmarit- o cu plecare și bucurie că de fiecare data.

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 33549201
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate