Ora Regelui (534)

TVR 1 – sâmbătă, 25 martie 2023, ora 14.30 / TVR Internațional – sâmbătă, 25 martie 2023, ora 16.30 / TVR Moldova – joi, 30 martie 2023, ora 16.00 

Ediție în premieră

La “Ora Regelui”, pornim sâmbătă într-o călătorie lungă de 150 de ani. Descoperim că trei sferturi din rețeaua de cale ferată de astăzi au fost construite în vremea Regelui Carol I. “Numai printr-o linie ferată între București și Iași se vor alipi în realitate Moldova și Muntenia și va dispărea orice tendință separatistă”, îi scria Carol tatălui său, în ianuarie 1868. Și a reușit: în mai puțin de 40 de ani s-au construit 3180 de km de cale ferată.

Cum s-a schimbat România? Aflăm cu ajutorul istoricilor intervievați: Vasile Docea, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, editor și traducător al “Jurnalului” lui Carol I, Sorin Cristescu, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București, Toader Popescu, arhitect, Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR, Andrei Berinde, autorul proiectului “Tururi ghidate pe drumuri de fier”.

La 142 de ani de la proclamarea Regatului României, ca stat suveran și independent, vă aducem o poveste de succes, despre iscusință, ambiție și onoare – documentarul “Firul de fier, calea ferată care a cusut România”.

Director de imagine: Doru Iacovescu / Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu / Realizator: Irina Luca

1 comentariu

  1. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Am urmărit, așa ca întotdeauna, cu mare plăcere și interes.Trăiască M.S. Margareta Regina Românilor ! Nihil Sine Deo !

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 48516760
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate