Normele Fundamentale ale Casei Regale a României

Statutul complet al Casei Regale a Romaniei

Promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei
Pentru a succede tuturor celorlalte Statute si Legi ale Casei,
incepand cu 30 decembrie 2007

Introducere

Casa Regala a Romaniei este guvernata de statut si de traditie. In conformitate cu Ordinul Majestatii Sale si cu toate cerintele moderne, aceste Norme Fundamentale, promulgate de mana Regelui Mihai I, Sef Suveran al Casei Regale a Romaniei, prin Gratia Lui Dumnezeu, Rege incoronat al Romaniei si jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor si Decoratiilor Casei Regale a Romaniei, vor intra in vigoare la 30 decembrie 2007. Acest document isi va primi validitatea si puterea la momentul semnaturii, de mana Regelui. Prin acest document, toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilor lor, sunt revocate. Traditiile noastre de familie includ si vor include intotdeauna credinta crestin ortodoxa, care va servi drept principiu calauzitor in toate deciziile viitoare. Pastrand respect pentru libertatea de credinta si de constiinta a individului, toti membrii dinastici ai Familiei vor apartine ritului crestin ortodox. Rugam pe Dumnezeu sa protejeze Familia noastra Regala, tara noastra si Biserica noastra.

Capitolul I

Casa Regala a Romaniei

Articolul 1

Caracteristici si membri

1) Casa Regala a României este o comunitate de familie autonoma infiintata si organizata pe baza prevederilor acestui Statut Dinastic, de acum in vigoare. Ea va fi compusa din membri prin nastere sau membri prin casatorie, numai dupa cum este stabilit de acest document.

2) Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Imediat dupa decesul Sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ.

Întreg textul Normelor Fundamentale poate fi citit aici.

8 comentarii

 1. Multumesc mult pt aceasta postare aceasta postare pretioasa, pe care o voi transmite pe reteaua de socializare!Si sper ca sa fie transmisa si oficial de catre reprezentantii Casei Regale a Romaniei in scris in toata mass-media in special televiziuni!!Doamne ajuta!!

 2. Robert Morosanu says:

  ”Cel mai fericit om este acela care face fericiți un număr cât mai mare de oameni.” – Lev Tolstoi

 3. Petrisor says:

  Sincere condoleanțe Casei Regale, Dumnezeu să odihnească în pace pe Majestatea Sa Regele Mihai întâi …

 4. anays says:

  Sincere condoleanțe Casei Regale, Dumnezeu să -l odihnească în pace pe Majestatea Sa Regele Mihai întâi …AM avut un Rege care a iubit mulkt Romania si Romanii … Dumnezeu v-a arata a murit in Decembrie la nasterea domnului … va rog mult membrii familiei regale a Romaniei Dumnezeu o sa vaajute sa depasiti acest moment greu iuncercat … regele e nemuritor de acolo de unde se duce ne v-a ajuta

 5. Mihai Chitiba says:

  Dumnezeu sa il odihneasca ! Sincere condoleante intregii Familii Regale !

 6. Constanta Cretu says:

  Dumnezeu sa ierte si sa odihneasca in pace pe Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei!
  Sincere condoleante Casei Regale a Romaniei!

 7. Jay says:

  Asta ca sa stie lumea ca principesa a devenit regina.

 8. Alexandru Valcu says:

  Sincere condoleanțe Casei Regale, Dumnezeu să odihnească în pace pe Majestatea Sa Regele Mihai.Acum ,noi ,am pierdut pe cel care a reprezentat ,simbolul onoarei,demnitatii si intelepciunii. “Nihil sine Deo”.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50899554
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate