Noiembrie de neuitat – 1945 și 1987

Afisul Expozitiei «Acel Noiembrie de neuitat»

Imediat după sărbătoarea sfinților Mihail și Gavril, în ziua de 9 noiembrie 2010, am fost invitat să iau parte la vernisajul expoziției de fotografii dedicată, în paralel, manifestației anticomuniste de la București, din 8 noiembrie 1945, și revoltei muncitorilor de la Brașov, din 15 noiembrie 1987. Expoziția se încheie astăzi, duminică, 28 noiembrie 2010. Ea a fost găzduită de una dintre sălile de expoziții ale Palatului Parlamentului.

Autorii expoziției sunt Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și Asociaţia “15 noiembrie 1987” din Braşov. Ea se intitulează “Acel Noiembrie de neuitat, 8 noiembrie 1945, 15 noiembrie 1987” și este structurată ca un memento al primei şi ultimei demonstraţii anticomuniste din România. Totodată, sunt expuse, prin amabilitatea Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I” diferite obiecte care pun în context istoric și statal evenimentele din 1945.

Am fost onorat de invitația adresată de CNSAS și de Asociația brașoveană. Mai întâi fiindcă fotografiile expuse sunt de importanță istorică, civică, etică și culturală. Fotografiile, realizate de serviciile de securitate ale vremii, deși produse pentru a exercita presiune asupra manifestanților, au astăzi calitatea de martor și pe cea de aducere aminte. Sunt imagini concrete, acute, simple, în care sinistrul se împletește cu inocența, iar cenușiul periculos caracteristic securismului cu curajul celor suprimați, oprimați sau pedepsiți.

Apoi, pentru că întregul travaliu a fost făcut de tineri, așa cum au fost făcute, în cea mai mare parte, și cele două manifestații de acum șaizeci și cinci și, respectiv, douăzeci și trei de ani. Alături de tinerele și mai puțin tinerele gazde au ținut să stea academicianul Dinu C. Giurescu, Radu Câmpeanu, Dinu Zamfirescu, Toader Paleologu.

În fine, fiindcă Memoria joacă un rol decisiv în acest moment de ambiguitate identitară și instituțională prin care trece România.

Ca un modest semn de prețuire pentru tinerii de astăzi care au reînviat în conștiința bucureșteană de astăzi actele de patriotism de ieri, vă împărtășesc în ziua încheierii expoziției câteva fotografii de la vernisaj.

IMG_9015

IMG_9034

IMG_9039

IMG_9041

IMG_9045

IMG_9049

IMG_9054

IMG_9059

IMG_9064

IMG_9071

IMG_9112

IMG_9150

IMG_9153

IMG_9154

IMG_9163

IMG_9164

IMG_9192

6 comentarii

  1. Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu says:

    Alteta Voastra,
    Va multumim pentru acest apel la clipe eroice din istorie. Ne bucuram ca exista tineri care sunt preocupati de istoria adevarata. In aceste clipe grele de criza materiala dar mai ales morala apelul catre memorarea unor momente eroice este binevenit.
    Cu deosebita consideratie, Adriana Mihaela macsut si Stefan Grosu

  2. Sanda says:

    Ma bucur zi de zi cind vad cum incet incet din,, PLAGA COMUNISTA,, reiase la lumina adevarata valoare care accept sa recunosc ne-a fost furata noua cei nascuti in aceasta perioada ,nu stim mai nimik cea fost cu adevarat si a luat o intorsatura urita murdara inculta acesti fundamentalisti bolnavi de tot ce era bun .Ma bucur si vreau sa multumesc din suflet familiei Regale implicinduse in vaiata zi cu zi incepind sai pese si sa lupre usurel spre un vis nou ce merita de urmat cu bravnicie si succes . Am 3 cetateni prin care la cea Romana o voi relua in momentul cind va fi sa votez pentru intorcerea familiei Regale la cirma tari.

  3. gabriel says:

    Sper sa nu mi-o iei in nume de rau dar ar fi mers si niste nume cu personajele din foto, eu de ex. nu-l stiu decat pe principe in poze 🙁

  4. mihai demetriade says:

    Pentru Gabriel:

    În fotografii mai apare profesorul Alexandru Serbanescu, unul din cei mai reputati neurologi romani, nepotul generalului Radescu, şeful ultimului guvern democratic al României înainte de venirea comuniştilor.
    Apoi curatorii expoziţiei, Oana Demetriade şi Mihai Demetriade.
    Preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, deputatul Florin Postolachi, preşedintele C.N.S.A.S., profesorul Dragoş Petrescu, Valentin Vasile şi Silviu Moldovan.

  5. […] Atunci, în Piața Palatului Regal, națiunea a dovedit cât de mult înseamnă legătura dintre Coroană și Societate, chiar și în cele mai dramatice momente pentru […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50440590
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate