Mormantul doctorului Kremnitz

29 iulie 2007

Mult Stimate Principe,

Vã adresez aceastã scrisoare din mare respect fata de istoria Romaniei, atât de legata de cea a familiei regale.

La Poiana Tapului (Busteni), la poalele padurii, la începutul drumului ce duce la cascada Urlatoarea, a existat pret de o suta de ani mormantul doctorului Kremnitz, medic al casei regale.

De sotia acestuia Mite si de idila romanticã cu Eminescu vorbeste si Eugen Lovinescu in romanul ,,Mite’’.

Nici comunistii nu l-au atins. El a existat în forma sa initiala pana acum un an. Foarte recent plimbandu-ma prin acel cartier am constatat ca el a disparut. Pitorestilor pajisti si poieni din trecut acum le-a luat locul un cartier de vile. Mormantul a fost pur si simplu mutat probabil pentru ca terenul de amplasament al monumentului funerar sa fie utilizat ca suprafata de constructie.

El se aflã acum într-un parculet din Poiana Tapului, în vecinãtatea unui restaurant. Ce este si mai trist este faptul cã prin mutare monumentul s-a deteriorat. Crucea s-a micsorat, betonul armat a fost turnat copios luând locul pietrei cioplite. Monumentul ar fi meritat o inscriptie lãmuritoare, si o includere în patrimoniul cultural.

Vã trimit o poza cu vechiul amplasament si câteva cu situatia sa actuala. Am speranta cã sunteti persoana capabila a face demersurile care sa repare aceasta nedreptate facuta trecutului Romaniei.

Cu stima
Mircea Dragan

Str.Covurlui 18
Ploiesti

img_0133.jpg img_0134.jpg

2 comentarii

 1. Principele Radu says:

  Domnule Dragan,

  Ceea ce imi transmiteti in scrisoare este un lucru revoltator. Desi nu ma mira deloc, episodul relatat de domnia voastra este dureros. Voi discuta cu cei mai apropiati colaboratori ai mei si voi decide pe ce cale este mai bine de mers, pentru a incerca sa elucidam aceasta barbarie si sa rezolvam ce se mai poate rezolva.

  Va multumesc pentru interventie si va promit ca voi face tot ceea ce este in puterile mele.

  Cu toata consideratia,
  Principele Radu

 2. vesperala says:

  Să înţeleg că aţi făcut ceva legat de subiect, sau aţi promis şi atât, cum fac toţi?

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 48516209
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate