Monedă națională cu chipul Regelui Ferdinand I

În ziua de 27 august 2019 va avea loc un eveniment cu semnificație istorică și națională. Banca Națională a României, în conformitate cu prevederile legii, va introduce în circulație moneda de 50 de bani purtând chipul Regelui Ferdinand Întregitorul, fabricată din alamă.

Este pentru prima oară, după anul 1947, în care un suveran român apare pe moneda națională.

Aversul monedei prezintă imagini ale primei vizite a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în Transilvania unită cu Țara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2019”.

Reversul prezintă portretul Regelui Ferdinand I și inscripțiile în arc de cerc ,,FERDINAND I” și ,,INTREGITORUL”.

Moneda de 50 de bani va fi pusă în circulație pe întreg teritoriul României într-un tiraj de 5 milioane de exemplare. Lor li se vor adăuga 50 000 de exemplare de colecție în alamă și 500 de exemplare de colecție în aur.

3 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu says:

  Este un eveniment de maxima importanta pentru tara, iar pentru sufletul meu – coplesitor. Nu mai speram in venirea acestei zi. Sper ca si Marea noastra Regina Maria sa aiba cuvenita recunoastere intr-un fel asemanator, precum si iubitul nostru Rege Mihai. Chiar daca pentru asta s-ar bate monede metalice de 1 leu si de 2 lei, asa cum existau odata. Nu scrie nicaieri ca nu pot exista in paralel emisiuni bancare de aceeasi valoare atat sub forma de monede cat si ca bancnote. precum cele sugerate mai sus. Asa cum, dupa stiinta mea, exista guineea britanica atat sub forma de moneda (care in 1968 a fost batuta si in aur, cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de la intronarea Reginei Elisabeta a II-a), dar si ca bancnota, cu efigia Reginei pe avers. La fel, si dolarul american care, la valoarea de $ 1, se gaseste in ambele reprezentari.

  Poate Banca Nationala va continua in aceasta directie splendida sa initiativa. Va fi un act de minima dreptate istorica adresat FAURITORILOR Romaniei Mari si Vrednicului si indelung incercatului Rege Mihai, care ne-a dat tuturor o mare lectie de reala dragoste de tara atunci cand, intors dintr-un lung, chinuitor si nedrept exil, si-a pus toate fortele si prestigiul in slujba poporului Sau si a iubitei Sale patrii, dandu-ne astfel dovada marelui Sau spirit altruist.

 2. Viorica Mwais says:

  Un eveniment de o reala satisfactie identitar-nationala postcomunista.
  *
  Fie ca toti Regii si Reginele Romaniei sa ne insoteasca in contemporaneitate si pe aceasta cale de omagiu-aducere aminte.
  *
  Multumiri si o constanta apreciere dnei Diana Lucia Zotescu pentru valoroasele sale interventii.

 3. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  Voi face rezervare din timp pentru trei bucăți.Se pot achiziționa direct de pe site-ul BNR: https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=16636&fbclid=IwAR1LC8x_0rzIjp_MlKGArqBiM8wC9Aup8e0Nad7gJAMd43RPZwOzDU-TLiI

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40811776
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate