Marele Duce Jean de Luxemburg, In Memoriam

Majestatea Sa Margareta a aflat cu mare tristețe vestea stingerii din viață a Alteței Sale Regale Marele Duce Jean de Luxemburg.

Întreaga Familiei Regală a României este alături de Familia Mare Ducală de Luxemburg, în aceste momente triste și dureroase.

Marele Duce Jean a fost suveranul Marelui Ducat de Luxemburg între anii 1964 și 2000. Alteța Sa Regală Defunctă s-a născut la 5 ianuarie 1921, fiu al Marii Ducese Charlotte de Luxemburg și al Principelui Consort Felix de Luxemburg, principe de Bourbon-Parma.

Marele Duce Jean a absolvit în anul 1943 Colegiul Regal Militar Sandhurst în Marea Britanie și a devenit, în anul 1995, general onorific al Armatei Britanice. Marele Duce s-a înscris ca voluntar în Al Doilea Război Mondial în anul 1942 și, în anii 1944 și 1945, a participat în calitate de ofițer în luptele de la Caen, Amhem, Runstedt și Wesel, participând la război până la încheierea ostilităților.

Marele Duce Jean a succedat mamei sale, Marea Ducesă Charlotte, la Tronul Marelui Ducat în anul 1964. Între anii 1961 și 1964 a fost Locotenent-Reprezentant al suveranei. La 9 aprilie 1953, (pe atunci) Marele Duce Moștenitor Jean s-a căsătorit cu Principesa Josephine-Charlotte a Belgiei, devenită Mare Ducesă de Luxemburg, consort al suveranului, în anul 1964. Marea Ducesă a decedat în anul 2005.

Marele Duce a fost vărul primar al Reginei Ana a României. Regele Mihai I și Regina Ana au fost legați de Marele Duce Jean și de Marea Ducesă Josephine-Charlotte printr-o prietenie de o viață. Marele Duce și Regina Ana au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial. Regele Mihai și Regina Ana au fost oaspeții cuplului regal luxemburghez de nenumărate ori, de-a lungul anilor, în ocazii de familie și în ocazii publice.

Majestatea Sa Margareta și Marele Duce Henri sunt veri de gradul al doilea și păstrează o strânsă legătură de familie. Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Tereza au fost, împreună sau separat, oaspeții Palatului Elisabeta în anii 2003, 2011 și 2017, iar Majestatea Sa și Principele Radu au vizitat Luxemburg în mai multe ocazii, în anii 1997, 2003, 2005, 2006, 2011 și 2012.

Majestatea Sa a scris în această dimineață o scrisoare Marelui Duce Henri, suveranul Marelui Ducat de Luxemburg.

 

2 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Prin apropierea de rudenie a Familiei Ducale Domnitoare de Luxemburg de Familia Regala a Romaniei, poporul roman este alaturi de locuitorii ducatului in tristetgea provocata de aceasta mare pierdere. Dumnezeu sa vegheze viata vesnica a Marelui Duce Jean, si sa ocroteasca mostenirea lasata fiului Sau Henri, actualul Mare Duce.

  2. Harzlich Beloid – Herzliches Beileid – Sincere condoleante

    Casei de Romänia-Casei Luxemburgä – Casei de Beligia – Casei de Bourbon-Parma si alte case royale din Europa si din Lume

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 43034824
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate