Majestatea Sa a participat la premiera filmului documentar AGERPRES “Marea Unire – România, la 100 de ani”

Aseară, joi, 22 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, însoțită de ASR Principesa Maria, a luat parte la premiera filmului documentar “Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat de studioul de film al Agenției Naționale de Știri.

Filmul a fost creat cu scopul de a defini mai bine epoca Primului Război Mondial și de a ajuta pe cei de astăzi să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat, mai ales în sufletul și conștiința oamenilor, acum o sută de ani.

Premiera filmului a avut loc la cinematograful CinemaPro din Capitală, în prezența conducerii agenției și a unor personalități din societatea civilă românească.

Documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

AGERPRES

Fotografii de Daniel Angelescu

4 comentarii

 1. Aurel V. Zgheran says:

  http://confluente.org/aurel_v_zgheran_1519390596.html

  NINGE LA BACĂU CU AMINTIREA REGELUI…!

  E încă iarnă la Bacău, dar tot n-au mai venit ca altădată marile ninsori…! Cerul se dezvinovăţeşte că n-a mai fulguit din tăriile cobăltuite decât arar, cu flori scânteietoare de diamant, în rest au curs moine ca-n plin sfârşit de toamnă! N-ar fi vina lui, căci şi el, acolo sus, sus a fost vătămat de aici, de la vatra de pământ a Universului!
  Pe lacurile şi ghiolurile Bacăului, fără oglinzile gheţii albastre argintii, toată iarna, ca nişte smocuri albe au plutit cârduri de lebede aclimatizate. Iernau şi altădată pe apele încătuşate sub platoşe de gheaţă, ale salbei de lacuri bistriţene, în amonte de Bacău, şi plonjau în copcile forate de pescari, dar, zărindu-le azi, albe ca marmura, mlădioase şi elegante ca balerinele, asişti la un spectacol feeric al naturii, iar, iarna fiind totuşi iarnă, dacă gerul e firav şi se cern numai pospaiuri de zăpadă, ninge în compensaţie cu amintiri…! E o mirare frumoasă, o ninsoare caldă, albă pur, strălucitoare… o ninsoare cu amintiri despre Majestatea Sa Regele Mihai…!
  E încă iarnă la Bacău şi stăm cu privirea către zare, cu neştirbită încredere în bunătatea şi dragostea naturii că vor ninge mereu peste ţară amintiri despre Rege, în iernile cu zăpadă, primăverile cu flori de cireş, verile cu maci, toamnele cu pene de cocori şi crizanteme…!
  E încă iarnă la Bacău şi se-aşteaptă printre gânduri să se zărească ochii primăverii, să se-audă susurul ei, să-i adie parfumurile ierbii crude şi florilor fragede!
  Cu fiecare anotimp ce vine şi cu fiecare anotimp ce pleacă acumulăm răstimpuri cu secundele degajate de vâlva prezentului în care-nălţăm la nesfârşit jertfa noastră şi patima nemaistinsă. Sunt secundele de reamintire, secundele flăcării lumânării conştiinţei, secundele nimburilor de comemorare, secundele întoarcerii cu gândul la Majestatea Sa Regele Mihai I al României!
  E încă iarnă la Bacău, o iarnă la sfârşitul ei, cu moine, cu aer cenuşiu şi jilav, cu lebede – crăiese albe, mirese şi îngeri pe ape… E pe drum, aproape de sosire, primăvara, prima primăvară – în 2018 – a istoriei României contemporane, fără Regele ei. Dar e fără seamăn de luminoasă amintirea Sa, stea spirituală a neamului românesc ce urcă spre cer şi coboară în istorie. Şi albă ca lebedele de pe lacurile Bacăului, şi aurorală ca lava de soare pornită la drum să ajungă mai aproape de România, odată cu înflorirea cireşilor, amintirea, recunoştinţa şi mărirea Regelui, peregrine prin conştiinţa poporului român ajungg curând la piatra de hotar a răstimpului celor două anotimpuri cu braţe de-mbrăţişat unul pentru altul: iarna şi primăvara…!
  În decembriul trist (2017) al României, când Majestatea Sa şi-a pornit nemărginita călătorie din istorie în veşnicie, n-a ieşit din viaţă, n-a intrat în moarte…! Dacă fi-va nemuritor neamul românesc, dacă fi-va nemuritoare ţara şi nepieritoare lumea, Majestatea Sa Regele Mihai I al României, în decembrie 2017 a preluat cununa nemuririi…!
  E încă iarnă la Bacău, o iarnă ce-ar fi lugubră dacă dalbele, graţioasele lebedele n-ar pluti pe ape, dacă printre nori n-ar surâde soarele, apropiindu-se de noi pentru că noi ne mutăm mai aproape de el, dacă nu ne-ar palpita în suflet dorul de primăvară şi n-ar fi la uşă alaiul ei vesel, cu soare, flori şi păsărele…!
  Trec orele, trec zilele, lunile, anotimpurile… se-mpăturesc în timp…! nu trec, însă, fără să-nflorească în conştiinţa noastră, floare cu floare şi mii şi mii, infinite azururi în care străluceşte raza luminii Regelui…!
  Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

 2. Multa dragoste si respect,pentru MS Margareta Custodele Coroanei Romaniei si ASR Principesa Maria!!Felicitari tuturor pentru realizarea acestui film pretios pentru cei de acum si generatiile viitoare!!Asa sa ne ajute Dumnezeu si Maica Domnului!!!Nihil Sine Deo!!

 3. dan says:

  Monarhia nu va fi invinsa niciodata in Romania! Noi nu am fost ca romani niciodata republicani, republica noastra a fost impusa de oameni straini de cultura noastra, nu mi a placut niciodata limba rusa .Nu mi a placut niciodata minciuna in care noi am trait ca niste copii. Noi suntem copiii comunismului care am trait intr-o perpetua minciuna de cand ne am nascut. Acum suntem batrani, dar stiu ca se ingaduia la scoli sa bati copii si nimeni nu facea nimic. Profesorilor li se permitea sa bata copii. Asta nu e tot, istoria pe care o invatam la scoala cand eram mici , nu era o istorie autentica, ea trebuia sa ne insufle noua un sentiment patriotic anti monarhie…………….cu totul ca au facut totul ca sa nu o cunosteam…. sentimentul patriotic era sa cresti oameni “noi” .Incultura de masa atroce n-a disparut, poti fi pacalit cu salarii, cu pensii, cu un program de guvernare care seamana la nivelul unui imprumut in banca…………….nu stii daca vei putea plati.Am 50 de de ani si cel mai rau lucru care ni s -a luat a fost Libertatea de Expresie in toti acesti ani ai comunismului. Am crescut ca niste dobitoci spalati de creier.Cel mai important lucru din lumea asta este Dialogul, daca nu vrei vei suporta. Lasa oamenii sa-si exprime prin dialog nemutumirile asa cum sunt ei…. nu ca tine versat in economie….. .Cel mai important lucru din lume este “libertatea expresiei” care e comuna in arta, in juridic ,gazetarie, economie. N am sa uit …….ca o incheiere….. ce viata de tanar am avut. Acum ramane sa o salut pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei .Majestate continuati ceea ce v-a lasat sacru regele Mihai I al Romaniei. Pastrarea intacta a sentimentului national.Va iubim.

 4. Simona Tudorache says:

  Frumoase si elegante MS Regina Margareta I si ASR Principesa Maria! Ele au acel zambet care risipeste toti norii pe care ii produc politicienii momentului si toti cei care nu stiu sa gandeasca si nici cum sa traiasca. Casa Regala a Romaniei este pentru Romania farul care ne calauzeste prin ceata si intuneric – si fara de care, fara nici o exagerare / si fara nici o metafora – am fi pierduti.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51300478
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate