Jurnal de călătorie la Stockholm, martie 2014 (I)

                                            de Ioan Luca Vlad

Stockholm, 8 martie 2014. În continuarea vizitei tradiţionale la Londra, Alteţele Lor Regale Principele Radu şi Principele Nicolae ai României au călătorit la Stockholm, în cadrul unei vizite de promovare comercială în folosul producătorilor de vinuri din România. Vizita este construită pe modelul celei (foarte reuşite) din Iordania, de la sfârşitul anului trecut, în cadrul căreia au fost promovaţi producători români de cereale.

Am fost primiţi aici cu drag şi cu mult profesionalism de Excelenţa Sa doamna Răduţa Matache, ambasadorul României la Stockholm, şi de echipa diplomatică şi consulară a Ambasadei, care au organizat, pentru prima seară, o cină la restaurantul Piastowska (www.piastowska.biz), la invitaţia domnului Martin Brozek, acţionar principal. Acesta a oferit cina în semn de apreciere pentru România şi pentru Familia Regală a noastră. În discursul său de deschidere, domnul Brozek a arătat recunoştinţa pe care el şi poporul polonez o poartă României şi Dinastiei române, pentru ajutorul major acordat guvernului Poloniei în 1939, când prin pactul mişel Ribbentrop-Molotov, Polonia a fost împărţită în două. Protecţia oferită de România, permiţând transportul oamenilor şi al valorilor Poloniei până la Constanţa şi apoi spre Marea Britanie a fost singurul motiv pentru care, astăzi, în castelele şi muzeele Poloniei, mari valori culturale şi de patrimoniu se află din nou la locul lor.

În discursurile ce au urmat, delegaţia producătorilor români de vinuri a fost prezentată, iar doamna Ambasador şi Principele Radu au arătat, pe rând, motivele sosirii la Stockholm şi speranţele lor pentru această vizită. La vizită au mai participat Excelenţele Lor ambasadorii Elveţiei, Greciei şi Republicii Moldova la Stockholm, dar şi reprezentanţi ai Preşedinţiei Greciei a Consiliului Uniunii Europene, precum şi ai Regiunii Uppsala, vizitată în cursul zilei de duminică.

Duminică, 9 martie, vizita economică în Suedia a continuat cu o întâlnire a ASR Principelui Radu, la Ambasada României de la Stockholm, cu domnul Roger Lundgren şi doamna Susanna Popova, redactor-şef şi respectiv director al revisteiKunglinga Magasinet. Revista, devenită deja o publicaţie clasică pe piaţa glossy a Suediei, are o filosofie aparte, care pleacă de la premisa că ştirea pestriţă şi intruziunea în intimitatea subiectului ştirilor nu sunt premise ale unui jurnalism de calitate. Din contră, editorul-şef consideră că revista poate fi scrisă „nu despre Casele Regale, ci împreună cu Casele Regale.” Această atitudine, care denotă interes, respect, înţelegere reciprocă, facilitează accesul revistei la cele mai reţinute dintre Familiile Regale ale lumii. Astăzi, Principele Radu a dat un prim interviu, în cadrul unui documentar pe care revista îl pregăteşte pe termen mediu despre Casa Regală a României, documentar care va cuprinde vizite în România, precum şi interviuri cu alţi membri ai Familiei noastre Regale. În acest mod, adevărul despre rolul Casei Regale şi lucrul său pentru România poate fi transmis către publicul suedez, dar şi către cel german, revista plănuind o ediţie în limba germană în curând. Interviul a fost urmat de o şedinţă foto şi de un prânz oferit cu generozitate de ES doamna ambasador Răduţa Matache, gazda noastră desăvârşită de aici.

Am fost impresionat de clădirea Ambasadei României de la Stockholm, poziţionată în centrul oraşului, impunătoare ca mărime şi perfect păstrată, atât în interior, cât şi în exterior, de către doamna Ambasador. Omul sfinţeşte locul, şi acest lucru se vede perfect în Ambasada noastră din acest frumos oraş. De la bunul gust al aranjării mesei, până la calitatea ornamentelor, până la curăţenia deplină şi atenţia acordată detaliilor, inclusiv în zonele administrative şi tehnice, Ambasada de aici poate fi un exemplu de urmat pentru toate posturile noastre diplomatice.

Vizita a continuat la Institutul Cultural Român. Aflat „uşă în uşă” cu Palatul Regal, şi la intrarea în Oraşul Vechi, ICR – Stockholm produce, sub conducerea înţeleaptă a domnului Dan Şafran, un program cultural şi artistic de înalt standard, care aduce laolaltă elita culturii româneşti şi a celei suedeze. Prin Premiul Marin Sorescu pentru un scriitor suedez, prin dezbaterile literare, prin volumele-album editate cu ocazia expoziţiilor artiştilor români, institutul, care este accesibil mereu şi aflat pe lista de puncte esenţiale ale elitei suedeze, îmbunătăţeşte permanent imaginea României şi contribuie la sinteza culturală româno-suedeză.

În după-amiaza acestei zile ne-am deplasat la Uppsala, pentru a vizita Castelul oraşului, la invitaţia domnului Peter Egardt, Guvernatorul Provinciei Uppsala, care îşi are reşedinţa aici. Cu o istorie de peste jumătate de mileniu, presărată cu unele dintre cele mai impresionante momente din istoria Suediei, Castelul cuprinde o colecţie de tablouri ale marilor personalităţi istorice locale, dar şi cea mai mare sală de banchet fără coloane din ţară. Primind de-a lungul anilor nenumărate delegaţii de Stat (Împăratul Japoniei și Președintele Turciei sunt doi dintre oaspeţii recenţi), castelul dispune şi de o rotondă în care se află gravate monogramele tuturor Suveranilor (opt la număr) care au ales să-şi petreacă ceremonia încoronării aici. Vizita şi prezentarea istorică a fost urmată de un Dineu oficial, oferit de domnul şi doamna Guvernator, la care a participat întreaga delegaţie economică prezentă cu noi la Stockholm. Alături de noi s-au aflat, între alţii, Şeful Protocolului de Stat al Suediei, oameni de afaceri suedezi (inclusiv gazda noastră de ieri), şi, desigur, doamna Răduţa Matache, organizatoarea întâlnirii. A fost o ocazie perfectă pentru a discuta despre relaţiile româno-suedeze, dar şi despre problemele comune ale Uniunii Europene, din perspectiva unor persoane implicate profund în viaţa socială şi economică a ţărilor lor.

5 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Jurnalul vizitei regale in Suedia tinut cu multa constinciozitate si impartasit noua de domnul Ioan Luca Vlad ne arata tuturor cat de puternic orientata catre reprezentarea si servirea intereselor vitale ale Romaniei este intreaga activitate interna si externa a Familiei Regale si a solilor Sai. Altetele Lor Regale Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei au avut intalniri si intrevederi cu personalitati de prim rang din Suedia a caror activitate este legata de domeniul ce a facut obiectul vizitei: promovarea vinurilor romanesti si a producatorilor lor pe piata suedeza.

    Sa nu uitam ca productia de vinuri este o componenta majora a exportului nostru, cu efecte deosebite in echilibrarea balantei comerciale, cea care da masura de pozitiv sau negativ a acesteia si care se regaseste in acel procent ce reprezinta progresul economic al unei tari.

    Concluzia este de fapt comuna tuturor acestor vizite regale: Romania este cu adevarat reprezentata astfel incat sa se simta si mandra cu acest lucru numai – sau aproape numai – de Familia Regala. Este un fapt ce a devenit o realitate axiomatica ce intre din ce in ce mai mult in constiinta majoritatii romanilor.

    Aceasta axioma merita a fi valorificata in singurul mod posibil a aduce beneficii maxime tarii: revenirea la Monarhie.

    Multe multumiri doamnei Ambasador Raduta Matache pentru felul in care ‘pastoreste’ diplomatic imaginea Romaniei in Suedia, si in special pentru atenta sa implicare in organizarea acestei extraordinare vizite regale.

    Cu mereu aceeasi fidelitate, credinta si respect pentru valorile Monarhiei si Coroanei,
    Diana Lucia Zotescu

  2. Don Coriolan Ciprian Muresan says:

    Este important ca ASR Principele Nicolae sa se obisnuiasca cu astfel de vizite absolut necesare pentru viitorul sau ca Principe Mostenitor si Rege al Romaniei.

  3. Alexandru says:

    Altetele Voastre Regale,

    Va suntem recunoscatori pentru munca ce o depuneti in promovarea intereselor romanesti peste hotare. Casa Regala a Romaniei este cel mai eficient emisar special si cea mai mai coerenta voce a Tarii Noastre in plan extern!
    Sa auzim si sa citim despre cat mai multe misiuni de ambasadori itineranti ale membrilor Casei Regale!

    Traiasca Regele si Familia Regala a Romaniei!

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Comentariu la Don Coriolan:

    Pentru ca v-am cunoscut personal si stiu cat de aproape sunteti cu sufletul si fapta de Dumnezeu dar si alaturi de Familia Regala, v-as ruga sa nu trimitem semnale false celor ce parcurg acest blog, si sa nu dam ‘apa la moara’ celor ce considera, in mod anacronic si demult abandonat ca idee in restul lumii civilizate ca tronul poate reveni doar unui barbat. In toate celelalte monarhii europene s-a renuntat demult la legea salica, aplicandu-se cea a primogeniturii. Pe langa asta, este vointa expresa a Regelui nostru, unsul lui Dumnezeu, ca fiica Sa cea mai mare, Alteta Sa Regala Principesa Margareta, sa devina Mostenitoare a Coroanei si sa-I preia toate celelalte prerogative.

    Alteta Sa Regala Principele Nicolae, pe care L-am indragit cu totii si care se dezvolta armonios sub atenta indrumare a seniorilor Sai din Familia noastra Regala, va succeda probabil la Tron intr-o buna zi, dar numai dupa viitoarea Regina Margareta, cea care este Mostenitoare de drept a Tronului si a Coroanei si care, ca Regina, va avea autoritatea de a-si desemna la randul Sau mostenitorul.

    Va doresc un Post al Pastelui linistit si impacat, si astept cu nerabdare sa va revad daca voi veni la Oradea.

    Cu cele mai alese sentimente de pretuire,
    Diana Lucia Zotescu

  5. Contacte la nivel foarte înalt prețioase, în folosul reciproc, importantă fiind componenta economică a vizitei, promovată inteligent, pragmatic, precum și aceea culturală.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50007619
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate