Greva regală, acum 74 de ani

1944 Regele Mihai la intalnire cu presa la Palatul Elisabeta ©Agerpres

Acum șaptezeci și patru de ani, în ziua de 21 august 1945, Regele Mihai a declanșat Greva regală.

La 1 decembrie 1946, suveranul a fost obligat să deschidă oficial Sesiunea Parlamentară, după ce Comisia Aliată de Control a recunoscut alegerile falsificate de către comunişti.

Fotografii din arhiva Agerpres

3 comentarii

 1. Pingback: S-a întâmplat în 17 august 1945 - Jurnal Spiritual

 2. Pantea Alexandru-Sorin

  Trei acte săvârşite de către Majestatea Sa Regele Mihai I-ul al României reflectă grija pe care a purtat-o în acei ani foarte grei poporului Său: Actul de la 23 august 1944, Greva Regală şi semnarea forţată a Actului de Abdicare în data de 30 decembrie 1947. În toate aceste clipe astrale ale domniei Sale nu s-a gândit la sine, nu a încercat niciun moment să îşi protejeze mai întâi statutul sau Dinastia.
  Într-o Europă a dictaturilor de orice fel, într-o Europă ce se autodevora, Regele nostru a rămas alături de noi. Neavând-o alături, în foarte multe momente, decât pe mama Sa, alteori uzând de puţinele drepturi constituţionale pe care le avea la dispoziţie şi lucrând alături de puţinii Săi colaboratori, dând dovadă de luciditate şi de acel “sânge rece” care fac întotdeauna diferenţa între viaţă şi moarte de-a lungul Istoriei, a reuşit să demonstreze că un om poate face cât o ţară. Domnia Lui s-a situat în mijlocul furtunii Istoriei. Dar în acest fel a împlinit dintre toţi Regii României cel mai bine deviza enunţată de Majestatea Sa Regele Carol I-ul în testamentul Său: “Totul pentru Ţară, nimic pentru mine”.

 3. Diana Lucia Zotescu

  Majestatea Sa Regele Mihai a facut eorturi uriase pentru a diminua stransoarea de cleste a fortelor bolsevice care preluasera puterea ‘de facto’ in tara. Cum insa in toate tarile ce vor constitui, dupa 1945, asa-zisul “lagar socialist” – pe drept cuvant ‘lagar’ – , comunismul s-a instaurat prin rapt, violenta si minciuna, mijloacele oferite de democratie de opunere la aceasta miselie au fost brutal maturate din calea tavalugului bolsevic reprezentat in Romania de tradatorii ce urmau sa formeze nucleul de putere ce l-a inlaturat si exilat pe Regele nostru, indreptand Romania spre un dezastru ce a continuat “neabatut, spre comunism in zbor” pana in 1989.

  Spre stupoarea mea, de o buna bucata de vreme (adica de ceva ani), ruleaza pe micul ecran atat la TVR cat si la alte televiziuni, filme ale anilor ’50, ’60’, ’70 unde este proslavit sistemul comunist. Nu ar fi nimic daca s-ar relua aceste filme (a caror singura valoare acceptabila astazi ar fi revederea unor actori indragiti) daca ar fi precedate de un comentariu corespunzator care sa condamne sistemul comunist. Asa, in absenta unui comentariu lamuritor, foarte multi nostalgici isi gasesc sprijin pentru a-si argumenta si sustine si azi ineptiile lor pro-comuniste, iar unii copii sau chiar unii tineri ar putea ramane nedumeriti de fata masluita a istoriei care le este oferita de aceste filme.

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 27100923
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate