George Enescu și Imnul Regal

Este cunoscut faptul că George Enescu a inserat Imnul Regal al României în finalul Poemei Române op. 1, dar puțini știu faptul că acesta nu a fost un caz singular.

În anul 1899, George Enescu a compus, la vârsta de 18 ani, un trio de coarde intitulat „Aubade” pentru vioară, violă și violoncel, cu ocazia aniversării a 30 ani de la căsătoria Regelui Carol I cu Regina Elisabeta, realizând și o versiune pentru vioară și pian, ambele publicate de Editura Enoch în 1903, lucrări care se termină de asemenea cu Imnul Regal al României.

Așa cum puteți vedea și asculta în fragmentele video alăturate, în varianta de trio, linia melodică a Imnului Regal al României a fost atribuită violei, iar în varianta de duo, pianului, la mâna dreaptă.

Ulterior, Enescu a creat și o variantă pentru pian la 4 mâini, dar și un cvartet de coarde cu același nume, ambele conținând, de asemenea, Imnul Regal al României.

©Răzvan Apetrei, 21 iunie 2020

3 comentarii

  1. Liliana Sora

    ”Arta este universul oamenilor sensibili la frumos.” Admiraţie şi preţuire pentru Familia Regală , pentru care stilul de viaţă înseamnă cultură, privită , iubită şi aprofundată în toată varietatea şi complexitatea ei !

  2. Aurel V. Zgheran
  3. Visan-Miu Tudor

    Enescu declara că este onorabil ‘Să te odihneşti de muncă prin muncă’. Apreciez pe artiștii care îndeplinesc acest dicton.

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 29682983
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate