Regina Ana a fost condusă pe ultimul său drum

Știre TVR, 13 august 2016

Transmisie în direct TVR, 13 august 2016, ora 11.30

 

Transmisie în direct TVR, 13 august 2016, ora 11

Transmisie în direct TVR, 13 august 2016, ora 10.30

 

Începând cu ora 10, în Sala Tronului, Custodele Coroanei române și Familia Regală s-au recules la catafalcul Reginei Ana, alături de membri ai Familiilor Regale străine prezente la funeralii. A fost prezent Prim-ministrul Guvernului României, Excelența Sa domnul Dacian Cioloș, alături de doamna Cioloș. Au participat membri ai Guvernului și ai altor instituții ale Statului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat o slujbă în Sala Tronului, având alături pe Înalt Preasfințiile Lor Mitropolitul Iosif și Arhiepiscopul Nifon, Mitropolit Onorific.

Au fost prezenți Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu și înalți reprezentanți ai Bisericii Catolice.

Au făcut de gardă la catafalc angajați ai Casei Majestății Sale, membrii Consiliului Regal, precum și Principesa Moștenitoare și Principesele Elena, Sofia și Maria.

În Piața Palatului Regal, la ora 11, a avut loc o ceremonie funerară militară și religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului a fost liber.

Capitala țării noastre a cunoscut astăzi primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 și cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Ceremonia funerară din Piața Palatului a avut loc în prezența Custodelui Coroanei și a Familiei Regale, a Prim-ministrului Guvernului și a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Au fost prezenți membri ai Familiilor Regale străine, reprezentanți ai instituțiilor statului din România și din Republica Moldova și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București.

Militarii Brigăzii de Gardă 30 Mihai Viteazul au purtat sicriul acoperit cu stindardul Reginei și l-au așezat pe catafalcul din Piața Palatului Regal. Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu s-au înclinat în fața catafalcului. Semnalul de trompetă a încheiat prima parte a ceremonialului militar.

Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, a condus slujba religioasă, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici. Ceremonia a avut loc în prezența ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române. Un nou semnal de trompetă a încheiat ceremonialul religios.

La ora 11.30, pe muzica funebră interpretată de Orchestra Militară a Brigăzii de Gardă, a avut loc ceremonia de așezare a sicriului în mașina mortuară. Cortegiul funerar a fost însoțit de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. La ceremonia militară au luat parte ofițeri și subofițeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei și de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar a mers cu viteză redusă pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar a continuat traseul către Curtea de Argeș, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș.

La ora 15.40, în prezența Familiei Regale a României și a Înalt Preasfinției Sale Arhiepicopul Calinic al Argeșului, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a intrat în Mânăstirea Curtea de Argeș. Au urmat ierarhii și preoții catolici, invitații regali din străinătate, angajații Casei Majestății Sale și membrii Consiliului Regal. Erau de față autoritățile locale din Argeș și din Orașul Regal Curtea de Argeș.

Slujba de înmormântare a Reginei Ana a fost oficiată în aer liber, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Ceremonia a fost oficiată de Înalt Preasfințiile Lor Arhiepiscopul Calinic al Argeșului, gazda și ierarhul locului, Arhiepiscopul Nifon, Mitropolit Onorific, reprezentantul patriarhal, și Mitropolitul Iosif.

La ora 16.40, a avut loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală. Au fost de față Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia, Nicolae Merdforth-Mills, Elisabeta Maria Biarneix și Principele Charles de Bourbon, Duce de Parma (șeful Casei Regale de Bourbon-Parma).

Cartea de condoleanțe online poate fi accesată aici.

21 comentarii

 1. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Sunt convins ca multi Romani vor fi de fata maine in Piata Palatului Regal. In momentele triste ale istoriei sale poporul nostru a stiut sa fie unit. Mai mult decat atat, vom fi impreuna cu Familia noastra Regala. Si cu totii vom acorda ultimul salut Celei care a fost.

  Dar mai mult decat atat, adunati in fata statuiei ecvestre a fondatorului Romaniei moderne vom demonstra prin unitate si demnitate faptul ca avem cu totii un crez, un ideal intr-o Romanie mai buna.

 2. ADIEU…. MAJESTÄT….. I. M. Königin Anna von Rumänien (geb. französische Prinzessin von Bourbon-Parma & Dänemark)

  RUHE SANFT IN FRIEDEN, MAJESTÄT

  HERZLICHES BEILEID DEM GANZEN KÖNIGSHAUS VON RUMÄNIEN

  Ihr,
  Dietmar Melzer
  -Siebenbürgen-Rumänien-Deutschland-Germany-

 3. Viorica M. says:

  La revedere, Regina Noastra Draga,
  intr-o lume demna, linistita, dreapta si curata!

 4. Otetaru Irma says:

  Azi este o zi trista, se scrie o noua istorie, se trezesc romanii si recunosc ca Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne în conștiința poporului român drept un model de curaj, noblețe și modestie.

 5. Răzvan Ion Preda says:

  Nu mă așteptam ca odată revenit în România, datorită unui eveniment nefericit în familie, voi avea parte și de această veste tristă a trecerii în neființă a Reginei Ana. Condoleanțe Familiei Regale și tuturor Românilor care înțeleg și simt semnificația acestui moment.

 6. Daniel-Silviu Timinger says:

  Betr.: AUFRICHTIGE ANTEILNAHME – Herzliches Beileid und tiefstes

  Mitgefühl dem KÖNIGSHAUS VON RUMÄNIEN für den schmerzlichen

  Verlust I. M. Königin ANNA von Rumänien (geb. französische Prinzessin von Bourbon-Parma und Dänemark)

  Ihr,
  DANIEL – SILVIU TIMINGER
  -Bukowina-Rumänien-Deutschland-Germany-

 7. Diana Lucia Zotescu says:

  Am semnat in cartea de condoleante – atat in nume propriu cat si pentru familia mea extinsa, dinafara Bucuresti-ului, care nu a putut face drumul pana in capitala. Apoi ieri, in ziua de 12 august, am facut, alaturi de multe alte mii de persoane, pelerinaj de reculegere, rugaciune si inchinare la catafalcul bunei, blandei, curajoasei si de neuitat Regine Ana, coloana de sustinere a Regelui nostru si a Familiei noastre Regale si nascatoarea viitoarei noaste Regine. Apoi astazi am participat la slujba catolica din fata Palatului Regal si, cu ajutorul unui fost student de-al meu din anii ’90 am putut ajunge la Curtea de Arges unde, de la o anume distanta, am asistat la ultimul act religios ce a precedat inhumarea Reginei noastre Ana in necropola regala de la Curtea de Arges. In toate aceste nespus de triste evenimente, am incercat sa-mi iau ramas bun de la Regina noastra. Si nu am putut. Pentru ca mie inca imi rasuna in minte cuvintele Sale incarcate de blandete, inca o mai vad raspandind in jurul Sau voie buna, firesc si echilibru. De altfel, este o imagine pe care nici nu doresc sa o pierd din inima si sufletul meu, asa ca probababil fie nu voi reusi sa-mi iau ramas bun de la Regina Ana, fie acest lucru se va petrece foarte tarziu.

  Somn usor, buna noastra Regina Ana ! Fie-ti somnul lin, si ingerii aproape !
  prof. Diana Lucia Zotescu

 8. Rowan Ingpen says:

  I was saddened to learn of the death of Her Majesty Queen Anne and my thoughts and prayers are with His Majesty and the rest of the Royal Family. In particular, I would like to pass on my condolences to the Crown Princess, Her Royal Highness Princess Margareta, and I thank you for placing the videos of the Funeral Service on your website.

  Sincerely yours
  Rowan Ingpen
  Melbourne, Victoria, AUSTRALIA

 9. S-a deschis cerul să primească un suflet nobil , blând şi curat al unui OM frumos – al Majestăţii Sale Regina Ana a României . O imensă pierdere, o mare suferinţă !
  Fie ca bunul Dumnezeu să Vă aşeze de-a dreapta lui pentru a putea veghea de acolo, de sus , asupra Familiei Regale şi a tuturor celor ce V- au iubit ! Dumnezeu să Vă odihneasca in pace !
  Toată compasiunea mea Majestăţii Sale Regelui Mihai şi întregii Familii Regale ! Sincere condoleanţe ! Dumnezeu, sä odihneascä in pace……
  Herzliches Beileid auch aus Deutschland, dem ganzen Königshaus Rumänien und I.M. König Michael I. von Rumänien
  Wir behalten I.M. Königin Anna von Rumänien in schöner Erinnerung…. Ruhe sanft in Frieden, Majestät…..
  Ihr, Dietmar Melzer
  aus Deutschland/Germany/Germania-Siebenbürgen-Transilvania

 10. Maria Ianza says:

  – Dumnezeu sa odihneasca in pace sufletul minunatei Regine Ana a Romaniei !

  – Condoleante intregii Familii Regale !

  – Dumnezeu sa-i dea sanatate si putere Majestatii Sale Regelui Mihai!

  – Inteleg durerea Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare a Romaniei si a AALLRR Principeselor Elena, Sofia si Maria si va asigur ca va sunt aproape cu tot sufletul !
  – Dumnezeu sa ocroteasca Familia Regala a Romaniei !

 11. Liliana Sora says:

  Momentul cel mai greu , printre toate celelalte greutăţi ale vieţii – ultima despărţire ! Dumnezeu însă a creat o legatură atât de puternică între părinţi si copii, încât nici măcar moartea nu o poate distruge…
  Toată compasiunea Majestăţii Sale Regelui Mihai şi întregii Familii Regale, iar Dumnezeu să le dea puterea de a aduna toată taria sufletescă pentru a face faţă incercărilor şi dificultăţilor acestei tragice despărţiri.
  Sincere condoleanţe !

 12. Joanna Iriciuc says:

  Dumnezeu sa o ierte si sa odihneasca in pace sufletul Regimei Ana a Romaniei.

 13. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Sentimentele pe care le-am trait in aceste triste zile nu pot fi descrise. Dar, cu toate acestea, s-au petrecut si cateva lucruri minunate care m-au facut sa-mi schimb anumite pareri pe care le aveam despre poporul nostru.

  Pentru prima oara am putut remarca in timp ce stateam la rand pentru a-mi prezenta omagiul la catafalcul Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei ordinea, disciplina, tacerea oamenilor ca reflectare a respectului cuvenit Reginei. Cu adevarat pot spune ca Regalitatea a insuflat Romanilor o conduita de care eu nu-i credeam capabili. Oamenii si-au aratat acea decenta pe care noi ca popor am avut-o in suflet in toti acesti ani dar care (prin forta evenimentelor sociale si politice de dupa 1989) ne-a fost practic refuzata ca manifestare exterioara a caracterului national. Desi oamenii au venit in mod masiv au stiut sa-si impuna singuri o ordine care ar trebui sa spuna multe politicienilor nostri. Impresionanta a fost si respectarea reciproca a dreptului fiecaruia dintre noi la intimitatea actului omagierii Reginei Defuncte in fata catafalcului.

  A fost in opinia mea si adevaratul moment al renasterii Regalitatii Romane. A fost un test – poate cel mai important – pe care Coroana l-a dat in fata poporului dar si in fata clasei politice.Test pe care aceasta l-a trecut cu brio. Oamenii au iesit in strada pentru ultimul salut. S-a pastrat tacerea atunci cand momentul o impunea, s-a aplaudat si s-au aruncat flori in fata masinii mortuare. A fost momentul in care am simtit ca participant la ceremonia din Piata Palatului Regal dar si prin prezenta Romanilor pe strazile Capitalei, pe traseul spre Curtea de Arges si in Orasul Regal ca s-a reinnodat legatura dintre Coroana si Romanii simpli. Aceasta zic eu ca este simbolistica cea mai importanta a zilei de ieri. Romanii s-au identificat ei insisi cu destinul Coroanei romane.

  In fine, pentru prima oara de la manifestatia din data de 8 noiembrie 1945 Palatul Regal si Piata Palatului Regal si-au recapatat semnificatia, simbolistica lor, motivatia pentru care au fost create de inaintasii nostri. Am vazut acolo, pe viu cum s-ar spune, stranse la un loc Coroana, Biserica, Armata, Poporul. Am vazut esenta Romaniei. Am trait din nou Istoria. Chiar daca doar pentru cateva momente. Dar pentru mine ca Roman a fost indeajuns.

  Timpul este cel care aseaza lucrurile la locul lor…

 14. Cristian Sandu says:

  Drum bun spre viața veșnică, Majestate!

 15. Maria Velicu says:

  Dumnezeu sa o odihneasca !

  E trist ca o Regina buna, modesta si iubitoare a plecat printre stele , sa fie
  acolo Regina.

  Dumnezeu sa o odihneasca in pace.!

  Condoleante familiei Regale .

 16. BOG NICO says:

  Simplitate si Maretie! Va ramane mereu in sufletul meu. Dumnezeu sa O odihneasca in pace in Imparatia Sa! Condoleante si Omagiile mele Majestatii Sale, Regele Mihai si intregii Familii Regale a Romaniei!

 17. Mrs. Anne A. Walker says:

  Rest in Peace in the arms of God- We know you were a kind and loving person and we rejoice in your long life. May you laugh with the angels! Amen–

 18. David Logan says:

  May Queen Ann always rest in peace. My deepest empathy to the Romanian Royal Family.

 19. […] Ana a închis ochii în ziua de 1 august 2016, la spitalul din orașul Morges, în Elveția, și a fost înmormântată la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș, pe 13 august 2016. Au fost […]

 20. […] Reginei Ana au avut loc pe 13 august 2016, iar regina a fost înmormântată în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de […]

 21. […] Reginei Ana au avut loc pe 13 august 2016, iar regina a fost înmormântată în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50303000
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate