Familia Regală, de Paști

Familia Regală în fotografii de Paști, din 1866 până astăzi

 

Paștele, sărbătoare fundamentală a lumii creștine, a fost și este celebrată de Familia Regală a României după obiceiurile și tradițiile naționale. Toți regii și reginele noastre au petrecut, generație după generație, zilele de Paști în sânul familiei, înconjurați de personalul Casei Majestății Sale.

Sfânta sărbătoare a Paștelui a fost, încă de la venirea în țară a Principelui Suveran Carol I, considerată de Familia Domnitoare drept sărbătoarea cea mai importantă a anului. În toate generațiile regale, de la Carol și până astăzi, noaptea de Înviere, ca și zilele Paștelui și, ulterior, sfânta zi a Înălțării, au fost prilejuri de comuniune sufletească și de credință pentru Majestățile Lor și Altețele Lor Regale.

Eticheta Curții Domnești prevedea că în Vinerea Mare suveranul, Carol I, însoțit de Casa Civilă și de Casa Militară, asista la ceremonia oficiată la Mitropolie. Din suită mai făceau parte și reprezentanții Guvernului, ai camerelor Parlamentului, ai Înaltei Curți de Casație și Justiție și oficialități locale. Ceremonialul reglementa și ordinea în care se făcea înconjurarea bisericii, suveranul fiind primul alături de Mitropolitul Primat. De asemenea, participa și la Slujba de Înviere, în sâmbăta Paștelui, având parte de aceeași suită. Momentul în care Mitropolitul rostea „Hristos a înviat“ era urmat de 101 tunuri de pe Dealul Spirei. Ținuta era de „mare doliu“ în Vinerea Mare, adică frac pentru civili, „cu cravată și mănuși negre, decorațiuni și marele cruci fără lentă“, și de ceremonie în ziua de sâmbătă: frac cu cravată și mănuși albe și decorațiunile în forma reglementară.

Regele Ferdinand I și Regina Maria, apoi Regele Carol al II-lea și, în anii 1940, Regele Mihai și Regina-mamă Elena, au sărbătorit, alături de români, noaptea Învierii Mântuitorului.

Regele Carol al II-lea și membrii Familiei Regale participau atât la slujba deniei, oficiată în paraclisul Patriarhiei, cât și la Slujba de Înviere, uneori la Biserica „Domnița Bălașa“, alteori la Patriarhie.

Regele Mihai evoca slujbele din noaptea Învierii, când militarii îmbrăcau ținuta de gală, iar demnitarii civili veneau îmbrăcați în frac. În afară, însă, de noaptea de Înviere, restul zilelor de Paști, la fel ca și Crăciunul, erau petrecute de Regele Mihai și de Regina-mamă Elena într un mod cât mai restrâns și mai intim, la reședința regală de la Săvârșin sau la Sinaia.

În perioada exilului, Familia Regală a României a petrecut foarte multe vacanțe în Grecia, la reședința Familiei Regale grecești de la Tatoi, unde regăseau o atmosferă apropiată de cea din România, în special în perioada Crăciunului și a Paștelui. La acea vreme, Regina Sofia a Spaniei era principesă a Greciei și arăta o mare afecțiune pentru principesele României, pe care le ducea la biserică sau le învăța colinde sau cântece.

Pentru noi, cei din România de astăzi, cea mai cunoscută sărbătoare pascală petrecută de Familia Regală în țară a fost cea din anul 1992. Un milion de bucureșteni au ieșit pe străzi ca să-l vadă pe Regele Mihai I și să-i mărturisească iubirea și respectul. Scurta ședere a suveranului a fost un triumf. Atunci, Regele Mihai și Regina Ana, însoțiți de Principesa Elena și de fiul ei, Nicolae, au sărbătorit primul Paști de după alungarea Familiei Regale din România. Au fost zile rămase gravate în istorie și în memoria afectivă a conaționalilor noștri.

În ultimele trei decenii, Familia Regală a participat la slujbele de Înviere în arhiepiscopii și episcopii istorice, cum sunt cele de la Iași, Cluj, Craiova, Timișoara, Alba Iulia sau Galați, precum și în episcopii nou-înființate, precum cele din Giurgiu, Deva, Stockholm sau Madrid.

După 1997, ceremonialul participării Familiei Regale la slujba de Înviere a fost relativ simplu. Cu câteva minute înainte de miezul nopții, suita regală intra în catedrala unde se oficia ceremonia, iar Regele Mihai era primul care primea lumina sfântă, după care primea Regina Ana. Familia Regală împărțea apoi lumină credincioșilor prezenți și, timp de o jumătate de oră sau o oră, asista la Slujba de Înviere. De fiecare dată, Regele Mihai adresa credincioșilor formula tradițională de salut: „Hristos a înviat!“. De regulă, în prima zi de Paște, Regele și Regina erau invitați la un dejun pascal, la reședința episcopală sau arhiepiscopală.

În anul 1997, Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit noaptea de Înviere la Timișoara, onorând totodată pe cei căzuți în 1989, în lupta lor pentru libertate. Începând din acel an, Regele Mihai a dorit să împărtășească sărbătoarea cea mai importantă a anului de fiecare dată în altă comunitate. Astfel, Familia Regală a sărbătorit sfânta noapte a Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, la Catedrala Mitropolitană din Iași, la Catedrala Mitropolitană din Craiova, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, la Catedrala Episcopală din Oradea, la Episcopia de Giurgiu și la cea din Deva.

În anumiți ani, Familia Regală a dorit să fie alături de românii care trăiesc în afara granițelor țării. În 2010, Regele Mihai și Familia Regală au fost în mijlocul românilor din Madrid, în noaptea Învierii, apoi în anul 2011, Familia Regală s-a aflat la Londra, iar în anul 2015 la Stockholm, la Episcopia Ortodoxă Română din Nordul Europei. În anul 2012, Custodele Coroanei și Principele Radu au sărbătorit noaptea de Înviere la Marea Moartă, la Locul Botezului Mântuitorului.

În anul 2015, Custodele Coroanei și Principele Radu au sărbătorit, pentru prima oară, Paștele la Chișinău. Noaptea Învierii a fost sărbătorită la Catedrala Mitropolitană, dar și la Biserica Sfinții Petru și Pavel.

În 2018, anul Centenarului Marii Uniri, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Radu au sărbătorit, în mod simbolic, Paștele la Iași. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au fost musafirii Înalt Preasfinției Sale Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei. Cu o sută de ani în urmă, Regele Ferdinand și Regina Maria se aflau la Iași, în zilele de Paști ale anului 1918.

În anul 2018, Alteța Sa Regală Principesa Maria a fost prezentă în noaptea Învierii la slujba de la Catedrala Episcopală din Giurgiu, unde a fost oaspetele Preasfinției Sale Episcopului Ambrozie.

În acest an, 2019, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu vor sărbători Sfânta Noapte a Învierii în mijlocul comunității românești din Copenhaga, iar slujba va fi oficiată de Preasfinția Sa Episcopul Macarie al Europei de Nord. Majestatea Sa a dorit să fie prezentă în acest an într-o capitală din Uniunea Europeană, dat fiind că sărbătoarea Paștelui are loc în timpul președinției României la Consiliul UE.

Alteța Sa Regală Principesa Maria va fi prezentă, în Noaptea Învierii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, iar slujba va fi oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Timotei.

 

Regele Ferdinand și Regina Maria s-au aflat la Iași, în zilele de Paști ale anului 1918

Regele Carol al II-lea și Regina Maria, în noaptea Învierii

Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai, de Paști, circa 1938-1939

Regele Mihai și Regina-mamă Elena au sărbătorit de fiecare dată cu evlavie și mare respect zilele de Paști, în dificilul deceniu al anilor 1940

Regele Mihai la Putna și la București de Paști, în anul 1992

Familia Regală de Paști la Timișoara, în anul 1997, în fața catedralei ctitorită de Regele Mihai în anul 1947

Familia Regală sărbătorind Paștele în anul 2006, la Galați

Noaptea de Înviere a anului 2008, la Alba Iulia

Regele Mihai I de Paști, la Mânăstirea Galata din Iași, în anul 2009

Regele Mihai la Paști în anul 2009, în Catedrala Mitropolitană de la Iași, inaugurată de Regele Carol I și de Regina Elisabeta în anul 1887

Familia Regală de Paști 2010, în mijlocul românilor din Madrid, la recent înființata Episcopie Ortodoxă Română din Spania

Noaptea de Înviere a anului 2014, la Deva

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu la Chișinău, de Înviere, în anul 2015

Familia Regală oferind lumină basarabenilor, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, inaugurată de Regele Mihai I și de Regina-mamă Elena după reconstrucție, în anul 1942

Paștele anului 2016, la Stockholm

Noaptea de Înviere din anul 2017, la Cluj-Napoca, în Catedrala Mitropolitană, inaugurată de Regele Carol al II-lea în anul 1933

Noaptea Învierii la Iași, în anul 2018, un omagiu adus Regelui Ferdinand Întregitorul și Reginei Maria, care s-au aflat cu 100 de ani în urmă, de Sfânta Sărbătoare a Paștelui, la Catedrala Mitropolitană din Iași.

 

38 comentarii

 1. Simona

  Vă iubesc! Îmi pun toată speranța în monarhie, pentru mine, pentru fiul meu, pentru familia mea! Vreau să apuc ziua aceea!

 2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  VENERATIE DINASTIEI ROMANE PENTRU PASTRAREA SI INCURAJAREA IN CREDINTA A ROMANILOR !
  FELICITARI REDACTORILOR JURNALULUI ONLINE CARE FOLOSESC, CONFORM TRADITIEI, SARBATOAREA SFINTELOR PASTI, – DECI PASTI, NU PASTE, EXPRESIE FOLOSITA DE CEI NEINSTRUITI, NE DUSI LA BISERICA SI PROMOVATA DE TELEVIZIUNI !.

 3. Ionuț-Daniel Oancea

  La mulți și binecuvântați ani Majestății Sale Margareta a României, cu ocazia onomasticii sale!

 4. Dr. Ing. Baceanu Ioan

  Majestate, cu permisiunea majestatii voatre , ca unei “flori” regale a Romaniei, sa transmit un sincer la multi ani si multa sanatate . Cu deosebita consideratie, Dr. Ing. Baceanu Ioan

 5. Ii doresc din toatä inima Majestatii Sale Regina Margareta I. a Romäniei
  LA MULTI ANI ! cu sanatate, bucurie si cu putere de munca pentru binele acestui popor.
  Sa nu uitati ca sunteti singura noastra speranta de mai bine a noastra, a oamenilor de rind.
  Va stimez si va iubesc pentru tot ce faceti
  La noi in Germania särbätorim acum Sf. Paste si Invierea lui Isus Hristos si de aceea, vä transmitem Paste fericit/Frohe Ostern/Frohes Osterfest/Happy Eastern din Germania
  Der Herr ist auferstanden, ja er ist wahrhaftig auferstanden von den Toten, Halleluja…Amen.
  cu adanc respect si simpatie

  MULTUMESC/DANKE/THANK YOU FOR ALL

  DIETMAR MELZER
  -DEUTSCHLAND/GERMANIA-

 6. Liliana Sora

  ,,Cel mai fericit este acela care are puterea de a aduna întelepciune de la o floare,” mai ales când această floare, simbolul demnităţii şi succesului, al puterii destinului şi dragostei, a deschiderii către om şi către lume , cu simplitate şi căldură…, se numeşte ”MARGARETA ”.
  La mulţi ani, Majestate !

 7. Cristian Sandu

  Din partea militantilor Grupului de Actiune pentru Monarhie si Democratie, LA MULTI ANI Majestatii Sale Reginei Margareta cu prilejul Zilei Onomastice!

 8. Ionut Sorin Ticu

  La multi ani Majestatii Sale Reginei!

 9. Maria Mattes

  Happy EASTER,Frohe OSTERN,Bueno PASYUA,Felices PASCUAS,kellemes HUSVETI UNNPEKET,chag pascha sume,ach.

 10. Maria Mattes

  Doresc prietenilor mei de pe aceasta pagina ´´SARBATORI FERICITE´

 11. Eram student in acea zi cand Majestatea Sa Regele Mihai 1 al Romaniei si Regina Ana au fost la Timisoara , ne desparteau cativa metri , am urat Hristos a Inviat ! , in acel moment Regina Ana s-a intors cu fata catre mine , nu am sa uit toata viata mea cata iubire si bunatate se revarsa din ochii Majesatatii Sale.
  Voi purta aceasta amintire pretioasa pana cand voi inchide ochii pentru ca daca oferi iubire primesti la randul tau iubire.
  Cele mai alese ganduri la adresa Majesatatii Sale Margareta si Casei Regale a Romaniei !
  cu deosebita consideratie, av. Ovidiu C-tin Seculi

 12. Paste frumos ,linistit si luminos,Majestatea Voastre,Alteta Voastra!!!Sa ne aduca trainicia Coroanei Regale a Romaniei !!Doamne ajuta!!

 13. Emilian T.Vandenboer

  Majestatii Sale Margareta a Romaniei, Custodele Coroanei Regale a Regatului Romania si membrilor Casei Regale de Romania :
  Sambata 7 aprilie 2018 :
  Sarbatori fericite, liniste si multa forta de munca pentru ridicarea Regatului Romaniei la starea Sa statala legala – la stat cu Monarhie Constitutionala – pentru binele suflarii pamantesti care ne-am nascut in Regatul Romaniei, indiferent de rasa, religie sau nationalitate.” Sa piara dusmanii din tara si’ntre noi sa numai fie decat flori si armonie” . Dorinta Domnului Suprem a fost aceia precum Casa Regala de Romania sa conduca si sa reprezinte suflarea pamanteasca de origine din Romania.
  Jur credinta deplina Casei Regale de Romania in fata Lui Dumnezeu Atotputernic.
  Dumnezeu este Unul singur : Christos a inviat !
  Cu adanc respect
  Emilian T.Vandenboer

 14. Nicole Mihaela

  Sarbatori Pascale Binecuvantate!

 15. Nemes Mariana, București

  Sarbatori luminate Majestate!

 16. ing. Teodor Iliescu

  ADEVARAT A-NVIAT !!! 🙂

 17. Ioana Rusu

  Monarhia salveaza Romania! Vrem referendum! Traiasca Regina Margareta si Principele Radu!

 18. Georgescu Stelica

  Va doresc Sărbători Fericite

 19. Nico Bog

  Sărbători Fericite Majestății Sale Margareta şi întregii Familii Regale! României îi urez să redevină Regat Întreg!♥️

 20. Florina Silviana

  Sarbatori in pace, cu sanatate si belsug! Lumina calauzitoare a Invierii Domnului sa va vegheze pasii tot anul!

 21. Diana Lucia Zotescu

  Sarbatori Pascale luminate si binecuvantate de Dumnezeu, Majestatea Voastra, alaturi de Alteta Sa Regala Principele Consort, de intreaga Familie Regala si de noi, romanii, care Va iub im si suntem cu tot sufletul alaturi de Majestatea Voastra.

 22. Monica Iovan

  sarbatori pascale binecuvantate si fericite cu sanatate bucurii noroc liniste pace tot binele din lume majestatii sale margareta si intregii familii regale hristos a inviat cu pretuire si respect fam iovan monica si mircea oradea bihor

 23. Mariana Todirel - București

  Domnul să vă Binecuvântare cu Lumina Sfântă a Învierii!

 24. S Mac Dumitru - Los Angeles, California

  SARBATORI PASCALE FERICITE …

 25. Veturia Pacurar - Unirea, Cluj, Romania

  Sărbători fericite , pace și liniște sufletească și trupească Bunul Dumnezeu să vă dăruiască !!!
  Sănătate multa și numai bine vă doresc!
  DOAMNE AJUTA !!!

 26. Viorel Maruntelu - Sivas

  Casa regala va doresc Un paste fericit din recunostiinta Romania
  Sa fiti mereu sanatosi toti din fam dvs draga

 27. Violeta Balu

  SĂRBĂTORI PASCALE CU SĂNĂTATE ȘI BUCURII, CU ADMIRAȚIE ȘI RESPECT, VIOLETA BALU!

 28. Ioan Farcasiu

  VĂ DORESC SĂRBĂTORI FERICITE !
  ROMÂNIA FĂRĂ MONARHIE NU ARE NICI UN REPER MORAL SI O SPERANȚĂ !….

 29. Magda Lena - Baile Herculane

  Paște fericit!

 30. Bog Nico

  Cu plecăciune şi considerație, urez: Mult bine de Sus Majestății Sale Regina Margareta şi întregii Familii Regale! Sărbători Fericite de Sfintele Paşti Ortodoxe! ❤

 31. Adrian Bucioaca - Tuttlingen

  Vă iubim !!!

 32. Yoanna Dumitrescu

  Noaptea Sfântă a Învierii să vă lumineze sufletele pentru a fi mai buni, mai curaţi, mai înţelegători şi mai apropiaţi de Dumnezeu! Un Paşte fericit alături de cei dragi!

 33. Bogdan Amurăriței

  Sarbatori fericite !

 34. Maria Sylvia Iordache

  Draga Majestate cu multa IUBIRE si RESPECT, din tot sufletul va DORESC MULTA SANATATE SPER SI FERICIRE SA VA ADUCA “INVIEREA DOMNULUI SF.ISUS CHRISTOS, DV. SI LA TOATA FAMILIA REGALA A ROMINIEI “!!! “PASTE FERICIT MAJESTATE “!!!

 35. Nicoleta Pletea

  Hristos a inviat! Fie ca bucuria Invierii Domnului sa ne umple sufletele cu darurile duhovnicesti!
  Respect Majestatii Sale!

 36. Buturuga Mhaela

  Va doresc multa sanatate si fericire PASTE FERICIT

 37. Felicia Bulica - Constanța

  Sf sarbatori Pascale sa va aduca multa sanatate bucurie si Bunul Dumnezeu sa va aduca Paste fericit la intreaga fam Majestate

 38. Ioan Borangic - Lugoj

  Paste cu Lumina si binecuvintari⚘⚘⚘⚘⚘⚘

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 28763604
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate