Doua evenimente publice graitoare

Seara buzoiana

Aseara am gazduit, la Palatul Elisabeta, prima Seara regionala a anului 2008. Dupa o vizita in decembrie anul trecut in capitala de judet, a venit randul Buzaului sa ocupe centrul atentiei bucurestene aducand, pentru o seara, in apropierea Arcului de Triumf, tot ce este mai reprezentativ astazi in comunitatea locala, in privinta oamenilor, a domeniilor, institutiilor si ideilor. Seara s-a bucurat de prezenta tuturor institutiilor administratiei locale, Consiliul judetean, Institutia prefectului si Primarie, prin liderii lor. De asemenea, au venit multi oameni de afaceri buzoieni, directori de licee, ziaristi, reprezentanti ai elitei intelectuale, artisti cu notorietate internationala si tineri. Au fost prezenti membri ai Parlamentului Romaniei, deputati si senatori de Buzau.

img_7958.jpg

Din partea capitalei, au venit la intalnire reprezentanti ai Guvernului, ai ministerului agriculturii, ai ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, ambasadori si diplomati ai Chinei, Frantei si Italiei, personalitati din mass-media si din societatea civila. Ca de obicei, seara a facilitat schimbul de idei, construirea increderii si a puntilor de legatura, dialogul si cunoasterea, imbogatirea instrumentelor de lucru, etc.

img_7964.jpg

Despre realitatile momentului au vorbit primarul municipiului, prefectul judetului si presedintele Consiliului judetean, precum si generalul-locotenent Florian Pinta, comandantul Comandamentului Operational Intrunit “Maresal Alexandru Averescu”. Sunt sigur ca seara aceasta, ca toate celelalte de pana acum, va ajuta la consolidarea comunitatilor locale romanesti, in perspectiva europeana. Cred ca viitorul stabil al Romaniei se sprijina pe Romania locala si pe respectabilitatea, soliditatea institutiilor centrale. Acestea sunt cele doua valori pe care Casa Regala le va incuraja si servi in urmatorii ani: institutii ale statului coerente, ne-echivoce si complementare, ca si comunitati locale cu fruntea sus, increzatoare in ele insele, stapane pe propriul destin.

img_7971.jpg

Institutul Aspen Romania

Aproape intreaga zi de astazi am luat parte la masa rotunda organizata de Institutul Aspen Romania. Dedicata strategiilor comune ale securitatii europene in deceniul viitor, evenimentul a reunit personalitati de prima mana din Europa si SUA, din domeniul politic, al institutiilor internationale, al analizei politice, al societatii civile si al diplomatiei. A fost mandru ca Bucurestiul a avut inspiratia si forta de a organiza o astfel de reuniune, cu doar sase saptamani inainte de Summit-ul NATO, evenimentul anului in tara noastra in domeniul international.

aspen-2.jpg

A fost o binefacere sa vezi exprimate in public opinii pertinente, lucru mai rar in viata publica romaneasca. Instinctul binelui a triumfat, fie si numai pentru o zi, fie si numai in lumea ideilor. Presedintele Aspen Romania, dl Mircea Geoana, a fost amfitrionul zilei. I-a stat alaturi premierul Calin Popescu Tariceanu, dna secretar de stat MAE Raduta Matache, reprezentanti ai Corpului Diplomatic, ai ministerelor guvernului roman, ai Parlamentului. A reprezentat Administratia Prezidentiala dl general Constantin Degeratu. Din partea mediului academic si a societatii civile au fost prezenti dnii Christian Mititelu, Sergiu Medar, Mihail Ionescu, Sergiu Celac, Radu Tudor. Din strainatate au venit special pentru eveniment dnii Vladimir Socor, Jamie Patrick Shea, Veton Surroi, Laza Kekic, Peter Semneby, David Satter. Am remarcat cu placere prezenta in sala a ambasadorilor Frantei, Turciei, Serbiei, Cehiei, Sloveniei, Germaniei, precum si a fostului ambasador al SUA, dl Michael Guest.

aspen-1.jpg

Luarile de cuvant au fost de inalta distinctie si pertinente. Este o incantare sa vezi discutandu-se in mod atat de erudit si aplicat viitorul Aliantei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene pe taram romanesc. Traim intr-o regiune care are, certamente, solutii pentru a contribui distinct si valoros la evolutia benefica a sistemului international.

3 comentarii

  1. Av. Alex. Jadaneant says:

    Alteta Voastra Regala,

    urmaresc zilnic blog-ul Altetei Voastre Regale si ma bucura reactia celor cu care intrati in contact. Este fascinanta descrierea intalnirilor la care luati parte si cred ca cele mai de substanta sunt cele cu tinerii acestei tari. Am incredere in generatia ce vine, mai ales daca li se acorda sansa de a cunoaste si adevarate valori si repere in viata.
    Cred ca acest tur de forta pe care Il intreprindeti este unul mai mult decat necesar si se inscrie in buna traditie a Casei Regale Romane.

    Doresc Altetei Voastre Regale mult succes in activitate si va urmarim cu interes postarile pe blog.

    Cu fidelitate,

    Alex. Jadaneant

  2. Calin Ghetu says:

    Alteta Voastra Regala,
    ma folosesc si de acest mijloc si Va multumesc pentru oportunitatea oferita marti, 26 februarie, prin organizarea “Serii buzoiene” la PALATUL ELISABETA! Un eveniment care va ramane, probabil, in memoria afectiva a multura dintre cei prezenti. Indemnul adresat de Alteta Voastra Regala, la solidaritate si mandrie locala, la pastrarea si dezvoltarea identitatii noastre de buzoieni, la asumarea traditiilor culturale si la dezvoltarea unor proiecte curajoase, in folosul comunitatii noastre, sper sa fi gasit in ecoul tuturor celor ce am luat parte intalnire!
    Apreciez in mod deosebit diversitatea si utilitatea initiativelor din ultimii ani ai Altetei Voastre Regale si Va transmit ganduri de sanatate si urari de succes!
    Calin Ghetu

  3. IUGA NICOLAE says:

    2. Intre localitatea SAVARSIN si localitatea VATA DE JOS s-a construit inaintea celui de-al doilea razboi mondial drumul strategic cunoscut sub denumirea flatanta de DRUMUL REGELUI. Situat la cca 30 km spre vest fata de drumul prezentat mai sus, Visca – Tebea, si oarecum paralel, a fost construit din localitatea PETRIS –jud. Arad, pana la limita cu jud. Hunedoara, la Cota 0 [zero] sub denumirea de DJ 707, sub inalta si eclatanta obladuire a Regelui MIHAI I. Drumul, asigura Casei Regale o varianta de retragere discreta in situatii limita, de la Castelul de la Savarsin spre interiorul citadelei naturale care au fost si mai sunt Muntii Apuseni. Acum cand situatia Casei Regale Romane s-a ameliorat corespunzator, cred a fi cazul ca aceasta sa-si indrepte privirea spre obiectivele intrerupte de valurile istoriei si sa le duca la bun sfarsit spre pilduitoare luare aminte a tuturor si spre si mai deplina si respectuoasa reverenta a conationalilor sai. Argumentele in favoarea construirii acestui drum, sunt sunt in mare aceleasi ca si in cazul drumului Visca – Tebea. Drumul regelui traverseaza aceiasi munti si leaga aceleasi plaiuri intre ele, Valea Muresului cu Valea Crisului Alb.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50639332
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate