Campina

Astazi am facut prima vizita in municipiul Campina, in calitate oficiala. Asezare urbana privilegiata de o minunata priveliste, orasul numara astazi 38.000 de locuitori. Campina fost norocoasa in perioada demolarii identitare din a doua jumatate a secolului al XX-lea. Au ramas multe, foarte multe semne de armonie, masura, bun-simt si, mai ales, s-au pastrat urme de personalitate culturala, de unicitate arhitecturala. Orasul este puternic marcat de nume ilustre ale Romaniei moderne: Nicolae Grigorescu si Bogdan Petriceicu Hasdeu. Totodata, orasul pastreaza urma elitei culturale si economice dintre cele doua razboaie mondiale. Locul Casei Regale in trecutul si prezentul orasului este vizibil.

img_7915.jpg

Primarul Horia Tiseanu si consilierii locali, alaturi de functionarii publici, oamenii de afaceri si ziaristii campineni mi-au rezervat o primire plina de incredere si ospitalitate. Am purtat o discutie ampla despre rolul administratiei locale, despre importanta viziunii in construirea Romaniei urmatoarelor decenii si despre sansa pe care o au orasele de talia Campinei, in dezvoltarea pe temeiuri europene.

img_7911.jpg

Am invitat pe toti cei prezenti sa vina la Palatul Elisabeta in luna septembrie, pentru a discuta posibile proiecte comune. Unul dintre consilierii locali a adus in discutie ridicarea unei statui ecvestre a regelui Carol I, de a carui domnie locul este profund legat. De asemenea, directoarea muzeului Hasdeu a propus initierea unui proiect european de refacere a podului construit de regele Carol, care ar insemna nu numai o restaurare arhitecturala si patrimoniala, ci si una cu virtuti turistice si economice.

img_7916.jpg

Vizita la Colegiul National Nicolae Grigorescu a fost o incantare. Edificiul, de o eleganta si o prestanta desavarsite, care a trecut prin doua secole, reprezinta un reper identitar, nu numai cultural. El este pastratorul instinctului binelui, al memoriei, nu numai un generatoar de cunoasterie in comunitatea locala. Elevii nu dezmint reputatia liceului. Inteligenti si masurati, ei au facut o serie de remarci exceptionale, ca raspuns la prelegerea tinuta de mine, pe teme de leadership, identitate, constructie a prezentului si a viitorului. Fiindca elevii mi-au promis ca vor interveni cu comentarii pe pagina aceasta de jurnal, ii las pe ei sa aduca, in continuare, aportul lor la dialogul online.

img_7922.jpg

img_7926.jpg

Am vizitat protoieria din Campina unde, in afara de parintele protoiereu, erau prezenti preoti din intreaga comunitate. Aici, in prezenta presei, am vorbit despre virtutile sociale si ecumenice ale demersului credintei de astazi, din Romania. As vrea, cu aceasta ocazie, sa mentionez comportamentul de mare decenta, profunzime si masura al ziaristilor campineni prezenti.

img_7931.jpg

img_7934.jpg

Ultima parte a vizitei s-a consumat la muzeul Hasdeu, gazduit de Castelul Iulia Hasdeu si construit intre anii 1893-1896 de catre tatal ei, Bogdan Petriceicu-Hasdeu. Cladirea are o puternica personalitate, dar si o ciudatenie care o face aproape unica in lume. Dar, in afara de elementele de originalitate si straniu, templul ascunde o poveste de iubire, de disperare si de cautare intelectuala, intr-o lume de o bogata traditie culturala si artistica, in jurul unei personalitati remarcabile a spiritualitatii romanesti. In plus, camerele care au mai putina incarcatura a spiritismului, preocupare ce a dominat ultima parte a vietii scriitorului, lingvistului si filosofului Hasdeu, sunt de o incantatoare armonie. Ele aduc staruitor aminte de lumea inceputului de secol XX.
img_7937.jpg

img_7946.jpg

img_7948.jpg

img_7952.jpg

4 comentarii

  1. Andrei Pascale says:

    Am invatat ca in viata nimic nu e intamplator… Cu doua saptamani inainte, mai exact pe 13 februarie, am avut pentru prima data ocazia de a va intalni, aflandu-ma printre delegatii participanti la Youth Summit. Astazi, pentru a doua oara, am avut bucuria de a va reintalni chiar in orasul meu natal, Campina.

    Pot spune ca in urma acestei experiente am capatat practic exact acel exemplu pozitiv de care aveam nevoie. Acea inspiratie, care sa ma determine si mai mult sa caut schimbarea si sa evoluez…

    Cu sinceritate, as vrea sa va multumesc in primul rand pentru ca ne-ati onorat cu prezenta si in al doilea rand pentru ca ati reusit sa imi insuflati puterea de care aveam nevoie!

    Daca imi este permis, as vrea sa va ofer viziunea mea despre intalnirea cu noi, elevii campineni…

    Acesta este link-ul:
    http://brainstormer07.wordpress.com/2008/02/27/alteta-sa-principele-radu-in-campina/

  2. alexandru nanu says:

    Sunt extrem de incantat si in accelasi timp onorat de posibilitatea de a intra intr-un dialog cu o personalitate de marca a romaniei. Dupa ce ieri s-a scris istorie in liceul nostru, Altetea dumneavostra fiind cu siguranta una dintre cele mai importante personalitati care a trecut pragul liceului si cu siguranta singura persoana de notorietate care a intrat in dialog cu elevii.

    Cu deplina sinceritate va spun ca inainte de anuntul unei vizite a dumneavostra in liceu, pot spune ca nu stiam mai nimic in legatura cu principele Radu, cu exceptia unei imagini conturate vis a vis de dvs in putinele iesiri televizate iar despre familia regala aveam cateva notinuni dar nici pe departe unele care sa mi cristalizeze o imagine corecta si coerenta fata de aceasta parte de istorie. Este rusinos, si imi este rusine sa spun lucrurile astea, dar si eu la fel ca alte cateva sute de mii de elevi suntem produsul unui sistem deficitar de invatamant, care nu reuseste sa educe si sa creioneze generatii cu adevarat performante pentru viitor. Sunt produsul unui sistem dezastruos de invatamant si peste cateva luni termin liceul fara ca notiunile importante, fara ca moralitatea si identitatea nationala sa mi fi fost predata la scoala si chiar daca ne-au fost prezentate notiuni in legatura cu trecutul romaniei, trecut recent referindu ma la perioada dupa sec 18, aceste notiuni au fost destul de ambigu prezentate si nu din cauza profesorilor ci din cauza cerintelor sistemului. Am fost unul dintre elevi care a fost atent la toate discutiile de gen, pot spune ca am mai si studiat o parte al unor probleme dar daca nu esti indrumat, si nu esti sustinut de mediul in care petreci aproape cel mai mult timp referindu ma aici la mediul scolar este aproape imposibil sa-ti cunosti trecutul. Vrem sa ne pastram identitatea nationala, vrem sa nu stergem cu buretele secole de istorie, asta spun toti oamenii din fruntea, politicienii vorbesc atat de frumos l televizor de identiatea nationala fara insa sa se spuna lucrurilor pe nume. Istoria a disparut din scoli si nu suntem interesati ca noua generatie sa stie ca s-a intamplat cu familia regala, nu suntem interesati ca elevii si noua generatie sa stie ce s-a intamplat dupa al doilea razboi mondial, nu suntem interesati ca elevii sa stie ce au facut comunistii si de ce acum se retrocedeaza proprietati, nu suntem interesatii ca viitorul nostru sa stie ce s-a intamplat in decembrie 89.

    In alta ordine de idei, prezenta dumneavostra in scoala pe langa ca a fost o onoare pentru liceul nostru si ca a fost scrisa o pagina de istorie pentru C.N.N.G a avut un impact extraordinar cel putin asupra mea dar in mod sigur si asupra celorlalti elevi. Un discurs maii obiectiv si o tema atat de sensibila si totusi trata cu atata lejeritate de o personalitate importanta din viata publica, chiar daca din pacate fara putere politica, dar in schimb cu o putere a exemplului personal, au facut dintr-o simpla dezbatere o adevarata lectie de viata pentru mine.

    Din ceea ce am citit pe site si pe blog inteleg ca sunteti intr-un asa zis pelerinaj prin tara in care incercati sa intrati in legatura cu cat mai multi elevi dar si administratori alegand in mare parte orase de marime medii dar si mari. Daca in programul dumneavostra incarcat reusiti sa gasiti o bresa in care sa includeti si cateva vizite in asezari rurale, va fac o recomandare din suflet sa vizitati comuna Cornu, jud Prahova, chiar la 7 km de Campina unde veti intalni prima particica din Romania integrata in Uniunea Europeana si va garantez ca va fii o experienta extrem de interesanta pentru dumneavoastra si in accelasi timp ar fi extrem de folositoare, pentru ca astfel veti reusi sa intrati in contact cu oameni care au resit sa faca dintr o comunitate de 5000 de locuitori inca din anul 2001 o comuna la standarde europene. In cazul in care veti reusii sa va creionati o bresa in program si veti fi interesant sa vizitati aceasta comuna va stau la dispozitie pentru organizarea unei astfel de vizite.

  3. Olimpiu G. Urcan says:

    Mari multumiri din indepartatul Singapore pentru aceste momente pe care le imortalizati aici in esenta. Contribuie la un farmec special a acestei zile (de importanta personala pentru mine; tocmai am implinit 31 de ani – astazi 28 Februarie – si gandurile zboara spre pamantul natal): mi-au reamintit secvente din bogata istorie romaneasca si modul in care chiar si comunitati relativ reduse respira un aer profund cultural si istoric.
    Multumesc.

    Cu deosebita consideratie,
    Olimpiu G. Urcan
    Singapore

  4. Dan says:

    Multe ganduri de bine si cele mai calde urari din partea unui campinean “adoptat” ca sa zic asa.

    Sunt bucuros ca un om cu experienta si devotamentul d-voastra pentru adevaratele valori ale tarii a descoperit Campina.

    Marturisesc ca sunt mandru ca sunt campinean si ca am avut sansa sa ma bucur de valorile acestor meleaguri.Sper ca si Altele sale Regele si Regina sa va calce pe urne si sa ne viziteze orasul si sa simta ceea ce atat de bine ati descris.

    Cred ca acest popor simte foarte mult nevoia unui echilibru in viata de zi cu zi iar ceea ce incearca Casa Regala in ultimii ani este acest lucru.

    Va multumesc ca le redati tinerilor speranta , ca le oferiti exemple pozitive si le lasati puterea de a alege un exemplu dintre cei care au facut cu adevarat ceva pentru aceasta tara.

    Cu stima,

    Dan, 29 ani – Economist

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50896287
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate