Discursul Majestății Sale Regelui Mihai I

în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României,
25 octombrie 2011, ora 10

DSC_8282

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului.

Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

Mersul României europene de astăzi are ca fundament existența Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989.

Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.

Multe domenii din viața românească, gospodărite competent și liber, au reușit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură.

Încearcă să-și facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici, deși sunt puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional. Își fac datoria față de țară instituții precum Academia Română și Banca Națională, deși vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit față de ierarhia valorilor din societatea românescă.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare.

România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății.

Regina și cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susține interesele fundamentale ale României, continuitatea și tradițiile țării noastre.

Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.

În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii și frații noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați.

Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române:

Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.

Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați. Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.
Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

DSC_8056

DSC_8124

Panorama1mica

DSC_8536

DSC_8571

DSC_8925

65 comentarii

 1. corneliu neagoe says:

  Doamne ce mult NE lipsiti ! De cand nu am mai auzit un DISCURS adevarat . Ma simt mandru , ca la “recomandarea” regimului iliescu (i-mi inchipuiam ca nu poate fi facuta o comparatie cu MAJESTATEA ,SA , dar nu credeam ca este asa mare diferenta ), am incasat o bataie serioasa , ca urmare a invitatiei mele facuta MAJESTATII SALE de a vizita Constanta , eu fiind primar PNT . Sunt de asemenea mandru ca am participat la un prinz cu MAJESTATILE LOR la Murflatar si mai mult gratie unui mare regalist , domnul Gucii , am sarbatorit sfintele paste , impreuna cu familia regala . Cred ca foarte multi pot fii invidiosi .Despre mitocani , aici nu trbuie sa vorbim .

 2. Victoria Todea says:

  La multi ani Maiestate!

 3. alexc says:

  Anii astia ai crizei si varsta inaintata a regelui sunt cruciali pentru revenirea tarii la monarhie. O ocazie ca asta apare la decenii, daca nu ,odata intr-un secol. Eu sunt tanar si sper sa-l vad pe regele Mihai I pe tron din nou, pana nu moare. Populatia nu e nici republicana, nici monarhista, pur si simplu e neinformata.

 4. Rotaru Marina says:

  Sire,

  Am ascultat discursul Majestatii Voastre in Parlament cu o mare emotie. Pe de o parte incercam sentimente de mare bucurie la gandul ca Va voi vedea la tribuna, pe de alta parte stateam cu grija nestiind daca reprezentantii nostri alesi vor sti sa se ridice la inaltimea momentului. In douazeci de ani de incercari democratice transmise in direct la televizor nu am auzit niciodata pe un reprezentant al Statului care sa ne vorbeasca intr-o limba romana atat de corecta si frumoasa, cu o voce atat de calda si rabdatoare, in cuvinte atat de simple, clare si accesibile tuturora. Pentru prima data in acest lung rastimp de doua decenii, ca una dintre cei multi, m-am simtit respectata, luata in seama si iubita.
  Cuvintele Majestatii Voastre ne-au adus multora dintre noi lacrimi in ochi. Am vorbit cu multi prieteni imediat dupa discurs si toti am avut acelasi sentiment de mare emotie care iti inunda intreaga fiinta si care se revarsa in exterior prin lacrimi. Dar au fost lacrimi de bucurie si de speranta. In acel moment de gratie, Majestatea Voastra ne-a redat fiecaruia dintre noi si Tarii intregi demnitatea si sentimentul de incredere ca sansa inca mai exista pentru ca Romania sa isi revina din aceasta amortire.
  Ieri, in Parlament, Majestatea Voastra a redat tarii un chip frumos si demn de respect.
  La multi ani, Majestatea Voastra, cu multa sanatate! Si sa ne ramaneti alaturi multi ani de acum inainte!

  Marina Rotaru, Ploiesti.

 5. Dana Romascanu says:

  Så ne tråiti Majestate.
  Romania ar trebuie sa fie mandra de asemenea valori.

  Cu stimå si respect
  Dana Romascanu

 6. craciunescu ionela madalina says:

  LA MULTI ANI MAJESTATE!!VA DORESC DIN TOT SUFLETUL MULTA SANATATE SI MULTA PUTERE SA PUTETI ADUCE ROMANIA ACOLO UNDE II ESTE LOCUL,ADICA SUB OBLADUIREA SI MANA DE FIER PE CARE O AVETI SI NU ATI FOST LASAT SA O FACETI!!AM SPERANTA CA SE VA INTAMPLA CAT MAI CURAND,CU TOT RESPECTUL MA INCLIN IN FATA DOMNIEI VOASTRE!

 7. Iovan Milovanov says:

  TRAIASCA REGELE ! Multa sanatate Majestate ! La 100 de ani Va asteptam in Parlament.

 8. VDFilip says:

  La Multi Ani Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei!
  Se dadeau de ceasul mortii ieri maruntii de pe OTV sa
  demonstreze o vina catastrofala asupra Regelui. S-a
  reamintit faptul ca aproape 200 mii soldati romani au
  fost dusi in Siberia in cel de-al doilea razboi
  mondial….
  Pai io de eram in locul Regelui, odata ce am aderat
  prin stramosii mei la religia al carui popor l-as
  conduce, as cocheta cu increderea, la fel ca si
  poporul cu un alt popor frate in credinta. Mi se pare
  cel mai normal lucru. Ca a iesit o catastrofa si apar
  niste inraiti ce vor sa il faca responsabil pe Rege
  de aceasta catastrofa, nu vad in spatele acestor
  actiuni decat interese bolsevice sau cel putin sunt
  niste scancete ale unora incapabili sa iubeasca
  dreptatea si binele fiindca nu ii duce mintea in
  primul rand cum sa lucreze acestea. Este mai
  confortabilia pt acestia o spasma de masochisti si,
  am pus punct acestei definiri la ceeace ar mai putea
  insemna”marunti”.
  Ma simt cat se poate de bine sa imi bat capul care a
  fost totusi sminta ce a dus la o asemenea catastrofa.
  Ma uit la cultul sau la cultura ortodoxa si nu pot sa
  nu observ cu cata evlavie se fac unele lucruri, dar
  cu fundu-n sus. Dau exemplu doar gigantele lacasuri de
  cult la ridicarea carora au fost epuizate sacrificii
  incomensurabile.Alunec pe firul gandirii tocmai in
  locul de unde imi pot pune intrebarea: din asemenea
  lacasuri gigante de cult au pornit si au fost
  amplificate ori alimentate razboaie ori din gigantele
  religii ce functionau pt un interes marunt adica pt o
  viata de om si nicidecum pe fagasul vesniciei asa cum
  ni se da de inteles ca tre sa dainuiasca un popor, o
  tara si un patriotism.
  Cata bunavointa as avea si tot nu as putea sa trag
  vreo concluzie ca in cultul ortodox exista ceva normal.
  Spun asta deoarece nu pot sa scap din vedere locul din
  Sf. Scriptura unde spune ca putina drojdie influenteaza
  intreaga plamadeala. Nu tre sa fac mari eforturi sa
  observ ca de fapt cultul ortodox nu este altceva decat
  o drojdie cat cuprinde si care se zbate sa strice si
  alte plamadeli in credinta crestina.Caz concret,
  incepand de la capitolul unu in religie, capitolul cu
  supunerea si cu inchinarea inaintea Lui Dumnezeu. Am
  invartit citind de la un capat la altul paginile
  Biblieisi nu am gasit nicaieri ca dorinta de a exista
  un locas de inchinare ar fi plecat de la Dumnezeu si
  nu de la om, si nici vreo umbra de derogare la porunca
  sa te inchininumai la Dumnezeu ori vreo regula ca te
  ptiinchina Lui ori iti poti practica responsabilitatea
  prin intermediari ori prin lucruri intermediare in
  afara de Marele Preot specificat in NT. Nu am gasit
  nici o derogare nici in NT nici in VT la regulile date
  la apropierea de un cadavru, indiferent ca ar fi al
  unui preot ori al altui om de rand.Nu ma surprinde
  deloc faptul ca un popor ortodox isi desconsidera
  regele cand pe Dumnezeu il subestimeaza si il
  degradeaza in ultimul hal. Ma gandesc la bietul
  Apostol Andrei cat tre sa se zvarcoleasca in aia racla
  din cauza pupaturilor ortodoxe si ale alor semne de
  cruce facute cu nemiluita.
  Oricare ai fi citind aceste randuri, pune-ti
  urmatoarea intrebare: ce ai zice despre mine altceva
  decat ca sunt nebun daca atunci cand te-as intalni
  pe ulita, in loc de un salut mi-as face o cruce?
  Sunt sigur ca te-ai simti indignat si te-ai gandi ca
  poate am observat la tine ca ai slitzul deschis sau
  cinestie ce altceva am observat la tine. Daca in
  relatiile interumane nu practicam lucruri anormale, de
  ce ne-ar cere Dumnezeu sa avem alt comportament fata
  de El?
  Cred ca incep sa am halucinatii fiindca imi imaginez
  ca de era vreun rus cu inima cat o catedrala in al
  doilea razboi mondial, atunci crestinatatea si-ar fi
  vomitat maruntaiele numai sa scanteieze vreun gand ca
  s-ar putea intampla vreuna ca asta sa fie exterminati
  vreo 200 mii de insi frati in credinta, dar sa se mai
  fi si infaptuit asemenea lucru. Nu risc catusi de
  putin sa spun lucruri lipsite de modestie cand afirm
  ca regii veniti din poporul german au avut inima cat
  Romania atunci cand au aderat la religia ortodoxa. Nu
  vad nici o greseala a Regelui Mihai atunci cand prin
  ce a semnat a pus la examen evlavia crestina ortodoxa,
  evlavie prin care religia ortodoxa e buna numai de
  terfelit in diferite imprejurari asazise patriotice
  ori ca motiv de scrsnire a dintilor din rautate fata
  de semeni diferiti. O caracteristica a cultului
  ce predomina se vede prin “emanatii”ajung la putere
  din sanul societatilor ortodoxe si care nu ne fac
  decat de rahat in fata intregii omeniri. Ex. ilici,
  base si valetul lor Emil Constantinescu. Un valet pe
  cinste care, chipurile ca ne scapa de securisti le
  da sume imense in pensii si prin disponibilizari,
  le da posibilitati de imprumuturi din banci si de
  construire a jocurilor piramidale. Gasiti-va un loc
  de munca in Austria, Germania sau alt stat european
  unde sa ai venit catre 2 mii euro sa vedeti de vi
  se acorda imprumut aici la vreo banca de nu ai vreo
  propta securista. Sau urmariti sa faceti lumina in
  alte culte sa vedeti cum intrusii te ponegresc ieftin
  de tot si te face ori curvar, ori iti zice ca nu aduci
  roade duhovnicesti.De care roade? Sa dai dobanzi cat mai
  crescute la banci? Sa te supui la capcanele firmelor de
  telefonie facand mai multe abonamente si apoi sa fii dus
  atat de finut cu toate la suma sistematica de 16
  milioane din nimic? Si din care roade inca? Nu cred ca
  ati uitat cum urlau aia la “Radio Europa Libera” pe
  vremea lui ilici ca romanul nu-si plateste apa ce o
  consuma. Acum tac ca pestii cu apa-n gura si nu vad la
  ce pret o platim de zici ca a izvorat din izvoare
  aurifere.No, daca tot platiti asa scump ale pamantesti
  frati cresti, era cat pe ce sa zic fraieri crestini,
  apoi aveti de grija cat tre sa platiti pt mantuirea
  neamului. In Biblie am gasit ca a platit pt aceasta unul
  singur:Fiul Lui Dumnezeu. Mai mult, El este acela care
  construieste BISERICA din pietre vii, nu din pietrele
  urii si ale rautatii puse direct pe acelasi calapod cu
  uciderea.
  Mi se par cat se poate de corecte deciziile Casei Regale
  in timpul razboiului. Sunt ferm convins ca erau perfect
  constienti si de “emanatiili” altor religii imputite in
  acele vremuri si care au transformat lumea intr-un butoi
  de pulbere. Vreti sa vedeti cum a iesit nenorocirea in
  acele vremuri? Uitati-va cum a iesit la conducerea
  Romaniei ca paduchele in frunte un al de ilici ori base
  oriconstantinescu. niste gunoieri cu masca de OTV ce au
  transformat tara intr-un container de victime, niste
  gunoieri care pana mai ieri au ridicat la rang de
  Dumnezeu si de religie o ideologie ateista, s-au
  inchinat inaintea ei in modul cel mai scarbos posibil
  ca in fata unei mortaciuni si in adincimile raului au
  aruncat victime, desi cu dosare minutioase bine dosite
  si in prezent, greu totusi de luat in evidenta ca nr.
  Daca stie cineva sa fi auzit vreo predica a vreunui
  preot ori pastor ori ma poate indruma cum sa obtin
  vreo inregistrare macar audio in jurul unui anumit
  text din Biblie intrand in detalii il rog sa imi aduca
  si mie la cunostiinta. Textul la care ma intereseaza o
  astfel de predica se afla in Efeseni cap 4, v 13:
  “pâna vom ajunge toti la unirea credintei si a
  cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare,
  la înaltimea staturii plinatatii lui Hristos;”
  Cel putin poporul roman nu are nevoie nici de Dumnezeu
  nici de Rege. Bajbaie pe miristi dupa un surogat. Pt
  textul ce l-am amintit desigur ca un surogat este de
  dorit si in acest sens daca nu cumva de o masca.
  Unul ca presedintii de tara ce i-am avut dupa revolutie,
  nu concepe altceva decat numai ei sa stea bine si cu
  rusii si cu americanii, uniti fiind in ceeace li se pare
  lor ca le da siguranta, adica in rau. Oricand se tem sa
  nu ii intreaca altcineva.
  Au fost cateva cuvinte rostite in cuvantarea Domniei
  Sale Regele Mihai, cuvinte atat de valoroase ce s-au
  referit la Dumnezeu si la credinta si le consider la
  nivelul unei proorocii. Ma intreb, de unde atata
  evlavie sa fie trecute cu vederea si necomentate in
  mass-media.

 9. Costea Andrei Ionatan says:

  La Multi Ani, Majestate ! Se spune ca un popor isi merita conducatorul insa imi pare rau ca nu avem posibilitatea sa ne alegem un conducator care sa ne reprezinte cu onoare si maretie. Nimeni nu ne-ar putea reprezenta mai bine decat Majestatea Sa Regele Mihai I. Multi spun ca e prea tarziu acum insa nici Moise nu a fost tanar la 80 de ani cand a scos poporul evreu din robia egipteana. Avem nevoie de un om cu frica de Dumnezeu care sa ne conduca si sa-mi fie ingaduit, Regele Mihai I este unul dintre ei. Tot respectul pentru Casa Regala si eu unul promit sa insuflu copiilor meu dragostea pentru Monarhie, Sceptru si Coroana. Domnul sa va binecuvanteze, Majestate !

 10. Ene St. Mihai says:

  La multi ani, Majestate! Ma bucur ca am putut sa Va fiu alaturi si cu ocazia discursului Majestatii Voastre in Parlament si sa Va felicit impreuna cu nepotul meu, Stefan Daneil. Domnul Dumnezeu sa Va binecuvanteze!

 11. Foi com muita emoção que PORTUGAL acompanhou as cerimonias festivas do 90º aniversário do Rei Dom Miguel da Roménia.
  http://ppmbraga.blogspot.com/2011/10/o-rei-miguel-i-da-romenia-por-ocasiao.html

 12. Bacria Vasile says:

  Un discurs pe care trebuie sa ni-l insusim.Un discurs reprezentativ pentru Regele nostru.Un discurs clar, concis,exact, precis, sigur si fix.Important este sa fie pus in practica.
  Toata admiratia pentru Casa Regala a Romaniei.
  Multa sanatate si viata indelungata pentru Regele nostru inegalabil!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!
  Cu deosebita stima si consideratie
  Prof.univ.dr.Vasile Bacria
  Univ.”Politehnica”Timisoara

 13. flory says:

  TRAIASCA REGELE !! LA MULTI ANII..ce am citit eu acum citi va ani din traducerile versurilor prezicatorului NOSTRADAMUS 1 )ca lumea isi v a lua haine albe (adica libertate ) 2 lumea va depinde de rasa galbena ( adica China)… 3 va ramine o turma si un pastor ( adica va fi condusa de un presedinte ) 4) coroana si pamintul sfint ;;unde va veni toata lumea sa se roage va fi in ROMANIA) ……. din toate acestea incep sa cred ,dar bine ca avem un REGE adevarat si oameni credinciosi ,atunci de ce stam cu mainile incrucisate ce asteptam?????

 14. ori says:

  da …. dupà cum vedem + de 75% sunt deacord sà se întoarcà Regele…. DA .si ce trebuie sà facem???

 15. […] mă simt mai bine atunci cînd descopăr că tinerii, aceştia de la care am împrumutat viitorul (cum spunea cineva drag mie!), sînt adevărate comori şi valori. Eu aşa simt!Cînd am auzit că Florea Cristian “dă […]

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40148832
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate