De ce continuitatea este fara pret

Va propun astazi, la sfarsit de saptamana, un sir de imagini combinat cu un sir de ganduri. O plimbare prin arhitectura si atmosfera Londrei, ilustrand cateva consideratii legate de nevoile romanesti ale momentului.

img_8541.jpg

O simpla plimbare prin Londra iti arata, daca ai ochii mintii deschisi, ca nimic nu este mai valoros si mai durabil decat continuitatea. Unii gasesc in sistemul britanic un aer desuet si invechit si, poate, in anumite privinte chiar asa este. Numai ca nu “moda” conteaza aici, nici aparenta. Ceea ce conteaza este forta natiunii care vine din continuitate, din continua modernizare, imperceptibila dar ireversibila, prin pastrarea cutumei, a regulilor jocului, prin transformarea eticii intr-o institutie a comportamentului.

img_8538.jpg

Pastrarea cu orice pret, in chip sistematic si inflexibil, a patrimoniului arhitectural este, la Londra, o stare de spirit, nu un proiect edilitar. Asijderea, reprezentarea complexa si profunda a natiunii prin Coroana nu este un contract intre oamenii politici si Familia Regala, nici un oportunism al prezentului, cultivat fiindca asa ne aranjeaza mai bine. Stalpul de telegraf, care a ramas acolo unde este din 1903, ca si Regina Elisabeta a II-a, pe care majoritatea britanicilor de astazi o cunosc de cand s-au nascut sunt doua dintre instrumentele de consolidare a prezentului si de proiectare a viitorului.

img_8539.jpg

La Bucuresti, ritualurile statale cu iz identitar si national de la cele mai mici si discrete, pana la cele mai mari, au fost facute praf. Iar iresponsabili si aventurieri ai momentului le declara, in rarele momente in care vine vorba despre ele, ca fiind fantome sau apucaturi ale trecutului. Rolls-Royce-ul cu care erau adusi ambasadori straini la Palat, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, a fost transformat in camioneta, la ordinul Anei Pauker. Sala Tronului, din inima capitalei, sanctuarul statalitatii si identitatii romanesti, locul unde s-a scris independenta nationala si s-a consolidat viitorul, este inchiriata pentru nunti si agape. Stema a fost reinventata, imnul schimbat, bancnotele au pe ele imprimat chipul unor muzicieni sau poeti, steagul a fost ajustat, ca si Ziua Nationala. Toate acestea pentru ca asa i-a aranjat mai bine, la un moment dat, pe cei care erau chemati sa administreze tara. Ele pot fi, la limita, gesturi justificate politic, dar reprezinta un afront statal, o zdruncinare identitara. Obiectele amintite mai sus nu sunt o simpla masina, camera, melodie, bucata de matase sau de hartie. Ele sunt parti ale autoritatii constitutionale.

img_8540.jpg

In sistemul binecuvantat al democratiei si libertatilor de astazi, un adevar a inceput sa devina evident: administrarea politica a tarii este una, iar incarnarea demnitatii ei, reprezentarea mandriei ei, izvorul increderii si al iubirii ei sta altundeva. In nici un caz in alternanta la patru ani a celor care, prin talent si performanta, conving, la un moment dat, electoratul. Ascultati ce spune Tony Blair, un premier socialist cunoscut pentru pozitia sa rezervata fata de monarhie: “Publicul a sfarsit prin a accepta ideea ca monarhia este cea mai buna forma a autoritatii constitutionale si un fel bun de a pastra tara impreuna, intreaga, laolalta intr-o lume in schimbare”. Cartea din care am extras acest citat, numita “Familia Regala la lucru” este scrisa de Robert Hardman si a aparut la Londra, la Editura Ebury Press, in anul 2007. Recomand cu caldura volumul, mai ales pentru partea practica, pragmatica a sensului lui. Din el se poate invata cum se performeaza corect statalitate, cum se serveste natiunea in mod regal.

img_8548.jpg

In Romania actuala, unii oameni politici au inceput sa inteleaga, iar cativa chiar sa declare, ca rostul democratic al politicienilor este 1) de a administra bine tara, atunci cand sunt la putere si 2) de a se pozitiona critic, pentru a face mai bune politicile momentului, atunci cand sunt in opozitie. Aceasta se poate numi, intr-un cuvant, “eficienta”. Puterea Casei Regale sta in influenta si respectabilitate izvorate din “demnitate”. Iar demnitatea joaca un rol crucial in performarea “eficientei”. Aceasta idee a fost produsa public de Walter Bagehot in anul 1867, in Marea Britanie, la vremea cand statul modern roman, sub conducerea lui Carol I, implinea un an.

img_8549.jpg

Rolul Casei Regale astazi, ca in orice alt moment istoric, este acela de a construi, de a consolida si de a incuraja stabilitatea si unitatea. De asemenea de a aduce aminte, de a cultiva traditia si mandria. Societatea romaneasca face mereu aceleasi greseli, nu intelege de unde vine raul si, adesea, se da direct pe mana celui care a ranit-o. S tocmai fiindca instinctul binelui este aproape inexistent astazi, in Romania, Familia Regala are relevanta.

img_8551.jpg

Acelasi socialist flamboaiant, Tony Blair, spunea, in volumul citat mai sus: “Cel mai important lucru de stiut despre Regina este ca ea a inteles ca legatura fundamentala in lumea moderna intre monarhie si oameni este in jurul conceptului de datorie. Ea a inteles ca, atata vreme cat monarhul are un sens clar au datoriei, oamenii il vor raspunde cu loialitate si afectiune”. Desigur, aceste afirmatii privesc un sistem regal in functiune, adica “monarhie” si nu un sistem republican, in care rolul monarhic se reduce la “regalitate”, adica la promovarea valorilor perene, fundamentale, asezate in institutia Coroanei.

img_8554.jpg

Rolul binefacator al continuitatii consta in acumularea energiei si creativitatii, in generatii succesive, care face ca oamenii de astazi sa se sprijine pe realizarile celor dinaintea lor, fara a o lua de la capat. O zicala indiana spune ca “mostenirea nu este ceva ce preluam de la inaintasii nostri, ci un bun pe care il luam cu imprumut de la copiii nostri”. Daca ne uitam la Romania ultimelor doua decenii, vom realiza masura in care administratorii nostri politici au fost iresponsabili.

img_8557.jpg

Dar rolul continuitatii nu sta doar in confortul prosperitatii si al durabilitatii constructiei, transmisa din generatie in generatie. Continuitatea da si confort identitar, mentine specificitate si armonie intre “asa cum este, asa cum pare, asa cum vrem sa fim”. Lumea de astazi este intr-o puternica stare de disconfort identitar, iar Europa este campioana in acest sens.

img_8558.jpg

In cazul Romaniei, situatia este ceva mai grava decat cea din tarile Europei occidentale, fiindca la noi oamenii s-au folosit de institutii pana le-au facut praf. Fiecare pesonaj care a performat in sfera puterii “s-a scos” mereu, in detrimentul institutiei pe care o reprezenta. Institutiile statului au, in Romania, o mare “factura” istorica de platit, mereu din cauza oamenilor care le-au folosit fara sa le slujeasca. De aceea “continuitatea” sperie atat de mult, in Romania. De aceea redobandirea instinctului binelui cere atat de mult efort. Este, astazi, in Romania, un lux sa fii loial. Un lux pe care si-l pot permite din ce in ce mai putini, din cauza continuei ipotecari a viitorului.

img_8555.jpg

Democratiile occidentale, de departe cele mai performante, mai de succes si mai stabile economic, tarile care poseda cea mai dezvoltata cultura, cel mai puternic invatamant si cea mai tare “soft power” din lume se intreaba din ce in ce mai mult “cine suntem”? Oamenii au nevoie de simboluri, de cineva care sa le incarneze demnitatea, speranta, mandria, caruia sa-i dea increderea si afectiunea lor. Aceasta se reflecta si la nivel institutional, mai ales atunci cand este vorba de institutia statului. Fiindca statalitatea este si o stare, nu numai o valoare. Institutia statului nu este doar o administratie, adapostita intr-o cladire. Statul este un manunchi de valori perene, umane, sensibile, care influenteaza fiecare parte fundamentale a fiintei mari care este natiunea: mintea, inima, instinctul si dorinta. Se pot administra politic institutiile statului. Nu se pot administra politic demnitatea, increderea, mandria si afectiunea. Ele trebuiesc inspirate, servite cu instrumente altfel decat politice. Cum este mai bine de gestionat aceste adevaruri, aceste stari de fapt?

img_8550.jpg

Multe tari europene au de raspuns la aceste intrebari, nu numai Romania. Iar raspunsul nu poate fi unul singur pentru tarile noastre.

10 comentarii

  1. G_B says:

    Alteta voastra dati-mi voie sa va felicit in legatura cu discursul dumneavoastra de la 3×3. Ati avut un discurs coerent si plin de substanta. Ati dat dovada de diplomatie si tact la cateva intrebari incomode. Ati facut exact ceea ce se astepteapta la un membru al Familiei Regale sa faca si ati dovedit, din nou, ca monarhia este una dintre, daca nu cea mai respectabila si demna institutie a tarii.

  2. N.N says:

    Alteta Voastra,

    Astazi am vazut emisiunea 3×3 moderata de Stelian Tanase, emisiune ce v-a avut drept invitat in cea de-a doua parte! Doresc sa imi exprim stima, sau poate mai bine zis entuziasmul care m-a cuprins ascultandu-va discursul coerent, argumentat, atractiv si deosebit de sincer. Limbajul elevat pe care il utilizati cu o deosebita maiestrie nu abunda nicidecum in termeni ce ar putea parea mai greu de inteles. Dimpotriva, franc, folosind un limbaj comun extrem de dichisit, exprimati o serie de realitati care caracterizeaza societatea romaneasca contemporana! Pentru noi tinerii, si nu numai, este extrem de reconfortant sa vedem ca (mai) exista si oameni care au ce spune, oameni care reprezinta poate la cel mai inalt nivel posibil o Casa Regala atat de plina de istorie, si o Familie Regala demna de cel mai nobil sentiment de stima si onoare! Va Multumim Alteta!

    Cu profund respect,
    N.N.

  3. Andrei Bădin says:

    am scris un material la rugamintea dlui Dwight Patton, editorul revistei Clipa din California, unde comunitatea romano- americana asteapta peste cateva zile vizita Altetelor Lor Principesa Margareta si Principele Radu. Articolul e aici: http://www.clipa.com/ Mi-am permis o analiza a Casei Regale azi.

  4. Raspuns pentru G_B si N.N says:

    Am citit cu placere mesajele dumneavoastra si sunt bucuros ca dialogul de astazi de la Realitatea TV v-a trezit interes si o reactie atat de frumoasa. Aceasta inseamna ca stradania nu a fost zadarnica.

    Principele Radu

  5. Tudor Radu says:

    Alteta doresc sa va multumesc ptr activitatea dumneavoastra,faptul ca incercati sa arati lumii ca monarhia este cea mai buna varianta ptr Romania.Sau creeat situri si forumuri ptr sustinerea monarhiei,semn ca lumea este inca interesata de aceasta varianta de guvernare.Spre exemplu http://monarhia.over-blog.com/ sau http://monarhia.aforumfree.com/

    Va rugam sa incercati sa ne ajutati ptr ca dupa cum bine stiti este greu sa incepi ceva.

    Cu stima,
    Tudor Radu

  6. Raspuns dlui Tudor Radu says:

    Domnule Radu,

    Am citit cu placere si interes cele doua situri pe care mi le-ati recomandat in mesajul dumneavoastra. Sunt atat de bucuros ca v-am inspirat incredere si dorinta de a merge mai departe, respectand si cultivand valorile regalitatii!

    Fiindca m-ati rugat sa va ajut cu ceva, va recomand cateva lucruri:

    – puneti pe primul sit “Normele fundamentale ale Familiei Regale”, fiindca ele sunt documentul de baza al existentei noastre;
    – puneti pe acelasi sit “Viziunea pentru Romania pe 30 de ani”, fiindca este documentul programatic, legamantul generatiei noastre in slujba tarii; pe amandoua le puteti descarca de pe situl http://www.familiaregala.ro/
    – incercati, cu ajutorul celor care mentin situl, sa faceti cunoscute vizitatorilor tineri, idei si volume care deschid orizontul unui nou leadership. Puteti face recenzii online sau citari din cele mai importante pasaje ale unor volume care pot fi comandate online la Amazon. Ele va pot fi imprumutate si de Casa Regala, la o adica. Printre ele s-ar numara “The Future of Freedom. Illiberal Democracy at Home and Abroad” de Fareed Zakaria, “Despre Rege” de Vladimir Volkoff, tradus si in romaneste, “Monarchy. The Royal Family at Work”, citat de mine in jurnalul de astazi;
    – incercati sa faceti cunoscute imprejurarile in care statalitatea romaneasca a fost injunghiata si consecintele istorice de atunci pana in zilele noastre. Un volum precum “Le fantome de Staline” de Vladimir Fedorovski sau articole scrise de profesorii Serban Papacostea, Nicolae Tanasoca, ar putea ajuta mult;
    – In fine, va ofer cu placere oricare dintre materialele de pe siturile noastre, care ar putea fi de folos: eseuri, comentarii, atitudini, articole, jurnale de calatorii si asa mai departe.

    Tineti-ma la curent cu ce faceti. Este pretios!

    Principele Radu

  7. A.Fagarasanu says:

    Alteta Voastra Regala,

    Felicitari pentru emisiunea cu Stelian Tanase. Frumoase si cuvintele lui Ovidiu Simonca, un jurnalist de succes. S-au editat video si sunt in comert documentarele realizate de dl. Tanase despre monarhie?

    Cu stima,
    A.Fagarasanu

  8. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Continuitatea este intr-adevar fara pret;ca si cuvintele scrise si vorbite de Inaltimea-Voastra.
    Din pacate exista la noi si o “continuitate” cu un pret prea mare pentru Romania si pentru poporul Roman!Exista “continuitate” a mitocaniei,minciunii si ticalosiei;un exemplu ultim a fost “continuitatea” de tip “Jupan Dumitrache”-si “onoarea de famelist”-lamentabil!
    Personal sunt mai putin entuziasmat de site-urile monarhiste de pe net-ele exista,dar care sunt efectele lor?Deunazi am aflat cu tristete de trecerea la cele vesnice a distinsului avocat timisorean I.Jurchescu-coleg de clasa cu MS Regele Mihai I.Ii fac necrologul duua asociatii monarhiste dar la Timisoara actiunea lor nu se simte.Mai mult am trimis un mesaj pe site-ul http://www.aliantarom.com.Nu am primit nici un raspuns!
    Asadar,cu permisiunea Altetei-Sale as face un apel celor care acceseaza acest blog pentr un plan concret de actiune in sprijinul Casei Regale Romane-mai exact de a ACTIONA in spiritul restaurarii formei de guvernamant legitime!Citez un om politic Roman care spunea:”Cauza nationala nu se serveste cu intreruperi,cu absente nemotivate,cu vacante,ci numai cu permanenta in efort!”Principele Radu este un exemplu!Dar noi???
    Cu toata consideratia,
    Dr Nicoara Ovidiu

  9. Ionut Sauca says:

    Am aflat despre emisiunea la care a fost invitata A.S.R. citind primul comentariu referitor la acest articol. Pentru cei care, ca si mine, nu au urmarit-o, exista inregistrarea la

    http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=20080315_1616_137.flv&emisiuni=1&titlulive=3×3/

    partea a doua a emisiunii. Ca de obicei, Principele Radu a raspuns cu mult farmec si naturalete intrebarilor, unele usor incomode. Felicitari!

  10. Continuitatea. says:

    .
    The most important thins in life is to be open-minded and to be open-minded for change!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50635410
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate