Custodele Coroanei la Castelul Pelișor

Video: Întoarcerea Inimii Reginei

În încheierea sărbătorii din luna mai, dedicată împlinirii a 150 de ani de la crearea Dinastiei Regale a României, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare a vizionat la Castelul Pelișor expoziția “Arhitectură și Regalitate”, iar apoi s-a recules în Camera de Aur, acolo unde odihnește Inima Reginei Maria.

Principesa Moștenitoare și Principele Radu, însoțiți de Principesa Sofia, Principesa Maria și Arhiducesa Maria Magdalena, au mulțumit conducerii Muzeului Național Peleș, muzeografilor și tuturor angajaților Castelului Regal Pelișor și Castelului Regal Peleș pentru admirabila lor străduință de a face jubileul de 150 de ani al Coroanei o sărbătoare a fiecăruia dintre români. Domeniul Regal Sinaia a fost vizitat în ziua de 10 Mai de mii de români, pe parcursul întregii zile.

Custodele Coroanei a ținut să mulțumească, în numele Familiei Regale, jandarmilor detașați la Domeniul Regal și, prin ei, tuturor militarilor care au luat parte la desfășurarea sărbătorii naționale.

La vizionarea expoziției au luat parte autorii ei, în frunte cu profesorul arhitect Augustin Ioan. Expoziția este structurată pe criteriul epocilor în care au trăit (și trăiesc) generațiile regale, de la 1866 până astăzi. Expoziția acordă spații ample perioadei de aproape jumătate de secol în care România Regelui Carol I a cunoscut un având și o modernizare fără precedent în arta și știința arhitecturii, după care ilustrează bogata perioadă de creație arhitectonică a Regelui Ferdinand I și extraordinara dezvoltare a domeniului construcțiilor și al arhitecturii în timpul Regelui Carol al II-ea. Epoca Regelui Mihai I, cea mai lungă dintre toate, întinsă pe mai bine de 75 de ani, cuprinde construcții de o surprinzătoare modernitate, realizate în anii 1940, și merge până în zilele noastre, la restaurarea Castelului Regal Săvârșin, ctitorirea Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș, precum și Mica Biserică și Oranjeria din Parcul Regal Săvârșin.

În partea a doua a șederii la Castelul Pelișor, care a avut loc miercuri, 11 mai 2016, Principesa Moștenitoare și Principele Radu s-au recules în fața Inimii Reginei Maria, în Camera de Aur a castelului, devenită, prin decizia Regelui Mihai I, capelă regală. Au fost prezente Principesa Sofia, Principesa Maria, Arhiducesa Maria Magdalena, alături de Andrew Popper, șeful onorific al Casei Majestății Sale.

Jubileul Regal 150 continuă în luna iunie, cu manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la promulgarea modernei Constituții din 1866, cea care a consfințit pentru țara noastră numele de “România” și a deschis calea modernizării ei.

Fotografii de Daniel Angelescu

5 comentarii

  1. MONEA FELICIA says:

    VA MULTUMESC CA EXISTATI….ALTETE REGALE!!!!! NE MINGIIEM CU APARITIILE DOMNIILOR VOASTRE…AM TRAIT INTENS 10 MAI…AM FOST LA PELES,CU SUFLETUL SI INIMA MEA…IUBESC REGALITATEA,DEOARECE IMI INSPIRA DEMNITATE,RESPECT,CREDINTA NESTRAMUTATA IN NEAM SI TARA….IAR PRINCIPESA MARGARETA ARE UN LOC APARTE IN INIMA MEA…NE-AM NASCUT IN ACEASI ZI…26 MARTIE….LA MULTI ANI,ALTETA!!!!!

  2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    VENERATIE DINASTIEI REGALE A ROMANIEI ! TRAIASCA REGELE !

  3. Liliana Sora says:

    Atunci când vorbim despre Familia şi Casa Regală a României, totul este impecabil prin strălucire, eleganţă, distincţie, stil, nobleţe , frumuseţe a discreţiei …, toate desprinse din arta rafinamentului şi expresia unor personalităţi distinse. Iată un stil de viaţă care înseamnă cultură şi gustul pentru rafinat, unic, frumos. Stimă şi consideraţie, pentru Familia şi Casa Regală a României ! Trăiască Regele !

  4. Pantea Alexandru-Sorin says:

    Ziua de 10 Mai a oferit Castelului Peles ceea ce ii lipsea si anume viata si stralucirea. Totul reinviase pentru cateva ore. Si asta pentru ca o Familie se reintorsese ACASA. O casa a stramosilor in care, cred eu, Familia Regala trebuie sa revina.

    Ultima oara cand am fost la Peles, acum doi ani, nu am putut sa nu remarc ranile pe care nepasarea Statului Roman, ca si lacomia acestuia, le lasa asupra acestui loc nepretuit pentru inimile Romanilor. Terasa pornita la vale si sprijinita cu niste pari ca sa nu se prabuseasca, micile balconase, inclusiv cel din turnul central, invelite cu plasa si acoperite cu bucati de lemn, zidurile innegrite de ploi, lemnaria fatadei plesnita, piatra cubica de pe Aleea Pelesului ciobita din cauza nenumaratelor masini cu turisti, prabusirea unei portiuni a Aleii. Chiar si la Castelul Pelisor se puteau observa niste bucati de table cu care fusesera acoperite anumite portiuni din fatada Castelului pentru a masca crapaturile de zidarie. Anul acesta am constatat ca Statul Roman, cel ce se foloseste in continuare de acest Domeniu, nu are nici cea mai mica intentie sa aduca vreo imbunatatire Domeniului Regal, chiar daca nu este un secret faptul ca acesta plateste o chirie aproape simbolica pentru utilizarea Domeniului. Mare pacat. Acest Stat Roman pe care noi cu totii il hranim trebuie sa inteleaga faptul ca nu poti avea doar beneficii fara sa nu ingrijesti un lucru de care te folosesti. Asemenea imobile se intretin si se restaureaza aproape in permanenta.

    ASR Principesa Margareta si Familia Regala a Romaniei au o datorie sacra. Aceea de a reda Domeniului Regal si castelelor sale stralucirea de odinioara. Numai Casa Regala a Romaniei poate pricepe cu adevarat mecanismul vietii unui asemenea loc.

    In absenta membrilor Casei Regale a Romaniei acest loc nu este altceva decat un stup gol, un loc in care iti poti doar imagina ce a insemnat candva atunci cand viata il umplea, atunci cand Inimi bateau in el, atunci cand Visuri pentru Tara porneau din acest loc. Un templu antic scufundat intr-o padure a uitarii.

  5. Diana Lucia Zotescu says:

    Imi amintesc prima impressie avuta atunci cand am vizitat pentru prima data Castelul Pelisor dupa revolutie. Cand am intrat in camera descrisa de ghid ca fiind “salonul de aur”, salon care, in timpul cand Castelul fusese locuit de cuplul – atunci – princiar Ferdinand si Maria (pentru care Regele Carol I comandase construirea Pelisorului) servise drept dormitor (?) sau salon preferat al tinerei Principese Maria, drept pentru care viitoarea Regina a Romaniei si ceruse decorarea sa cu floarea-simbol a Scotiei natale, ciulinele (thistle flower), m-am simtit realmente strabatuta de un fior ciudat, ca si cum o prezenta magica ar fi magnetizat aerul din interiorul acelui salon.

    Transformarea acestui salon, la sugestia Majestatii Sale Regelui Mihai, in capela a castelului menita a adaposti pentru vesnicie inima generoasa si iubitoare a vesnic neuitatei noastre Regine Maria este cum nu se poate mai potrivita. Caci unde altundeva s-ar putea odihni mai bine inima Sa decat in incaperea cea mai incarcata de simboluri si cea mai draga sufletului Sau din Castel?

    Fotografia reprezentandu-Le pe AALLRR Principesele Margareta, Sofia si Maria in salonul de aur – capela mi s-a parut deosebit de evocatoare si emotionanta, ca de altifel inteaga vizita la Pelisor a Familiei Regale.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50334900
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate