Crucea Roşie Română, 140 de ani de activitate umanitară

Știre TVR

Luni, 4 iulie 2016, Crucea Roșie Română a împlinit 140 de ani de la înființare, perioadă în care organizaţia umanitară s-a aflat mereu în prima linie a asistenței umanitare prin sprijinul acordat.

Pentru a marca acest moment istoric, în cursul dimineţii, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Președintele Crucii Roșie Române, a dezvelită o placă aniversară la sediul Crucii Roșii Române din București.

Au luat parte domnul Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române, președinți și directori ai filialelor organizației, voluntari și angajați.

În continuarea zilei, Principesa Moştenitoare Margareta a găzduit, în grădina Palatului Elisabeta, sărbătoarea Crucii Roşii Române. Alături de Principesa Moştenitoare s-a aflat Principele Radu.

În debutul evenimentului, voluntarii Crucii Roşii Române au rostit cele şapte Principiile Fundamentale ale organizaţiei umanitare: Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate.

Au adresat cuvinte la ceas aniversar, Principesa Moştenitoare Margareta, domnul Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române, precum şi doamna Cristina Popescu, directorul general al Romfilatelia. În încheiere, Alteţa Sa Regală şi domnul Lefter au semnat macheta unui plic aniversar “Crucea Roșie Română.140 de ani de umanitate” realizat de Romfilatelia.

La sărbătoarea de la Palatul Elisabeta au participat reprezentanţi ai Instituţiei Preşedintelui României, ai Guvernului României, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, oameni de cultură, personalităţi ale societății civile, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii Române.

Sprijinul oferit de Crucea Roșie Română de-a lungul celor 140 de ani de la înființare a fost continuu. În 2015, organizația a ajutat cu alimente de bază peste 100.000 de familii și persoane singure, a asigurat peste 60 de intervenții în situații de urgență, prin care s-a oferit sprijin material unui număr de aproape 29.500 de persoane, iar peste 30.000 de români localizați în zone de risc au beneficiat de programe de informare despre cum să se comporte în caz de dezastru.

În același timp, aproximativ 32.000 de persoane au fost pregătite în acordarea primului ajutor, 7.600 au beneficiat de servicii de prim ajutor, iar prin campaniile de mobilizare socială la donarea de sânge, organizate de Crucea Roșie Română, 4.400 de persoane s-au implicat. Prin serviciul „Căutări persoane”, Crucea Roșie a soluționat 170 de cazuri pentru restabilirea legăturilor cu familia.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în anul 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru.

Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentare la fiecare nivel teritorial, având 47 de filiale, 1.996 subfiliale și 1.307 comisii, iar 5.500 de voluntari se implică activ în activitățile sale.

Știre AGERPRES

Fotografii realizate de Daniel Angelescu 

 

 

1 comentariu

  1. Cristina-Adriana Popescu says:

    La multi ani Crucii Rosii Romane! Multumim Familiei Regale pentru efortul depus timp de 140 de ani, o frumoasa traditie care nu a fost intrerupta. Reginele Romaniei au fost fara exceptie ca si Custodele Coroanei Romane implicate activ in acte de voluntariat si de coordonare a Crucii Rosii!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51797873
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate