Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Astăzi a avut loc, la sediul Inspectoratului Muzicilor Militare din Ministerul Apărării Naționale, a zecea ediție a concursului anual de creație al Muzicilor Militare. Au participat la concurs ofițeri și subofițeri muzicieni, iar juriul a fost format din personalități din lumea muzicală și universitară, în frunte cu muzicologul Viorel Cosma.

Concursul național se desfășoară cu sprijinul Casei Majestății Sale Regelui Mihai și poartă numele marelui compozitor Iosif Ivanovici, primul inspector general al Muzicilor Militare din România.

Alteța Sa Regală Principele Radu a înmânat, ca și în anii trecuți, Premiul pentru popularitate și Marele Premiu câștigătorilor ediției din anul 2015.

La gala de încheiere a concursului și decernare a premiilor, a fost interpretat, în primă audiție, după o pauză de mai multe decenii, valsul “Farmecul Peleșului”, compus de Iosif Ivanovici în onoarea Regelui Carol I, ca un omagiu adus celei mai semnificative istoric și mai cunoscute reședințe a Familiei Regale a României.

Ca și în celelalte ediții, au fost prezentate lucrări de remarcabilă valoare artistică, iar concertul de încheiere s-a bucurat de un meritat succes. Gazda evenimentului a fost colonelul Valentin Neacșu, inspectorul Serviciului Muzicilor Militare din Ministerul Apărării Naționale.

Prima fanfară militară a fost înfiinţată la Iaşi, la 1 iulie 1831, în cadrul “Strajei Pamânteşti”. În 1864, în cadrul administraţiei centrale a Ministerului de Război, a luat fiinţă o secţie specială ce avea în subordine toate fanfarele militare.

Secţia a stat la baza constituirii ulterioare a Inspectoratului Muzicilor Militare. În anul 1867, în cadrul Ministerului de Război se instituie funcţia de “inspector general al muzicilor militare”, funcţie în care este numit căpitanul Eduard Hübsch. În cei aproape 30 de ani cât Hübsch a fost inspector al muzicilor militare au fost elaborate regulamentele speciale destinate formaţiilor de fanfară şi s-a asigurat muzicilor militare un nou statut în cadrul oştirii.

În perioada de după Războiul de Independenţă, s-a hotărât ca la fiecare regiment de dorobanţi să se constituie câte o muzică militară sub denumirea de “fanfară”.Începând cu 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, în funcţia de inspector, este numit Iosif Ivanovici, autorul celebrului vals “Valurile Dunării”. Ivanovici a înzestrat muzicile militare cu instrumente noi, a introdus un repertoriu valoros şi divers, sprijinind în acelaşi timp activitatea de pregătire a viitorilor instrumentişti militari.

La 10 octombrie 1936 a fost înfiinţată “Şcoala elevilor muzicanţi militari”, instituţie menită să asigure pregătirea şi formarea personalului muzicilor militare. În paralel cu perfecţionarea organizatorică şi în plan profesional a muzicilor militare.

În zilele noastre, condusă de doi ofiţeri-dirijori şi având în compunere 70 de subofiţeri-instrumentişti, Orchestra Reprezentativă a Armatei poate interpreta creaţii ce acoperă genuri muzicale diverse, cum sunt: marşuri, suite, concerte, uverturi, simfonii, opere, jazz, muzică uşoară şi piese muzicale folclorice.

 

 

 

5 comentarii

  1. Cristina-Adriana Popescu says:

    Felicitari Altetei Voastre Regale pentru energia cu care participati la aceste evenimente. Frumos si ca după o pauză de mai multe decenii a fost interpretat valsul “Farmecul Peleșului”, compus de Iosif Ivanovici în onoarea Regelui Carol I, “ca un omagiu adus celei mai semnificative istoric și mai cunoscute reședințe a Familiei Regale a României”.

  2. Comentarii pe Facebook says:

    Dan Marinca Or fi având partitura cântecului 10 Mai, pe versurile lui Alecsandri ?
    #
    Liliana Alupoaei Cu siguranta!
    #
    Norica Vasilian Principe, sunteți un minunat AMBASADOR al Casei noasre Regale ! Vă stimăm și apreciem ce faceți pentru țară !

  3. Liliana Sora says:

    Armată și muzică – siguranță și liniște, respect pentru viață și respect pentru om , care încorporează întreaga etică a iubirii în cel mai înalt și profund sens, stabilitate, statornicie și bucurie a sufletului, care trezește admirație, emoție și sensibilitate în sufletele mari – te duce întotdeauna în înțelepciunea vieții. Iată de ce , armata și biserica sunt simboluri în topul încrederii românilor. Într-o perioadă în care este tot mai evidentă degradarea continuă a încrederii în elita politică , iată că Familia și Casa Regală a dovedit și dovedește a fi un real ambasador al României în tot ceea ce înseamnă demnitate, respect, cinste, onoare, dăruire, civilizație, cultură… Trăiască Regele ! Trăiască Monarhia !

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Ca ofiter de rang inalt al Armatei Romane – potrivit unui membru al Familiei Regale – Alteta Sa Regala Principele Radu a adus servicii importante atat Armatei cat si rolului pe care Familia Regala trebuie sa il aiba in cadrul Armatei, dand astfel un prestigiu nou acestei importante institutii. Fiind insa si un om al artelor, Alteta Sa a avut un rol complex in sprijinirea activitatii artistice din Romania, printre care si a muzicii militare orchestrale si corale. Muzica militara, corurile vechi (pe care le stiu de la mama mea – violonista si mai apoi dirijor de cor -), marsurile, toate aceste piese muzicale au produs de-a lungul timpului o emulatie deosebita in sufletul ostasilor atat in timp de pace cat si, mai ales, pe campul de lupta, fiind cantate cu deosebita vibratie de suflet si de ccei ramasi in spatele frontului.

    Ma bucur sa stiu ca sunt organizate concursuri de promovae a muzicii militare si sper ca toate corurile cantate inainte de venirea comunistilor (care le-au interzis) sa fie cantate mai des pentru ascultatorul roman civil.

    Cu adanca loialitate si credinta,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  5. Felicitări, Alteţă Regală! Nihil sine Deo!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50410957
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate