Comitetul Olimpic și Sportiv Român a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”

Marți, 2 decembrie 2014, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a conferit, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, Decorația Regală „Nihil Sine Deo” Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Alături de Alteța Sa Regală, s-a aflat Principele Radu. La ceremonia de decorare au mai luat parte Principesa Maria și Principele Nicolae.

Ceremonia de decorare a avut în loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta și a fost urmată de o recepție în Sufrageria Mare. Decorația Regală a fost înmânată domnului Alin Petrache, președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Au luat parte membri ai Comitetului Executiv al COSR, precum și reprezentanți ai presei.

Decorația Regală „Nihil Sine Deo”a fost oferită pentru a onora un secol de la fondarea COSR și nouă decenii de la prima participare a României la Jocurile Olimpice, precum și cele 301 de medalii olimpice din palmaresul României, dar și pentru a cinsti munca neobosită a sportivilor și antrenorilor români de peste timpuri. De asemenea, conferirea Decorației Regale „Nihil Sine Deo” reprezintă o încurajare a tradiției românesti de excelență în sport, atât în disciplinele tradiționale, cât si în cele moderne, precum și o răsplată a meritele celor care, cu sacrificii personale, au pus pentru totdeauna reușitele României pe harta lumii.

Cu prilejul recepției oferite de Familia Regală, Principele Radu a afirmat: „Anul înființării Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a coincis cu izbucnirea Primului Război Mondial. Apoi sportivii români au trecut prin încă un război mondial, după care au urmat 40 de ani de război rece. A fost o perioadă grea pentru sportul românesc, dar mișcarea olimpică din România a reușit să obțină rezultate remarcabile. (…) Suntem mândri că șase generatii ale Familiei Regale au fost alături de mișcarea olimpică din România”.

De asemenea, domnul președinte Alin Petrache a declarat: „Decoratia regală “Nihil Sine Deo” este o elitistă confirmare a aportului olimpismului românesc în evoluția și statutul țării noastre. Este o recunoaștere de cel mai înalt nivel a rolului pe care performanța în diverse discipline o joacă în clădirea unui prezent mândru și a unui viitor promițător”.

Printre invitații prezenți la Palatul Elisabeta s-au numărat doamna Elisabeta Lipă, doamna Violeta Beclea-Szekely, doamna Laura Badea, doamna Georgeta Damian, doamna Irina Deleanu, domnul Nicu Vlad, domnul Ivan Patzaichin, domnul Ioan Dobrescu, domnul Adrian Stoica sau domnul George Boroi.

Fotografii realizate de Daniel Angelescu 

 

2 comentarii

  1. […] decembrie 2014, Regele Mihai I a conferit Comitetului Olimpic și Sportiv Român Decorația Regală Nihil Sine Deo, la 100 de ani de la fondare și a 90 de ani de la prima participare a sportivilor români la […]

  2. […] generație. În decembrie 2014, Regele Mihai I a conferit Comitetului Olimpic și Sportiv Român Decorația Regală Nihil Sine Deo, la 100 de ani de la fondare și a 90 de ani de la prima participare a sportivilor români la […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51348008
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate