Ceremonie la cimitirul martirilor români din Primul Război Mondial

În cursul după-amiezii de sâmbătă, 29 septembrie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au luat parte la o amplă manifestare publică la Cimitirul militar românesc de la Soultzmatt.

Custodele Coroanei și Principele Radu au fost primiți cu extraordinară căldură și cu un profund respect de cetățenii localității, de românii prezenți la eveniment și de autoritățile politice, militare și religioase reprezentând Franța și România.

La monumentul central din cimitir a avut loc, în deschidere, o slujbă religioasă oficiată în limba română și în limba franceză de Înalt Preasfinția Sa Iosif, mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale. La finalul rugăciunii, Înalt Preasfinția Sa a pomenit pe Regele Ferdinand I și pe Regina Maria, precum și pe Regele Mihai I și Regina Ana.

În cuvintele lor, primarul orașului Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer, și  dl Daniel Merignargues, subprefect de Thann-Guebwiller, au evocat importanța istorică a acestui monument militar în Alsacia și legăturile puternice, identitare, militare, culturale și politice dintre România și Franța.

Cuplul regal român a deschis solemnitatea depunerii de coroane, urmați de Biserica Ortodoxă Română, de Armata României, de Municipalitatea Soultzmatt și Departamentul Haut-Rhin și de Consiliul Județean Sibiu.

Este pentru a cincea oară, de la finalul Primului Război Mondial încoace, în care Familia Regală depune flori la mormintele soldaților români uciși în Alsacia și Lorena. Familia Regală a mai fost prezentă la Soultzmatt în anii 1924, 1936, 1986 și 2017.

În continuare, Custodele Coroanei și Principele Radu au plantat, în mod simbolic, doi copaci în mijlocul cimitirului, în dreapta și în stânga crucii inaugurată de Regele Ferdinand și de Regina Maria în anul 1924. Au fost aleși doi tei, copaci ce simbolizează în aceste locuri prietenia, fidelitatea și iubirea.

Majestatea Sa Custodele Coroanei a mulțumit autorităților locale, cetățenilor și tuturor celor prezenți pentru acest memorabil eveniment. Majestatea Sa s-a reîntors astăzi la Soultzmatt după 32 de ani de la prima sa vizită, în care a însoțit pe părinții săi, Regele Mihai și Regina Ana (în anul 1986).

În încheierea zilei de sâmbătă, cuplul regal a luat parte la un dineu oferit de primarul din Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer.

1 comentariu

  1. […] Sa Margareta și Principele Radu au comemorat la Soultzmatt, în Alsacia, soldații români uciși în Primul Război Mondial, în ziua de 29 septembrie […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50899729
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate