Carei si Satu Mare

Ieri, vineri 18 aprilie, a fost ultima zi a vizitei in nordul tarii si a cuprins orasele Carei si Satu Mare.

Carei este un municipiu cu aproape 26,000 de locuitori, pe care l-am vizitat pentru prima oara. De fapt, din cele sase orase prin care am trecut in aceste zile, trei le-am vizitat pentru prima oara: Salonta, Marghita si Carei.

img_1270.jpg

La primarie am fost intampinat de viceprimarul municipiului, dl Adrian Micovschi, de reprezentantul local al Institutiei prefectului, dl Emil Petcu, de consilieri locali si de oameni de afaceri din oras. La intalnire au fost prezenti, ca de fiecare data, ziaristi locali. Am discutat despre proiectele municipiului, despre viziunea pe 30 de ani a Familiei Regale, despre „Orasele Romaniei“ si despre fonduri structurale si patrimoniul construit.

img_1249.jpg

Datorita entuziasmului gazdelor mele, ca si a ideilor care au aparut, spontan, in timpul dialogului nostru, am decis ca cele aproape patru ore care ne-au ramas in fata sa le petrecem mergand, din loc in loc, in institutiile si cladirile de patrimoniu care ar putea reprezenta, in viitor, un parteneriat intre comunitatea locala si Casa Regala. Cu ocazia plimbarii, la pas, prin Carei, am vazut cat de frumoase si pitoresti sunt strazile din partea veche a orasului si cat de multa verdeata este peste tot, in parcuri, pe strazi, in gradinile caselor particulare.

img_1258.jpg
Am inceput cu Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“, un edificiu care ar merita fonduri europene pentru a fi pus la punct. Traditia scolii este multiseculara. De la invatamantul religios la cel teoretic, de la cel tehnic la cel vocational, Carei a avut experienta unor decenii si secole de invatamant, care se cunoaste atat in felul in care sunt educati astazi elevii cat si in atmosfera edificiilor care au adapostit educatie. Ne-am intalnit cu conducerea colegiului, cu profesori si cu elevi si, fara a zabovi, cum fac de obicei, am plecat mai departe, catre Liceul teoretic, unde mai multe grupuri de elevi si profesori doreau sa ne intalnim.

img_1281.jpg

Desi mai tanar, insumand doar cateva decenii, liceul teoretic adaposteste generatii talentate de elevi, care nu au complexul provinciei ci, dimpotriva, reactioneaza, emotional si afectiv, intelectual si cultural, exact precum colegii lor din orasele Europei occidentale. M-am intalnit cu diverse clase de elevi si am admirat, la intrarea in liceu, cele patru magnolii asezate pe un covor de iarba impecabil taiata.

img_1268.jpg

img_1274.jpg

In continuare am vizitat teatrul vechi, cladirea veche a primariei si castelul Karoly, mandria si emblema locului. Toate, in masura mai mica sau mai mare, au nevoie de restaurari, insa odata reparatiile incheiate, s-ar reda orasului o bogatie incalculabila, prin efectele pe care le-ar avea introducerea in circuitul turistic, social si cultural a vechilor edificii.

Cladirea vechii primarii este de o extraordinara utilitate si pitoreasca. Nu este nevoie decat sa fie restaurata cu bun-simt, cu gust si cu un minim de profesionalism.

Castelul are un parc, o cladire si o serie de anexe de o importanta incomensurabila. Construite de familia influentului si bogatului conte Nagy-Karoly, proprietatea are maretie, vechime si eleganta. Privind la felul in care arata astazi, intelegi exact cum se poate defini lipsa, pierderea instinctului binelui la romani. O asezare de 26,000 de locuitori care are aceasta nestemata in inima urbei ar trebui sa construiasca intreaga viata publica in jurul edificiului, generand cultura, turism, servicii, fonduri si aducand prosperitate si conectare cu lumea larga. Sunt sigur ca nu este departe ziua cand toate acestea vor fi atinse. As dori mult sa revin la Carei, fie si numai pentru a incuraja refacerea, in conditii impecabile, a acestui edificiu.

img_1294.jpg

In incheierea vizitei, am poposit pentru cateva minute la catedrala ortodoxa, o asezare cu constructia inca neincheiata, a carei pictura interioara va mai lua cinci-sase ani inainte de a fi desavarsita.

img_1301.jpg

Satu Mare, municipiul resedinta de judet, are actualmente aproape 116,000 de locuitori. Am fost aici in vizita in urma cu mai bine de doi ani, in octombrie 2005. Imi amintesc de vizita aceea, care a fost plina de intalniri interesante. Ce nu am realizat intre cele doua vizite si sper sa prinda contur in primavara anului viitor este „Seara satmareana“ la Palatul Elisabeta. Despre acest proiect am vorbit cu subprefectul judetului si cu viceprimarul municipiului, care au fost gazdele mele.

img_1305.jpg

In sala de consiliu a primariei am avut o intalnire cu mai multi oameni de afaceri, cu consilieri locali, cu ziaristi si cu reprezentanti ai primariei. Cu ei am vorbit despre initiativa „Orasele Romaniei“ si despre proiectele economice, de infrastructura si sociale ale orasului resedinta de judet.
Intalnirile s-au succedat cu viteza, una dupa alta, fara sa pot face, in liniste, cativa pasi prin centrul orasului, asa cum am avut placerea sa fac in vizita de acum doi ani.
img_1312.jpg

Am mers la Colegiul Mihai Eminescu, unde am fost intampinat de directorul si profesorii pe care i-am intalnit si la vizita precedenta. Apoi am intalnit un grup de elevi, care vor pleca peste cateva zile la Strasbourg, intr-o intalnire europeana a elevilor, pentru a discuta chestiuni legate de mediu, poluare, emigratie si educatie. Am vazut, cu placere, cum Nicolae a fost primit frumos de tinerii din generatia lui si cum descopera, cu uimire si interes, aspecte interesante ale Romaniei de astazi.

img_1321.jpg

img_1319.jpg

img_1336.jpg
La protoieria ortodoxa m-am intalnit cu preoti din municipiul Satu Mare si am vorbit despre lacasurile lor de cult, ca si despre lipsa infrastructurii si a spatiilor lor administrative.

img_1349.jpg

In continuarea vizitei am fost oaspetele televiziunii Focus TV si am luat parte la un talk-show in direct, moderat de dl Victor Constantinovici. Desigur, emisiunea este dedicata, in general, subiectelor politice. In plus, acum ne aflam inaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, ceea ce face ca spiritele sa fie puternic incinse. Totusi, prezenta mea in judet are alte scopuri si acest lucru, spre marea mea multumire, a fost inteles de toata lumea.

Chiar inainte de a pleca la gara pentru intoarcerea la Bucuresti, am avut o ultima intalnire, cu primarul municipiului Satu Mare, dl Iuliu Ilyes. Am vorbit despre „Seara satmareana“, despre proiectele de investitii in economie, in cultura si educatie, ca si despre accesarea de fonduri europene structurale.

5 comentarii

 1. Ionut Sauca says:

  Alteta,

  Vorbiti despre conservarea patrimoniului construit; eu sunt o persana privata si pot risca un comentariu – pentru mine este evident ca patrimoniul construit se opreste la 1947, deoarece nu cred ca exista macar o locuinta construita dupa aceasta data care sa aiba valoare, alta decat cea data de locatia sa… Si cand spun asta, ma gandesc ca nici un partid (cele de stanga ar fi trebuit probabil, nu?!) nu a solicitat sediu in vreun bloc “comunist” desi aceste blocuri au fost construite in timpul generatiei active care face politica…

  In alta ordine de idei, felicitari pentru initiativa Fundatiei Principesa Margareta referitoare la proiectul “Pedaland spre viitor”! Eu activez si ca voluntar in cadrul unei NGO care promoveaza ciclismul urban si sunt in contact cu organizatiile de profil din Marea Britanie (Sustrans), din Spania, si observ ce mare accent se pune acolo exact pe acest tip de proiecte! Sunt lucruri atat de elementare, de bun simt, dar parca ne-am pierdut de tot bunul simt…

 2. Theodor Brasoveanu, Princeton University says:

  Altetele Voastre Regale,

  Va scrie un student-doctorand de la Universitatea Princeton (Statele Unite – New Jersey), fost voluntar al F.P.R.M. la Centrul Comunitar Ghencea in vara anului 2006. Impreuna cu o seama de studenti la universitati din America si Romania, am dori sa organizam o excursie de voluntariat in a doua jumatatea a lunii august, 2008, in satul Rosia Montana din Muntii Apuseni si am fi onorati de o colaborare sau inalt patronaj al Fundatiei pe care o coordonati.

  Scopul excursiei este de a intra in contact cu localnicii si de a lucra impreuna la o strategie de dezvoltare durabila, valorificand traditiile si mestesugurile locale, impreuna cu potentialul turistic al locului, ca alternativa la iresponsabilul proiect de minerit propus de trustul canadian “Gabriel Resources”. Stim ca o seama de ONG-uri, inclusiv F.P.M.R. au sustinut actiuni de protest impotriva acestui proiect, fiind deopotriva interesate de alternative viabile de dezvoltare. Cunoastem, in acelasi timp, metodele de diversiune practicate de diverse grupuri de interese din sfera investitorilor canadieni si dificultatea de a intra in contact cu localnicii, care sunt amenintati cu mutarea sau demolarea. De aceea apelam la Fundatia Altetei Voastre pentru o minima coordonare si facilitarea unor contacte cu alte ONG-uri active in zona.

  Iata, pe scurt, planul:

  * Aprilie 2008 – elaborarea proiectului in campusul Princeton, atragerea de studenti romani si americani interesati de soarta Rosiei Montane.

  * 20 Aprilie 2008 – prezentarea oficiala a proiectului in cadrul Conferintei anuale a Romanilor de pe coasta de Est a Americii:
  http://www.columbia.edu/cu/romanian/2008/schedule-conference-2008.html

  * Iunie 2008 – o vizita la Rosia Montana pentru stabilirea contactelor necesare si elaborarea agendei de lucru.

  * 17-26 August 2008 – programul de voluntariat sustinut de studenti.

  Ideea a generat rapid entuziasm printre cativa studenti de aici, iar daca proiectul are ceva succes, putem beneficia pe viitor de o sustinere financiara din partea Universitatii Princeton pentru un eventual program de voluntariat anual. Ne-am bucura ca Fundatia Altetei Voastre sa raspunda acestui apel cu cateva contacte folositoare.

  Va transmitem gandurile noastre cele mai bune, urari de sanatate cu ocazia recentei aniversari, laolalta cu felicitari pentru recentul tur intreprins in S.U.A., in care ati reprezentat Tara cu atat succes.

  Cu sincera consideratie,
  Theodor Brasoveanu

  In numele grupului de studenti de la Univ. Princeton

 3. N.N says:

  Alteta Voastra,
  Pentru inceput tin sa transmit Altetei Sale Regale Principesa Margareta un calduros La Multi Ani, astazi, in sarbatoarea floriilor. In al doilea rand, as dori sa va felicit din nou pentru acest periplu pe care il faceti prin tara, vorbind factorilor de decizie despre valorile unitatii si diversitatii, ale statalitatii si identitatii, ale implicarii si leadership-ului in general. Nu in ultimul rand, m-as bucura foarte mult daca cei care va asculta inteleg cu adevarat nevoia de continuitate de care Alteta Voastra vorbeste de ceva timp incoace.
  Va multumesc!

  Respectuous,
  N.N.

 4. A.Fagarasanu says:

  Alteta Voastra Regala,

  De Florii, transmit Altetei Sale Regale Principesei Margareta un calduros “La multi ani!” si multa sanatate. Fie ca Dumnezeu sa va ocroteasca in tot ce intreprindenti!

  Cu stima,
  A. Fagarasanu

 5. corina slobodnic says:

  Felicitari pentru tot ceea ce faceti pentru tara dumneavoastra

  Corina

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 33549036
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate