Cântece și colinde la Castel

Început de săptămână. Majestățile Lor, Principesa și cu mine avem, în fiecare zi, o mulțime de întâlniri. Castelul, ca de fiecare dată la sfârșit de an, devine neîncăpător. Suntem bucuroși pentru toți oaspeții care se anunță, fiindcă știm cât de mult contează pentru oameni sărbătoarea Crăciunului, bucuria de a dărui și confortul spiritual de a duce mai departe tradiții cu care te-ai născut și ai crescut.

Luni 21 decembrie, de dimineață, Salonul Mare și holul de la Castel au găzduit echipa de la TVR Timișoara, venită să facă un film de Crăciun cu familia noastră. Filmul va fi difuzat pe 27 decembrie, la ora 11, pe programul TVR3.

Tot aici au fost primiți colindătorii din municipiul Orăștie, însoțiți de primarul orașului și de familia sa. Am vizitat de multe ori Orăștie și am rămas mereu în legătură cu primăria și liceele din oraș, pentru o serie de proiecte legate de turism, educație și arhelologie. Anul trecut, Majestățile Lor au primit pe liceenii din oraș și ne-am bucura să-i primim pe cei din Orăștie în fiecare an.

IMG_6054

IMG_6102

IMG_6076

IMG_6082

IMG_6083

IMG_6107

Marți 22 decembrie, spațiile de la parterul castelului au continuat să fie neîncăpătoare. Tot personalul de la Castel, ca și noi, am încercat să mergem mai departe cu pregătirile, pentru ca de Crăciun totul să fie gata. Din când în când, însă, ne-am oprit pentru a primi musafiri. Astăzi, ei au venit din Săvârșin, Timișoara și Deva.

În cursul dimineții, Majestatea Sa a oferit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate dlui Ioan Vodicean, fost primar al comunei și unul dintre cei mai dinamici și mai distinși oameni de cultură ai comunității.

Apoi, Regele a conferit Crucea Casei Regale a României primarului municipiului Timișoara, dl Gheorghe Ciuhandu, răsplătind mulți ani de merite ale omului politic în viața Timișoarei și a țării. Dl Ciuhandu a fost mereu o gazdă desăvârșită a Familiei Regale și a cultivat principiile pe care le susține în mod public Casa Regală.

IMG_6145

IMG_6159

IMG_6163.JPG

IMG_6168.JPG

IMG_6210.JPG

După-amiază, Majestățile Lor și Principesa Moștenitoare au primit corul “Harmonia” din Timișoara, la inițiativa tânărului ziarist Lucian Pop. A fost un moment de aleasă sărbătoare, fiindcă artiștii timișoreni au cântat cu mult talent, meșteșug și dăruire.

IMG_6253.JPG

IMG_6252.JPG

IMG_6272.JPG

IMG_6297.JPG

Spre seară, veniți de la Deva, au colindat și cântat membrii Coralei “Sargeția”. A fost, din nou, un moment de generozitate și afecțiune. După cum vedeți, din toate părțile țării, oamenii simt nevoia să vină și să transmită încrederea, admirația lor și să împărtășească ceva din propria lor ființă, familie sau comunitate. Fiecare dintre zilele ce vor urma, până la sfârșitul anului, vor fi la fel. Este un privilegiu pentru noi, dar și un motiv de speranță. Oamenii aceștia, fără să-și propună în mod special, ne arată că există o Românie Altfel.

IMG_6316.JPG

IMG_6321.JPG

IMG_6334.JPG

IMG_6336.JPG

IMG_6347.JPG

IMG_6374.JPG

IMG_6375.JPG

26 comentarii

 1. Iuli says:

  Aveti admiratia mea pentru ceea ce ati facut pana acum….

  Iuli

 2. diana says:

  Foarte frumod mod de a petrece sarbatorile.
  Multumim ca ati impartasit aceste clipe cu noi, mai ales prin fotografii.

  Un An nou fericit !

  P.S. Am si o intrebare: nu cumva se spune ”Majestatile noastre” ? (ma refer la primul rind al acestui post de blog, adica la fraza:
  ”Început de săptămână. Majestățile Lor, Principesa și cu mine avem, în fiecare zi, o mulțime de întâlniri”.

 3. ILI FLORIN says:

  Sarbatori Fericite !

 4. Rotariu Stelian says:

  Bucurie fara margini. Asa este, Romania Altfel, se vede. Va doresc puterea de a continua la fel. Neobositi. Sarbatori Fericite !

 5. Daniela L. says:

  Ma bucur ca sunteti inconjurati de oameni cu suflet mare in aceste zile de sarbatoare.
  “Oamenii aceștia, fără să-și propună în mod special, ne arată că există o Românie Altfel.”
  Foarte corect ati subliniat! Pana la urma acesta este cursul firesc al vietii, lucrurile frumoase se misca de la sine…

 6. SAVESCU MARIA says:

  SARBATORI FERICITE , DUMNEAVOASTRA SI INTRGII FAMILII REGALE !
  TRAIASCA REGELE !
  CU STIMA, MARIA SAVESCU (TIMISOARA)

  http://www.youtube.com/watch?v=XSMUScVUhKk

  http://www.youtube.com/watch?v=icVgL2DrHhg

 7. Antoniu says:

  D-zeu sa binecuvanteze Familia Ragala!
  Craciun Fericit!

 8. Lucian Pop, Timișoara says:

  Alteta Voastra Principele Radu,

  Va multumesc foarte mult, in numele meu, dar si al corului Harmonia din Timisoara, pentru primirea de la Savarsin. Coristii au fost bucurosi si onorati de aceasta oportunitate de a se intalni cu Majestatile lor si cu Principesa Margareta, cred ca programul colindelor a fost perceput bine si de Majestatile lor. Personal, imi pare rau ca nu ati fost prezent, dar va doresc multa, multa sanatate si spor in tot ceea ce faceti.

  Sarbatori binecuvantate si An Nou Fericit!

  Cu deosebita consideratie,
  Lucian Pop

 9. Mihaela S. says:

  Cititi aici un articol super despre monarhie – http://www.tashy.ro/imi-imaginez/

 10. ADRIAN says:

  Traditiile noastre ar inflorii daca vom lasa pa acesti oameni sa conduca destinele poporului roman. Politicienii nostrii manelisti ar trebuii sa ia exemplu. Trabuiesc cultivate acele valori si traditii pe care stramosii nostrii le-au respectat si pe care Casa regala le promoveaza in continuare. Aceste traditii si obiceiuri simbolizeaza cu adevarat fiinta noastra romaneasca si trebuiesc pastrate cu dragoste si daruire. Ele fac din Romania o tara fara pereche in lume. Nu degeaba printul Carlos a remarcat ca romanii ar putea traii doar din vanzarea” acestor” traditii si obiceiuri. Spania traieste din cultura si traditiile pe care cu atata dibacie stie sa si le vanda. Iata ca noi nu suntem inca in stare sa scoatem la lumina bijuteriile pa care le avem si le lasam ascunse de ochii lumii. Nu stim sa valorificam tot potentialull pe care tara si poporul noastru il are.
  Bineinteles ca fara o politica care sa protejeze dar si sa incurajeze cultura, obiceiurile si traditiile, va fii foarte greu sa putem prospera, iar in actuala sociatate globalizata riscam sa pierdem adevarata esenta a lor. Pastrarea si cultivarea lor este o garantie ca nu ne vom pierde identitatea. Aud multe voci care spun ca acest lucru nu este posibil dar eu cred ca da deoarece lumea avanseaza intr-un ritm frenetic si traditiile si obiceiurile sunt in pericol sa se diluieze in acesta mare a modernitatii si noilor tehnologii. Nu trebuie sa fim impotriva implementarii lor ci mai degraba sa le folosim in folosul si nu in detrimentul culturii noastre. Spaniolii isi apara inversunat limba de toate influentele din afara si incearca sa adopte cat mai putine cuvinte straine. La inceput mi-i se parea ceva exagerat dar mi-am data seama ca nu este. Ei sunt mandrii de limba lor si nu vor ca americanismele sa le invadeze limba cu termeni care de foarte multe ori au un echivalent in limba lor materna. In majoritatea ziarelor din Romania este de moda sa spui “trend” cand ai la dispozitie cuvinte ca tendinta su moda care por inlocuii perfect acest cuvant care pentru mine saraceste limbajul romanesc. Si asa as putea da multe exemple dar ar trebuii sa umplu pagini intregi.
  Bineinteles ca exista un organism numit RAE (REAL ACADEMIA ESPAÑOLA) care in romaneste ar fii ACADEMIA REGALA DIN SPANIA care atrage atentia asupra acestor desviatii. Nici un mediu de comunicatie nu contesta autoritatea acestei institutii iar cand cineva o face se genereaza o adevarata dezbatere. Bineinteles ca limba evolueaza dar noii termeni ar trebuii adaptati limbii si nu limba ar trebuii sa se adapte termenilor. MI-as dorii si in Romania un astfel de organism care sa reguleze aceste imprumuturi tot mai dese si sa nu lase limba romana sa se degenereze in continuare.
  Trebuie sa creem marca, simbolul care sa-l putem vinde. Spania a creat din taur un simbol care o face cunoscuta in toata lumea. Cand cineva il vede are in minte deja tot ce reprezinta Spania. De asemenea regele Spaniei, don Ion Carlos este si el un simbol care stie sa-si reprezinte tara cu devotament si daruire.
  Noi inca nu avem un simbol care sa ne reprezinte si sa fie un simbol al Romaniei. Oare de ce?
  Sunt atatea incepant cu dacii si romanii si terminand cu monarhia pentru ca acele simboluri de dupa 48 nu sunt decat o rusine. Nu o spun eu o spune istoria.
  Noile infrastructuri ar putea sa le incorporeze in mobiliarul urban, pe fatadele cladirilor, in parcuri. Sunt multe lucruri de care ar trebuii sa fim mandrii dar cum sa le facem cunoscute la altii cand nici noi nu le cultivam si nu le scoatem in evidenta.
  Sa speram ca lucrurile se vor schimba iar Casa Regala trebuie sa aiba un rol in acesta schimbare de actitudine pentru ca sunt printre putinii in Romania care incurajeaza adevarata cultura si nu cea de mahala.

 11. Liliana says:

  Craciun fericit !
  Sanatate si bucurii sa va dea Dumnezeu!

 12. Viorica Bălteanu says:

  Alteţă Regală,

          Sfinte sărbători tihnite, sănătate şi mari împliniri Alteţei Voastre, fermecătoarei Principese Margareta, minunatului nostru Monarh Mihai de România, Reginei Anna, tuturor membrilor Casei Regale.

          Doamne, ajută!
     
          Viorica Bălteanu

 13. Felix Gabriel Bajenaru says:

  Alteta Voastra Regala,

  Ingaduiti-mi sa va urez – in numele meu si al familiei mele – un Craciun fericit !
  Fie ca Nasterea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa va aduca multa liniste si pace in suflet !
  Aceleasi urari le adresam si Maiestatii Sale Regele Mihai I, Maiestatii Sale Reginei Ana, Altetei Sale Principesa Mostenitoare Margareta si intregii Familii Regale a Romaniei !

  Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va aiba in paza !

  Felix Gabriel Bajenaru

 14. Melania Briciu says:

  Alteta Voastra Regalá,mult iubite Print Radu,stimata Familie Regalá!Ne aflám in ajunul Cráciunului,in apropierea sfintei nopti de tainá si dátátoare de sperantá pentru toti cei care sunt flámánzi si insetati de luminá,de adevár,de credintá.Oare nu credinta adáncá si pioasá este cea care poate face posibilá salvarea noastrá?La 20 de ani dupá Revolutia románá tárisoara noastrá se aflá incá int-o stare de decádere moralá,intr-un marasm al ignorantei.Ceea ce Casa Regalá a Romániei face pentru tará si popor in acea manierá elegantá si nobilá caracteristicá finetei sufletelor alese va fi apreciatá pe deplin atunci cánd poporul román se va maturiza si va deveni capabil sá inteleagá misiunea istoricá pe care ati indeplinit-o si pe care o continuati cu atáta devotiune.In numele Maestrului Laszló Kutas si al meu personal vá dorim din toatá puterea sufletului nostru ca fiorul sfánt si pur al sárbátoriri nasterii Mántuitorului nostru sá vá aducá in inimi mireasma Cráciunului románesc cu fior de colinde si clinchet de zurgálái.Iar pentru noul an, indeplinirea tuturor
  dorintelor,multá sánátate si putere in a realiza tot ceea ce vá doriti.LA MULTI ANI!  László Kutas si Melánia Briciu   

 15. Costin Semen says:

  Altetele Voastre Regale,
   
  Va doresc cu ocazia sarbatorilor de iarna un Craciun fericit, sanatate, fericire si un An Nou mai bun!
   
  Cu deosebita pretuire,
  Costin Semen

 16. Andrei Szabo, Reșița says:

  Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei
  Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei

  Altetele Voastre Regale,

  Fie ca Sfintele Sarbatori ale Nasterii Domnului Iisus
  Christos sa va aduca lumina in casa si pace in suflet,
  sa va dea putere, sanatate si impliniri alaturi de cei
  dragi.
  In speranta unui 2010 mai bun si a unor viitoare proiecte comune pe meleaguri banatene urez Altetelor Voastre Regale un An Nou Fericit!

  Andrei Szabo

 17. Victoria says:

  Buna ziua Principe Radu,
  cu onoare si respect va salut si va urez sarbatori fericite si binecuvantate,
  sanatate si bucurie, viata sa va fie.
   
   Marti , 22 dec, am avut ocazia sa vin personal pana la Savarsin,
  cu colinda si sa urez sarbatori fericite familiei regale, multumesc ingerilor ce au facu posibil acesta binecuvantare.
  Multumesc si familiei regale pentru binecuvantarea de a fi si a exista aici si acum, pe pamantul romanesc, mentinand viu arhetipul demnitatii si manifestand esenta si principiul regalitatii. 
   
  Am apreciat primirea, Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va lumineze Familia Regala. Principesa Margareta – o prezenta deosebita si incantatoare , mi-a facut placere sa pot sa o vad si sa o simt aproape cu inima deschisa, ca o binecuvantare.
  The open heart is a blessing in all our lives, may we all open our hearts and manifest the Divine in our everyday life.
   
  Am apreciat grija sincera, devotamentul si daruirea fata de familia regal din partea Doamnei care ne-a primit inainte ca familia regala sa vina, felicitari pentru aceasta persoana minunata ce o aveti la palat in serviciul Dumneavoastra, este un suflet deosebit. Am simtit o daruire pornita din iubire sincera, din adancul fiintei sale si nu pentru ca trebuie sau pt ca asa e protocolul… sau jobul, dincolo de protocol sau job, Doamna (si simt ca este o Doamna cu d mare) pune suflet in ceea ce face, pentru ca a ales sa manifeste aceasta essenta a fiintei sale cu bucurie si in armonie cu sufletul sau.
  Am ales sa impartasesc cu dumneavoastra ceea ce am simtit, felicitandu-va pentru oamenii deosebiti ce-i aveti in serviciu, fiecare in parte fiind deosebit, dar cel mai mult m-a impresionat Doamna, Victor si Fotograful.
   
  Am fost putin surprinsa de lipsa prezentei Dumneavoastra la concert, se pare ca inca mai este putin pana cand am onoarea sa va intalnesc personal. Am rabdare si incredere ca totul este intr-o ordine divina, va multumesc pentru timpul acordat acstor randuri,  Dumnezeu sa va binecuvanteze intreaga familie cu binecuvantarile Duhului Sfant, cu bucurie, pace, prosperitate, sanatate, intelepciune, claritate, iubire si lumina divina.
  Craciun fericit, binecuvantat si de iubire luminat
  cu drag, bucurie si respect
  Victoria

 18. Vlase Alexandru says:

  Va multumesc mult!
  Sarbatori fericite va urez!

 19. Gheorghe says:

  Sa aveti un Craciun fericit cu pace in suflet si multe bucurii.

  Doresc tuturor membrilor Familiei Regale sanatate si viata lunga.

  Gheorghe Bv

 20. horia cremene says:

  Cu ocazia aniversării naşterii Mântuitorului urez Majestăţilor Lor şi Alteţelor Voastre Regale multă linişte şi pace sufletească, să petreceţi un Crăciun fericit înconjuraţi de gândurile dragi ale românilor.
  Vă urez un An Nou cu sănătate, cu împliniri şi bucurie. La Mulţi Ani!
  Horia Cremene

 21. f popescu says:

  Craciun fericit si un An Nou luminos!

 22. ramo says:

  Craciun fericit!! }{ Celelalte urari, de Anul Nou…:)

 23. PUIU DE CHIABUR says:

  “DOMN, DOMN SA-NALTAM…”
  REGE LA PALAT,COROANA SI REGAT !!
  CRACIUN FERICIT CASEI REGALE A ROMANIEI !

 24. Stefan says:

  Altetele Voastre,

  Va doresc multa sanatate si un Craciun cu bucurie!
  La multi ani fericiti!

  Cu deosebit respect,

  stefan

 25. A colinda inseamna a darui ceva din fiinta launtrica Domnului iisus,a colinda inseamna a darui dragoste,moralitte,valorile morale ale primilor crestini,sentimente la care ne reintoarcem cu ocazia Sfintei
  Sarbatori a Nasterii Domnului.

 26. Diana Zotescu says:

  D-nei sau D-rei Diana (comentariul 2)

  Sigur ca nu se spune “Majestatile noastre”. Nu uitati ca textele sunt relatari personale ale Altetei Sale Printul Radu, pentru ca este blogul Sau. In fraza la care faceti referire, Alteta sa vrea sa spuna “Majestatile Lor (adica Regele si Regina, pentru ca din toata Familia Regala doar Regele si Regina sunt “Majestati”), Principesa si cu mine (deci se refera in total la patru persoane). Cele cinci fiice ale Regelui si Printul Radu sunt ” Altete Regale “. Pe langa aceste titluri (care sunt si apelative, adica nu ii vorbim unui Print sau unei Principese cu “Dvs” ci cu “Alteta”, si cat mai mult la persoana a III-a, evitandu-se adresarea directa), ASR Principesa Margareta mai este si Principesa Mostenitoare iar sotul Sau, ASR Printul Radu este si Print Consort.

  Si in final, o regula de aur a bunului simt ne opreste a face referiri la propria noastra persoana in stilul “domnia mea crede ca…” Iar modestia si buna crestere a membrilor Casei Regale (nu doar din Romania, ci de oriunde) urmeaza intocmai aceasta regula de aur excluzand din start referiri la propria persoana de genul “Majestatile Noastre”. Asta nu inseamna ca noi, cei ce avem uneori privilegiul de a ne adresa vreunui membru al Casei Regale, nu trebuie sa ne adresam Lor cu titlurile pe care pe deplin le merita din nastere.
  Cu prietenie,
  Prof. Diana Lucia Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40217446
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate