Îmi imaginez

Îmi imaginez

Tanase Tasente
Blogul lui Tashy

Dupa 20 de ani de asa-zisa libertate si democratie, oamenii au aceleasi frustrari. Din ce in ce mai multi romani au ramas fara locuri de munca, sunt indatorati la stat si la banci, statul s-a imprumutat cu sume colosale la FMI pentru a plati … pensiile si salariile (?!), tinerii nu mai vad tara asta ca pe o perspectiva, alegand sa o paraseasca, iar viitorul Romaniei este tot mai intunecat.

Neputinta de a modifica structurala morala a tarii ii face pe unii din prietenii mei sa spuna ca “intr-adevar, tara asta se indreapta spre dezastru, dar macar nu s-a lasat cu impuscaturi ca in 1989″. Ganditi-va doar ca au trecut abia 20 de ani de la Revolutie, iar lucrurile merg din ce in ce mai prost. Imaginati-va doar cum ar arata Romania dupa 50 de ani de republica semi-prezidentiala. Daca deja dupa 20 de ani s-a infiripat in oameni stari de spirit distructive, ganditi-va doar sub ce forma vor refula dupa inca 30 de ani! Nici nu vreau sa ma gandesc! Este foarte clar ca actuala forma de stat si-a aratat limitele. Republica nu mai functioneaza.

Asa ca eu vreau sa-mi imaginez!

•    Imi imaginez tara asta condusa de un cetatean fara vicii, educat, manierat, cinstit, sobru si integru care sa urmareasca interesul tuturor si sa lase la o parte micile interese personale meschine!
•    Imi imaginez un Om de Stat, care sa-si depaseasca conditia de om politic si, indiferent de conjuncture fericita sau mai putin fericita prin care a ajuns in fruntea statului sa-si asume greutatea unui leadership si nu placerile lui!
•    Imi imaginez o Romanie condusa de constiinta nu de viscere razbunatoare! imi imaginez o societate in care familia sa fie baza societatii nu baza politicului !
•    Imi imaginez o societate calma dar nu amorfa, pacificata dar nu amortita, vie dar nu haotica, lucrativa dar nu bisnitara, in spiritul legii dar nu intepenita!
•    Imi imaginez un stat consensual dar tinand cont de majoritati! Un stat stabil si peste 500 de ani.
•    Imi imaginez un popor cu sperante nu numai cu angoase! Imi imaginez o natiune cu istorie, traditii si viitor !
In imaginatia mea suprapun mai multe clisee statale care au tot fost purtate de vreo 2 veacuri prin Europa contemporana: Republica si Monarhia !

4 comentarii

 1. Monixa Manafu says:

  Senzational articolul! Bravo Tashy! Acum m-am abonat prin e-mail la blogul tau. Scrii foarte bine!

 2. Meneopol says:

  Hai să-ţi explic de ce imaginaţia ta este “bolnavă” (sper să vezi ghilimelele).
  Dacă în românia sînt bănci care au clauze contractuale de genul: banca X “are dreptul de a rezilia contractul de credit al unui client care se plânge public de condiţiile impuse de bancă” este clar că sîntem la mîna bancherilor fără ca instituţiile abilitate (în acest caz BNR) să intervină. Iar cînd vorbesc despre “mîna bancherilor” mă refer la cea mai mare putere la nivel mondial, banul. Educaţia, justiţia, sănătatea sînt aservite lui, bancherului şi nu servesc contribuabilul. Articolul tău, în sine, reflectă dorinţa cea mai arzătoare a acestui neam, şi dacă vine într-un ambient de sărbătoare este clar că acest neam nu-şi găseşte locul, liniştea. Sîntem singuri iar speranţele noastre sînt demult spulberate. Ne mai rămîne să ne imaginăm “cum ar fi dacă…”. Frumos articol!

 3. Mihai says:

  Pacat ca ne imaginam doar.

 4. Micheline says:

  Senzational! Te felicit pentru articol!

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40217263
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate