Buzau

img_2218.jpg

Pentru a sasea oara in ultimii ani, am vizitat Buzaul, de data aceasta cu o ocazie speciala. Liceul pedagogic Spiru Haret sarbatoreste astazi si maine Zilele liceului. Trebuie spus de la bun inceput ca scoala aceasta a fost infiintata in 1838. Nu imi amintesc sa fi vizitat, la noi in tara, vreo institutie mai veche, din orice domeniu. De altfel, edificiul scolii, desi construit mult mai tarziu, la inceput de secol XX, vorbeste de la sine.

img_6966.jpg

Institutia invatatorului a jucat un rol serios in dezvoltarea romaneasca. Atunci cand tara avea o populatie rurala de 80% din intregul locuitorilor, invatatorul de tara era un mentor, un daltuitor de destin. Alaturi de preot si de parinti el reprezenta singurul model al taranului roman. Documente din epoca arata ca institutia avea rafinament si profunzime. O foaie matricola a unei scoli rurale inscria, prin anii 1900, langa numele elevului, detalii precum inclinatiile muzicale, talentul la scris, afectul, comportamentul si inclinatia catre sociabilitate. Tot acolo puteai citi despre starea de sanatate, urmarita continuu, in cei patru sau opt ani, despre note, parinti si rude, ca si despre conditiile de viata de acasa. Privite cu ochii celui de azi, pare mai degraba o fisa desprinsa din arhivele de la NASA.

img_2221.jpg

In lipsa de temei si de coerenta a vietii romanesti din ce in ce mai prospere si libere, o institutie ca aceasta are un rol, in viitor. Dar, chiar si simplul fapt de a aniversa anual o scoala de aproape 170 de ani vechime, are ample valente in Romania.

Dialogul cu elevii a fost incantator. Mi-au pus intrebari incuietoare, cu franchete si curaj, dar cu o sfiala care nu mai este caracteristica marilor orase. Alaturi de ei, studentii de la facultatea de pedagogie, organizata de Universitatea din Bucuresti, au completat audienta. Era atat de multa lume, incat nu aveai unde arunca un ac.
img_2230.jpg

In continuare am lansat volumul “Biblioteca in flacari” la Biblioteca judeteana. Cladirea, construita in timpul regelui Carol I, este de o cumintenie armonioasa si are ceva de catedrala ortodoxa. Ca si biblioteca incendiata la 1989, cladirea cu carti de la Buzau are insemnatate identitara si reprezinta un gest de natura deopotriva geopolitica si culturala. A vorbit frumos si cu miez dl Nicolae Penes.
Dupa intalnirea de la Biblioteca judeteana, onorata de un public numeros, am avut o intalnire cu dl general-locotenent dr. Florian Pinta, comandantul Corpului 2 Operational Intrunit. Am fost surprins placut de implicarea multilaterala a ofiterilor comandamentului in actiuni culturale, sociale si umanitare, prin intermediul Fundatiei Maresal Averescu.

Intalnirea cu primarul Buzaului, urmata de vizita la TV Buzau, au incheiat sederea de o zi in municipiu. Am ramas intelesi ca Palatul Elisabeta sa gazduiasca in cateva luni “Seara buzoiana”, in cadrul Serilor Palatului Elisabeta, ca si intalnirea cu elevii, studentii si profesorii cu care m-am intalnit in cursul diminetii.
img_6989.jpg

Am rugat pe elevii liceului pedagogic sa continue discutia inceputa astazi pe forumul online. Avand in vedere franchetea cu care au intrebat si si-au manifestat parerile, sunt convins ca interventia lor in aceasta pagina ar fi un castig pentru toti cititorii.

6 comentarii

  1. Cristian Luminita says:

    Sunt un angajat al Liceului Pedagogic Buzau si pot sa va spun Excelenta ca rar mi-a fost dat sa intalnesc un om ca Domnia-Voastra. Am fost de mica o simpatizanta a Casei Regale datorita tatalui meu care toata viata si-a dorit un baiat dar a avut cinci fete.,dar,datorita faptului ca am participat la onoranta dumneavoastra vizita la liceul nostru,pot spune ca inteleg de ce tata vorbea cu atata admiratie despre Majestatea-Sa.A fost o placere sa va cunosc,sa va ascult si sper sa mai veniti curand la Buzau . Am vazut la televizor ca a-ti avut o lansare de carte.cand apare in librarii?Imi cer scuze pentru eventualele greseli.

  2. Marian Radulescu says:

    Lansarea volumului Altetei Sale Radu Preint de Hohenzzollern-Veringen, “Biblioteca in flacari”, a fost nu numai un prilej de a cunoaste direct pe autor, dar si o adevarata revelatie cultural-spirituala pentru membrii Asociaţii Literare RA-LIBRIS, singura asociatie literara din Romania, care se pune atat in slujba literatilor-membri dar si a cititorilor. Discursul Domniei Sale a cucerit audienta prin ideile clarvazatoare, cu o incarcatura emotionala puternica, un adevarat crez patriotic.
    La indemnul membrilor Asociatiei Literare RA-LIBRIS, ca preşedinte al Asociaţiei dar şi în calitate de director al celei mai tinere edituri din Buzău, am îmânat Alteţei Sale două volume ale autorului buzoian George Savu, volumul de poezie “Facerea poeziei” şi romanul frescă “Profana scriitură”, un roman, care într-o tehnică narativă originală, satirizează, cu un comic savuros, de la copios la cinic, moravurile societăţii buzoiene, care sunt la fel de valabile şi pentru întreaga societate românească, dar primit cu o deosebita placere.
    Totodată, mi s-a oferit prilejul, ca în câteva cuvinte să prezint şi scopurile înfiinţării Asociaţiei Literare RA-LIBRIS. Alteţa sa, spre surprinderea mea şi a membrilor de faţă, s-a arătat foarte interesant de activitatea Asociaţiei Literare şi a propus o întâlnire, la palatal Elisabeta, unde să prezentăm în detaliu scopul şi obiectivele asociaţiei. Francheţea şi interesul manifestat au subliniat încă o data faptul că Alteţa Sa Principele Radu, ca şi Casa Regală, este alături de popor şi în slujba Romaniei.
    Dumnezeu sa-i ocroteasca!
    La multi ani!

  3. Raspuns dnei Luminita Cristian says:

    Doamna Cristian,

    A fost o placere sa trec pragul Liceului Pedagogic din Buzau. Va multumesc pentru mesaj, care m-a impresionat. Si Regele a avut cinci fete si a asteptat toata viata un baiat.

    Inteleg de ce tatal dumneavoastra vorbea cu admiratie despre Regele Mihai. Este suficient sa-l cunosti ca sa il admiri.

    Cartea “Biblioteca in flacari”, editata de Polirom, a ajuns deja in librariile de la Buzau.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  4. Raspuns dlui Radulescu says:

    Domnule Radulescu,

    Sunt bucuros ca ati decis sa luati parte la lansarea volumului meu, la Biblioteca Judeteana din Buzau. Voi citi cu placere volumele lui George Savu.

    De asemenea, va rog sa discutati cu colaboratorii mei de la Palatul Elisabeta despre venirea dumneavoastra si a celor de la Asociatia Literara RA-LIBRIS la Bucuresti, pentru a ne intalni.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  5. Marian Rădulescu, Buzau says:

    O adevărată revelaţie spirituală

    Lansarea volumului Altetei Sale Radu Prinţ de Hohenzollern-Veringen, “Biblioteca în flăcări”, în aula bibliotecii judeţene Vasile Voiculescu, din Buzău, a fost nu numai un prilej de a cunoaşte direct pe distinsul autor, dar şi o adevărată revelaţie cultural-spirituală, o lecţie de atitudine civică şi patiotism, pentru membrii Asociaţii Literare RA-LIBRIS, singura asociaţie literară din Romania, care se pune atât în slujba literaţilor-membri dar şi a cititorilor. Discursul Domniei Sale a cucerit audienţa prin ideile clarvăzătoare, cu o încarcatură emoţionala puternică, un adevarat crez patriotic şi mai ales că generaţia tânără a avut ocazia să cunoască mai bine contibuţia istorică a Casei Regale în propăşirea Romaniei. Cuvântarea a avut darul să ne trezească o speranţă că în Romania mai sunt personalităţi de marcă şi cu posibilităţi reale de a face ceva, care doresc cu adevărat binele ţarii şi acestei populaţii atât de ingorată de actualii „politicieni”.
    La îndemnul membrilor Asociaţiei Literare RA-LIBRIS, ca preşedinte al Asociaţiei dar şi în calitate de director al celei mai tinere edituri din Buzău, am îmânat Alteţei Sale două volume ale autorului buzoian George Savu, volumul de poezie “Facerea poeziei” şi romanul frescă “Profana scriitură”, un roman, care într-o tehnică narativă originală, satirizează, cu un comic savuros, de la copios la cinic, moravurile societăţii buzoiene, care sunt la fel de valabile şi pentru moravurile cotidiene ale întregii societăţi româneşti, dar primit de Alteţa Sa cu o deosebită plăcere.
    Totodată, mi s-a oferit prilejul, ca în câteva cuvinte să prezint şi scopurile înfiinţării Asociaţiei Literare RA-LIBRIS. Alteţa Sa, spre surprinderea mea şi a membrilor de faţă, s-a arătat foarte interesant de activitatea Asociaţiei Literare şi a propus o întâlnire, la Palatul Elisabeta, unde să prezentăm în detaliu scopul şi obiectivele asociaţiei. Francheţea şi interesul manifestat au subliniat încă o dată faptul că Alteţa Sa Principele Radu, ca şi Casa Regală, care a fost şi este alături de popor şi în slujba Romaniei.
    Dumnezeu să-i ocrotească!

    În avanpremiera acestei întâlniri, care orientativ s-a propus a avea loc în ianuarie-februarie 2008, îmi permit să transmit, mai jos, câteva spicuiri din statutul asociaţiei:

    Art. 7. Scopul asociaţiei
    Asociaţia Literară RA-LIBRIS are ca scop promovarea literaturii şi sprijinirea materială a tuturor persoanelor de cetăţenie română indiferent de vârstă, naţionalitate, sex, religie, apartenenţă politică membri ai asociaţiei, care nu au mijloace materiale, pentru manifestarea aptitudinilior literar artistice, prin sprijinerea acestora, prin finanţare totală sau parţială în editarea, tipărirea şi difuzarea de carte, reviste, ziare, CD-uri, DVD-uri, precum şi instruirea în şcoli, licee şi unităţi postliceale.
    Pentru realizarea acestor scopuri Asociaţia Literară RA-LIBRIS, va putea colabora cu orice asociaţie, organizaţie, instituţie, intreprindere sau persoană fizică pentru atragerea cotei de 2% din impozitul anual datorat statului, conform Art. 57 alin. (4) si Art. 84 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.138/2004 pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal nr. 571/2003 şi aplicată prin Legea nr. 163/2005.

    Art. 8. Obiectul de activitate.
    Asociaţia Literară RA-LIBRIS are următoarele obiecte de activitate:
    – Stimularea talentelor şi aptitudinilor copiilor şi adoescenţilor indiferent de starea materială, socială, naţionalitate, religie şi sex, prin sprijinirea acestora în realizarea şi materializarea înclinaţiilor literar artistice;
    – Asigurarea condiţiilor pentru petrecerea timpului liber sau recuperatoriu pentru copiii şi adolescenţii cu înclinaţii literar artistice în campusuri, tabere tematice organizate de Asociaţie pentru manifestarea libera a talentului şi înclinaţiilor literar artistice;
    – Achiziţionarea de terenuri pentru construirea de campusuri, tabere şi aşezăminte instruirea, educarea, şi îngrijirea copiilor şi tinerilor;
    – Achiziţionarea de mijloace de transport obişnuite sau speciale pentru trensportul persoanelor aflate în evidenţa şi îngrijirea asociaţiei ca beneficiari ai serviciilor conform obiectului de activitate în campusuri, tabere şi aşezăminte sau pentru petrecerea timpului liber şi agrement;
    – Accesarea de surse de finanţare româneşti şi străine, obţinerea de credite, cu sau fără rambursare, altele decat cele conform Art. 57 alin. (4) si Art. 84 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.138/2004 pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal nr. 571/2003 si aplicată prin Legea nr. 163/2005;
    – Colaborarea cu asociaţii, fundaţii, organizaţii şi strâine, cu organizaţiile de Cruce Roşie, Cruce Alb-Galbenă, Semilună Roşie şi altele similare interesate să ajute material, financiar, logistic, umanitar şi moral persoanele, care fac obiectul asistenţei Asociaţiei RA-LIBRIS;
    – Asociaţia Literară RA-LIBRIS poate înfiinţa societăţi productive, alimentaţie publică, turism sau comerciale, singură sau în asociere, al căror profit net va intra exclusiv în fondurile Asociaţiei Literare RA-LIBRIS;
    – Asociaţia Literară RA-LIBRIS poate colabora prin asociere în participaţiune sau prin alte modalităţi de cooperare cu societăţi comerciale, iar veniturile realizate fiind destinate exclusiv fondurilor AsociaţieiLiterare RA-LIBRIS;
    ……………………………
    Art. 14. MEMBRII ASICIAŢIEI RA-LIBRIS
    Membrii Asociaţiei Literare RA-LIBRIS sunt:
    -Membrii fondatori;
    -Membri ai asociaţiei;
    -Membrii de onoare.
    Membru al asociaţiei poate fi orice persoană fizică sau juridică, instiţuţie sau organizaţie, română sau străină, care este de acord cu statutul Asociaţiei literare RA-LIBRIS şi care înţelege să contribuie efectiv la realizarea obiectului de activitate al asociaţiei.
    Admiterea noilor membrii se face de Adunarea Generală, pe baza unei cereri scrise.
    ………………………
    Art. 16. Membrii de onoare
    Membrii de onoare pot fi persoane fizice sau juridice din ţară sau străinătate care sunt de acord cu statutul asociaţiei şi sprijină sau vor sprijni în mod deosebit activitatea acesteia. Membrii de onoare pot fi şi membrii fondatori ai Asociaţiei. Membrii de onoare vor fi desemnaţi de Consiliul Director şi vor fi aprobaţi de Adunarea Generală a Asociaţiei.
    ………………………
    Art. 21. Veniturile ASOCIAŢIEI LITERARE RA-LIBRIS
    Veniturile Asociaţiei provin din:
    -din atragerea contei de 2% din impozitul anual;
    -taxa de înscriere;
    -sponsorizare;
    -moşteniri;
    -contribuţii şi donaţii în bani sau natură;
    -fonduri atrase;
    -vânzarea publicaţiilor proprii;
    -venituri din colaborări şi asocieri cu societăţi comerciale;
    -venituri din producţie proprie, alimentaţie publică, turism, comerţ şi chirii;
    -venturi din prestări servicii;
    -înfiinţarea de grădiniţe şi şcoli până la nevelul gimnaziu;
    -alte încasări din activităţile efectuate de asociaţie;
    -organizarea de spectacole, reuniuni, simpozioane etc
    -din proiecte şi programe locale, naţionale sau europene, proprii sau de la Asociaţia Literară RA-LIBRIS
    Cuantumul cotizaţiei anuale se va stabili de Adunarea Generală al Sucursalei Asociaţiei la prima reuniune şi va fi schimbată numai prin hotărârea acesteia.
    Noii membri admişi în asocaţie vor plăti cotizaţia pro rata temporis, luându-se în calcul data înscrierii.
    ………………………………… / ……………………………….

    Ca un prim pas în activitatea noastră am propus ca alături de alte foruri şi instituţii de cultură din Buzău să înfiinţăm un CENTRU CULTURAL, instituţie strict necesară unei bune desfăşurări a activităţilor culturale şi spirituale pe viitor.

    În urma întâlnirii cu Alteţa Sa Principele Radu, captivaţi de personalitatea Alteţei sale, membrii asociaţiei au propus să solicităm bunăvoinţa Alteţei Sale Pricipesa Margareta şi Alteţei Sale Principele Radu să ne onoreze în a accepta să devină MEMBRI DE ONOARE ai Asociaţiei Literare RA-LIBRIS.

    De asemenea, vă propunem, şi am fi tare onoraţi şi fericiţi, dacă nu considetraţi că suntem prea îndrăzneţi, să acceptaţi o asociere a ASOCIAŢIEI LITERARE RA-LIBRIS cu FUNDAŢIA PRINCIPESA MARGARETA A ROMANIEI.

    Aşteptăm cu nerăbdare invitaţia căreia îi vom da curs cu cea mai mare onoare şi preţuire şi poate cu această ocazie vom afla şi răspunsul la propunerile noastre…

    Cu ocazia sărbătorilor de iarnă vă urăm tradiţionalul
    LA MULŢI ANI!

    În numele membrilor Asociaţiei Literare RA-LIBRIS
    Cu sinceră loialitate,
    Marian Rădulescu
    Preşedinte

  6. somlea beatrice says:

    AM 28 DE ANI SI SUNT OPERATA DE CIFOSCOLIOZA TORACOLOMBARA DE 5 ORI. DEOARECE NU MAI AM FAMILIE CARE SA MA SPRIJINE, SUPRAVIETUIESC CU 270 RON LUNAR, DIN CARE NU POT SA MI ACHIZITIONEZ HRANA SI MEDICATIA. VA IMPLOR GASITI SI PT MINE O SOLUTIE DE A MA AJUTA!!! DACA V AM ATRAS ATENTIA SI MA PUTETI AJUTA VA ROG CONTACTATI MA LA 0765170220 SAU PE MAIL LA http://WWW.BEATRICESOMLEA@YAHOO.COM. VA MULTUMESC ANTICIPAT, CU RESPECT, BEATRICE!!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50567755
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate