Ana. Portretul Reginei

Foarte curând, Editura Curtea Veche va aduce pe rafturile librăriilor cartea “Ana. Portretul Reginei”.

Ca și “Elena. Portretul unei Regine”, publicată cu câțiva ani în urmă de Editura RAO, cartea este un album cu fotografii de familie. Un șir de imagini înfățișând o frumoasă femeie destinată unui drum neîmplinit și, totuși, desăvârșit. Fotografiile sunt însoțite discret de un text care nu este nici literatură, nici istorie, ci însemnări de familie, așa cum scrii cu creionul pe spatele unei poze din albumul personal.

Tot precum volumul precedent, “Ana. Portretul Reginei” este o carte bilingvă. Aceasta pentru a fi accesibilă, între copertele aceleași tipărituri, atât românilor, cât și europenilor sau altor cititori ai lumii.

Textul cărții se așază, așadar, discret în spatele portretelor Reginei. De-a lungul anilor, la toate vârstele, Majestatea Sa a dezvăluit aparatului de fotografiat o frumusețe, un farmec, o spontaneitate și o eleganță ieșite din comun. Neobișnuite calități, mai ales în contrast cu temperament care le însoțea. Fiindcă regina noastră nu este o femeie suavă, ci una energică. Ea poate fi abruptă în reacții, tăioasă în replici, iute în gesturi și plină de un aplomb rebel. Agilitatea sa nu este una de balerină, ci una de felină. Ana a României nu răspunde vieții și lumii, ci le provoacă.

Majestatea ținutei sale este relaxată și nobilă, purtată fără efort printre oameni și împrejurări. Simplitatea Reginei Ana este aceeași la Piața Amzei și la Palatul Buckingham. S-ar putea ca la a doua locație să aibă un mic adaos de cinism în colțul gurii, ca o completare la zâmbetul ei politicos și binevoitor.

Volumul este un omagiu adus Majestății Sale Regina Ana, care împlinește anul acesta vârsta de 90 de ani. Regina Ana este, probabil, cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din toată istoria națională.

14 comentarii

 1. Dan Ghenea says:

  Majestatea Sa se inscrie in nota de originalitate, creativitate si , mai ales, demmnitate carea le-a caracterizat pe toate reginele Romaniei.

 2. Alexandru-Grigore PISOSCHI says:

  Multi ani Majestatii Sale Reginei Ana alaturi de Majestatea Sa Regele Mihai I spre binele si recunoasterea Tarii in lumea civilizata !

 3. Bucur Gabriela says:

  Frumos ati scris despre REGINA NOASTRA, ANA A ROMANIEI.

 4. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Emotia pozitiva va fi sentimentul de bucurie si multumire cand voi achizitiona cartea. Cu multa pretuire astept sa descifrez cu privirea fotografiile si insemnarile ce aduc in cunostinta evenimente din viata unei PERSONALITATI: REGINA ANA ! Frumos dar ne aduce inceputul de an !

 5. Comentarii pe Facebook says:

  #
  Marius Nicolae Toader Excepţional !
  Mereu mă întreb unde ar fi ajuns acum România dacă nu am fi fost vânduţi sovieticilor ?…
  #
  Ioana Licuta Frumoasa si distinsa !
  #
  Ileana Jaggi BIG LIKE !!!!!!!!!!!!
  #
  Dan Eugen Daca NU era monarhia probabil Nu era nici Romania !Cine ar avea interesul ca in centrul Europei sa existe o monarhie puternica si prospera ? Austriecii ar mai avea profiturile uriase din baci , din Petrom ? Italienii si-ar mai schimba si renova casele ieftin , ar mai avea babe si copii asa rasfatati ……?
  #
  Ileana Jaggi F. inteligenta , atractiva si cu o demnitate de adevarat aristocrat !! Va respect Majestate si doresc din suflet reinstaurarea Monarhiei !!!
  #
  Corina Ciuciu Multumim Alteta ! Traiasca Regele !
  #
  Sorin Birceanu Monarhia a inceput bine, pacat ca a sfarsit lamentabil si noi am ramas tradati si parasiti de toti….
  #
  Elena Ciurte Mulțumim din suflet!
  #
  Cecile Zaccaro Thanks prince , it s very poetic , i m going to publish it , thank a lot ….
  #
  Nicu Bbc Un simbol al monarhiei ramane.
  #
  Stefania Buta multumim pentru tot ce publicati in legatura cu familia regala
  #
  Gabryel Constantin Si eu va multumim pentru tot ce publicati in legatura cu familia regala domnia voastra. gabriel
  #
  Liana Dendea traiasca monarhia si familia regala a romaniei
  #
  Marius Macarie regele si patria!
  #
  Susan Tiberiu Laurentiu Abia astept editarea acestei carti…cum se va putea procura ??? Traiasca regele si regina Romaniei!!!!
  #
  Roxana M. Gabriela Frumoasa prezentare! Astept cu nerabdare cartea!
  #
  Turcu Cornelia Gabriela Romania NU E REGAT!!! Deci … familia cui o vrea. Si cine si cand a incoronat-o regina, cand Mihai a abdicat demult?
  #
  Hotel Victoria Bucuresti Bucuresti Doamna Turcu..va doresc sa stati cu regina de vorba o ora !
  #
  Dana Craciun Romania a fost intotdeauna regat, principat sau orice altceva, dar in nici un caz republica! In orice caz nu de bunavoie a devenit republica .Grea istoria asta
  #
  Stoianov Beniamin Istoria nu e grea; unii istorici sunt hahalere, pervertind-o! E timpul ca istoria să fie scrisă de adevărații istorici.
  #
  Olimpia Iancu Stiu destul de bine romanii ce inseamna Monarhia,dar le este f.greu sa se lase de vechile metehne comuniste ,prea adanc inradacinate in mintea lor!Sunt invatati sa traiasca de azi pe maine si sa astepe “sa li se dea”,ceva acolo de la stat!Bineanteles ca nu vorbesc despre toti romanii,dar din pacate ,despre f.multi!
  #
  Stoianov Beniamin La starea asta jalnică a poporului au contribuit din plin slugile ciumei roșii, în formă perpetuată.
  #
  Doris Agatha S Distinsa…!!!
  #
  Irin Viorescu Doamna noastra. Ca de obicei, un popor norocos, cu oameni pe care nu-i merita.
  #
  Radu Puspana Felicitari pt initativa! Superba coperta!

 6. stelian r. says:

  Frumos portret facut da AVR. aici. “…nu este o femeie suava, ci una energica”, este foarte adevarat pentru ca stim ca a luptat pe front ca “soldat” al Frantei si razboiul nu este pentru oameni “subtiri”, si Regina noastra a
  fost decorata pentru acte de curaj! Astept sa gasesc cartile in librarii si va multumim pentru acest “cadou” de inceput de an. Traiasca Regele. Traiasca Regina! Nimic fara Dumnezeu!

 7. Dr Daniel Petre says:

  Multi ani Majestatii sale!!!!!!
  Asteptam cartea.

 8. Cerasela Platz says:

  Un portret fermecator, Majestatea Voastra, Regina Ana !
  Ma simt foarte aproape de Majestatea Voastra deoarece am fost botezata cu prenumele de Ana. Va admir la infinit, Va doresc o carte inspirativa si de ajutor, pentru semenii de pretutindeni.

 9. Ion says:

  Vrem cartea ! Trăiască Regele !

 10. Titus Berinde says:

  Taria de caracter-singura nobleta adevarata in lumea muritorilor- e o floare rara !” , a spus-o Vasile Parvan in “Datoria vietii noastre” Tenacitatea si vointa hotarata a Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei este floarea rara a rezistentei demne si biruitoare in fata greutatilor vietii provocate de un nedrept si indelungat exil. Regina Ana este indragita de romani .Personalitatea Majestatii Sale Reginei Ana a Romaniei, reflecta fiinta nobila a mamei a carei generozitate, daruire de sine si imensa dragoste pentru copii si nepoti reprezinta forta morala regeneratoare , a ceea ce este mai esential si mai pur in sufletul Familiei Regale a Romaniei :apelul permanent la credinta si unitate cu iubire si dragoste in jurul Regelui Nostru Mihai I al Romaniei. Traiasca Familia Regala a Romaniei !

 11. Diana Lucia Zotescu says:

  Alteta Voastra,

  In ciuda cosmarului de o jumatate de veac ce ne-a marcat pe toti atat de profund, a marcat institutiile, tara, mentalitatile, cu intentia vadita – si criminala – de a spulbera in uitare punctele noastre istorice de reper, Dumnezeu “si-a intins a sa mana pe tara romana” sustinand, in acelasi timp coroana romana, oferindu-ne astfel o noua sansa: ni i-a dat inapoi pe Regele si Regina noastra, dandu-Le ani multi si frumosi alaturi de poporul Lor, atat de tarziu si de dureros regasit.

  Fie ca cei 90 de ani ai Reginei noastre Ana, si cei 92 ai Regelui nostru pe care ii vom serba in 2013 sa fie urmati de multe asemenea aniversari. Dumnezeu este milostiv, intelept si drept, si stie sa stearga lacrimile nemeritate de pe obrazul acestui popor. Prezenta Regelui si Reginei – dar si a intregii Familii Regale – printre noi este cel mai binecuvantat balsam.

  Cu smerenie, adanca veneratie si neobosita credinta,
  Diana Lucia Zotescu

 12. Cristina-Adriana Popescu says:

  La multi ani Majestatii Sale Reginei Ana si multumim pentru ca va ocupati de redarea si recuperarea unei parti a istoriei noastre!

 13. mihaela vladut says:

  Abia astept aparitia cartii pe piata . Multumim Reginei Ana pentru rabdarea si tenacitatea de care a dat dovada in decursul anilor de exil . Acum este alaturi de poporul Ei care o iubeste . La multi ani Majestate !

 14. Așteptăm cu emoție acest dar cu totul meritat, rod al strădaniei pline de altruism din partea Alteței Voastre Regale, în prag de semnificativ moment aniversar pentru Majestatea Sa Regina Ana. Ce splendidă vârstă, dăruită de Părintele Ceresc foarte puținor ființe! Ne vom bucura plenar, curat, în prag de aurie toamnnă 2013!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50302797
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate