Alma Redlinger, In Memoriam

alma-redlinger-@jurnalul-ro

Familia Regală a României a aflat cu tristeţe de trecerea la cele veşnice a artistului plastic Alma Redlinger, la venerabila vârstă de 93 de ani. Alma Redlinger a făcut parte din generaţia care a făcut legătura dintre pictura interbelică şi cea contemporană. Arta sa a fost recunoscută încă din anul 1945, prin premiul Anastase Simu.

“Cel ce păşeşte în sălile expoziţiei Almei Redlinger este fascinat din prima clipă de siguranţa, vigoarea şi autoritatea expresiei acestei pictoriţe”, spunea despre ea criticul de artă Radu Ionescu, în anul 1994.

La 11 mai 2011, Majestatea Sa Regele a conferit Decoraţia Regală Nihil Sine Deo Almei Redlinger, “pentru întreaga sa activitate de creaţie, desfăşurată pe mai multe decenii, în decursul căreia şi-a păstrat măiestria, talentul şi vigoarea, în ciuda condiţiilor sociale, economice şi politice, deseori vitrege, pe care le-a suferit. Pentru prezenţa sa în viaţa artistică, demnă şi constantă, şi pentru faptul că nu a renunţat să servească valorile perene ale artei, reflectând realităţile şi idealurile societăţii”.

Odihnească-se în pace!

7 comentarii

  1. Adrian Buga says:

    Pentru că frumuseţea izvorăşte din interior şi pentru că exista factori care contribuie la naşterea ei, trebuie intuit şi efectul familiei în procesul creator al Almei Redlinger. Pictura în forţă, viguroasă, a Almei Redlinger este o opera independentă.

    Ea a găsit în sufletul celor ce o înconjoară secretul acelui farmec comunicabil în care viziunea ei dobândeşte plasticitatea şi căldura vieţii. Accentul cade hotărât pe acest factor intern. Emoţia artistică a Almei se regăseşte în gândurile lui Van Gogh care scria, însufleţit de o intenţie îndrăzneaţă: „ toată iubirea pe care o simt pentru acest om trebuie să o pictez în pânza mea.”

    Pentru întâia oară un pictor îşi propunea să îşi picteze iubirea.

    Am sentimentul că Alma Redlinger păstrează în buzunarul său un bilet secret al iubirii pe care doar ea are voie să-l privească şi să-l simtă. Din când în când, întinde mâna şi-l atinge doar din exterior. Nu stiu ce stă scris în el, dar poate că pe acest bilet, stau scrise numele soţului, fiicelor, nepoţii şi urmaşilor ei. (A.B.)

  2. Simion Daria says:

    Mulțumim! Ne emoționează profund aducerea aminte, vorbele frumoase și gândurile bune. Contează mult pentru noi. Ea trăiește mai departe în inimile și gândurile noastre și prin arta ei.
    Ladislau Redlinger – soț, fiicele: Ileana Redlinger și Daria Simion, nepotul Ștefan și Irina Meliță, strănepotul Tudor Simion

  3. Viorica M.V. says:

    Odihnească-se în pace!

  4. Dorina Lexen, Brașov says:

    Requiescat in pace.

  5. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Dumnezeu să o odihnească !

  6. Diana Lucia Zotescu says:

    Alma Redlinger, un nume mare ce innobileaza galeria marilor artisti plastici romani ai secolului XX – XXI si o personalitate de mare caracter. Distinctia primita din partea Majestatii Sale Regelui Mihai dovedeste cu cata atentie Casa noastra Regala sprijina si recompenseaza moral pe cei meritorii, fie ei din arta, cultura, stiinta.

    Fie-i vesnicia binecuvantata !

  7. Liana Saxone-Horodi -pictor și publicist Haifa-Israel says:

    În Israel urarea de Ziua nașterii este ”PÂNĂ LA 120 de ani !”. Este o simplă urare dar nimeni nu ajunge la această vârstă Cel mult pot ajunge până la 90 de ani plusă încă un an sau doi.
    Alma Redlinger a ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani cu realizări mari în Artă, înconjurată de o familie iubitoare și mai ales un soț partener la toate fazele din viață, părtaș și la BINE și la RĂU.
    Pentru mine ca artist plastic este un model ,un izvor de la care am avut ce învăța după o activitate de aproape 60 de ani.
    Armonia liniilor, senzația de a simți și pe cele care nu se văd și redau volumul, paleta de culori, sunt proprii Almei Redlinger și numele ei va dăinui mulț iani în Patrimoniul Artei.
    Fie-i amintirea binecuvântată !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50445240
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate