96 de fapte în 96 de ani

 1. Regele Mihai s-a născut la Castelul Foișor, în ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al României.
 2. Părinții Regelui Mihai au fost Principele Moștenitor Carol și Principesa Moștenitoare Elena ai României, iar bunicii lui au fost Regele Ferdinand I și Regina Maria ai României, Regele Constantin I și Regina Sofia ai elenilor.
 3. Regele Mihai se înrudește cu Familiile Imperiale și Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei și Portugaliei, cu Familia Mare Ducală de Baden și cu Familia Princiară de Hohenzollern, din care a provenit bunicul său patern.
 4. Regele Mihai I este de două ori stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și Irlandei (prin mamă și prin tată), strănepotul Împăratului Frederic al III-lea al Germaniei, stră-strănepotul Țarului Alexandru al II-lea și, pe linia mamei, descendent al Țarului Nicolae I, stră-strănepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei, strănepotul Ducelui Alfred de Saxa Coburg Gotha și strănepotul Regelui George I al elenilor.
 5. Regele a primit un singur nume de botez, Mihai.
 6. Regele Mihai nu a avut, nici măcar în copilărie, un nume de alint.
 7. Primii ani ai vieții i-a petrecut alături de părinții săi în casa de la Șosea, care este astăzi sediul EximBank. Nu era o reședință regală, ci o casă pusă la dispoziție de Guvern, rămasă în proprietatea statului.
 8. Încă din fragedă copilărie, Regele Mihai a iubit mașinile și mecanica. La vârsta de 3-4 ani conducea pe aleile Palatului Cotroceni o mașinuță electrică, iar bunica sa, Regina Maria, notează în jurnal că Mihai făcea un zgomot asurzitor.
 9. La vârsta de șase ani, Principele Mihai a luat primele lecții de conducere auto, în brațele unui șofer, fiindcă nu reușea să ajungă cu picioarele la pedalele mașinii.
 10. La vârsta de șase ani a primit în dar prima sa mașină adevărată, un Morris, de la unchiul său, Principele Nicolae al României.
 11. Principele Mihai a urmat cursurile Clasei Palatine, o inițiativă a tatălui său, Regele Carol al II-lea. În anul 1940, în ziua de 26 iunie, Principele Mihai a susținut lucrarea de bacalaureat în Sala Tronului, exact în ziua în care Uniunea Sovietică a dat ultimatum pentru evacuarea administrației civile și a armatei române din Basarabia și Bucovina de Nord.
 12. Principele Mihai a devenit rege la 20 iulie 1927, în vârstă de 5 ani și 9 luni. Este singurul suveran al lumii care a trăit 90 de ani după încoronare.
 13. Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaște personal. În timpul războiului, în România cinematografele prezentau, înainte de film, scurte reportaje de știri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului și să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreție.
 14. Regele Mihai a îndrăgit Jeep-urile, încă din anii războiului. În timpul vieții a reparat și refăcut, personal, un număr de 9 Jeep-uri originale. Patru dintre ele le-a păstrat până la sfârșitul vieții.
 15. Unul dintre Jeep-urile din colecția Regelui Mihai a aparținut generalului american George S. Patton, proeminentă personalitate militară a celui de-Al Doilea Război Mondial. Jeep-ul este un dar primit de Regina Ana de la Marele Duce Jean de Luxemburg.
 16. Regele Mihai a fost decorat cu următoarele ordine și medalii românești: Ordinul Carol I (Colan și Mare Cruce), Ordinul Mihai Viteazul (Clasa I), Ordinul Serviciu Credincios (Colan), Ordinul Coroana României (Mare Cruce), Ordinul Steaua României (Mare Ofițer), Ordinea Virtutea Aeronautică (toate gradele), Ordinul Bene Merenti al Casei Domnitoare (Clasa I), Medaliile Avântul Țării, Bărbăție și Credință, Centenarul Regelui Carol I, Peleș (exemplar unicat), Virtutea Militară, Medalia Aeronautică, Crucile Trecerea Dunării (cu bareta Tradiție), Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918, Crucea Regina Maria, precum și alte medalii aniversare și comemorative.
 17. Regele Mihai a primit următoarele ordine străine: Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Franței, Marea Cruce și Colanul Ordinului Regal Victorian, Ordinul Victoria al Uniunii Sovietice, Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii în grad de Comandor-Șef, Ordinul Stelei lui Karadgeorge din Serbia (Comandor), Ordinul Leopold al Belgiei (Mare Ofițer), Ordinul Mântuitorului din Grecia (Mare Comandor), Ordinul Regal al Sfântului Gheorghe și al Sfântului Constantin din Grecia (Colan), Ordinul Regal al Sfântului Sava din Serbia (Marea Cruce), Supremul Ordin al Preasfintei Bunei Vestiri (al Anunnziatei) din Italia (Colan), Ordinul Casei Princiare de Hohenzollern, Medalia Centenară a Casei Regale a Greciei, medalia Aniversară a 50 de ai a Regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, Medalia Memorială la Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, Virtutea Militară a Serbiei și altele.
 18. Regele Mihai I a depus jurământul, a fost încoronat şi a fost uns cu Sfântul şi Marele Mir la 6 septembrie 1940. Jurământul a fost depus dimineaţa, în faţa Patriarhului Nicodim, a prim-ministrului și a președintelui Curții de Casație, în Sala Tronului a Palatului Regal. Încoronarea (cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I) şi Ungerea cu Sfântul Mir au avut loc la Catedrala Patriarhală, urmate de Sfânta Liturghie. A fost singura dată când Regele Mihai a purtat efectiv Coroana de Oţel. Jurământul nu a putut fi depus în faţa Parlamentului, deoarece acesta fusese dizolvat anterior de Carol al II-lea.
 19. În anul 1941, la Castelul Foișor, Regele Mihai compune lucrarea pentru pian “Elegie”, pe care o orchestrează compozitorul Ion D. Chirescu. Lucrarea a fost adaptată și prezentantă după 1989 de maestrul Dan Grigore.
 20. Regele Mihai a fost mareșal al Armatei Române, amiral al Forțelor Navale și general al Forțelor Aeriene. De asemenea, el a fost general onorific al Avitației Regale Elene.
 21. Regele Mihai a cunoscut pe Principesa Ana de Bourbon la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.
 22. La momentul abdicării forțate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani. Ei au ales să trăiască, împreună, viața exilului, care a durat cinci decenii.
 23. Nunta Regelui Mihai I al României cu Principesa Ana de Bourbon a avut loc în exil, la Atena, în ziua de 10 iunie 1948. Datorită lipsei acordului Bisericii Catolice, care se opunea obligației constituționale de creștere a copiilor în ritul ortodox, niciuna dintre rudele sale catolice nu a luat parte la căsătorie.
 24. Regele Mihai I a fost căsătorit cu Regina Ana timp de 68 de ani.
 25. Pe actul grec de căsătorie al Regelui Mihai cu Regina Ana, la rubrica “profesia” scrie “Rege” respectiv “Principesă”.
 26. Regele Mihai cinci fiice, pe Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. Patru dintre acestea sunt Principese ale României.
 27. Prima locuinţă stabilă a cuplului regal a fost o căsuţă în suburbia “La Conversion” a oraşului Lausanne, din Elveţia.
 28. La 26 martie 1949 s-a născut Principesa Moştenitoare Margareta a României, fiica mai mare a Reginei Ana. Destinul a făcut ca în aceeași zi (26 martie, după calendarul nou), în anul 1881, să fi fost ziua când România a fost proclamată Regat.
 29. Prenumele Custodelui Coroanei, Margareta, vine de la mama Reginei Ana, Principesa Margareta a Danemarcei. De asemenea, unul dintre numele de botez ale Reginei Ana a fost Margareta. Există acum patru generaţii regale cu acelaşi nume, fiindcă fiica Irinei, nepoata Regelui Mihai, se numește Angelica Margareta.
 30. Cuplul Regal s-a mutat în Anglia între 1950 şi 1956, doi ani în satul Bramshill, comitatul Berkshire, iar restul perioadei în satul Ayot Saint Lawrence, comitatul Hertfordshire.
 31. La 15 noiembrie 1950 s-a născut la Lausanne a doua fiică a Regelui Mihai și Reginei Ana, Principesa Elena. Principesa a fost botezată cu numele bunicii sale paterne, Regina-mamă Elena a României.
 32. La 28 februarie 1953 s-a născut a treia fiică a Reginei Ana, Irina. Aceasta nu face parte din linia de succesiune la Coroana României.
 33. Regele a fost pasionat, în afară de mașini, motociclete și avioane, de două sporturi:  golf și înot.
 34. În Anglia, în primii ani ai exilului, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana în mica lor fermă de găini, vânzând duminica la piață ouă proaspete pentru a-și rotunji veniturile.
 35. Începând cu anul 1956, şi până în 1976, Regele şi Regina au locuit în satul Versoix, pe malul lacului Leman, în Elveţia, în “Vila Fantasia”.
 36. Când, la Villa Fantasia, Regele Mihai a avut nevoie de un mic spațiu pentru atelierul său auto, Regina Ana a construit cu mâna ei, pentru soțul ei, o magazie din lemn.
 37. Doctorul mamoş care a asistat la naşterea Principesei Sofia, în Grecia, la 29 octombrie 1957, a fost fiul doctorului mamoş din Sinaia al Regelui Mihai. Principesa Sofia s-a născut în aceeași zi (29 octombrie) cu Regina Maria a României (29 octombrie 1875).
 38. La Versoix, Regele Mihai a lucrat adesea în atelierul auto cu Regina Ana, care l-a secondat în procesul de reparare și restaurare a jeepurilor.
 39. Regele Mihai a oferit în dar Reginei Ana unul dintre jeepurile istorice restaurate personal. Toate cele patru Jeep-uri din colecția Majestăților Lor se află în prezent la Castelul Săvârșin, constituind nucleul Muzeului Regal al Automobilului.
 40. În 1960, Regele şi Regina au scris împreună o piesă de teatru numită Alegerea (The Choice, în original), despre lupta dintre sistemele capitalist şi comunist şi rolul credinţei în salvarea omului. Până în prezent, piesa nu s-a jucat niciodată în România. Ea a fost însă publicată în mai multe volume, în românește. Piesa a fost jucată prima oară în România pe scena Ateneului din Iași, în octombrie 2017.Anterior, ea a fost transpusă pentru teatru radiofonic în anul 2016.
 41. Regele Mihai a lucrat ca agent de bursă la New York.
 42. La 13 iulie 1964 s-a născut, în exil la Copenhaga, Principesa Maria a României, a cincea şi ultima fiică a Regelui Mihai și Reginei Ana. Principesa Maria a României îşi trage numele atât de la Regina Maria, cât şi de la Maria de Orleans, bunica maternă a Reginei Ana. Principesa Maria a fost botezată de sora ei, Principesa Moștenitoare Margareta. La momentul nașterii, Regele Mihai se afla la New York, unde era agent de bursă.
 43. De fiecare dată când cuplul regal s-au mutat în casă nouă, prima piesă ascultată a fost Poema Română, de George Enescu, un fel de binecuvântare muzicală a casei. Uneori, Regele și Regina ascultau această bucată muzicală înainte chiar de a desface valizele.
 44. Regele Mihai a deschis, împreună cu parteneri de afaceri, o mică întreprindere de construcție a aparatelor electronice de zbor, numită “Metravel”.
 45. Între 1976 şi 2004, Regele şi Regina au locuit în Vila Serena din satul Versoix, actualmente dispărută. Aceasta este adresa cunoscută de majoritatea românilor veniţi în vizită la Rege, şi locul înregistrării celor mai importante interviuri acordate televiziunii după 1989.
 46. Regele Mihai lasă în urmă doi nepoţi și trei nepoate: Nicolae şi Michael, Elisabeta Karina, Angelica Margareta şi Elisabeta Maria.
 47. Singura perioadă în 68 de ani de căsătorie în care Regele Mihai a stat departe (de mai multe ori câteva săptămâni) de Regina Ana a fost în anii în care Regele a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York.
 48.  Nunta de Argint a Regelui Mihai I și Reginei Ana a fost sărbătorită la 10 iunie 1973 în Germania, la Castelul Salem, invitați fiind de Familia Mare-Ducală de Baden, care au găzduit celebrarea. Au fost prezente Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena și Principesa Sofia.
 49. Regele Mihai a fost pasionat de vânătoare și a mers, alături de tatăl său, Regele Carol al II-lea la multe vânători în țară. În exil, Regele și Regina au vânat, invitați de verii lor regali la Luxemburg, în Germania, Suedia și Belgia, obținând trofee personale remarcabile.
 50. Regina era cea care înregistra mesajele Regelui pentru ţară, transmise prin intermediul Radio Europa Liberă. Era mereu un moment de mister şi fascinaţie pentru Principese.
 51. Regele şi Regina şi-au reînnoit jurămintele conjugale la Monaco, în anul 1966, în cadrul unei ceremonii religioase catolice. Acela a fost momentul în care Regina Ana a fost reprimită în sânul Bisericii Catolice, căreia i-a aparținut întreaga viață.
 52. Regele Mihai s-a întâlnit cu Eugene Ionesco şi cu Emil Cioran la Paris, în anul 1990.
 53. Regele Mihai nu şi-a putut revedea ţara timp de 44 de ani.
 54. În 1992, la 44 de ani după ultimul Paşte petrecut în România, Regele, însoţit de Regină, a reînnodat această tradiţie a Coroanei Române, la Mânăstirea Putna.
 55. Exilul Regelui a durat aproape cinci decenii, din ianuarie 1948 până în februarie 1997.
 56. Țările în care Regele Mihai a locuit în timpul vieții, în afară de România, au fost Elveția, Italia și Anglia.
 57. La 21 septembrie 1996, Regele Mihai I a fost nașul de cununie al Principesei Moştenitoare Margareta și Principelui Radu, alături de Regele Constantin al II-lea al elenilor.
 58.  Începând cu anul 1996 şi până la sfârşitul vieţii, Regele și Regina au avut alături, în Elveția, măicuţe trimise de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Mitropolitul Banatului și de Mitropolitul român ortodox al Europei Occidentale, ca ajutor şi sprijin spiritual.
 59. La 50 de ani de când s-au cunoscut, la Londra, Regele şi Regina au participat împreună la Nunta de Aur a Reginei Elisabeta a II-a, în noiembrie 1997. Atunci, Majestățile Lor au locuit la Palatul Buckigham.
 60.  Nunta de Aur a Regelui Mihai I și Reginei Ana a fost sărbătorită în Franța, în Departamentul Vendée, invitați fiind de prieteni francezi, care au găzduit celebrarea. Au fost prezenți Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principesa Sofia.
 61. Regele Mihai, a mâncat mereu la prânz un singur fel, iar masa a durat 20-30 de minute. Cina sa a început mereu la ora 18.30, a cuprins 2 feluri și a durat 30 de minute.
 62. Regele a locuit, în exilul din Elveția, în 5 case diferite: Lausanne 1948-1949, Versoix 1956-2004 (Villa Fantasia și Villa Serena), Aubonne 2004-2016 (La Croix de Luisant și Rue de la Grenade).
 63.  Regele Mihai a vizitat o singură dată Bucovina de Nord (astăzi, în Ucraina), în anul 2000, în compania Reginei Ana și a Principelui Radu.
 64.  După 1948, cincizeci și trei de ani mai târziu, Regele și-a restabilit reședințe în țară în anul 2001: la 18 mai, la Palatul Elisabeta, și la 1 iunie, la Castelul Regal Săvârșin.
 65.  La vârsta de 80 de ani, Regele Mihai a fost sărbătorit la Geneva, la Highgrove (reședința Principelui de Wales în Anglia) și la București.
 66. Repunerea oficială în posesia Regelui Mihai I a Castelului Peleș a avut loc în vara anului 2008. La întoarcerea sa pe Domeniul Regal Sinaia, Regele a confirmat că porţile Peleşului vor rămâne mereu deschise românilor.
 67. Regele Mihai a așteptat 60 de ani pentru a trece pragul Castelului Peleș, în luna iunie 2008.
 68. 68 de ani a durat căsătoria Regelui Mihai cu Regina Ana. 68 de ani au trecut până ce stindardul regal a fluturat din nou pe turnul cu ceas al Castelului Peleș (1948-2016).
 69. Paisprezece familii regale europene au fost prezente cu ocazia Nunţii de Diamant a Regelui şi Reginei, ce a fost sărbătorit la 10 iunie 2008.
 70.  Cincisprezece melodii preferate ale Regelui şi Reginei pot fi ascultate pe CD-ul “Muzica Regelui”, editat de Curtea Veche Publishing.
 71. La 25 octombrie 2011, Regele Mihai a ținut un discurs istoric în faţa Camerelor Reunite ale Parlamentului României.
 72. Fundaţia “Colecţia Familiei Regale a României” a fost creată în anul 2011 de Regele Mihai, alături de Regina Ana, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu.
 73. De-a lungul vieţii, Regele a avut multe animale de companie, mereu câini. Ultimul câine crescut în România înainte de exil se numea Azzo, era ciobănesc german şi din cauza bătrâneţii și a bolii a fost lăsat la Castelul Regal Săvârşin, la plecarea în exil. Regele a avut un labrador negru numit Thor (abandonat și adoptat de Regele Mihai), apoi Ticko, rasa West Highland Terrier, urmat de Tippy, rasa Basengi. Un alt câine a fost Flip, rasa Cocker Spaniel. La ultimele reședințe din Elveţia, Regele şi Regina au crescut împreună patru Chiuhaua cu păr lung, întâi Ecco și Voila, apoi Bambi şi Bianco.
 74. Pe toată durata exilului, Regele Mihai a fost supranumit “factorul constituţional”, cu alte cuvinte ultima instituţie statală a României monarhice încă în existenţă, faţă de care se raportau toţi cei care nu recunoşteau legitimitatea republicii.
 75. Între anii 1990-2010, Regele și Regina au participat la zeci de evenimente dedicate fundației Principesa Margareta a României în România, Franța, Belgia, Elveția și Marea Britanie.
 76. Începând cu anul 1997, Regele Mihai și Regina Ana au vizitat zeci de sate, comune, mânăstiri, mici orașe și municipii din țară, trecând prin fiecare colț al României și întâlnind zeci de mii de oameni.
 77. Regele Mihai a efectuat două mari turnee pentru susținerea intrării României în NATO, în anul 1997 și în anul 2002, în șapte țări de fiecare dată.
 78. Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și UE în anii 1997-2006, mergând în țări precum SUA (de două ori în anul 2000), Suedia (2002) sau Franța (2006).
 79. Regele Mihai a efectuat un drum istoric în anul 2005 când, la 60 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, a condus propria mașină de la Săvârșin la Praga, punând flori și aprinzând lumânări la mormintele soldaților români care și-au pierdut viața pentru eliberarea Europei de ocupația nazistă.
 80. Regele Mihai a vizitat Kremlinul de două ori, în anul 2005 și anul 2010.
 81. Regele Mihai s-a întors o singură dată în Basarabia, în anul 2007, la cimitirul militar de la Țiganca. Regele nu s-a reîntors niciodată la Chișinău.
 82. Desemnarea Principesei Margareta ca Principesă Moştenitoare şi Custode al Coroanei a fost o decizie bine cumpănită, de lungă durată şi luată cu întreaga răspundere de către Regele Mihai. Primul pas în acest sens a fost făcut de Rege încă din 1986, când acesta i-a scris o scrisoare Principesei în care îi transmitea că va propune Naţiunii schimbarea ordinii succesorale. Apoi, în 1997, cu ocazia unui dineu oferit oamenilor politici şi presei române, a anunţat decizia de a o numi pe Principesă succesoarea sa. Decizia a fost finalizată juridic în 2007, odată cu adoptarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale.
 83. Dintre discursurile Regelui adresate Parlamentului, trei au reprezentat în sine momente istorice: ocuparea scaunului de Senator de Drept (1939), deschiderea Parlamentului rezultat din alegerile din 1946 (act impus de armata sovietică), şi discursul din 25 octombrie 2011, receptat de întreaga societate ca un exemplu de comunicare statală.
 84. În 2013, Regele și Regina şi-au sărbătorit în cadru privat Nunta de Safir, adică 65 de ani de la căsătorie.
 85.  Căsătorindu-se cu o persoană de rit catolic, Regele Mihai nu ar fi putut accede la Coroana Britanică, deşi ascendenţii şi descendenţii săi s-ar afla şi în linia de succesiune britanică.
 86. Regele Mihai nu a ajuns niciodată în Australia.
 87.  Părul Regelui Mihai și-a păstrat culoarea în mod natural, fără să albească vreodată.
 88. Ultimul supravieţuitor al Clasei Palatine, înfiinţată de Carol al II-lea pentru (atunci) Marele Voevod Mihai este domnul Lascăr Zamfirescu, prieten de peste opt decenii cu Regele.
 89. De-a lungul exilului său, precum şi după revenirea în ţară, Regele a avut alături organe consultative cu diferite denumiri şi funcţiuni. Cel mai cunoscut a fost Consiliul Naţional Român, organism care între atribuţiile sale a avut-o şi pe aceea de a-l informa pe Rege asupra exilului românesc şi situaţiei din ţară. În anii 1990, organizaţiile InfoRR şi Amicii Regelui Mihai au îndeplinit această atribuţie. Ultimul organ consultativ creat de Rege a fost Consiliul Regal, printr-un document semnat la 1 octombrie 2010. Din 2 martie 2016, acesta îşi oferă sfaturile şi Custodelui Coroanei.
 90. În anul jubiliar 2016 ziua de 10 Mai s-a sărbătorit pentru prima oară după 1947 ca zi oficială a statului român. Trebuie însă menţionat că ea a fost, încă din anul 2000, şi Ziua Ordinului Steaua României.
 91. În anul 2016, Regele a putut vedea Coroana repusă pe Stema României, prin lege, cu obligaţia înlocuirii stemelor actuale până la 31 decembrie 2018.
 92. Regele a conlucrat de-a lungul vieții, constituțional sau instituțional, cu 18 prim-miniștri ai României, de la Ion I.C. Brătianu (1927) până la Mihai Tudose (2017). După revenirea Majestății Sale în țară, în timpul președinției profesorului Emil Constantinescu, în februarie 1997, Regele Mihai și Custodele Coroanei au colaborat instituțional cu un număr de unsprezece prim-miniștri: Victor Ciorbea 1997-1998, Radu Vasile 1998-1999, Mugur Isărescu 1999-2000, Adrian Năstase 2000-2004, Călin Popescu-Tăriceanu 2004-2008, Emil Boc 2008-2012, Mihai-Răzvan Ungureanu 2012, Victor Ponta 2012-2015, Dacian Cioloș 2015-2016, Sorin Grindeanu 2016 și Mihai Tudose, actualmente. Aceștia se adaugă unui număr de șapte prim-miniștri, pe care Regele Mihai I i-a avut în Regatul României: Ion I.C. Brătianu 1927, Vintilă I.C. Brătianu 1927-1928, Iuliu Maniu 1928-1930, Ion Antonescu 1940-1944, Constantin Sănătescu 1944, Nicolae Rădescu 1944-1945 și Petru Groza 1945-1947.
 93. La 30 decembrie 2007, odată cu semnarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Regele Mihai a desemnat pe fiica lui cea mare, Principesa Moștenitoare Margareta, drept Custode al Coroanei. Regele a considerat că, atâta vreme cât România se conduce după o Constituție republicană, Coroana română se află încă în exil.
 94. Din momentul proclamării sale ca Rege al României până la moarte, Regele Mihai a fost contemporan cu 16 președinți ai Statelor Unite ale Americii, cu 8 Suverani Pontifi, cu 4 regi ai Marii Britanii și cu 21 de ediții ale Jocurilor Olimpice.
 95. Regele a trăit 96 din cei 151 de ani ai Dinastiei Naționale.
 96. Regele Mihai a fost cel mai longeviv suveran din întreaga istorie a țării noastre.

 

Compoziție fotografică de Cristian Coposesc

16 comentarii

 1. Camelia Iordache

  Omagiu si respect Regelui Mihai. Un Rege bun si drept,dar mai presus de toate DEMN si iubitor de Tara. Iarta-ne Majestate ca am fost prosti.

 2. Mara Lazar

  Drum bun in lumina regele nostru drag . Veghează-ne din ceruri !

 3. George Trohani

  REGELE A MURIT ! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. TRAIASCA REGINA succesoare ! Sanatate si spor in cele bune.

 4. Pantea Alexandru-Sorin

  În ziua în care sufletul Majestăţii Sale Defuncte s-a ridicat la ceruri, mama mea mi-a povestit o întâmplare petrecută în aceeaşi zi în hala veche a Pieţei Obor. Se afla la cumpărături când deodată, la radiourile care mai animă atmosfera în hală, s-a dat comunicatul încetării din viaţă a Majestăţii Sale Regelui. Dintr-odată lumea a amuţit. Am înţeles că s-a lăsat o tăcere deplină preţ de câteva minute în acea hală, ea însăşi o mărturie a epocii Regalităţii. Regele dispăruse dintre noi.

  Pentru mine Piaţa Obor este un barometru al stării de spirit a Ţării. Acolo se află “talpa”. Şi această tăcere nu a însemnat altceva decât respectul pe care oamenii simpli, acei anonimi care ţin de fapt Ţara pe picioare, au înţeles să îl acorde nu numai Suveranului ci şi Casei Regale a României.

 5. Mihaela Doina Mazăre

  96. Majestatea Sa Mihai I al României, al Românilor de pretutindeni, al întregii Europe, al Intregii Planete Pământ a ieșit din toate tiparele timpului, trecând senin frontiera din lumea văzută în cea nevăzută alăturându-se celor Drepți ai Vechiului Bizanț!
  Sfântă Conștiință, Reper Moral Desăvârșit!
  Condoleanțe tuturor membrilor Familiei Regale a României! Veșnică Pomenire! Hristos a Inviat!

 6. Stelian Gomboș

  Alteţei Sale Regale Principesa Margareta, Custode al Coroanei Române

  Alteţei Sale Regale Principele Radu

  Familiei Regale a României – Mesaj de Condoleanţe

  La acest trist eveniment din familia dumneavoastră şi a noastră, a neamului şi poporului Român, personal, doresc să vă asigur, Alteţele Voastre Regale, de toată compasiunea mea şi să vă adresez sincere condoleanţe, iar tatăl dumneavoastră şi al nostru, al tuturor – Regele Mihai I al României, să aibă parte în lumea veşnică, de Împărăţia Cerurilor şi de bucuriile Raiului – în comuniune fiind cu Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos – Izbăvitorul de moartea noastră cea veşnică şi de toate durerile, chinurile şi răutăţile acestui veac!…
  În cei 96 de ani de viață, Regele Mihai a fost pentru mulți dintre noi un model de responsabilitate și patriotism, manifestate cu demnitate, cu discreție și cu hotărâre.
  Devenit rege la numai 6 ani, a dat dovadă de o disciplină și un devotament ce anunțau vocația asumării unui destin greu, în vremuri dificile pentru istoria țării și a familiei Sale.
  Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.
  Majestatea Sa a înțeles bine menirea dinastiei regale instituită pe pământ românesc de străbunicul său, Regele Carol I. Misiunea Majestăților Lor, alături de poporul român: o țară liberă și independentă!…
  Deși foarte tânăr, a asumat destinul regal într-un moment istoric extrem de dificil pentru România și pentru Europa întreagă. A fost nevoit să cunoască exilul. 45 de ani departe de națiunea și de patria pe care a iubit-o și căreia i s-a devotat.
  Revenirea sa în ţară, în anul 1992, a reprezentat un act de reparaţie istorică şi morală. Regele Mihai I și Casa Regală Română au desfășurat începând din acest an o consecventă activitate de promovare a valorilor noastre naționale, demonstrând, astfel, asumarea în continuare a menirii sale istorice!…

  Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!…

  Veşnică să-i fie pomenirea! Amin!…

  Bucureşti – 07.12.2017

  Cu multă compasiune şi solidaritate,
  Dr. Stelian Gomboş

 7. Liliana Sora

  Atunci când faptele vorbesc, cuvintele sunt de prisos !
  Recunoştinţă, neuitare şi lumină veşnică, Majestate !
  Dumnezeu să Vă odihnească în pace !
  Sincere condoleanţe Familiei Regale !

 8. Cata

  Poporul plânge trecerea unui SUVERAN, cum nu vom mai avea. …Dumnezeu sa-I odihnească trupul ,iar sufletul sa-l îndrepte către cele vesnice.

 9. CONDOLEANTE FAMILIEI REGALE !!Odihneasca-se in pace si lumina!!!!Sufletul MS Regele Mihai I a celorlalte suflete din Familia Regala si Divinitatea vor veghea peste Familia Regala si Casa Regala a Romaniei!!! Pentru mine MS Regele Mihai I ramane viu! MS Regele Mihai I a fost , este si o sa fie permanent printre noi !!Multumim MS Regele Mihai I si Regina Ana pentru aleasa , demna fiica ce ne-a lasat mostenire pe MS Margareta Custodele Coroanei !!! Doamne ajuta pe romani!!!

 10. Rodica PRODAN

  O viaţă cât o istorie, aproape un secol vegheat de blândeţea unui REGE căruia timpurile şi oamenii I-au fost potrivnici. Cum ar fi fost România, cum ar fi fost viaţa noastră dacă Regele nostrum ar fi putut să conducă România în toţi aceşti 90 de ani? Poate că toţi am fi fost mai buni, sigur am fi fost LIBERI, sigur am fi fost feriţi de multe suferinţe! REGELE NOSTRU va mijloci acum pentru noi la Tronul Ceresc! Dumnezeu sa-l primească pe Regele nostru!

 11. Aurel

  In ultimii 27 de ani, poporul roman a avut două repere morale, două modele de seriozitate, demnitate, curaj, noblețe și modestie in persoana Regelui Romaniei, Mihai I si cea a seniorului Corneliu Coposu. Din nefericire, datorită unor manipulări abjecte noi nu am stiut sa apreciem aceste persoane cat ele au fost in viață. Corneliu Coposu, de pildă, a fost apreciat după ce a trecut in neființă. Este timpul, măcar acum în ceasul al 12-lea, să apreciem monarhia la justa ei valoare. Un monarh este impartial politic, pe cand un presedinte nu va putea fi niciodată. Klaus Werner Johannis este, de departe, cel mai bun presedinte pe care l-a avut Romania, dar nici el nu poate fi total independent. Un presedinte va ține intotdeauna cu partidul, care l-a propulsat in politica. Sunt convins că Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României, ar fi o bună regină. Dumnezeu să-l odihnească in pace pe Regele Mihai și să binecuvanteze cu sănătate si înțelepciune pe Alteța Sa Regală Margareta și pe poporul roman!

 12. Pr. Balint Istvan Banto

  Condoleante Familiei Regale. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Traiasca Regele!

 13. Mariana Gheoarta, Târgu Mureș

  Am urmarit marti seara in cadrul emisiunii Romania 9 materialul sinteza despre evenimentele importante referitoare la Regele Mihai dupa ’89 realizat de Bogdan Serban Iancu. M-a impresionat in mod deosebit realizarea.Felicitari pt tot, dar si pentru curaj

 14. Cristina Filip

  A venit si clipa grea in care ne luam ramas-bun…de la un tata, un protector, un sfant.
  Eram prea mica sa-mi aduc aminte acum multe lucruri, dar imi aduc aminte cu drag cand ochii tatalui meu se umezeau povestindu-mi realitatile trecutului si sansa pierduta a Romaniei, a romanilor…
  Imi aduc aminte cum il iubeam pe omul asta fara sa am macar o poza, pentru ca era interzis s-o ai.
  Imi aduc aminte cum speram eu, la cativa anisori, ca Regele va ramane in tara, pentru ca vine, vine acasa ! Dar a plecat. Si acum e plecat de tot dintre noi.
  Eu nu stiu multe, nu atat de multe cum stiu altii. Nu pot decat sa spun ca plang de cateva zile, imi plange sufletul si simt o durere mare in piept, cum doar atunci cand pierzi ceva foarte, dar foarte valoros poti sa simti.
  Nu pot exprima in cuvinte furia pe care o simt fata de poporul roman care nu a stiu sa valorifice ceva ce doar Dumnezeu a putut pune deoparte pentru noi. Am pierdut samanta lasata de El in grija noastra, samanata credintei, a iubirii, a demnitatii, a respectului, a linistii, a…a prea multe. N-am stiut sa o grijim, am lasat-o sa piara.
  Acum, cand aceasta tristete ma umple cu totul, am doar o rugaminte. Si este pentru dumneavoastra, o noua samanta lasata in dar de la Rege si de la Dumnezeu.
  Va rog eu, personal, copil nascut in comunism, copil cu dragoste de Rege si Coroana, va rog sa nu ne abandonati ! Va rog, va rog, va rog, continuati sa luptati pentru tara si pentru ideal, pentru Monarhie. Dumnezeu ne va trezi poate, la realitate si, curand, veti avea sansa sa ne salvati din ghearele celor ce sfasie tara si oamenii. Va rog, va rog, va rog sa nu ne intoarceti spatele. Aceasta este tara voastra, a Regalitatii. Si acestia suntem noi, ai vostri.
  Ii multumesc lui Dumnezeu. Ii multumesc pentru ca sunteti.
  Dumnezeu sa-l primeasca pe Rege cu toti Ingerii lui, asa cum noi n-am stiut sa-l primim. Dumnezeu sa-l faca Rege in Imparatia Lui. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe cel care n-a avut odihna in asta lume !
  Cu multa durere va doresc putere si credinta !
  Nihil Sine Deo !

 15. Maria Stavăr

  Rămas bun, Majestate, Regele nostru iubit, Mihai I al României. N-am vrut să cred că va sosi clipa despărțirii, e greu când rămâi fără o persoană foarte dragă așa cum ați fost Majestatea Voastră pentru noi. Dar Veți rămâne viu in amintirea și in inimile noastre.
  Drum bun în lumea celor drepți, cu lumină și pace ! <3

 16. Din seria “Pro memoria”

  Un an fără (ultimul) Rege!…

  În ziua de miercuri – 05.12.2018 îl comemorăm pe Regele nostru Mihai I cu prilejul împlinirii unui an de la trecerea sa la veşnicele şi cereştile lăcaşuri!…

  Da, îl pomenim, îl evocăm şi îl regretăm şi astăzi fiindcă Regele Mihai I a iubit acest popor, a respectat această ţară, a slujit această naţiune, a militat pentru această patrie şi a pledat pentru acest neam!…

  Îl pomenim, şi astăzi, cu vie recunoştinţă şi caldă admiraţie ori sinceră preţuire fiindcă Majestatea Sa a fost bărbat, om de Stat iar nu simplu politician, care a cultivat valorile perene ale acestei ţări, a preţuit cultura şi spiritualitatea acestui neam şi a apărat principiile fundamentale ale acestui popor, pe care l-a slujit, respectat şi apreciat, cu devotament, abnegaţie, asumare şi responsabilitate!…
  Toţi, în cor, la unison, afirmăm, cu tărie şi cu convingere, că, altfel ar fi arătat această ţară şi naţiune dacp Regele ar fi putut (re)veni la conducerea ei dar, în sfârşit, mila lui Dumnezeu în toate!…

  Şi în acest caz istoria va sedimenta, aşeza, lămuri şi clarifica lucrurile, faptele şi evenimentele, oamenii şi locurile fiindcă, până la urmă, “istoria este cea mai frumoasă, şi mai adevărată poveste!”

  Altfel spus, îi omagiem, îi comemorăm (şi) astăzi personalitatea luminoasă a Majestății Sale Regele Mihai I al României, pentru marile virtuţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieți: credința în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de-a ierta pe cei ostili!…

  Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareșal al României, veteran al celui de-Al II-lea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în același timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, un om cu o credință puternică pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române „Nihil sine Deo” („Nimic fără Dumnezeu”).

  Cu alte cuvinte, Regele nostru Mihai I a trăit mereu cu speranța revenirii pe Tron. Acest lucru l-a ținut în viață, acest motiv l-a transformat într-un fenomen al naturii umane şi al istoriei globale, universale. A fost loial şi fidel, până la sacrificiu, ideii pe care a interiorizat-o ,transformând-o în credință potrivit căreia șansa României nu vine decât de la tradițiile sale istorice și constituționale!…
  Astfel, a trăit pentru români şi pentru România, pentru că, precum în monarhiile constituționale, Suveranul reprezenta Națiunea. Ba chiar aș aprecia, convins fiind de acest lucru, că nimic nu a avut sens în viața lui care să nu fi făcut legătura cu România. Cum spun istoricii şi oamenii obișnuiți care l-au cunoscut, era pur si simplu obsedat de țara sa, nu avea nimic mai intens decât această relație cu patria sa.
  Avea să declare că „Viața mea a fost o lungă şi loială așteptare”. Niciodată, nu i s-a împlinit acest vis. A trăit 70 de ani cu acest ideal: de a reveni pe tron şi de a relua istoria vieții Națiunii sale din acel punct.

  Unii istorici au apreciat că niciodată, de fapt, Regele Mihai I nu a avut parte de ceea ce a meritat cu adevărat. În urmă cu un an, în timpul funeraliilor regale, această teorie a fost verbalizată de Mihai Șora şi Stelian Tănase. Mă alătur lor. Nu este o afirmaţie radicală sau exagerată, este cea mai realistă cu putință. Unii s-au întrebat nu de puţine ori, şi încă se mai întreabă, de ce Regele nu a revenit definitiv în România?!…
  A fost același tip de legământ, unicul posibil pentru profilul său de o divină moralitate. Ca și în cazul revenirii sale la Castelul Peleș. Niciodată, până în anul 2008, când a revenit în posesia sa, Regele Mihai I nu a mai călcat acolo. O putea face oricând după anul 1997. De ce nu a făcut-o? Pentru că acesta era legământul lui. Nu era nimic revendicativ, nimic revanșard, era viața lui, în definitiv, (pe) care și-o proiectase sub astfel de înțelegeri ferme cu sine însăși prin care lupta cu nedreptatea istoriei și a destinului. O formă de luptă interiorizată ca la toți marii oameni de stat care, prin dimensiunea percepției și a reflecțiilor lor, au astfel de legăminte cu ei înșiși!…
  Cum putea Regele să revină definitiv în România după anii 1997 sau 2001, când el însuși era Națiunea, pe care o reprezenta din momentul încoronării sale?!…
  Revenirea definitivă acasă ar fi echivalat cu acceptarea multor lucruri de neacceptat în condiția sa. Ori neutralitatea Elveției și distanța i-au dat șansa de a tempera o controversă care nu a putut nicio clipă să fie estompată/diminuată, după anul 1947!…
  Drept urmare, Regele Mihai I a plecat, în urmă cu un an, dintre noi, cu discreția în care a trăit întreaga sa viață și, în același timp, cu măreția de personalitate, vrednică, autentică şi veritabilă a istoriei, naţionale şi universale și de român demn, deopotrivă!…

  În altă ordine de idei, personalitate marcantă a trecutului și a prezentului recent, ultimul Rege al românilor a fost de departe cel mai vibrant monarh dintre toți cei patru pe care i-a avut România, în termeni morali, de conștiință, de instanță etică față de un secol al prăbușirilor!…
  Regele Mihai I a domnit mai degrabă fără arme instituționale, atât până la 30 decembrie 1947, cât și după, până la trecerea sa la cele veșnice. De la copilăria lui tulburătoare, până la adolescență, cu limitări brutale și regăsiri, Mihai a devenit un moștenitor sensibil, cu un simț al datoriei născut din confruntarea cu nedreptățile din jur și cu un respect profund și inegalabil pentru lege și integritate!…
  Actul destinului său, 23 August 1944, sau cum ar spune Stephan Zweig – „momentul astral” al vieții sale, avea să-i marcheze întreaga existență, cu merite și cu cele mai grosolane falsificări din toată istoria noastră, în acelaşi timp. Iar „greva regală” sau conflictele cu liderii comuniști l-au statuat definitiv în opinia publică internațională, dar mai cu seamă în istorie, ca fiind poate singurul monarh din lume care s-a confruntat cu ambele maladii politice ale secolului XXI, nazismul şi comunismul!…
  Nula şi neavenita abdicare, cum avea el însuși să o caracterizeze pentru tot restul vieții, a fost momentul când istoria i-a răpit șansa de a fi un monarh constituțional, strict, abnegat, pregătit să fie un nou Carol I. Personalizând regalitatea, el s-a transformat în cea mai importantă personalitate a Exilului românesc și a lumii libere, totodată. „Domnia întreruptă” a continuat în chip ideatic prin cei și pentru cei care vedeau în el singura șansă a Patriei de a-și reveni în fire și în Europa!…

  Aşadar, după 1989, a rămas un rege interzis de către cei care erau de fapt o continuare a celor care l-au alungat în urmă cu patru decenii. Umilințele, suferințele și așteptarea au continuat pentru Regele Mihai I. Mai târziu, a trecut peste lucruri pentru care majoritatea pământenilor ar fi dat înapoi, convins fiind că lupta pentru țară, misiunea sa regală – de propășire a Neamului Său – aveau rosturi și resorturi mult mai înalte și mai nobile. A știut mereu că aceasta este Calea sa, Destinul său, o dragoste proverbială și exemplară în toată istoria noastră recentă, un martiriu asumat în cele mai incredibile ipostaze. Cum spunea Ivor Porter, fiind primul suveran român cu adevărat, „identificarea sa afectivă cu poporul român a fost profundă și pe viață”!…

  Împlinindu-și câteva din visele sale, puține și cu multe eforturi, și-a dus țara acolo unde a văzut-o ultima dată, în complicații ani 40: în Europa. A luptat pentru Patria sa adevărată, să o vadă în lumea popoarelor prospere și libere, adică în UE și NATO, cu armele sale: legitimitate istorică, credibilitate, instanță morală și personalitate a istoriei umanității. Avea însăși să mărturisească: „Pentru cineva ca mine, care a trebuit să lupte pentru drepturile și libertățile României în fața celor mai atroce dictaturi pe care istoria le-a inventat, anii aceștia au fost împlinirea multor visuri”!…
  Da, Regele Mihai I al României a militat şi a contribuit intens pentru integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană, pentru că preţuia mult libertatea şi democraţia, dar, după realizarea acestor deziderate, a adresat Parlamentului României, în 25 octombrie 2011, îndemnul de a cultiva, de asemenea, identitatea şi demnitatea naţională, valori pe care Regele Mihai I le-a apărat prin exemplul personal în tot timpul vieţii sale!…
  Prin urmare, acum, în încheierea acestui eseu comemorativ – omagial şi evocator, voi susţine şi sublinia faptul că Regele Mihai I a fost şi a rămas o icoană vie a românilor, o legendă istorică și politică, deopotrivă, simbolul unei confruntări care a marcat ultimii 70 de ani de istorie, cei mai dificili din istoria statului nostru român modern!…
  În aceste condiţii şi împrejurări, este, de datoria noastră să nu uităm niciodată oamenii care au depus eforturi şi au făcut sacrificii pentru România. Este datoria noastră să ne luptăm pentru ca ei să rămână mereu în memoria noastră colectivă, este datoria pe care noi o avem: aceea de a Istoria pe care alţii au scris-o în interes propriu!…
  Altminteri, deci, Regele Mihai I rămâne cea mai pilduitoare personalitate a României contemporane. Prin destin, prin faptele istorice, prin raportarea la români, prin exemplul personal al vieții private, și mai ales prin calitățile sale deosebite: credință, onestitate, moderație, responsabilitate, modestie, fermitate, puterea de a ierta, perseverență etc!…

  Acestea toate, puse împreună, alăturate, pentru un personaj al secolelor XX-XXI, în împrejurările excepționale în care Regele Mihai I a condus România, fac din El expresia unui fenomen al naturii umane!…

  Inevitabil, comparându-l cu contemporanii săi, faptele sale se disting și mai mult și devin virtuţi aproape supra-omenești, repet, în împrejurările și în condițiile îndelungatei și tragicei sale vieţi. „Trădat de toți, loial tuturor”, cum spunea unul dintre cei care l-au cunoscut, devine o ipostază națională și legendară a generozității, a îngăduinţei, a toleranței și a misiunii sale de a uni, cu atât mai mult cu cât ne aflăm, acum, în anul nostru centenar!…

  Dumnezeu să-l ierte, să-l aşeze cu drepţii şi să-l numere cu Sfinţii Săi!…

  Veşnică să-i fie amintirea şi pomenirea! Amin!…

  Stelian Gomboş

  https://steliangombos.wordpress.com/

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 26374560
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate