Un héros national et un grand témoin du XXe siècle

Revista franceză săptămânală  “Point de vue”, 26 decembrie 2017. Reportaj de Pauline Sommelet și Luc Castel.

3 comentarii

 1. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Am fost la Palatul Regal pentru a-mi prezenta ultimul omagiu la catafalcul Majestatii Sale Regelui in noaptea de joi spre vineri. Am stat la coada noua ore afara si am mai petrecut inca o ora in Palat. Dar ceea ce vreau sa spun este ca nu am simtit absolut deloc nici oboseala, nici foamea si nici setea. Romanii prezenti acolo au petrecut ca si mine acel timp al asteptarii in liniste, in anumite momente tacerea fiind de-a dreptul nefireasca pentru un popor ca al nostru, si mai ales pentru noi bucurestenii.

  La un moment dat am auzit cum un om care statea la coada ii spunea altuia la telefon ca dupa ce se va reculege la catafalc urma sa se puna din nou la coada pentru a-i tine locul celui cu care vorbea la telefon, acesta din urma aflandu-se intr-un tren care inca nu sosise in oras de la Brasov. Astfel de momente de solidaritate intre oameni, ca si tot ce s-a intamplat in zilele urmatoare, cred ca au speriat multe “birouri”, “redactii”, “departamente” si “servicii”. Ca dovada ca la scurt timp dupa incheierea funeraliilor am putut cu totii sa ii vedem “la treaba” pe toti cei care cu doar cateva zile inainte il plangeau pe Rege. Si-au dat seama in sfarsit ca 28 de ani de minciuni si de umiliri proferate si savarsite in orice fel asupra Casei Regale a Romaniei nu le-au servit la nimic. Din contra: Romanii le-au intors spatele tocmai lor, urmasii acelor doi tovarasi care le spusesera Majestatilor Lor Regelui Mihai I-ul al Romaniei si Reginei Mama Elena a Romaniei in dupa-amiaza zilei de 30 decembrie 1947 ca poporul roman urma sa fie invatat sa ii iubeasca pe comunisti.

  Daca ar fi sa cred ca in acele zile am asistat la un moment istoric acesta nu ar fi ciclul istoric inceput in 1866 asa cum au afirmat unii analisti ci sfarsitul ciclului inceput in 1948. Am avut in sfarsit dovada mortii republicii, ridicarii de pe ochii Romanilor a valului intunecat al minciunilor din anii comunismului dar mai ales ai ultimilor douazeci si opt de ani. Iar momentul in care oamenii adunati in Piata Palatului Regal au inceput sa strige pe 16 decembrie “Monarhia salveaza Romania” l-am simtit ca pe o spargere a timpanelor, ca pe un val al Istoriei care lua cu el tot si pe toti cei ce servisera Raului pe care republica la facut acestui popor.

 2. Ioan Ionescu says:

  Singurul Barbat de Stat al Romaniei in ultimii 70 de ani a fost MAJESTATEA SA REGELE MIHAI I AL ROMANILOR. Suveranul poarta vesnic pe frunte Sfantul Mir Regal, pe care, parafrazandu-l pe marele Will Shakespeare, “nici toata apa cumplitului Ocean nu-l poate sterge” (important daca sunteti crestin) ; este botezat ca si tatal Sau, M.S.Regele Carol al II lea in credinta crestin-ortodoxa,; a fost ultimul Maresal al Armatei Romane , cu cel mai inalt rang militar castigat pe campul de lupta, conferit in 1941 de Generalul Ion Antonescu, Seful Statului in acea perioada tulbure ; este infaptuitorul Actului Eroic de la 23 august 1944, recunoscut ca atare de Marile Puteri invingatoare in cel de-al doilea Razboi Mondial, care i-au conferit pentru scurtarea acestui razboi cu cel putin 6 luni si salvarea prin aceasta a macar catorva sute de mii de vieti omenesti, a celor mai inalte decoratii de razboi ale Angliei, USA si chiar a URSS ; este singurul sef de stat contemporan ultimului Mare Razboi : a fost ultimul Episcop al Treburilor din afara, Inalt rang bisericesc coborator de la Inaltii Imparati Cantacuzini ai Bizantului si de la Velitii Tari ai Imperiului Rus. Ne-a fost un Pastor intelept, rabdator, credincios lui Dumnezeu dar si tarii si poporului sau vreo 90 de ani, dovedindu-si iubirea nu cu vorbe, ci cu mari fapte. Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a intervenit in numele Romaniei pe langa toate Casele Regale europene, ce se afla in fruntea celor mai puternice state ale vechiului continent pentru a pleda in favoarea tarii noastre , care dupa opinia Monarhului Romanilor merita sa se aseze la masa puternicilor NATO si UE. Si prin inalta Sa interventie, Romania ESTE ASTAZI MEMBRA A NATO SI UE. In urma cu cativa ani, M.S. Regina Elisabeta a II a a Angliei i-a oferit in capela Sa privata un loc pentru stindardul regal al Romaniei, singurul strain aflat aici, pentru valoarea deosebita a Monarhului Roman, Mihai I . La fericitul sau Jubileu de diamant, aceeasi Elisabeta a II a a Angliei, L-a dorit pe Suveranul Roman si varul Sau apropiat, de-a dreapta Sa, loc de excelenta intre monarhii lumii, regi si imparati. Iata de ce Ii datoram acestui MARE OM recunostinta, respect, neuitare, iubire cel putin la fel de adanci pe cat de netarmurite am primit de la MAJESTATEA SA REGELE MIHAI I AL ROMANIEI. TRAIASCA VESNIC AMINTIREA IUBITULUI NOSTRU SUVERAN !

 3. Multumesc din suflet revistei Point de Vue- pentru asa un larg spatiu acordat Regelui Mihai I a Romaniei !!!Dumnezeu si Maica Domnului sa-l odihneasca in pace si lumina pe MS!!! Am avut un REGE MARE si avem o Regina Margareta Custodele Coroanei a Romaniei ..demna de tatal ei Regele Mihai I si Regina Ana a Romaniei !!Asa sa ne ajute Dumnezeu si Maica Domnului!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51241749
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate