Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui la emisiunea #România9

Transcrierea emisiunii “România 9”, prezentată de TVR1 în seara de 15 noiembrie 2017
Realizator: Ionuţ Cristache
Invitat: Excelența Sa dl Andrew Popper, şeful Casei Majestății Sale Regelui Mihai I

Realizator: De ceva vreme, monarhiştii din România şi cei care respectă istoria recentă şi reală a acestei ţări stau cu sufletul la gură, aşteptând veşti din Elveţia despre starea de sănătate a Regelui Mihai. Din nefericire, aceste veşti nu sunt printre cele mai bune. Mai ales, de două săptămâni încoace se pare că Majestatea sa nu se simte foarte bine şi la 96 de ani se apropie de sfârşitul unei vieţi zbuciumate, plină de suferinţă şi sacrificii. Regele Mihai este ultimul şef de stat de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încă în viaţă. Istoricii spun că decizia luată de el în august ’44 a scurtat războiul, salvând vieţile a sute de mii de oameni. Detractorii îi pun în schimb minciuni în cârcă, răspândite timp de 50 de ani de Securitate. Cert este că doar Regele Mihai este un simbol pentru toată lumea. Pentru unii este simbolul speranţei reaprinse în ’90 şi care se va stinge în acelaşi timp cu Majestatea sa. Dispariţia Regelui Mihai va însemna finalul dinastiei domnitoare a regilor României. După aceasta, vom rămâne doar cu regretele pentru şansa pe care n-am avut-o şi cu o casă regală ocrotită prin legi republicane. Pentru a discuta mai pe larg despre ceea ce se întâmplă şi ce urmează să se întâmple cu Casa Regală, l-am invitat în această seară şi îl avem alături de noi pe excelenţa sa, domnul Andrew Popper, şeful Casei Majestăţii Sale. Bună seara, vă mulţumesc pentru prezenţă!

Andrew Popper: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: Plăcerea este de partea mea şi sunt convins că şi de partea celor care ne privesc în această seară şi care aşteaptă informaţii care pare că uneori întârzie din Elveţia. Care e starea de sănătate a Majestăţii Sale?

Andrew Popper: Starea Majestăţii Sale este, după cum am comunicat, foarte precară. Medicii, în acest moment, îşi concentrează eforturile pentru a îl menţine pe Majestatea sa fără dureri şi într-o stare confortabilă. Previziunile sunt imposibile în aceste cazuri. Nu putem să spunem. Sunt momente mai bune, momente mai proaste. Pentru moment, din fericire situaţia s-a stabilizat, însă fără discuţie că este o situaţie precară, pe care am exprimat-o foarte clar.

Realizator: Starea de sănătate spuneţi că s-a stabilizat. Dacă puteţi să fiţi mai exact, e conştient Majestatea Sa, comunică?

Andrew Popper: Depinde de la un moment la altul. Are şi momente în care este conştient, are momente în care este mai puţin conştient. Este o evoluţie normală în cazul situaţiei respective.

Realizator: Multe scenarii au fost ţesute în spaţiul public din România. Nu ştiu dacă sunteţi la curent cu toate, scenarii pornind inclusiv de la starea de sănătate a Majestăţii Sale şi multă lume s-a întrebat de ce a mai fost emis un buletin de sănătate semnat de medicii curanţi ai Majestăţii Sale.

Andrew Popper: Motivul este foarte clar. Şi noi ne-am dori ca medicii elveţieni să publice un comunicat medical şi le-am cerut acest lucru. Din păcate însă ei nu pot să o facă şi ne-au explicat motivele. Pentru că legea elveţiană nu le dă dreptul să dea comunicate de acest gen şi, în acelaşi timp ei sunt convinşi că din punct de vedere etic nu pot să dea comunicate în ceea ce priveşte sănătatea unui pacient. Ei sunt obligaţi să respecte secretul medical şi intimitatea pacientului. Ăsta este singurul motiv pentru care comunicate medicale oficiale nu au fost date.

Realizator: Mergând pe această logică a scenariilor şi a interpretărilor, nu au mai fost date publicităţii de foarte mult timp poze cu Majestatea Sa. De ce? Că asta ar mai fi stins din scenaristica asta care vine tăvălug peste noi în aceste zile.

Andrew Popper: După părerea mea, este foarte normal ca să nu se mai dea poze cu Majestatea Sa. După cum am spus deja şi după cum am spus încă de când ne-am adresat publicului anul trecut. Situaţia Majestăţii Sale, situaţia sănătăţii sale este precară, nu este o stare bună. El s-a degradat în mod fizic. Deci, după părerea mea, ar ataca demnitatea Majestăţii Sale ca aceste fotografii şi poze să fie publicate în acest moment. Ar fi o violare a demnităţii sale şi, vă spun foarte deschis, nu dorim nici noi – Casa Regală, nici Principesa – Custodele Coroanei, nici Majestatea Sa, nu dorim ca Majestatea Sa să fie amintit prin aceste imagini, care nu sunt plăcute. Este normală şi nu este unică, din nou, dorinţa noastră ca Majestatea Sa să fie în memoria poporului român aşa cum era în momentul în care era sănătos şi nu văd niciun sens ca aceste fotografii cu degradare fizică să existe. Este ceva morbid.

Realizator: Just, dumneavoastră când l-aţi văzut ultima dată pe Majestatea sa? Când aţi interacţionat ultima dată?

Andrew Popper: Ultima dată m-am întâlnit cu Majestatea Sa în martie, la Aubonne, am făcut o vizită îndelungată, am petrecut cu Majestatea Sa aproape întreaga zi. Am ajuns acolo dimineaţa şi am plecat după-masă, seara şi, vă spun, am plecat satisfăcut. Bineînţeles că a intervenit această degradare fizică de care vă vorbesc, dar, în acelaşi timp, lucrul cel mai încurajator: l-am găsit liniştit şi mulţumit, şi într-un sens fericit. M-a umplut de bucurie să îl văd că trăieşte în pace.

Realizator: Despre ce aţi vorbit?

Andrew Popper: Am vorbit cam despre ce vorbim întotdeauna şi probabil că eu sunt puţin egoist în aceste convorbiri, pentru că întotdeauna încerc să extrag amintiri de la Majestatea Sa şi cam întotdeauna discutăm despre perioada copilăriei sale, despre perioada foarte grea a războiului. Întotdeauna îl întreb despre actul de la 23 August, cum a acţionat şi aşa mai departe. Întotdeauna discutăm despre relaţia pe care a avut-o el cu ruşii când au venit aici la Bucureşti.

Realizator: Cum se raportează la acele momente?

Andrew Popper: Îşi aduce aminte foarte bine de toate aceste evenimente şi pot să spun că sensul umorului a rămas sau, cel puţin, în martie, când l-am văzut eu era încă prezent când vorbea despre aceste evenimente.

Realizator: Pentru că vorbeaţi de pacea sufletească, uitându-mă la ultimele comunicate pe care Casa Regală le-a dat publicităţii, se stipula acolo că a primit Sfânta Împărtăşanie, drept urmare s-a spovedit, a iertat, a dobândit acea pace sufletească pe care dumneavoastră aţi întâlnit-o. Dar, dacă tot a parcurs toate aceste etape spirituale, de ce nu l-a iertat şi pe fostul principe Nicolae?

Andrew Popper: Eu nu ştiu dacă l-a iertat sau nu l-a iertat. Asta nu putem să ştim. În acelaşi timp îmi vine în minte una dintre expresiile favorite ale Majestăţii Sale: ‘Putem ierta, dar nu putem uita.’ Deci eu nu ştiu dacă el l-a iertat sau nu pe domnul Medforth-Mills, însă sunt două lucruri complet separate. Nu e vorba de iertare, este vorba de faptul că el şi-a exprimat în mod clar că nu doreşte să-l vadă. Asta nu înseamnă că l-a iertat sau nu l-a iertat.

Realizator: Foarte clar, asta ce înseamnă?

Andrew Popper: Ar fi foarte bine să ne amintim cronologia evenimentelor, pentru că este importantă şi a fost oarecum insuficient reprezentată în ultimele zile. Dacă ne întoarcem la evenimentele din August 2015, când Majestatea Sa a îndepărtat titlul de Principe şi l-a îndepărtat din linia de succesiune, Majestatea Sa a spus foarte clar care au fost motivele, în sensul că el cere anumite calităţi.

Realizator: Dar s-ar fi spus că acea procedură de retragere n-ar fi fost autentică.

Andrew Popper: Bineînţeles că a fost autentică.

Realizator: Şi că n-ar fi depins de voinţa Majestăţii Sale, ci că anturajul constituit din membrii ai Casei Regale ar fi dus la aceste consecinţe.

Andrew Popper: În fine, sunt două lucruri diferite. În primul rând, că el a luat această decizie şi această decizie este autentică şi a fost decizia lui. S-a discutat despre autenticitatea acestui act şi mă întorc din nou la acest aspect cronologic, pentru că aceste lucruri sunt foarte legate. Majestatea Sa a semnat acest act în prezenţa unor membri ai Consiliului regal.

Realizator: Aţi fost acolo?

Andrew Popper: Eu nu am fost acolo, pentru că, din păcate, eram la New York pentru tratament medical. Dar alţi membri au participat şi decizia a fost luată în mod foarte ferm de Majestatea sa în faţa Consiliului Regal.

Realizator: Ce a greşit atât de rău domnul Medforth-Mills? Cu ce a greşit? Pentru că, uitându-ne la comunicatele Casei Regale, a fost loc de interpretare şi acolo şi s-a tot insistat…

Andrew Popper: Permiteţi-mi să citesc din scrisoarea Majestăţii Sale: ‘Cei care sunt la cârmuirea României trebuie să o facă, sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi.’ Deci Majestatea Sa, în mod foarte clar, a determinat că domnul Medforth-Mills nu avea aceste calităţi şi i-a retras titlul. El a monitorizat activitatea domnului Medforth-Mills pentru câţiva ani şi şi-a dat seama că nu avea aceste calităţi şi a decis să-i retragă titlul. După cum ştiţi şi dumneavoastră a apărut această situaţie în care domnul Medforth-Mills a fost acuzat de paternitate a unui copil conceput în afara căsătoriei /peg şi Majestatea Sa şi-a dat seama că atâta timp cât aceste suspiciuni există şi nu sunt clarificate, nu se potrivesc cu calitatea de un principe al României.

Realizator: Dacă ar fi fost clarificate aceste problematici şi ar fi recunoscut acel copil domnul Medforth Mills, ar fi fost în continuare Principele Nicolae de România şi în linia de succesiune la tron.

Andrew Popper: Asta nu pot să vă spun.

Realizator: Intuiţia dumneavoastră ce vă spune?

Andrew Popper: Important este faptul nu numai că nu a rezolvat această problemă la cererea Majestăţii Sale. Ne întoarcem din nou la aspectele ridicate de dumneavoastră: autenticitatea şi evoluţia evenimentelor. În primul rând nu trebuie uitat că domnul Medforth Mills a acceptat decizia Majestăţii Sale în scris şi există un document semnat.

Realizator: Asta voiam să vă întreb. Cum i s-a comunicat domnul Medforth Mills?

Andrew Popper: I s-a comunicat de câţiva membri ai Consiliului Regal şi de Alteţa Sa Regală Custodele Coroanei.

Realizator: În scris?

Andrew Popper: În scris, bineînţeles. I s-a produs acest document semnat de Majestatea Sa. Domnul Medforth Mills a acceptat această decizie în scris şi există un document, putem să vi-l punem la dispoziţie, în care el spune că ‘îmi asum această decizie’, că ‘recunosc că comportarea mea nu a fost la înălţimea’ şi ‘apreciez această decizie a Majestăţii Sale şi o accept.’ Asta se spune de fapt în acest document. Deci nu s-a pus niciun moment atunci problema autenticităţii acestui document. Documentul a fost acceptat ca autentic de domnul Medforth Mills şi el şi-a luat obligaţia nu numai să recunoască această decizie, ba să îndeplinească şi alte cerinţe ale Majestăţii Sale.

Realizator: Cum ar fi?

Andrew Popper: Cerinţa principală a Majestăţii Sale, şi el a acceptat-o, a fost să părăsească România. Majestatea Sa i-a oferit sprijin material ca să-şi refacă activităţile în afara României.

Realizator: Sprijin material?

Andrew Popper: În sensul de o subvenţie lunară, ceva de felul acesta.

Realizator: Care e în desfăşurare şi acum?

Andrew Popper: Nu. El a acceptat decizia Majestăţii Sale şi în scrisoarea din care am citat, Majestatea Sa spune foarte clar: ‘Nu mai eşti membru al familiei regale, dar eşti membru al familiei mele şi continuu să am o anumită afecţiune faţă de tine.’ I-a spus foarte clar acest lucru. Şi după ce această decizie a fost acceptată de Medforth Mills, inclusiv faptul de a-şi trăi în altă parte decât în România, pentru că aici în România avea o situaţie ambiguă, care avea un efect negativ asupra activităţilor generale ale familei regale, Majestatea Sa l-a primit pe domnul Medforth Mills şi au avut o convorbire foarte amicală la Aubonne în septembrie 2015.

Realizator: Un moment pe care-l invocă şi Medforth Mills într-un interviu pe care l-a dat pentru o televiziune din România. Această remuneraţie pe care a primit-o şi pe care a agreat-o şi domnul Medforth Mills, cât timp i-a fost oferită?

Andrew Popper: După această întâlnire şi după ce domnul Medforth Mills a acceptat decizia Majestăţii Sale, el a decis să nu respecte cerinţele Majestăţii Sale şi s-a întors în România şi s-a implicat în activităţi care erau nepotrivit din punctul nostru de vedere, cum ar fi o activitatea semi-publică, deşi i s-a cerut să nu facă, într-o situaţie ambiguă. Lucrurile au început probabil în octombrie – noiembrie 2015 şi atunci Majestatea Sa a luat din nou legătura cu domnul Medforth Mills şi i-a spus: ‘Nu ai respectat cerinţele noastre şi îţi retrag subvenţia.’ Deci este momentul foarte clar.

Realizator: Revenind la episodul acesta din septembrie 2015, la câteva luni după ce a fost exclus din linia de succesiune, povesteşte domnul Medforth Mills într-un interviu cum că a stat de vorbă cu Majestatea Sa preţ de câteva minute şi atunci l-ar fi întrebat Majestatea Sa dacă s-a rezolvat problema aceea, insinuând cumva domnul Medforth Mills că nu ar fi fost neapărat un act de voinţă proprie excluderea domniei sale din linia de succesiune, ci mai degrabă un act de voinţă al celor din preajma Majestăţii Sale şi că asta i-a dat de gândit şi atunci şi cu atât mai mult acum.

Andrew Popper: Nu mi se pare deloc logic ceea ce spune dânsul, dar important este să ne gândim puţin la personalitatea Regelui Mihai. Regele Mihai, care s-a opus cu mult curaj lui Antonescu, s-a opus cu mult curaj ruşilor, a dovedit în viaţa lui o voinţă şi un caracter extraordinar, este de neconceput că poate să fie manipulat în modul în care descrie domnul Medforth Mills. Probabil că nu cunoaşte circumstanţele destul de bine. Majestatea Sa este un om ferm, un om care are opinii foarte bine stabilite şi nu poate fi manipulat de nimeni.

Realizator: Incidentul de zilele trecute, înainte de toate, Majestatea Sa este sau a fost conştient de cele ce s-au întâmplat, de incidentul generat de nepotul său?

Andrew Popper: Asta nu pot să vă spun. Nu ştiu dacă a fost conştient sau nu.

Realizator: Nu ştiţi dacă a ajuns la urechile Majestăţii Sale.

Andrew Popper: Nu ştiu.

Realizator: Să ne întoarcem la incident. Cum s-a întâmplat exact?

Andrew Popper: Putem să discutăm foarte clar. Eu nu am fost prezent, deci nu pot să spun decât ce mi s-a comunicat. În primul rând, ceea ce mi s-a comunicat este că înainte de venire la apartamentul Majestăţii Sale, domnul Medforth Mills a dat un telefon Alteţei Sale Custodele Coroanei şi au vorbit la telefon şi el a cerut permisiunea să-l viziteze pe Majestatea Sa şi i s-a explicat că din diverse motive, în primul rând pentru că Majestatea Sa a explicat foarte clar că nu doreşte să-l vadă şi că ar fi o violare a dorinţelor Majestăţii Sale să-l primească, şi în al doilea rând, în acest context, ar fi periculos din punct de vedere medical un posibil şoc. I s-a explicat că nu poate să vină să o vadă pe Majestatea Sa. El a acceptat la telefon şi s-a comportat la telefon într-un mod aparent rezonabil.

Realizator: Domnul Medforth Mills a fost înştiinţat pe cale oficială despre situaţia agravantă a stării de sănătate a Majestăţii Sale a aflat din surse alternative, mass-media românească?

Andrew Popper: Nu ştiu exact, însă cred că a aflat… Nu i s-a transmis direct oficial după câte ştiu eu. A aflat din comunicatele Casei Regale.

Realizator: N-ar fi fost just, totuşi, membru al familiei, cum spunea Majestatea Sa, să fie înştiinţat de soarta bunicului său?

Andrew Popper: Nu cred că fiecare membru a fost înştiinţat în mod individual. S-a dat un comunicat şi a fost fără discuţie înştiinţată mama lui. Cred că asta e calea normală de comunicare.

Realizator: Există vreo şansă, fie ea şi minimă, pe finalul vieţii Majestăţii Sale să-l primească pe domnul Medforth Mills?

Andrew Popper: Nu pot să exprim decât o părere personală. Bazat pe informaţiile pcare le am în momentul de faţă, cred că nu. Nu văd niciun motiv pentru care domnului Medforth Mills să i se dea permisiunea de a-l vizita pe Majestatea Sa. Doar în cazul excepţional în care Majestatea Sa cere în mod direct să se vadă cu el, atunci va fi primit. Însă, dacă Majestatea Sa nu va exprima în mod direct dorinţa de a-l vedea, nu i se va da această permisiune.

Realizator: Dumneavoastră personal, ca un apropiat al familei regale, cum aţi caracteriza situaţia generată de domnul Medforth Mills?

Andrew Popper: Bineînţeles că este o situaţie neplăcută şi de nedorit. Mă gândesc în primul şi în primul rând la durerea pe care a cauzat-o mamei sale. Când vezi aceste lucruri într-o familie bineînţeles că sunt lucruri neplăcute. Însă în acelaşi timp trebuie să vedem lucrurile din perspectiva dinastiei şi a personalităţii Regelui Mihai. Este important să ne dăm seama că aceste lucruri nu se întâmplă din cauza lipsei unui standard moral al familei regale, dimpotrivă. Aceste lucruri se întâmplă pentru că Majestatea Sa a impus întotdeauna standarde de comportament foarte, foarte înalte şi cerinţe foarte, foarte înalte, cum este şi firesc. Sigur că este neplăcut, însă la baza acestor evenimente stă faptul că familia regală şi Majestatea Sa au impus standarde de comportament foarte înalte şi doresc ca toţi membri familiei regale să respecte aceste standarde de comportament.

Realizator: Care este din punct de vedere al Casei Regale actualul statut al domnului Medforth Mills? E un civil, ca noi toţi?

Andrew Popper: Exact. Este un cetăţean privat, dar în acelaşi timp este un membru al familiei Regelui, ceea ce nu înseamnă că este un membru al familiei regale. Calitatea de nepot….

Realizator: E un soi de paradox ce ne spuneţi dumneavoastră.

Andrew Popper: Nu este un paradox. Faptul că el este nepotul Regelui Mihai este un eveniment natural pe care nu poate să i-l ia nimeni. Însă el nu este membru al familiei regale. Deci din punct de vedere dinastic este un cetăţean ca oricare altul.

Realizator: Dar cum vă explicaţi acţiunea domniei sale?

Andrew Popper: Este foarte greu şi nici nu vreau….

Realizator: Ce intuiţi că-şi doreşte de fapt?

Andrew Popper: Nu vreau să mă angajez în acest joc şi să încep să-i citesc eu gândurile.

Realizator: Mă uit la acţiunile domniei sale, la ce spune avocatul domniei sale vorbind despre miza evenimentelor de săptămânile acestea. Se pare că există diferenţă între averea Casei Regale şi averea membrilor familiei regale şi că e important cine administrează de fapt averea Casei Regale. Ce să înţelegem de aici?

Andrew Popper: E complet greşită afirmaţia acestui domn. /adp Nu există o separaţie între averea Casei Regale şi a familiei regale. Singura avere care există este proprietatea personală a Majestăţii Sale Regele Mihai. Nu există alte proprietăţi pe care le deţine în mod personal. Aceste proprietăţi vor fi moştenite în mod clar de cele 5 fiice, baza pe prevederile Codului Civil din România şi bazat pe testamentul Regelui Mihai.

Realizator: Deci o eventuală acţiune în instanţă a domnului Medford – Mills, ce efecte ar putea să producă?

Andrew Popper: Absolut zero din punct de vedere patrimonial. Domnul Medford – Mills înainte şi după august 2015 nu avea niciun fel de interese patrimoniale în averea Regelui Mihai. După ce i s-a îndepărtat acest titlu nu s-au produs niciun fel de schimbări în testament. El nu a fost niciodată inclus în testamentul regelui.

Realizator: Adică nu a pierdut nimic patrimonial odată cu excluderea din linia de succesiune.

Andrew Popper: Absolut nimic.

Realizator: Într-o perspectivă, nu plăcută, dar inevitabilă în cele din urmă, după ce se va fi sfârşit viaţa Majestăţii Sale şi succesiunea îşi va urma cursul şi familia regală va ajunge la nişte vremuri mai paşnice în raport cu membrii familiei, va putea domnul Metford – Mills să fie inclus în linia de succesiune pentru voinţa Majestăţii Sale în timp?

Andrew Popper: Este din punct de vedere tehnic, legal, este posibil. Pentru că decizia în acel moment va fi luată de cine va fi şeful familiei regale în acel moment. În acest caz, foarte clar, principesa Margareta e custodele Coroanei. Deci din punct de vedere tehnic, este posibil. Însă, este foarte puţin probabil ca acest lucru se va întâmpla.

Realizator: Se vorbeşte despre o iniţiativă legislativă aflată la Senat, privind statutul casei Regale şi despre o remuneraţie pe care Casa Regală ar urma să o primească de la statul român an de an, plus diverse alte beneficii. Sunteţi unul dintre jucătorii acestui joc care se derulează în aceste zile între statul român şi casa regală. Ce ne puteţi spune din interior? Au fost vehiculate 24 de milioane de euro anual pe care casa regală i-ar putea primi de la statul român. Sunt cifre corecte?

Andrew Popper: Fără îndoială, în primul rând legea nu prevedere niciun fel de cifre pentru moment. În al doilea rând, această cifră de 25 de milioane este fantasmagorică. Niciodată nu se va ajunge la acest nivel. Ceea ce propune legea sunt 3 elemente importante: în primul rând recunoaşte rolul familiei regale ca o instituţie în statul român, în al doilea rând, prin recunoaşterea familiei regale şi a Casei Regale ca o instituţie i se dă posibilitatea în mod clar legal să aibă anumite iniţiative, să intre în parteneriat cu diverse instituţii guvernamentale sau neguvernamentale şi în al treilea rând, va stabili existenţa unui personal administrativ cam de 20 de persoane care va da sprijin acestor activităţi. După cum înţeleg eu legea, va plăti în principal pentru acest personal administrativ. Suma de 25 de milioane, bineînţeles că este ridicolă. Vor fi salariile şi cheltuielile acestui personal. Capul familiei regale şi capul casei regale nu va primi bani de la Guvern. Singur lucru pe care guvernul în va face, va plăti pentru acest personal administrativ şi va plăti pentru anumite proiecte care Casa Regală le va propune şi guvernul poate să le aprobe sau nu. Şi atunci se va merge înainte cu aceste proiecte.

Realizator: Lucrurile astea s-au întâmplat şi până acum. nu a împiedicat Casa Regală nimeni,. Dimpotrivă, a încurajat acţiunile filantropice, cel puţin ale Casei Regale de până acum. Era nevoie de o lege care să statueze foarte exact rolul casei regale în România viitoare?

Andrew Popper: Este un element pozitiv, pentru că recunoaşte rolul casei Regale, îl oficializează şi creează un compromis constituţional care mie mi se pare de mare valoare.

Realizator: O casă regală în mijlocul unei republici…

Andrew Popper: Faptul că acest compromis constituţional este oarecum unic, nu înseamnă că nu este foarte bun. Şi după părerea mea, la nivel internaţional, va fi foarte bine primit. Pentru că arată că România recunoaşte istoria ei şi valoarea Casei Regale chiar într-un cadru constituţional republican. Şi când vorbim despre comentarii. Noi ca, eu sunt şeful casei Majestăţii sale, ca să fiu corect şi întreaga familie regală. Noi nu am renunţat că credem că monarhia constituţională este o formă superioară de guvernământ şi nu încetăm să ne exprimăm speranţa că într-o zi România se va întoarce la monarhia constituţională.

Realizator: Acesta ar fi un prim pas?

Andrew Popper: Asta nu putea să spunem noi. Însă sigur că este un pas într-o direcţie potrivită. Însă nu este rolul nostru ca familia regală să cerem o schimbare constituţională. Asta trebuie să vină din alte cercuri şi trebuie să fie decis în mod democratic de poporul român.

Realizator: Am ratat momente istorice după momente istorice. E o vorbă românească: niciodată nu e prea târziu. Dar pare că în acest caz e prea târziu. Chiar aşa, la final v-aş întreba care este din perspectiva dumneavoastră chiar şi a familiei regale, pentru că sunteţi un apropiat, viitorul casei regale, cum arată el?

Andrew Popper: Din nou ne întoarcem la această lege, în contextul legii şi în afara acestei legi, activităţile vor continua pe linia care continuă şi astăzi. Şi ceea ce este foarte important de spus, este că cred că imensa majoritate a publicului din România este convinsă că Custodele Coroanei, Principesa Margareta, va fi un demn succesor al Majestăţii Sale. A dovedit absolut toate calităţile necesare ca să fie şeful Casei Regale şi să continue aceste activităţi. Aceste activităţi vor continua pe planuri care sunt normale pentru familia regală, fie că este vorba despre o familie domnitoare, cum ar fi în Anglia sau o familie care va fi recunoscută de stat, aici. În primul rând, toate activităţile legate de operaţii de caritate, operaţiuni de ordin naţional care confirmă unitatea naţională şi simbolul unităţii naţionale. În acelaşi timp, ceea ce este extraordinar de important şi cred că cunoaşte, este rolul pe care îl joacă familia regală în imaginea României în străinătate. Şi contactele cu celelalte familii regale. Deci imaginea României va continua să se îmbunătăţească şi va continua să beneficieze de sprijinul şi de activităţile Familiei Regale.

 

11 comentarii

 1. Remus-Dumitru Mihuţiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  Voi urmări cu mare interes.Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 2. Astept cu interes!!Traiasca Regele!!Nihil Sine Deo!!

 3. Viorica M.V. says:

  MS Regelui Mihai,
  un gand pios de sustinere!
  .
  Apele tulburi care s-au deversat vor intra in matca lor.
  .
  Va fi Bine!

 4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  INTERESUL EMISIUNII ESTE DEOSEBIT DE MARE !

 5. Cristina-Adriana Popescu says:

  Urmarim cu incredere!

 6. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Multe mulţumiri d-lui Popper pentru interviul acordat postului public de televiziune. Niciodată însă nu m-am îndoit că decizia de excludere a d-lui Medforth-Mills ca şi aceea de a nu fi primit de către Majestatea Sa Regele au aparţinut Majestăţii Sale.

 7. Ticu Daniel, București says:

  Sunt alaturi de Majestatea Sa Regele Mihai, de intreaga familie regala.
  Este incredibil ceea ce se intampla in ultimele saptamani, cum o parte din presa scrie numai stiri false si care induc subliminal ideea ca Principesa Margareta si Principele Radu sunt interesati exclusiv de aspectele materiale. Stim cu totii ca o parte din presa apartine CELOR CARE L-AU OPRIT PE M.S. REGELE SA INTRE IN TARA, LA PUTIN TIMP DUPA REVOLUTIA DIN ’89.
  Dumnezeu sa ne ajute!

 8. Nedelcu George Cristian, Voineasa says:

  Vă transmit toate gândurile bune, liniște și fericire.
  Ma rog la bunul Dumnezeu pentru Regele meu.

 9. Diana Lucia Zotescu says:

  Din pacate, tocmai acum cand se desfasoara acest vartej de evenimente importante privind inrautgatirea starii – si asa precara – de sanatate a Majestatii Sale, incidentul neplacut creat de nepotul M.S. Regelui si avalansa de comentarii la diverse televiziuni (avide de scandal, senzatii si s scorneli imunde) nu am acces la tv. Nu sunt totusi scutita de diverse e-mail-uri, cu continut scandalos si murdar la adresa Majestatii Sale. Ma dezgusta aceasta apetenta catre sordid a celor ce si-au trait toata viata fabricand minciuni ce il vizeaza pe Rege in mod special.

  Ma bucura mult faptul ca domnul Andrew Popper a lamurit in mare masura cerul plumburiu al informatiei publice referitoare la Rege, la starea Sa de sanatate, la incidentul neplacut, la legea privind institutionalizarea Casei Regale si la suma ce va fi alocata Casei Regale pentru cheltuieli administrative. Sunt informatii pertinente care ar trebui sa domoleasca elanul ‘constructorilor de scenarii’ si a indivizilor lipsiti de scrupule ce se hranesc din mizerfiile pe care ei insisi le arunca pe piata.

 10. admin says:

  Vasilescu Dorin Dumnezeu sa-i aduca doar gandurile bune, in rest sa ne judece pe fiecare ( individual), dupa ceea ce am gandit !
  #
  Vasilescu Dorin P.S. Majestatea Sa sta langa parintii mei, si acolo o sa ramana !
  #
  Vasilescu Dorin Cei care nu se pot ridica , sa taca, nici lui Dumnezeu nu-i plac, si fiecare dintre voi ve-ti intelege, individual, in ULTIMA ZI, cel mai greu lucru, aici chiar nu ai “pile” !
  #
  Marilena Buta Andronic Dumnezeu sa-i aline suferința Regelui meu!
  #
  Letitia-Dumitrana Negrutiu-David Dumnezeu sa fie cu Majestatea Sa regele Mihai de Romania!
  #
  Alice Bocancea Doamne Ajuta! Sfinte Dumnezeule Mare Iti Multumim pentru Mila si Indurarea Ta, Iarta-ne Doamne, Ajuta Majestatii Sale Regele Mihai I, vegheaza si ocroteste Doamne pe Regele nostru de judecatile si rautatile oamenilor, alina-i Doamne suferinta! Nihil Sine Deo!
  #
  Elena Dumitru Doamne ajuta!
  #
  Victor Damaceanu Ține-l Doamne !
  Nu ni-l lua și pe El..
  Nu ne lăsa fără nici o speranță
  #
  Tamara Renghea Sănătate , Majestate !
  #
  Gabi Burlacu Cine stie cata suferinta indura in aceste ultime clipe ale vietii, Majestatea Sa!
  Doamne-ajuta-L!
  #
  Decebal Ionescu Putere Majestate si liniste v a doresc!
  #
  Ana Rus Sănătate, Majestate!
  #
  Luiza Mocanu Sfânta împărtășanie sa i fie de folos Regelui nostru iubit pentru că știu că Dumnezeu este cu El !
  #
  Bone Gyongyi In aceste clipe grele Dumnezeu sa va aline suferinta! Rugaciunile noastre se- ndreapta catre dumneavoastra!
  #
  Liviu Voinescu In Romania ne rugam…nu stiu daca rugaciunile pot fi trimise fara viza.
  #
  Ioan Secrieru DOAMNE AI GRIJĂ DE REGELE MEU, DA-I SĂNĂTATE
  #
  Rodica Ichim Dumnezeu sa il binecuvanteze pe BUNUL nostru REGE si pe familia Regală!
  TRAIASCA REGELE!

 11. Comentarii pe FB says:

  Vasilescu Dorin Dumnezeu sa-i aduca doar gandurile bune, in rest sa ne judece pe fiecare (individual), dupa ceea ce am gandit !
  #
  Vasilescu Dorin P.S. Majestatea Sa sta langa parintii mei, si acolo o sa ramana !
  #
  Vasilescu Dorin Cei care nu se pot ridica , sa taca, nici lui Dumnezeu nu-i plac, si fiecare dintre voi ve-ti intelege, individual, in ULTIMA ZI, cel mai greu lucru, aici chiar nu ai “pile” !
  #
  Marilena Buta Andronic Dumnezeu sa-i aline suferința Regelui meu!
  #
  Letitia-Dumitrana Negrutiu-David Dumnezeu sa fie cu Majestatea Sa regele Mihai de Romania!
  #
  Alice Bocancea Doamne Ajuta! Sfinte Dumnezeule Mare Iti Multumim pentru Mila si Indurarea Ta, Iarta-ne Doamne, Ajuta Majestatii Sale Regele Mihai I, vegheaza si ocroteste Doamne pe Regele nostru de judecatile si rautatile oamenilor, alina-i Doamne suferinta! Nihil Sine Deo!
  #
  Elena Dumitru Doamne ajuta!
  #
  Victor Damaceanu Ține-l Doamne !
  Nu ni-l lua și pe El..
  Nu ne lăsa fără nici o speranță
  #
  Tamara Renghea Sănătate , Majestate !
  #
  Gabi Burlacu Cine stie cata suferinta indura in aceste ultime clipe ale vietii, Majestatea Sa!
  Doamne-ajuta-L!
  #
  Decebal Ionescu Putere Majestate si liniste v a doresc!
  #
  Ana Rus Sănătate, Majestate!
  #
  Luiza Mocanu Sfânta împărtășanie sa i fie de folos Regelui nostru iubit pentru că știu că Dumnezeu este cu El !
  #
  Bone Gyongyi In aceste clipe grele Dumnezeu sa va aline suferinta! Rugaciunile noastre se- ndreapta catre dumneavoastra!
  #
  Liviu Voinescu In Romania ne rugam…nu stiu daca rugaciunile pot fi trimise fara viza.
  #
  Ioan Secrieru DOAMNE AI GRIJĂ DE REGELE MEU, DA-I SĂNĂTATE
  #
  Rodica Ichim Dumnezeu sa il binecuvanteze pe BUNUL nostru REGE si pe familia Regală!
  TRAIASCA REGELE!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50407117
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate