Poveste de Crăciun

Articol de Mihai Copăceanu

http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/poveste-craciun-1_52bbe01dc7b855ff56004ed0/index.html

În zorii dimineţii de Crăciun am pornit din Timişoara pe o şosea liberă, simţindu-mă singuratic (doar eu şi gândurile mele) într-o altă lume, traversând păduri spre un sat din Crişana. Am intrat în biserica din deal zărind doar câţiva bătrâni ce cântau cu putere la Sfânta Liturghie. Vocea lor exprima clarisim sentimentul religios al ţăranului român.

Mă gândeam oare unde sunt ceilalţi din sat, feciori şi fete, tineri, adulţi? Nu mai trecură multe clipe şi îndată, om cu om, biserica deveni plină. Câţiva copilaşi îmbrăcaţi în straie din popor fugiră în faţa altarului sfânt. Pe când preotul citea pastorala trimisă de episcopul locului din dreapta mea se auzi o şoaptă: „Maiestatea!”. Ne-am ridicat drepţi. Se aşternu liniştea în întreaga biserică. Preotul se opri din citit iar eu ridicându-mi privirea am observat cum o persoană înaltă şi dreaptă, îmbrăcată modest, păşea încet pe locul sacru. Era Regele nostru, Regele Mihai, urmat de familia Sa. Regele a urcat în scaunul ce i se cuvenea iar în dreapta naosului s-au aşezat pe rând Principesa Margareta, Principele Radu, Principesa Elena şi tânărul Principe Nicolae. Emoţionat şi cu vocea tremurândă, preotul şi-a continuat lectura. Un prim detaliu mi-a atras atenţia. Când Regele a intrat în biserică preotul tocmai încheiase fraza „s-au închinat, ca unui mare-mpărat”.

În învăţătura creştină nu se admite folosirea unor concepte precum coincidenţă ori întâmplare în schimb se afirmă că totul este proniator. Tot în această zi a fost pentru prima oară când am auzit un preot în România rugându-se pentru Regele Mihai, Regina Ana şi Familia Regală. Majestatea Sa s-a închinat la icoane, a sărutat Sfânta Evanghelie, a ascultat cuvântul preotului, continuarea ecteniilor şi colindul copiilor iar la final a mângâiat un prunc mic (de nici un an) aflat în braţele preotului. A primit pâinea şi vinul şi cu aceiaşi paşi s-a îndreptat spre ieşire. S-a oprit când o femeie venită tocmai din Deva i-a adresat cu sfială urările de sfinte sărbători. Regele a fost apropriat şi prietenos cu fiecare om oricât de simplu părea. Deschiderea faţă de români a Familiei Regale s-a văzut şi prin primirea colindătorilor an de an cu nedescrisă căldură şi dragoste. Câţi alţi lideri de astăzi îşi dedică timpul deschizând porţile şi sufletele cetăţenilor de rând ?

Dacă Naşterea lui Emanuel este sărbătoarea cea mare a creştinătăţii în prezenţa Regelui cu nume de înger ea capătă o însemnătate şi mai mare, fără seamăn. Aşa au mărturisit cei aflaţi în rugăciune. Regele Mihai de-a lungul anilor a biruit răul aşa cum şi arhanghelul a biruit diavolul. O personalitate ce înfăţişează adevărata cumpătare, demnitate, onoare şi preţuire. Am constatat în mod direct că în prezenţa unor oameni speciali reacţionăm diferit nu în funcţie de stările noastre ci de ceea ce ni se transmite. În mod excepţional de fiecare dată când l-am întâlnit pe regele nostru am simţit măreţie şi totodată modestie, bunăcuviinţă şi înaltă moralitate. Ţin să precizez că în raport cu diferite persoane publice care ne impun respect fie prin funcţia, poziţia, conduita publică, fie prin vestimentaţie şi ritual, contrar acestora, Regele Mihai, transmite sentimente ce vin din străfundul fiinţei umane fără a face apel la ceva exterior. Nu a sosit cu (a)larmă în convoi, nu a avut gărzi de corp sau poliţişti care să deschidă calea. Regele Mihai spre deosebire de episcopii ortodocşi nu poartă veşminte luxoase, toiaguri, mitre înalte ori alte accesorii de aur care să oblige oarecare respect şi nici nu-şi întinde mâinile pentru a fi sărutate. E demn şi demnitatea izvorăşte din interior cu o naturaleţe fermecătoare. Aşa se explică autenticul pur, unic şi trainic.

Regele Mihai a avut parte de o educaţie şi cultură aleasă încă din primii ani de viaţă astfel că la doar 18 ani a fost nevoit să consacre cele dobândite şi să facă faţă unor situaţii extrem de dificile pentru ţară de care niciun alt om de stat nu a avut parte vreodată. Să ne amintim doar de legionari, regimul antonescian, Al Doilea Război Mondial cu gravele pierderi omeneşti şi teritoriale, abuzurile şi fraudele comuniştilor, abdicarea forţată şi din păcate exilul vreme de aproape 50 de ani. A cârti acum, a emite păreri jignitoare este nedrept şi imoral. Regele Mihai, urmaş al ţarului Rusiei şi a reginei Marii Britanii şi-a iubit mai mult ca orice propria ţară pentru care a luptat o viaţă întreagă. Astăzi la 92 de ani susţine viitorul României cu încredere, fericire şi speranţă participând la evenimente publice în ţară şi în străinătate. Mesajul Majestăţii Sale de Crăciun reprezintă un îndemn preţios şi sincer pentru români căci foloseşte cuvinte fundamentale precum munca, cinste, pricepere, democraţie, libertate, inspiraţie, familie, respect, demnitate, curaj, pacea şi credinţă încheindu-se cu „Aşa să ne ajute Dumnezeu” !

Este îndemnul viu al unui conducător adevărat pe care o bună parte din românii noştri, din păcate, continuă să-l ignore. Aceiaşi români se lamentează învinuind absenţa unor modele în societate şi existenţa unor practici corupte. Ori, făcând apel la memorie, privind la faptele lui Carol I sau Ferdinand, la independenţa, naşterea, creşterea şi dezvoltarea noastră în acele epoci şi recunoscând rolul monarhiei pentru ţară vom putea privi spre un viitor demn în anii ce urmează.

La Mulți Ani, Majestate! La Mulți Ani, România!

15 comentarii

 1. S.E. says:

  Nemaipomenit ! Mai mult nu pot zice !

 2. Mariana Dan says:

  La multi ani Majestate Sarbatori fericite alaturi de Familia Regala

 3. REGELUI nostru ,SARBATORI FERICITE !Dar noi am fi infinit mai fericiti daca MAJESTATEA SA ar fi pe TRONUL ce I Se cuvine !Celui mai reprezentativ ROMAN al contemporaneitatii,respect ,admiratie si gandurile cele mai bune ,aidoma celor transmise intotdeauna in mesajele SALE !

 4. Florina Moga says:

  De fiecare data am un nod in gat, chiar daca este vorba doar de o fotografie a Majestatii Sale. Sper – inca – sa se intample adevarata minune a desteptarii romanilor. M-am nascut in Regatul Romaniei si as vrea sa-l traiesc repus in drepturi. Cu plecaciune adanca, va doresc tot ce poate fi mai bun pentru Casa Regala a Romaniei si pentru noi toti. Dumnezeu sa ne ajute!

 5. Comentarii pe Facebook (I) says:

  Mihaela Papuc CRACIUN FERICIT!
  #
  Radu Carmen Craciun binecuvantat!
  #
  Dumitru Pop Lumina din lumina,putere din putere ,adevar din adevar!Multa sanatate Majestatii Sale Regele Mihai de Romania!Sarbatori fericite de Sf.Craciun si Taina Nasterii Mantuitorului Isus Hristos!
  #
  Doina Marin LA MULTI ANI!
  #
  Rotaru Camelia Sărbători fericite!
  #
  Denes Gheorghe Sarbatori fericite, Majestatea Voastra !
  #
  Diana Petrosanu O “poveste ” impresionanta prin simplitate si maretie !.Daca multi dintre “liderii” nostri ar semana , prin caracter ,macar in parte cu Maiestatea Sa Regala ,lucrurile ar merge mult mai bine in tara noastra .Craciun fericit ,MAJESTATEA VOASTRA alaturi de Familia Regala !
  #
  Ilie Stirbu Isaia:60:1:Scoala-te,lumineazata-te!Caci lumina ta vine,si slava DOMULUI rasare peste tine.(Amin.)(nu mai lasa necredinciosii sa faca voia lor,fa tu,voia DOMNULUI pentru ca ai fost uns Imparat alaturi de Hristos, intelepciune, fara alta varsare de singe,
  #
  Ilie Stirbu Te iubim imparate, stim ca tu trebuie sa faci si sa ungii rotile sa nu mai scirtie, rugaciunea e cea mai buna arma, vei triumfa, ISUS te asculta numa trebuie sai spui, EL ASTEAPTA ruga ta imparate. Domnul sa-ti ajute si sa ne ajute. Amin
  #
  Duvlea Cristina Craciun fericit , Majestate !!! cu drag din orasul lui Brancusi !!!
  #
  Aurora Pall daca toti romanii ar gandi asa….La multi ani Majestate!
  #
  Viorel Chis Craciun fericit , plin de fericire ,sanatate si anul care vine sa va aduca mai multe bucurii si binecuvintari divine alaturi de toti cei dragi ,Majestate !!
  #
  Carmen Bandila Sarbatori fericite si multa sanatate!
  #
  Elena Brinzanescu Craciun Fericit!Majestate!
  #
  Vetuta Serban La multi ani Majestate!si un Craciun fericit!
  #
  David J. Logan Good health for King Michael.
  #
  Liliana Sora Consider că poarta, deschiderea spre Dumnezeu este credința iar modalitatea, forma prin care se ajunge la Dumnezeu este rugăciunea. Găndită creștin , rugăciunea ne arată întotdeauna că simplitatea, modestia, discreția, decența, înalță și înnobilează OMUL, iar credința, care întărește ceea ce rațiunea clatină, este cunoașterea din interiorul inimii, a sufletului și reușește acolo unde uneori inteligența spune – nu se poate. Să ne trăiți Majestate, pentru că sunteți simbolul viu al trecutului, prezentului și viitorului nostru în demnitate, respect și dragoste de țară și de oameni, cu înaltă ținută morală. Sărbători minunate întregii Familii Regale ! Așa să ne ajute Dumnezeu !
  #
  Maria Irimies Särbätori Fericite MAJESTATE !!!
  #
  Razvan Marin Respect!!!
  #
  Stefan Pruteanu Craciun fericit!
  #
  Verona Stan LA MULTI ANI …maiestate si va multumesc mult pentru lectura si pt. ca existati…..D-zeu sa va ocroteasca…AMIN.
  #
  Corina Renata Moldovan La multi ani majestate!
  #
  Minerva Izvernariu Traiasca in pace si onor
  #
  Tatiana Olimpiada Popa La multi ani Maiestate!
  #
  Gabriel-Marius Udrea Multi Ani cu multa fericire!
  #
  Mariana Popescu LA MULTI ANI MAIESTATE !!!!
  #
  Ionescu Stejarel craciun dumnezeiesc
  #
  Mina Petrovici Respect!
  #
  Gigi Maier LA MULTI ANI MAJESTATE SI IN TOATÄ ROMINIA A INCEPUT LUMINA SÄ NE TRÄITI CU RESPECT CASA REGALÄ
  #
  Evangelos Kyrialanis God bless You , King Mihai !!
  #
  Vilciag Florin Doamne Ajuta Majestate.God Bless The King !Sanatate Majestate !Din toata inima…
  #
  Carmen Jic SARBATORI FERICITE,MAJESTATE
  #
  Georgeta Paraipan Alteta Voastra. Va doresc Sarbatori Fericite cu liniste sufleteasca si sanatate !
  #
  Oprea Virginia ❤
  #
  Gabriel Moldoveanu HAI SA FIM SERIOSI NUMAI AN ACEST OM AM ANCREDERE DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE ROMANIA !!!
  #
  Toni Antonius Nihil sine Deo. Doamne ajută…
  #
  Carmen Pelisenco LA MULTI ANI, familiei regale, in special REGELUI MIHAI
  #
  Mariana Musoiu LA MULTI ANI MAJESTATE, VA DORIM MULTA SANATATE!
  #
  Aries Aries La multi ani si Sarbatori Fericite tuturor !
  #
  Peiţa Florin https://www.facebook.com/photo.php?fbid=294221620703098&set=a.131906820267913.11089.100003457883298&type=1&theater
  Photo
  Timeline Photos
  Crăciun REGAL la Săvârşin în anul 2008! — with Principele Radu al Romaniei and 18 others at Săvârşin Castle.
  by: Peiţa Florin
  #
  Paula Marcu La Multi Ani ! Maiestatea sa cand aveti de gand sa conduceti din nou tara?
  #
  Ileana Dumitriu Sarbatori fericite, Majestatile Voastre!
  #
  Emil Adrian Dehelean la Multi ani
  #
  Emil Adrian Dehelean Dumnezeu sa ne binecuvanteze!!
  #
  Nicolai Macovei Cu drag,sanatate si multi ani!

 6. Comentarii pe Facebook (II) says:

  Doina Marin LA MULTI ANI!
  #
  Lili Bratulescu Craciun fericit, Majestate!
  #
  Liviu Popescu Craciun Fericit ,Majestatea Voastra!
  #
  Radu Daniel Craciun fericit Maiestate !!!
  #
  Liana Dendea craciun fericit
  #
  Cecilia Lucretia Badea Craciun fericit, familiei regale! Traiasca Regele Mihai!
  #
  Doru Munteanu Traiasca Regele Mihai ! Traiasca principesa mostenitoare Margareta ! Traiasca printul Nicolae ! Sper sa redevenim Regatul Romania !
  #
  Alina Moyon Frumos articol, multumim.
  Este o mândrie fără margini de a avea un rege cum este regele nostru. Să îi dea Dumnezeu sănătate şi fericire.
  Sărbători fericite familiei regale.
  #
  Maria Coste TRAIASCA MAJESTATEA SA REGELE Mihai1!
  #
  Mares Tibi LA MULTI ANI
  #
  Georgescu Dan Traiasca Regele !
  #
  Cristina Ramona Irimia Sărbători Fericite! MAJESTATE!
  #
  Norica Vasilian CRACIUN FERICIT, MULTA SANATATE SI VIATA LUNGA!
  #

 7. stoicarodica2010 says:

  Rusine!
  De 65 de ani in bisericile ortodoxe, la slujbele duminicale toti preotii din Romania se roaga la Dzeu pentru presedintii de stat atei iar,pentru Regele Mihai care este Unsul lui Dumnezeu pentru Romania, nu se roaga!Despre ce morala sa vorbim ?
  Cinste si recunostinta acelui preot anonim ditr-un sat din Crisana care la slujba duminicala se roaga pentr Regele Mihai si Membrii familiei Regale!
  Unicul preot din tara!
  Numele satului din Crisana si al acelui preot vertical trebuiesc facute publice!
  Respect!
  Dragi sateni,Prea cuvioase Parinte:
  Traiasca Majestatea Sa Regele Mihai I!
  Va doresc AN NOU REGAL! Cu sanatate si prosperitate!
  Multumesc Parinte!
  Onoare credinciosiol acelei parohiei care au masura bunului simt si al iubirii si respectului pentru Majestatea Sa Regele Mihai I si al Familiei Regale!
  Retineti!
  Cat de intelectuali suntem noi cei cu diplome de invatamant superior,avem de invatat de la taranul roman!
  Inteleptul taran roman!

 8. Viorel Chis says:

  Este vremea de Craciun,vremea iertarilor si aducerilor aminte.Bune si rele.Monarhia din Romania!!!! are si ea pacatele ei,iertam dar nu uitam.Pentru regele Mihai,toate cele bune,ii respect virsta inaintata, inainte de orice.

 9. constantina says:

  ABSOLUT SUPERB.BINECUVANTATA SA FIE FAMILIA REGALA A ROMANIEI!

 10. ASA AR FI TREBUIT SA FIE ROMANIA LA ORA ACTUALA,O TARA BOGATA CU REGELE IN FRUNTE!PACAT!ROMANII INCA SUNT MANATI DE UMBRELE SI CONCEPTELE VECHIULUI REGIM DE TRISTA AMINTIRE!FIE CA ANUL 2014 SA READUCA MONARHIA IN FRUNTEA ROMANIEI!
  INTREGII FAMILII REGALE A ROMANIEI,UN CALDUROS ,,LA MULTI ANI!” SI UN 2014 REGAL FRUCTUOS!

 11. stelian r. says:

  Va iubim Majestate! Traiasca Romania profunda !

 12. Gabriela Bucur says:

  Superb!

 13. Titus Berinde says:

  “Indrazniti ! Nu va temati ! Indrazniti ! Eu am biruit lumea !” Intodeauna daca dobindim curajul sfant si avem credinta, atunci aceste virtuti impreuna se pun in slujba marturisirii adevarului. Se cuvine sa nu uitam mesajul Majestatii Sale Regele Nostru Mihai I al Romaniei :”DREPTATEA ESTE TOTUNA CU ADEVARUL !” Vrem sa se faca dreptate pana la capat, prin revenirea la Constitutia din 1923, recunoscandu-se in toate institutile romanesti ca:”Impus cu sila de un regim instalat de o putere straina, actul abdicarii Regelui in 30 Decembrie 1947, este–juridiceste si moraliceste– NUL,iar regimul insusi ILEGITIM ” Aceasta fundamentala chestiune constitutionala care priveste nu numai demnitatea , moralitate si suveranitatea poporului roman, trebuie sa fie analizata cit mai repede in Legislativul romanesc si pentru a ne redobandi increderea in noi insine si mandria ca suntem romani cinstiti, credinciosi si iubitori de dreptate. Doamne ajuta !.Primeste Doamne ruga noastra stramoseasca: O! Doamne Sfinte, Ceresc Parinte, intinde a Ta mana pe Tara Romana !

 14. Gabriel Bila says:

  Foarte bine scris, felicitari. In 2007 am trait la o scara muuult mai mica o intamplare asemanatoare primelor fraze ale articolului: pe 31 dec am intrat dupa amiaza intr-o biserica din Ciuruleasa/AB si am constatat ca eram singurul enorias. La “datorie” erau preotul si sotia dansului plus inca o voce feminina. A doua zi, dupa un Revelion cumva trist (eram dupa un tsunami in viata mea de familist), ajung la slujba de Sf. Vasile: cu cravata, haina de piele si pantofii lustruiti. Am fost cel mai din urma enorias sosit ! Acum zambesc desigur……

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50268944
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate