Portretul Regelui Carol I în opera lui Carmen Sylva

“Căi diferite, acelaşi ideal. Imaginea regelui în opera lui Carmen Sylva şi în fotografii din Arhiva Princiară de Wied”. Acesta este subiectul noii cărți, deocamdată în limba germană, publicată de Silvia Zimmermann.

Volumul conţine un prim studiu mai amănunţit despre imaginea Regelui Carol I în opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva), jurnalul de călătorie „Rheintochters Donaufahrt“ (Pe Dunăre) şi numeroase fotografii de epocă din Arhiva Princiară de Wied.

O ediţie a cărţii în limba română va apărea, în octombrie 2014, la Curtea Veche Publishing, sub titlul: „Portretul Regelui Carol I în opera Reginei Elisabeta (Carmen Sylva)“.

Silvia Irina Zimmermann este doctor în literatură germană a Universităţii din Marburg cu o teză despre opera literară a lui Carmen Sylva. A publicat mai multe cărţi despre Regina-poetă Elisabeta a României şi este iniţiatoare şi membră fondatoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied.


 

2 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Am avut deosebita onoare de a-L cunoaste pe Printul Friedrich Wilhelm Furst Zu Wied (stra-stranepotul Reginei Elisabeta a Romaniei) care, impreuna cu tatal Sau a facut o vizita in Romania la inceputul anilor 1990, unul din motivele vizitei fiind si acela de a fi prezenti la concertul de la Sala Palatului a tenorului Placido Domingo. Am avut programata o scurta convorbire dupa spectacol, ocazie cu care I-am cerut permisiunea (care mi-a fost acordata) de a-mi numi Societatea Filantropica pe care o planuiam dupa numele ilustrei noastre regine Carmen Sylva (societate pe care, datorita multelor bariere si boicoturi initiate de conducerea cripto-comunista de atunci a tarii, nu am reusit niciodata sa o aduc in stadiu de finalizare).

    Imi amintesc ca unul din subiectele discutate a fost si posibilitatea re-editarii operelor literare ale Reginei Elisabeta, acesta fiind unul dintre obiectivele majore ale Societatii, Alteta Sa Serenissima fiind de asemenea in deplin acord.

    Ma bucura faptul ca doamna prof. dr. Silvia Irina Zimmermann de la Universitatea din Marburg, o autoritate in materie, a reusit sa implineasca acest minunat proiect. Aceasta lucrare, in germana si, curand, si in limba romana, va veni sa intregeasca tabloul complex si binefacator al contributiei covarsitoare pe care Regele Carol I si Regina Elisabeta l-au avut in dezvoltarea generala a Romaniei, tara pe care au slujit-o cu abnegatie, cinste si credinta asa cum jurasera de cand au pus piciorul pe pamant romanesc. Testamentul MS Regelui Carol ramane o marturie vie a lucrarii Sale in folosul Romaniei, testamentul Sau fiind dus mai departe si implinit de urmasii Sai, Regele Ferdinand Intregitorul si Minunata Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I si Regina Mama Elena, si pe care nu ma indoiesc ca toti Augustii urmasi la Tronul Romaniei din viitor il vor implini intocmai.
    prof. Diana Lucia Zotescu

  2. O carte foarte interessanten si frumoasä…..

    Este ca o lacrimä de adio a tärii materne ale majestätiilor sale regele Carol I. a Romäniei & regina Elisabeta a Romäniei (näscutä principesä de Wied)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50020782
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate