Încrederea pe care românii o au în Regele Mihai arată că a venit momentul pentru o dezbatere naţională pe tema formei de guvernământ

Articol de Dorina Rusu, 30.01.2012

Republică sau monarhie?

Începutul lui 2012 produce modificări spectaculoase pe scena publică românească. În Barometrul Adevărul, realizat de IMAS, Regele Mihai ocupă primul loc în încrederea romanilor, cu un procent foarte mare, de 36,6%, mai mare decât al oricărei personalităţi publice. În decembrie, la două luni după discursul din Parlament, Regele avea o cota de incredere de 25,7%. Atunci, doar liderul PNL Crin Antonescu avea cu două procente mai multa încredere decat Regele. Acum, Regele are cu 11 % mai mult decat liderul PNL (care este in continuare cel mai bine cotat politician).  Regina Ana ( cu 27, 8%) Principesa Margareta (25, 9%) şi Principele Radu (21,9%) beneficiază, de asemeni, de o cotă mare de încredere.

Încrederea pe care românii i-o acordă Regelui este normală, având în vedere contextul politic. Protestele din Piaţa Universitaţii şi din ţară au scos la iveală că majoritatea românilor s-au săturat de Traian Băsescu şi de Emil Boc, dar şi că mulţi români sunt dezamăgiţi de întreaga clasă politică. Şi nu vorbim despre un mesaj antisistem, nici despre susţinătorii lui Dan Diaconescu, ci despre oamenii care cred în valorile democraţiei şi care nu se mai simt reprezentanţi de politicieni.

Spuneam că acest  rezultat al sondajului este normal. Şi totusi este miraculos. El arată că, în ciuda vremurilor tulburi, a greutăţilor, oamenii au nevoie, în primul rând, de ceea ce reprezintă şi inspiră Regele Mihai şi Familia Regală: demnitate, normalitate, identitate, tradiţie, sentimentul că facem cu toţii  parte dintr-o comunitate. Oamenii s-au săturat de demagogie şi populisme. Vor să trăiască într-o Românie în care instituţiile funcţionează în interesul cetăţeanului, într-o Românie în care statul îşi respectă cetăţenii. Toate acestea au părut posibile dupa discursul Regelui din 25 octombrie, cel mai important discurs din Romania ultimilor 22 de ani. Puţini şi-au dat seama ce mutaţii majore va stârni acest discurs pe scena publică românească.

După discursul Regelui, oamenii au înţeles, unii dintre ei poate pentru prima dată, care trebuie să fie  rolul Parlamentului şi a altor instituţii într-o democraţie. Deşi Regele nu a mai apărut în public după 25 octombrie, mesajul pe care l-a trimis de Crăciun şi acela de solidaritate cu protestatarii, au întărit convingerea din ce în ce mai multor români că au în Rege un sprijin, au pe cineva pe care se pot baza. În ciuda faptului că Regele are 90 de ani.

De altfel, încrederea se îndreaptă spre întreaga Familie Regală. Iar această încredere nu este una de tipul: “cineva trebuie să ne rezolve problemele.”.  Regele nu a avut niciodată imaginea unui lider paternalist. Regele nu a spus niciodată: eu ştiu totul, eu fac totul, monarhia le rezolvă pe toate. El a spus doar: “aveţi încredere în democraţie şi în instituţiile ei.”. Încrederea pe care romanii i-o arată regelui Mihai arată de ce avem nevoie în acest moment şi nu pot oferi politicienii:o garanţie pentru libertate, identitate, demnitate, normalitate, decenţa.

O analiza publicata pe spunesitu.ro după discursul Regelui în Parlament arăta că este nevoie de o dezbatere serioasă şi pe termen lung asupra formei de guvernământ şi vorbea despre modul în care ar trebui să se desfăşoare această dezbatere., ca “un efort continuu de informare a societăţii asupra mecanismelor decizionale şi politice majore.”

Analiza arăta că această dezbatere ar trebui să pornească de la elite, pentru ca, asa cum  a amintit şi Regele,  în repetate rânduri,  forţa unei naţiuni stă tocmai în puterea elitelor sale de a influenţa progresul şi binele public.

“În momentele fundamentale pentru soarta unei naţiuni, elitele au fost lângă luarea deciziilor, le-au promovat, le-au inspirat şi le-au legitimat. Cu alte cuvinte, în toate clipele esenţiale ale naţiunii române, elitele au fost cele care au decis momentul şi valoarea schimbărilor. De aceea, elitele sunt şi cele de care depinde în mod categoric o anumită dezbatere publică majoră, naţională şi multilaterală cu privire la forma de guvernământ.” Această dezbatere trebuie să aibă loc mai ales în condiţiile în care România este singura ţară din Balcani care nu a organizat un referendum pentru forma de guvernământ nici la instalarea comunismului, nici la prăbuşirea sa.”, spunea Alexandru Muraru, în analiza realizată pentru spunesitu.

Iată însă că românii au luat-o înaintea elitelor. O cotă de încredere de 36.6% şi faptul că în Piata Universităţii se strigă “Monarhia salvează România” arată  că oamenii sunt pregătiţi pentru o dezbatere reală şi serioasă cu privire la forma de guvernământ. Nu mai este vorba despre momentul emoţional creat de discursul Regelui, cum spuneau analiştii în toam,nă, atunci când popularitatea regelui a început să crească vertiginos. Este vorba şi de Familia Regală în ansamblu şi de valorile pe care le reprezintă. Este vorba despre imaginea unui altui tip de conducător şi despre imaginea unei alte Românii.

De acum încolo, orice dezbatere pe tema unei noi Constituţii va trebui să ia în considerare, în primul rând, forma de guvernământ.

http://spunesitu.adevarul.ro/Politic/Dezbateri/-Increderea-pe-care-romanii-o-au-in-Regele-Mihai-arata-ca-a-venit-momentul-pentru-o-dezbatere-nationala–pe-tema-formei-de-guvernamant-9892

12 comentarii

  1. Petru Clej says:

    Ce atitudine aveți față de o posibilă reinstaurare a monarhiei în România?

    Votați în sondajul revistei ACUM http://www.acum.tv/sondaj/

  2. Eusebiu Ionescu says:

    Romanii au din ce in ce mai multa incredere in MS Regele Mihai si in Familia Regala.
    Este imbucurator faptul ca romanii incep sa deschida ochii.
    Nu uitati sa semnati petitia pentru schimbarea formei de guvernamant:

    http://www.petitieonline.com/pro-monarhie

  3. Adelaida Perjoiu says:

    Slava Cerului! Am fost in Piata Universitatii, aproape zilnic, sustinand monarhia…Asteptam cu sufletul la gura roadele inghetului din piata! Doamne ajuta!!! Traiasca Regele!

  4. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Marius Bleoju MONARHIE!
    #

    Aurelia Bibart MONARHIE
    #

    Floris Flavius Fvls MONARHIE! Merg cu trenul,autobuzul sau pe strada,trec pe la tara,la partia de ski,la Biserica,la scoala…,toata lumea vre REGELE MIHAI! Eu cred ca e vorba de un procent mult mai mare decat in sondaje,eu cred ca merge undeva la 80%. MAJESTATE VA ASTEPTAM CU NERABDARE !!!
    #

    Danciu Angela MONARHIE!
    #

    Cosette Angel Doamne ajuta! Sa scapam de nemernicii care ne conduc, si care se tot rotesc la carma tarii. Sa nu ne mai fie rusune ca suntem romani, sa nu mai fim slugi prin lumea asta mare…Sa fim un popor demn, asa cum am merita daca am fi in stare sa redevenim regat. MONARHIE!!!

    #

    Alex Attieh Ne vrem REGELE INAPOI!
    #

    Radu Mihai Ciobanu REGATUL ROMANIA! SUNA FRUMOS .. DA MONARHIEI …
    #

    Ionut Marian Cu Regele inainte!
    #

    Alin Olteanu Regele si Patria
    #

    Remus-Eduard Ştefan prin unanimitatea voturilor şi a doleanţelor exprimate pe acest post, am decis: românia este monarhie! trăiască Patria! trăiască Regele! monarhie vrea poporul, dar nu vor politicienii!

    #

    Dinu Pircioaga Este momentul sa fim verticali si sa facem dreptate.
    #

    Marian Ardelean Trăiască Regele!
    #
    Gabi Oncescu De drept ar fi trebuit sa revina dupa caderea comunismului !
    #

    Floris Flavius Fvls Sper încă la reinstaurarea Monarhiei în România!Nu e târziu,mai ales că falsurile dispar și în toată lumea încep să prindă viață alte idei mult mai constructive și aici ma refer la capitalismul care e în cădere liberă!
    #

    Dexter Alin In momentele de fata Romania are nevoie neaparata de monarhie.
    #

  5. Comentarii pe Facebook (II) says:

    #
    L’homme Qui Vit Bien J’attend impatiemment le jour ou ça sera mon tour pour ke je sois l’homme le plus heureux de toute la terre
    #
    Moraru Ionut Ciprian e ca si cum ai compara o curea cu un borcan,n-au nimic in comun presedentia cu monarhia,sau poate regele atunci cand va scadea in sondaje va abdica?pe cand presedintele renunta sau nu mai e ales,ce poate fi mai simplu si mai frumos.Noi nu suportam oligarhia cu casa regala,ce nu intelegeti!Avem si noi dreptul de a conduce aceasta tara,nu e cazul sa ne ei dumneata libertatea de a putea sau ma rog poate vrei sa te expulzam pe motiv de tradare.Romania este un pamant sacru,ne-ati luat si Catelul Bran,se scot bani frumosi nemunciti sau din prea multi bani aveti idei regesti!Incetati!
    #
    Moraru Ionut Ciprian Dezbaterea nationala pentru noi acum o reprezinta unirea cu Basarabia!Restul se vor rezolva fiindca Dumnezeu e roman!
    #
    Robert Alexandru Pogacean Monarhia !!!! Traiasca Regele !!!
    #
    Stefan Fox Cociodar Ultima dată când am verificat, și anume alegerile prezidențiale din 2009, parcă dumneavoastră înclinați pentru republică…
    #
    Cristian Fifor Principele a explicat atunci motivele pt care a candidat, Stefane.
    #
    Stefan Fox Cociodar Ah, și nu o spun de pe aceeași poziție cu domnul de mai sus, care printre altele, suferă de exces de zel. Nu ți-a luat nimeni dom’le libertatea de a conduce și nici castelu’ Bran, mergi și te culcă! Mă scuzați! Eu o spun respectuos, cu gândul la noblețea de care un membru al Casei Regale ar trebui să dea dovadă. Fiindcă dacă vă veți scălda în continuare în ape politice dâmbovițene, s-ar putea să vă expulzați singur…
    #
    Posea Nicolae Viorel Moraru Ionut Ciprian Nu uita ca Romania pe care o sarbatorim la 1 Decembrie este datorata 90% Casei Regale.
    Iar in ce priveste Foamea de putere, ar fi mai bine sa primeze la dv. interesul national.
    Banii si functiile se obtin pe merit pana la urma. Casa Regala are meritele sale ce istoria le confirma!
    #
    Cristian Fifor Acum in Romania avem de-a face cu o oligarhie, neavand totusi monarhie. Consider ca fara autoritatea morala si institutionala a Regelui si a monarhiei in general, nu vom putea sa facem demersuri in sensul reintregirii teritoriale. Daca veti citi capitolul dedicat Basarabiei din cartea lui Mircea Ciobanu, “Convorbiri cu Mihai I al Romaniei”, veti constata ca nu a existat niciun politician care sa fi avut o asemenea abordare a problemei.
    #
    Catalin Otelariu Este evident ca monarhia constitutionala reprezinta in acest moment singura optiune fireasca pt ca ea ofera o garantie ferma ca Romania se va schimba cu adevarat, ca Romania se va intoarce la lumea civilizata, o lume in care respectarea si promovarea unui sistem de valori autentice este definitoriu pt societate. In aceste conditii intoarcerea la monarhie este o intoarcere fireasca la educatie, bun simt si valoare umana. Revenirea la monarhie este insa si o necesitate istorica pt ca Romania trebuie sa faca o reparatie istorica ca sa poata redeveni o tara normala. Plecarea Regelui s-a facut prin agresiunea tancurilor sovietice iar insistenta in renegarea parintelui patriei nu face decat sa certifice o continuitate a regimului comunist republican si o negare a insasi fiintei noastre nationale. Romania a fost si trebuie sa redevina o monarhie constitutionala la fel cum a fost si trebuie sa ramana o tara crestin-ortodoxa. Aceasta este identitatea ei nationala. Credinta noastra, a celor care apartinem cu trupul si sufletul neamului romanesc, credinta noastra in Dumnezeu si in Rege a fost si trebuie sa ramana eterna, ferma si sincera. Noi suntem datori copiilor nostrii sa redesteptam aceasta credinta, ea este insasi constiinta noastra iar fara credinta suntem doar un popor fara busola si fara constiinta. Traiasca Regele! Traiasca Natiunea Romana!
    #
    Cornel-Florin Seracin Eu unul, cred în MIRACOLE, cred în redeşteptarea NAŢIUNII ROMÂNE! ROMÂNIA CHEAMĂ MONARHIA!
    #
    Radu Preduna Dle Moraru….nu crezi ca poporul pe care il reprezinti a avut atat timp sa tot isi aleaga presedintele?si unde am ajuns?becali deputat eu…vadim,iar acum vine Diaconescu…sa lasam si partea de popor nespalat pe creer sa aibe o sansa ….sa nu ne mai fie rusine ca suntem romani
    #
    Rodica Stiube Sa ia fraiele cat mai rapid…..sa scapam in sfarsit de prostie……!
    #
    Antonio Adrian Este evident asa cum am comentat anterior ca amindoua formele de guvernamint sint expirate. E nevoie de o noua forma de guvernamint bazata pe lege si libertate individuala.

  6. ioaniovescu says:

    JOS BASESCU ESTE DOAR PRIMUL PAS AL DOILEA AR FI MODIFICAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI PENTRU: I – a inlocui FUNCTIA de Presedinte .
    DE CE? -Din cel putin 2 motive: 1-Nici un Presedinte nu a fost si nu va fi echidistant fata de partidele politice, incalcand astfel CONSTITUTIA. La ce bun daca nu respecta Constitutia?
    2 -Nici un Presedinte NU A vegheat si NU VA veghea la RESPECTAREA
    PROMISIUNILOR DIN CAMPANIILE ELECTORALE.
    II –a modifica STRUCTURA PARLAMENTULUI ROMANIEI.
    Am putea avea MAI MULTI Parlamentari dar sa ne coste MAI PUTIN.
    DE CE ? 1-fiind mai multi ar fi mai greu de “controlat”de catre oricine ar avea interes. 2-zona pe care o reprezinta ar fi mai mica deci ar fi mai usor pentru POPOR sa-si aleaga REPREZENTANTUL, pe care si-l doresc, in PARLAMEN.
    III -a modifica MODUL DE NUMIRE a GUVERNULUI ROMANIEI.
    GUVERNUL sa fie ales de POPOR astfel: fiecare PARTID sa vina cu propria structura de GUVERN cu desemnari nominale incepand cu Prim ministru, Ministrii si care vor fi
    PREFECTII pentru fiecare judet.
    DE CE? 1- Se evita astfel” luptele” DE DUPA alegeri, pentru PUTERE.
    2 –Noi, poporul am sti exact cine ne va conduce, daca mergem la vot.
    Acestea sunt convingerile mele, daca sunteti deacord, haideti sa le inbunatatim si sa incepem o
    Miscare pe Facebook pentru SCHIMBARE pe care am putea sa o numim…(JOS BASESCU) …
    Fara violenta.Fara nici o plata.Fara nici un interes personal. Acestea fiind capul relelor alaturi de
    sumele foarte mari ce se cheltuiesc in campaniile electorale.

  7. […] Un articol de pe blogul Romania Altfel Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. from → Sondaj de […]

  8. Andrei T. says:

    Bun, 40% (eu zic mult mai multi) dintre romani doresc reinstaurarea monarhiei. Cum procedam mai departe?

  9. Marius says:

    Tarziu .Foarte Tarziu.Cartile sunt facute si jucate pentru vreo cateva generatii de acum incolo.
    Gandirea asta trebuia sa o aibe acest popor in 1990 nu acum cand o duce din ce in ce mai greu
    Asta este cand esti un popor incapabil de gandire
    Pai ati uitat?
    Moarte intelectualilor
    Bosorogii fara dinti vor sa ajunga presedinti
    Liberali si taranisti puneti mana si munciti
    Iliescu apare ,soarele rasare
    Ratiu si Campeanu nu au mancat salam cu soia
    Afara din tara (referitor la rege)
    Asta a fost capabil poporul roman sa gandeasca
    A vrut “liniste ” sau “un presedinte pentru linistea noastra”
    Mai tineti minte?

    Lasa ca o sa aibe poporul roman parte de liniste si mizerie pentru niste generatii

    Salutari fetelor de la APACA ; acum le place?

  10. Cei trei muschetari says:

    @ Marius

    Va inteleg ura irationala impotriva lui Ion Iliescu, dar lasati-ma sa va intreb ceva: de ce nu l-au invitat “marele monarhist”, “intelectual” si “anticomunist” Emil Constantinescu si guvernul condus de taranisti, de pe timpul acestuia, pe regele Mihai sa se restabileasca definitiv in tara, ci ION ILIESCU, in timpul ultimului sau mandat? De ce n-a devenit Principele Radu membru special (nu-mi mai amintesc titulatura exacta) al guvernului Romaniei pe vremea taranistilor Victor Ciorbea sau Radu Vasile, ci pe vremea “comunistului” Adrian Nastase, “pupilul” lui Iliescu? De ce n-au demarat Emil Constantinescu si guvernele sale, care includeau “partidele istorice” ale lui Campeanu si Coposu, o campanie promonarhica? Se tot spune ca Iliescu l-a oprit pe regele Mihai sa se intoarca-n tara. Dar si-a reparat greseala asta, nu? De ce n-a reparat-o Emi Constantinescu, in 4 (patru!) ani de “domnie”?

    Si o ultima intrebare, fara legatura directa cu monarhia: ce catastrofe au avut loc pe timpul celor 11 ani de conducere iliesciana? Nici unele! A reinstaurat cumva bolsevismu-n Romania, cum se temeau manifestantii bezmetici din Piata Universitatii? Nu, din contra: pe vremea lui am intrat in NATO, pe vremea lui am inceput si aproape am finalizat negocierile de aderare la UE. Cat despre nivelul de trai de pe vremea lui si cel de pe vremea guvernarilor “de dreapta”, nu le mai compar, caci rezultatul ar fi dureros pentru dumneavoastra.

    Si daca toti ati citat lozincile “bestiale” anti Coposu si Campeanu, va atrag atentia ca ati uitat una, nu impotriva lor, dar la fel de bestiala, scandata de “intelectualii” si “anticomunistii” din Piata Universitatii: “Iliescu, du-te-acasa,/Ti-e nevasta canceroasa!”.

    Asta asa, ca sa fim cat de cat obiectivi.

  11. Dobrei Dacian says:

    sper din tot sufletul ca Regele Mihai sa isi implineasca destinul si sa redevina la propriu suveranul Romaniei de azi, sper ca si tara asta sa iasa din iarna ratacirii si sa redescopere nobletea unei primaveri pe care , cred, doar monarhia o mai poate aduce

  12. Ing. Ion Vacaru says:

    Naivilor ce cred că ” monarhia alveză România” fără a-i
    cunoaşet marile “virtuţi”

    Vreţi să fie iarăşi monarhie
    Far-a şti cum ar putea săfie
    Lume lor. Dar ce vă pasă….
    Că hoţul stă, cu Regele la masă

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50441821
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate