Harul Regelui Mihai

Articol de dr. ing. Nicolae Țăran

http://www.vestul.ro/stiri/5667/omagiu-majestatii-sale-regelui-mihai.htm

Cu puţin timp în urmă, am publicat un text în care puneam în evidenţă modul inadecvat în care este definit conceptul de putere în tratatele contemporane de politologie, sociologie şi management. În ultima parte a acestui text arătam cum ar trebui, în opinia mea desigur, definit acest concept politic, sociologic şi managerial esenţial.

De fapt, propunând o altă abordare a conceptului de putere, total diferită de cea menţionată, eu am vrut să evidenţiez atât consecinţele nefaste ale divorţului dintre ŞTIINŢĂ şi RELIGIE, cât şi să reamintesc că atributul calitativ cel mai important al conducerii şi al conducătorilor este HARUL. Iar atunci când m-am referit la conducătorii dăruiţi cu HAR, m-am gândit mai ales la Majestatea Sa Regele Mihai. Înainte de orice, Regele Mihai a fost un conducător dăruit cu HAR. El a CREZUT şi CREDE în ROMÂNIA şi în POPORUL ROMÂN. De aceea şi-a IUBIT şi îşi IUBEŞTE atât de mult ŢARA şi POPORUL. Dedic, deci, următorul fragment de text Regelui Mihai pentru a omagia personalitatea şi viaţa acestui mare OM.

„După cum este cunoscut, triumfalismul ştiinţific de tip iluminist a determinat nenumărate eşecuri şi erezii ştiinţifice în ultimul secol. S-a dovedit, deşi nu ar fi fost nevoie, că divorţul ŞTIINŢĂ – RELIGIE este mai degrabă o tragedie, decât „progres al cunoaşterii”. După părerea mea, puterea oamenilor – în calitate de conducători, artişti, intelectuali, părinţi, preoţi, profesori, politicieni, fermieri şi aşa mai departe – este, înainte de orice, un HAR, un DAR de la DUMNEZEU. Iar cei care au fost înzestraţi cu acest HAR, ar trebui să-l dăruiască şi ei celorlalţi semeni.

Nicio teorie contractualistă sau utilitaristă a puterii nu valorează doi bani în raport cu acest adevăr care ţine de bunul simţ. Oare nu este cumva conducătorul de tip carismatic definit de Max Weber un conducător dotat cu HAR? Iar atunci când cei conduşi CRED în HARUL conducătorului lor, este evident că aceştia acceptă necondiţionat deciziile acestui conducător. De aici şi responsabilităţile morale recurente: conduita conducătorilor implică discernământ şi echitate, iar conduita celor conduşi implică supunere şi conştiinciozitate. „Pieţele libere” , „Democraţia liberală”, normele juridice şi conduitele contractuale reprezintă mijloace mai mult sau mai puţin eficiente de promovare a intereselor de factură materială. Dar relaţia dintre un conducător înzestrat cu HAR şi cei care acceptă şi preţuiesc acest HAR este cu totul altceva. HARUL conducătorilor se transmite celor conduşi prin CREDINŢĂ, IUBIRE, SACRIFICIU, SMERENIE şi VENERAŢIE.

Păcat că cei care scriu manuale de management nu ştiu sau au uitat toate acestea! Mare păcat! Pentru că Omul nu este doar o fiinţă care are o raţionalitate limitată şi anumite interese de natură utilitară. Omul este cu mult mai mult de atât. Înainte de orice, Omul este o fiinţă care CREDE şi care IUBEŞTE.

Desigur, ar fi absurd să excludem dimensiunea raţională a fiinţei umane, ca să zic aşa. Dar a defini fiinţa umană doar prin COGITO ERGO SUM este acelaşi lucru ca şi cum ai înlocui icoana MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS printr-o caricatură. Să-mi fie iertată comparaţia!”

Din această perspectivă, cred că ţara noastră va reveni la normalitate doar atunci când locuitorii săi vor preţui HARUL Regelui Mihai. Evident, este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă.

8 comentarii

 1. Petrosanu Diana says:

  Consider ca este adevarat faptul ca Majestatea Sa ,Regele Mihai iubeste sincer poporul roman .Intuiesc acest lucru din putina istorie pe care o cunosc , atat antebelica ,cat si postbelica ,precum si cea contemporana .Consider ca este un Om adevarat .Dar atunci cand esti om ,ai atribute specific umane .In nicio tara din lume ,un monarh nu este venerat.(el este iubit ),mai ales acum ,cand monarhia a devenit aproape simbolica in statele in care aceasta exista .Iar daca ea a devenit simbolica,onorifica ,inseamna ca ,pe undeva ,statutul si conceptul clasic de monarhie este perimat pentru ca a fost imperfect in epocile trecute. Monarhia exista astazi in tarile avansate sub egida DEMOCRATIEI ,conferindu-i acesteia mai multa stabilitate.Populatia acestor state a inteles faptul ca monarhia este inca benefica din acest motiv ,de aceea a acceptat-o .La ora actuala ,probabil ,totul poate fi posibil si in tara noastra ,inclusiv instaurarea monarhiei de tip “modern “,poate constitutional ..etc.Dar pentru a se realiza acest lucru ,reprezentantii actuali ai ei trebuie sa inteleaga anumite concepte moderne legate de ideea de monarhie ,de conceptul de rege /regina care nu e necesar sa fie inzestrati cu har divin-multi oameni poate nu inteleg acest lucru sau il considera exagerat-,de IMAGINEA PUBLICA PE CARE O PROMOVEAZA ,de calitatea de a se face intr-adevar iubiti de popor ,si nu venerati .In psihologie ,de exemplu ,exista conceptul de lider charismatic ,inzestrat cu charisma ,care poate inlocui harul divin. Bineinteles ca Dumnezeu ,credinta ,a jucat si va juca un rol fundamental in ideea de monarhie ,fie ea clasica sau contemporana ,dar poate cu mai multa ponderare si ajustata la mentalitatea contemporana .Urez si pe aceasta cale un sincer LA MULTI ANI ,Majestatii Sale ,cat si intregii Familii Regale si fie ca Dumnezeu ,impreuna cu Dvs.(Dumnezeu a dat omului si liberul arbitru ,sau “Dumnezeu iti da ,dar nu iti baga si-n traista” ) sa va lumineze calea ,gandurile si actiunile in acest Nou An
  pentru a vi se realiza cele mai frumoase si nobile dorinte .Cu drag ,Diana Petrosanu ,un cetatean al acestei tari .

 2. Maria Sasu says:

  Societatea romaneasca in ansamblu nu este pregatita pentru monarhie.Din pacate in scoala nu se invata nimic la istorie despre monarhie, se aminteste cate ceva ,nu este suficient, nu se face in mass-media audio sau video o popularizare mai ampla a monarhiei, tinerii nu au educatia necesara in acest sens, iar cei mai multi care au acces la orice informatie nu sunt interesati, asa ca din pacate romanii nu prea cunosc virtutiile monarhiei,expresia demnitatii si a bunului simt in aceste vremuri nu mai sunt pe plac multora. In acest mod Romania se indreapta…nu stiu unde….!!!

 3. A avea har,inseamna a avea iubire pentru tara ta,pentru toti cetatenii ei,inseamna a te dedica in totalitate facerii de bine.Inseamna a gasi o vorba blajina si de incurajare pentru acei supusi unor intamplari nefaste.Inseamna sa ai simtul perfect al datoriei,Inseamna echidistanta, atunci cand conduci destinele unui popor.Inseamna sa-ti reprezinti cu cinste si demnitate deplina interesele tarii oriunde in afara tarii..A avea har ,inseamna sa insufli incredere desavarsita celor care ti-au acordat favorul de a se lasa condusi.A avea har inseamna sa lasi libertate justiei de a tine cumpana dreapta !
  Toate aceste calitati le-am gasit la Majestatea Sa Regele Mihai, nu numai eu ci si parintii mei si strabunii mei si la fel acea Romanie muta, roasa pana la os de nedreptatile celor 66 de ani de instrainare de Regele nostru,Regele Mihai.
  Astazi mai mult ca oricand Romania si romanii au nevoie de Regele Mihai Suveranul Romaniei,dau nevoie de simbolul nostru national,demn exemplu de urmat pentru intreaga societate.
  Traiasca Regele!

 4. dana says:

  nu am nici o indoiala asupra harului Majestatii Sale, sau asupra faptului ca a fost, este si va fi singurul conducator legitim al Romaniei.. si cred cu tarie ca Romania va deveni intreaga doar dupa reinstaurarea monarhiei.. pana atunci este doar un trup fara cap..
  dar.. mi se pare cel putin nepotrivita publicarea pe site-ul oficial al Familiei Regale a unui articol care se foloseste de numele si calitatile Majestatiii Sale, precum si de uriasa dragoste a poporului roman pentru regele sau, pentru a promova o retorica fundamentalista ce antagonizeaza stiinta si religia si care ne aminteste de ororile evului mediu..
  Am toata certitudinea ca Majestatea Sa si membrii Familiei Regale nu impartasesc asemenea pareri cum ar fi.. catalogarea progreselor stiintifice drept “erezii stiintifice”sau existenta unui conflict intre stiinta si religie… dar.. daca intr-adevar Familia Regala este de acord cu asemenea retorica, as dori sa stim si noi

 5. Petrosanu Diana says:

  In comentariul meu de mai sus am facut niste afirmatii gresite pe care le retrag .Intr-adevar ,un rege adevarat nu poate decat sa fie binecuvantat cu HAR .De asemenea ,sentimentele pe care o natiune le nutreste fata de regele sau sunt , nu numai de dragoste ,ci si de respect si admiratie .In ceea ce priveste disputa stiinta/religie ,ea este mult prea complicata pentru a fi epuizata in cateva cuvinte.De asemenea ,pentru ca monarhia romaneasca de tip modern sa aiba sanse in viitor(de propunere a unui referendum autentic …) si ca cetatenii sa inteleaga beneficiile ei ,este necesara popularizarea acestui concept prin informarea lor despre “activitatile “,structura ,functiile monarhiilor contemporane occidentale ,precum si prezentarea cat mai transparenta a relatiilor diplomatice a Casei Regale Romanesti cu acestea,precum si intarirea acestor relatii .Astfel vad eu cresterea credibilitatii monarhiei in fata natiunii ,nu numai prin ceea ce aceasta a reprezentat in trecut .Dumnezeu sa binecuvanteze Casa Regala de Romania !

 6. Comentarii pe Facebook (I) says:

  Mikela Ariana LA MULTII ANII CU SANATATE
  #
  Vasile Stan La multi ani !
  #
  Ionela Horge Ai scris atat de bine, incat imi este frica sa comentez ca nu cumva sa smintesc ceva de la locul lui. Doar ca vroiam sa scriu putin printre randurile tale, si mi-am amintiit de faptul ca azi mai mult ca oricand acest popor este dizolvat, aproape ai putea sa simti ca este atuncat in aer. Ca sa il aduci laolalta chiar e nevoie de H A R.
  #
  Adriana Crisnic ANUL 2014 SA VA ADUCA MULTA SANATATE LA MULTI ANI!!!
  #
  Stoicescu Mariana acest har sper ca s-a transmis si principesei Margareta
  #
  Dumitru Hulea La Mulţi Ani ! Monarhia SALVEAZĂ România !….
  #
  Traian Vlad Bejan LA MULTI ANI
  #
  Fasie Iulia Sa nu fie prea tarziu de a fplosii acest har .
  #
  Lili Ellena La multi ani Principe si la intreaga familie regala sanatate, fericire si bucurii in 2014!
  #
  Mathe Ernestina LA MULTI ANI.
  #
  Valerica Stan LA MULTI ANI
  #
  Leonard Deloiu Lamulti ani! Frumos si adevarat. Din pacate putini pot patrunde semnificatiile profunde ale textului.
  #
  Vasiliu Dorina LA MULTI ANI , familiei regale . Demnitate si respect .
  #
  Alexe Luminita La multi ani!
  #
  Marcela Bella Berinde LA MULTI ANI MAJESTATE !!!
  #
  Ion Murgu LA MULŢI ANIII MAJESTATE
  #
  Vetuta Serban La multi ani!Foarte frumos
  #
  Angela Spencer LA MULTI ANI MAJESTATE ! TE IUBIM !
  #
  Florina Butuliga ….plus on connait l’être humain plus on aime nos animaux et la nature …
  #
  Paula Stan La multi ani MAJESTATE ! Sa ne traiti ani multi !
  #
  Dan Necoara la multi si fericiti ani majestate
  #
  Veronica Dinu LA MULTI ANI, MAJESTATE!
  #
  Florina Butuliga neamul meu nu înseamnă o mână de parveniţi slinoşi, smălţuiţi cu ţoale, maşini sau gadgeturi scumpe, că nu e doar o bucată de plastilină în mâinile unor profitori fără scrupule, buni de gură şi meşteri la minciună, că neamul meu are un nume nobil de monarh ONOARE îşi merită locul în istorie şi-n momentele de mare glorie, cu care puţine popoare se pot lăuda, că va reuşi, într-un final, să evolueze spre o naţiune civilizată, dar fără să copieze simulacrul ei de la alţii….Pentru că eu cred că românii au strâns multă zgură în supravieţuirea lor de-a lungul timpurilor.. Nu de ieri, de-alaltăieri. doar de la comunişti. S-a tot acumulat şi-a-nceput să ucidă în noi ce avem mai frumos. Ne stingem ca neam aşa cum se stinge o plantă peste care cineva a deşertat un sac cu cenuşă. Din când în când, scoate capul la suprafaţă şi se miră ce frumos e soarele. Şi se lasă iar acoperită. Un astfel de moment a fost revoluţia din 89. Marile civilizaţii n-au fost date de numărul banilor, ci de cel al oamenilor de valoare care au reuşit să imprime naţiei lor, la un anumit moment, un traiect ascendent. Acei oameni care au reuşit să scoată la iveală ce are mai bun un popor. Ei bine, ei lipsesc acum României. Nu mai avem elite intelectuale. Ci doar vedete din televiziune, politică, muzică, sport, afaceri , hoti , proxeneti ,analfabeti . Şi infinit de modele……..URGENT dacà nu instalàm MONARHIA ca sà scàpàm de comunistii -hotii vom dispare ca natie si tarà …..
  #
  Chiriac Marilena subscriu,dar…sunt atat de multi,incat nici macar nu ne putem exprima preferintele, ca ne dau in cap!
  #
  Liliana Sora Harul- grația divină acordată omului, , ca și talentul este un fel de predestinare independent de voința noastră, de obișnuințele vieții, iar sufletul cuprins de harul iubirii aureolează, dă strălucire, lumină OMULUI, devenind generos și onest , bun și blând, calm și binevoitor. În fiecare din noi , este sădită o intenție a lui Dumnezeu, care prin OM trebuie să devină creație, iar credința vine să lumineze cunoașterea noastră. Acest OM de mare caracter- temelia demnității personale, acest OM cu har și dar, este MS Regele Mihai, în fața căruia mă înciln cu respect, admirație și prețuire. La mulți ani Majestate ! Trăiască Regele !
  #
  Elena Zubascu Atata timp cat mai exista oameni care vad,aud si inteleg mai mult decat li se arata la televizor,care stiu ca neamul romanesc are o istorie adevarata, alta decat aceea care se pune in mainile copiilor nostri;oameni care stiu ca a fi roman adevarat nu are nicio legatura cu demagogia celor care se bat cu pumnii in piept ca vor binele Romaniei,dar nu vor decat sa-si umple buzunarele si sa vanda ce-a mai ramas de vandut, inseamna ca nu-i totul pierdut…In rest, sa ne fereasca cerul de rama care face ochi, ca e mai rea decat vipera!Asta se potriveste guvernantilor nostri catarati pe scaune inalte si comode…
  #
  Elena Cojocaru La multi ani! Multa sanatate intregii familii!
  #
  Stefan Pruteanu La multi ani, Majestate Rege Mihai al Romaniei!
  #
  Lilly Cucu La multi ani!
  #
  Venika Ro RESPECT PENTRU CASA REGALA A ROMANIEI !
  #
  Cora Silagy Majestate, stiu ca nu-i momentul pt a reveni pe tronul Romaniei! Poporul roman nu-i pregatit pt monarhie si regat,cum na fost pregatit nici la revolutia bine inceputata si pierduta la sfarsit! Avem nevoie de monarhie ,nu de neocomunisti,dar,cu ajutorul lui D-ze vom reusi curand sa va putem primi cu bucurie pe tronul Romaniei!
  #
  Tori Truta Tori La multi ani si multa sanatate!
  #
  Dorin Ioan Pasca LA MULTI ANI cu sanatate !!!
  #
  Maria Lazar La Multi Ani Majestate.
  #
  Doina Marin TRAIASCA REGELE!
  #
  Elen Lenny Cigu un an binecuvintat
  #
  Constantin Pastragus Traiasca Regele si intreaga familie regala !
  #
  Oprea Virginia sa traiti … mult respect casei regale!
  #
  Tudorache Mihai o fila de istorie, o fila de adevar, nu cu bani cu fapte adevarate!
  #
  Cora Aloman assomiglia tanto a mio padrelooks like so much to my dad (Translated by Bing)
  #
  Sorin Docia era singura sansa a romaniei ,dar…avind in vedere cit ii duce mintea pe romani….asta e!
  #
  Violeta Preda Regal,nobil,rafinat.
  #
  Magdalena Guna Sint de accord cu Sorin !!!! Treziti-va Rominii !
  #
  Nuti Dumitrana La multi ani cu sanatate !
  #
  Rotaru Camelia Deosebită stimă și respect pentru Casa Regală a României.
  #
  Jana Olteanu La multi ani!
  #
  Padurean George ..” te faci frate si cu dracul pina treci puntea..”
  #
  Gabi Oprea NU-I EL DE VINA ! NOI I-AM “VOTAT” ! TRE’ SA FIE IMPARTIAL SI FACTOR DE ECHILIBRU !
  #
  Marcela Pruteanu Viva nuestro Rey Mihai de Rumania!
  #
  Amalia Liuta Majestate, va iubim!!!
  #
  عثمان محمد كرار التوم La multi ani!
  #
  Tanase Eugenia LA MULTI ANI, MAJESTATE!
  #

 7. Comentarii pe Facebook (II) says:

  Maria Simion LA MULTI ANI,MAJESTATE! SA NE TRAITI!
  #
  Muntean Adrian La Multi Ani cu sanatate
  #
  Florina Butuliga Dumnezeu este Monarhul absolut. Monarhia este ideea lui Dumnezeu. Si e normal sa fie asa, pentru ca Dumnezeu este un Dumnezeu care nu se schimba de la o zi la alta, este un Dumnezeu al continuitatii, al perseverentei. Iata de ce, monarhia este superioara instabilitatii create de identificarile cu diferite culori politice din 5 in 5 ani. Omul se regaseste in Dumnezeu. Iata de ce, inca o data, omul are nevoie de un reper, de un rege, o fata a poporului intoarsa catre Dumnezeu. Acesta este monarhul –un dumnezeu prin care invatam sa ne raportam la adevaratul Iar asta inseamna modestie!

  Monarhul e de la Dumnezeu, iar constitutia de la oameni.
  .in timpul monarhiei romania a cunoscut cel mai mare progres economic,social si cultural…de cand a devenit repubica ce s-a intaplat cu inteligenta conducarorilor republicani?…ca au reusit sa distruga aceasta tara….si exemple mai sunt destule….civilizatia e in minoritate..

  Republica a fost “inventata” de greci (Trivia: ghici ce mare filozof grec cocheta cu republica?).
  dar, pentru ca toti hotii si excrocii se voiau sefi (cum unii se viseaza presedinti fara sa isi stie macar masura competentei prosti dar multi )
  #
  Liliana Sora Demnitate, identitate, respect și dragoste de oameni, generozitate și dăruire, etc, într-un cuvînt normalitate , va fi numai atunci când , cu mai multă înțelepciune și încredere vom prețui HARUL și DARUL MS Regele Mihai și vom așeza COROANA REGALĂ acolo unde îi este locul. Trăiască Monarhia !
  #
  Vincenzo Corsale God Bless HM, Protect the Blood Line, Bless His People and Nation
  #
  Doina Marin LA MULTI ANI!
  #
  Bolintis Mariana La Multi Ani, Majestate!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51272295
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate