Care va fi menirea Principesei Margareta după retragerea Regelui Mihai

Articol de Claudiu Pădurean, apărut în România Liberă, 3 martie 2016

Alteța Sa Regală este primul copil al Majestății Sale și al Reginei Ana. Ea s-a născut în exil, în Elveția, la Lausanne, la 26 martie 1949. Este licențiată în Sociologie, Științe Politice și Drept Internațional a uneia dintre cele mai prestigioase universități britanice, cea din Edinburgh.

Anunțul Majestății Sale Regelui Mihai I referitor la starea gravă a sănătății sale a șocat opinia publică. Regele României este una dintre personalitățile românești cele mai iubite și, în ciuda vârstei sale înaintate, foarte mulți dintre monarhiștii români sperau să vadă pe Majestatea Sa întors acasă. Șocul a fost cu atât mai mare cu cât a venit în anul în care românii și Familia Regală serbează 150 de ani de la întemeierea Dinastiei, adică de la venirea în țară a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care avea să devină Carol I, primul Rege al României.

Anunțul publicat de Casa Regală a României a readus în prim-plan problema succesiunii la Coroana României. Majestatea Sa Regele Mihai I a avut grijă să pregătească acest moment. Chiar dacă există speranțe că Regele va mai câștiga un răgaz bun înainte de a se duce la Domnul, Regele Mihai I a clarificat modul în care va fi făcută succesiunea. Prin Normele Fundamentale ale Casei Regale a României, prin care a abrogate legea salică, cea care cerea ca Regele să fie succedat doar de moștenitori bărbați, prin desemnarea Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României drept Moștenitoarea Tronului și prin faptul că i-a acordat ASR Principesei Moștenitoare Margareta titlul de Custode al Coroanei române, Regele Mihai I a arătat clar cine îi va urma. De asemenea, prin faptul că a reiterat în mesajul din 1 martie adresat românilor, în care anunța diagnosticul sever cu care se confruntă, faptul că va fi reprezentat în continuare de Principesa Moștenitoare Margareta, Majestatea Sa a arătat că nu există nici o îndoială cu privire la succesoarea sa. ”Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, a transmis Regele Mihai I în mesajul său din 1 martie.

Fidelitate de nezdruncinat

Membrii Consiliului Regal, care s-au întrunit în Elveția în zilele de 1 și 2 martie și care s-au întâlnit în data de 2 martie cu Majestatea Sa, și-au afirmat deja loialitatea față de Principesa Moștenitoare Margareta. Consiliul Regal a adoptat un document oficial în acest sens. ”Conform Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Consiliul Regal rămâne la dispoziția Custodelui Coroanei”, arată un document oficial adoptat de membrii Consiliului Regal în data de 2 martie, după întâlnirea cu Majestatea Sa Regele Mihai I. De asemenea, și principalele organizații monarhiste din România și-au afirmat regretul pentru starea de sănătate a Regelui, precum și fidelitatea față de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României.

”Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) a luat act cu regret de decizia Majestății Sale Regelui Mihai I de a se retrage din viața publică. Toți membrii ANRM se roagă pentru însănătoșirea Majestății Sale”, afirmă cei doi copreședinți ai Alianței, Cătălin Șerban și Valentin Lungu. “ANRM își reafirmă fidelitatea de nezdruncinat și sprijinul față de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României și față de toți membrii Familiei Regale a României. ANRM va continua să militeze ca până acum pentru revenirea României pe drumul său firesc, acela de monarhie constituțională”, mai susțin reprezentanții alianței.

Cei doi copreședinți ai ANRM au exprimat și opinia Clubului Monarhiștilor Clujeni și ai Clubului Monarhiștilor Bistrițeni, care au decis să participe la procesul de unificare a mișcării monarhiste din România. ”Nu există o personalitate mai potrivită și mai bine pregătită pentru a-l reprezenta pe Regele Mihai I și, atunci când va fi nevoie – noi sperăm că acest lucru se va întâmpla peste multă vreme – să îi succeadă Regelui”, a mai anunțat copreședintele ANRM, Cătălin Șerban.

Biografia publică a Principesei Moștenitoare Margareta confirmă declarațiile liderilor monarhiștilor. Alteța Sa Regală Principesa Margareta este primul copil al Regelui Mihai I și al Reginei Ana. Ea s-a născut în exil, în Elveția, la Lausanne, la 26 martie 1949. Alteța Sa Regală declara că, deși s-a născut în exil, a purtat tot timpul România în suflet. Principesa Margarate a României s-a pregătit serios pentru a-și asuma responsabilități publice. Alteța Sa Regală este licențiată în Sociologie, Științe Politice și Drept Internațional a uneia dintre cele mai prestigioase universități britanice, cea din Edinburgh. În perioada exilului, Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României s-a implicat în activitatea unor organisme create în cadrul Națiunilor Unite. Ea a activat în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură și al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii. În condițiile dramatice ale anului 1989, Alteța Sa Regală a decis să se dedice total țării sale. De aceea, Principesa Margareta a României a parasite cariera pe care și-o construise în cadrul organizațiilor internaționale și, din 18 ianuarie 1990, ea slujește interesele României.

Momentul în care Principesa Margareta a României a pășit pe pământ românesc a marcat reîntoarcerea Familei Regale a României în țara de unde fusese alungată în ianuarie 1948. Pentru a oferi un  cadru funcțional activităților sale din domeniul caritabil, cultural și educativ, în anul 1990, împreună cu Regele Mihai I, Alteța Sa Regală a înființat Fundația Principesa Margareta a României. Este azi una dintre cele mai prestigioase și mai active fundații din România.

Una dintre acțiunile caritabile a Principesei Margareta a României a fost decisivă pentru viața sa. Alteța Sa Regală a vizitat un orfelinat din Piața Chibrit din București, unde avea loc un program de terapie prin artă, intitulat ”Artecole”. Acesta era coordonat de un talentat actor, Radu Duda, cu o carismă deosebită și cu o ținută morală ireproșabilă. Modul în care se ocupa de micii orfani a impresionat-o profund pe Principesa Margareta a României.

„Probabil că Principesei i-a plăcut această apropiere sufletească a copiilor faţă de mine pe care a găsit-o dovada unei anumite generozităţi şi aplecări asupra unui domeniu care îi era atât de drag. A fost o întâlnire care ne-a marcat pe amândoi sufleteşte”, descria actualul Principe Radu al României această întâlnire. Frumoasa poveste de dragoste care s-a născut în urma acestei întâlniri a continuat cu căsătoria dintre Magareta și Radu, în 21 septembrie 1996. Soțul Principesei Margareta a României a devenit, la rândul său, Principe al României. În anul 1997, la 50 de ani după ce fusese silit să abdice, Regele Mihai I a modificat Normele Fundamentale ale Casei Regale a României și a desemnat-o pe Principesa Margareta drept succesoare. Aceste norme stabilesc clar modul în care va avea loc succesiunea regală.

“Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziția Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”, prevăd Normele Fundamentale promulgate de Regele Mihai I. Tot aceste norme au oferit Alteței Sale Regale titlul de Custode al Coroanei române. Acest titlu este purtat de Șeful Casei Regale, în mod obișnuit.

În toți anii, Principesa Margareta a României a onorat încrederea acordată de tatăl său, iar în opinia istoricilor, fidelitatea sa față de Regele Mihai I nu poate fi comparată decât cu cea manifestată de Regele Ferdinand I față de Regele Carol I. În ciuda unor diversiuni referitoare la preluarea rolului de Moștenitor de alte persoane, Normele Fundamentale și dorința Regelui Mihai I sunt clare.

11 comentarii

 1. Toma Gabi says:

  PRINTESA, SA NE TRAITI.

 2. Cristina-Adriana Popescu says:

  Alteta Voastra Regala Principesa Mostenitoare a Romaniei, suntem convinsi ca ceea ce ati facut pentru noi toti in ultimii 25 de ani o sa continue in mod firesc. Tragem inca nadejde ca o sa fie si stiri bune referitoare la sanatatea Majestatii Sale Regelui!

 3. Cristian Sandu says:

  Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei a dovedit calitati care o anu ta ca pe o mare Regina a Romanilor! S-a implicat cu succes in rezolvarea unor probleme sociale serioase, a demonstrat respect fata de valorile acestei tari, personalitati, obiceiuri traditii, a incurajat sub toate formele tinerii care vor reprezenta viitoarea elita stiintifica, artistica si culturala a tarii. A reprezentat impecabil Romania pe plan international. A cooperat strict institutional cu autoritatile publice, respectind scrupulos regula echidistantei politice, obligatorie pentru orice Casa Regala in monarhiile constitutionale. Aici sigur a deranjat anumite grupari care “visau” sa manipuleze Casa Regala pentru satisfacerea unor interese politice partizane! Va asigur , Alteta Voastra Regala, de intregul sprijin al Grupului de Actiune pentru Monarhie si Democratie , care va continua sa actioneze pentru reinstaurarea cit mai grabnica a monarhiei constitutionale in Romania!

 4. Niciodata nu mi-am pus problema ca, dupa disparitia fizica a MS Regele Mihai I al Romaniei, se va crea un vid de putere vis-a-vis de Casa Regala a Romaniei. Este logic sa se intample asa, ca primul nascut, in persoana ASR Principesa Margareta a Romaniei, sa duca mai departe DESTINUL REGALITATII, asa cum a hotarat Regele! Doar ca mi-as fi dorit ca predarea stafetei sa se faca in mod oficial prin REINSTAURAREA MONARHIEI, asa mi se pare drept, fata de Rege si fata de natiunea romana. Asta e dorinta mea, a unui simplu cetatean care pune adevarul mai presus de interesele meschine ale celor ce tin cu dintii de putere, o putere obtinuta fara vointa poporului roman si ilegal constituita. A spune ca ce-a fost, a fost, este o maxima a celor care doresc sa-si traiasca viata acceptand firimituri de la masa unor impostori. CE-A FOST, TREBUIE REPARAT MORAL SI ISTORIC SI CE VA FI SE LEAGA IN MOD NATURAL DE CE-A FOST SI REPREZINTA INTRAREA IN NORMALITATE.

 5. Laura Toader says:

  NIHIL SINE DEO!

 6. Moldoveanu Ursula si Vasile says:

  URAM DIN SUFLET INSANATOSIRE MAJESTATII SALE REGELE MIHAI AFIRMIND ADMIRATIA SI DEVOTAMENTUL PENTRU ALTETA SA REGALA PRINCIPESA MARGARETA CU DORINTA DE A AVEA FORTA NECESARA IN CONTINUAREA NOBILELOR ACTIUNI IN CARE ESTE IMPLICATA

 7. Salut acest excelent articol semnat de Claudiu Pădurean, sperând ca mass media să-l valorifice.

 8. Diana Lucia Zotescu says:

  Foarte bun articolul domnului Padurean din “Romania Libera”. Vine sa-i lamureasca si pe cei care, fie nu au stiut, fie nu au vrut sa accepte, ca vointa Regelui nostru in privinta desemnarii succesiunii la rangul si titlul de Rege / Regina este suverana, ca de altfel si in cazul tuturor regilor actuali si din trecut din lume. Asta cu atat mai mult atunci cand vorbim de monarhii constitutionale – asa cum sunt monarhiile europene, fie ele domnitoare precum cele existente in cele 10 (11?) tari europene si alte cateva in Asia si Africa ( Anglia, Suedia, Norvegia, Olanda, Belgia, Danemarca, Spania, Monaco, Luxemburg, Lichtenstein, Andora dar si din Japonia, Iordania, Thailanda, Malaezia, Maroc s.a.), dar si in Casele Regale ce sunt – inca – nedomnitoare precum Casele Regale ale Romaniei, Bulgariei, Serbiei, Albaniei, Muntenegrului, unde rev enirea la Monarhie este foarte posibila, mai ales in Romania.

  Loialitatea monarhistilor din Romania fata de Regele Mihai se va transfera integral catre cea care a fost desemnata de Rege sa ii urmeze, si anume catre Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta, Custodele Coroanei Romaniei. Rugam pe Majestatea Sa sa fie linistit in aceasta privinta, iar pe Alteta Sa Principesa Margareta o asiguram de tot sprijinul, dragostea, loialitatea si credinta noastra.

  Am credinta ca Dumnezeu va fi indurator si-L va ajuta pe Regele nostru sa-si echilibreze starea de sanatate ca sa se poata inca bucura atat de festivitatile acestui an, cat si de modul magistral in care succesoarea Sa va administra si conduce treburile Coroanei.

  Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 9. Mesaje pe Facebook says:

  Agenția Imobiliara Luca Traiasca Regele!
  #
  Elena-Leontina Buruiana Iubim Monarhia!
  #
  Costache Constantina IN FATA ACESTUI SFANT CARE ESTE REGELE MIHAI I – REGELE NOSTRU,IMI PLEC CU SMERENIE GENUNCHII SUFLETULUI.DUMNEZEU SA-L BINECUVANTEZE CU SANATATE SI LINISTE.
  #
  Anca Dumitrescu Trăiască Regele Mihai !Dumnezeu sa-l ajute si sa ne ajute si pe noi ,ajutand – il pe Marstatea Sa
  #
  Gheorghe Ungureanu Sînt pentru Monarhie !
  #
  Cornel Virjoghe multa sanatate MAJESTATE !
  #
  Sorina Ilea Doamne ajuta ,putere ,rabdare Dumnezeu sa va intareasca ! Va iubim din suflet Regele nostru drag !
  #
  Bodo Judita https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153392536798519&set=a.10152439114313519.1073741939.592528518&type=3&theater
  #
  Teodor Vuc Să fiți la înălțimea tatălui d_voastră ,Alteță !
  #
  Gabi Hromei Sa se instaureze monarhia si Principesa Margareta sa ne reorezinte. Traiasca Regele! Iubim monarhia.
  #
  Georgeta Ganea România Monarhie !! Sanatate Majestații sale!
  #
  Octavian Georgescu Da, doar ca ANRM e cel putin dubios de puturoasa.
  #
  Jitariu Aurel Monarhia Uneste Tara! Traiasca Regele !Sa vina Monarhia!
  #
  Irina Copceac Dumnezeu sa-i dea putere sa poata face la fel de multe lucruri bune pentru tara.RESPECT si CONSIDERATIE !!
  #
  Silvia Cristoiu Sanatate Majestatii sale !
  #
  Cati Murgus Multa sanatate si putere, Majestatii sale ! Sanatate Regelui si Reginei noastre!
  #
  Bilan Dumitru In toate țările unde este monarhie oamenii o duc bine .
  #
  Ioana Varlan Sunt o regalistă convinsă !
  #
  Valeria Ciobotaru Sunt o regalista comvinsa! Din pacate poporul nostru nu este pregatit pentru regalitate !
  #
  Stefan Nica Un rege dintr-o dinastie care a iubeste Romania,tot respectul si multa sanatate Majestate,sunteti un om bun
  #
  Curic Severin ordinea si disciplina regala este foarte buna ,dar pentru ROMANIA acest capitol cred ca s-a incheiat. Ne pare rau .
  #
  Georgeta Surian Sanatate Majestate !
  #
  Valeria Vesa Suntem.cu.tot.sufletul.alaturi.de.Majestatea.Sa
  #
  Tugui Dumitru sanatate majestate
  #
  Lacramioara Ghirbe SANATATE multa MAJESTATE .
  #
  Simona Nicula Multa sanatate!
  #
  Zamfir Lenuta Multa sanatate !
  #
  Elena Ghergu Vei fi o regina frumoasa si inteleapta…Doamne ajuta.
  #
  Robert Badea Traiasca Familia Regala a Romaniei
  #
  Florian Chivu atentie la termenii pe care ii folositi, domnule jurnalist. Principesa Margareta nu este custodele Romaniei !!! ci al coroanei …..am renuntat sa citesc tot articolul din cauza acestor “scapari”..
  #
  Ivanov Anca Pacat ca Principesa Margareta nu are copii, asa ce este bun pentru tara asta se duce odata cu ea
  #
  George Carstea Totul este cu circuit inchis nu este ceva public sint anumite întruniri unde se iau deciziile ptr ei.
  #
  Ungureanu Cornelio Multa sanatate regelui si familiei sale.
  #
  Elena Ani Raica nu va fie teama….nici unul si nici altul nu-si va asuma responsabilitatea unei tari in curs de dezmembrare….
  #
  Bebe Mihai Sanatate Majestate!
  #
  Mircea Schimbinschi Ve-ti fi o regina minunata,o sa aveti tot sprijinul romanilor
  #
  George Gofita Anglia are regină…și de când !
  #
  Nicoleta Guyard asta sa o credeti voi !!! nu a tuturor romanilor!!!
  #
  Cristina Chirea Vin vremuri grele…vulturii pandesc, monarhia este descoperita in aceasta vanatoare. Romania si romanii au numai de pierdut. A cata oara?? NIHIL SINE DEO.
  #
  Vasile Alexandru Horvat Ce fata frumoasa si luminoasa are printesa Margareta
  #
  Florin Loga Si ce daca se unesc ANRM Cluj cu Bistrita ?? . Oricum monarhistii adevarati tin cu cel care este desemnat oficial de MS . Mihai . Ar fi bine ca toti sustinatorii monarhiei din Romania , sa lase de o parte toate fleacurile si orgoliile si sa luptam pt reinstaurarea Monarhiei in Romania , indiferent de cine o va conduce !!.
  #
  Ileana Indrecan pricipesa a fost educata crescuta pentru a prelua toate atributiile reglitatii ai doresc multa tarie si respect
  #
  Ovidiu Vlad respect
  #
  Frantia Alexandru Regelui și Reginei României , Dumnezeu să va călăuzească
  pași și sanatatea
  #
  Felicea Viezureanu Multă sănătate majestății sale,Regele MIHAI!!
  #
  Felicea Viezureanu Putere și speranță!!
  #
  Ion Mandraveala Traiasca. Monarhia. Traiasca. Regele.
  #
  Liliana Ghelberg Ca si a regelui ,0′
  #
  Maria Tertan Multe .Poate mai multe deci un politician care se gandeste numai la ei .
  #
  Costinela Aronela Matei Sunt de acord cu monarhia ,dar sa intrebam si agenturile !
  #
  Ecaterina Trifan sa ramana o doamna in adevaratul sens al cuvantului, modesta, si sa duca mai departe nobletea unei FAMILII REGALE pe care timpul a distrus-o . Doresc sa ne impacam, generatii, sa respectam CASA REGALA. Este o pagina din istoria Poporului Roman.

 10. Roxana Gabriela Mateescu says:

  PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA are privirea calda , frumoasa , sincera, a MS , REGELUI MIHAI . Privind ochii PRINCIPESEI vad azurul si puritatea ochilor iubitului nostru REGE . Multa , multa , sanatate MS , REGELUI ! TRAIASCA MONARHIA !

 11. […] de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care avea să devină Carol I, primul Rege al României, potrivit RomaniaRegala.ro.Anunțul publicat de Casa Regală a României a readus în prim-plan problema succesiunii la […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51399581
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate