Regina Maria începea, acum 99 de ani, legendara sa vizită în Franța

Exact acum 99 de ani, în ziua de miercuri, 5 martie 1919, Regina Maria a început, la Paris, o vizită care va rămâne în istoria modernă a ţării noastre.

Regina Maria a călătorit cu Trenul Regal, însoţită de fiicele ei, Principesa Elisabeta și Principesa Mignon, precum şi de o suită. Vizita la Paris a durat din ziua de 5 până în ziua de 12 martie. Ulterior, Regina Maria a revenit la Paris, între 30 martie și 16 aprilie 1919.

Călătoria a fost amplu relatată de ziarişti din România, Franța, Italia, Marea Britanie și din alte țări europene. Ea a suscitat interesul personalităţilor politice, culturale, şi al publicului larg. Deși Regina era suveran-consort și nu șef de Stat, intervenția ei în favoarea României, după încheierea Primului Război Mondial, a fost decisivă.

Vizita la Paris a avut loc în prezența prim-ministrului român Ionel Brătianu și a jucat un rol important în favoarea României la Conferinţa de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920).

Întâlnirile Reginei Maria cu președintele Raymond Poincaré și cu prim-ministrul Georges Clemenceau au rămas în istorie, iar astăzi se vorbește despre ele în societatea românească drept momente legendare ale diplomației românești, în general, și ale diplomației regale, în special.

Regina a fost oaspetele Academiei Franceze și a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase. Ea a întâlnit comunitatea românească din Franța, a fost oaspete de onoare al Operei Garnier și al Comediei Franceze, a luat prânzul cu ministrul Afacerilor Externe Stephen Pichon la Quai d’Orsay, a participat la o slujbă la Catedrala Notre Dame în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și s-a întâlnit cu Președintele Statelor Unite ale Americii Woodrow Wilson.

Regina Maria a fost distinsă, cu ocazia vizitei, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, va iniția un amplu proiect de celebrare a centenarului legendarei vizite a străbunicii sale în Franța.

10 comentarii

 1. N Bogaceanu

  Vesnică amintire şi recunoştință! ❤

 2. Laura Ghibu

  Mulțumim Majestate!

 3. In Memoriam !!Vesnica recunostinta pentru Regina Maria,iubitoare de Tara si neamul romanesc!!!A fost un diplomat de exceptie pentru Romania si Natiunea Romana!!!Requiescat in pacem!!

 4. doina costea

  mulțumim majestate

 5. doina costea

  mulțumim majestăților pentru patrotismul dv. p. adevărata credință în bunacuviință

 6. Maria

  Mulțumim Majestate! Fie ca bunul Dumnezeu să vă răsplătească în împărăția sa se pace,odihnă veșnică!

 7. Diana Lucia Zotescu

  Regina Maria, Marea noastra Regina Maria, mandrie nationala si motiv de profunda adoratie, respect si vesnica recunostinta ! Entuziasmul Ei contagios, sfetnic intelept, tenace si de incredere al Regelui Ferdinand, increderea Sa in poporul Sau, in soldatul de rand pe care l-a insufletit pe front, in lupta pentru victorie si ale carui suferinte le-a alinat pe patul de spital de campanie, credinta Sa cu tarie in destinul tarii Sale – dar si fauritoare a acestui destin pe care nu l-a lasat la voia sortii, ci i-a croit neobosita traiectoria in istorie cu marea Sa inteligenta si intelepciune – toate acestea si inca multe altele o fac nepieritoare in amintirea si recunostinta noastra si a generatiilor viitoare.

  Prin implicarea totala in toate aspectele de viata din Romania, prin daruirea, intelepciunea, pregatirea si experienta Sa in atatea domeniii vitale, prin vitalitatea si activitatea Sa neobosita in serviciul tarii si al poporului Sau, Regina Margareta a Romaniei va fi, cu siguranta, o continuatoare nu doar a nobilului legat testamentar al Augustului sau Inaintas si Parinte – Bunul si neasemuitul Rege Mihai – dar si o continuatoare a strabunicei Sale, Regina Maria. Fie ca Domnul, si vremurile, si oamenii sa-i permita a duce la implinire maretul Sau proiect !

 8. NIHIL SINE DEO Träiascä Monarhia in ROMÄNIA

 9. Pingback: Ambasadorul Republicii Franceze la Palatul Elisabeta | Familia Regală a României / Royal Family of Romania

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 22809593
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate