Majestatea Sa Margareta

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române este șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România, începând cu ziua de 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I. Titlul său dinastic este “Majestatea Sa Regina”, dar Majestatea Sa a decis ca pentru moment să continue să poarte titlul de “Custode al Coroanei” în împrejurările oficiale.

Actualul șef al Familiei Regale s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Majestatea Sa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana ai României. A fost oficial desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și numită Custodele Coroanei române în anul 2007.

Majestatea Sa este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.

Margareta, Custodele Coroanei a fost angajată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi ale Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfarşit în Europa de Est, Majestatea Sa părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.

Sosește în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.

Custodele Coroanei a însoţit pe Regele Mihai I în turneele susţinute în 1997-2007 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din mai 2001, cuplul regal locuiește la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române este Suveranul Ordinelor și Decorațiilor Regale române și a primit Colanul (2017) și Marea Cruce al Ordinului Carol I (1996), Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2011), Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), titlul de Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009) şi Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012).

Majestatea Sa este membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, Doctor Honoris Causa al Geneva School of Diplomacy, al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara, al Academiei de Studii Economice din Chișinău și al Universității din Pitești.

Majestatea Sa Margareta este președinta Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Fundației Regale Margareta a României, al Fundației Atletismului Românesc (președinte de onoare), al Asociaţiei Casa Majestății Sale și al Fundației Colecția Familiei Regale a României.

Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Federației Române de Rugby, Federației Române de Oină, Consiliului Național al Elevilor, Batalionului Logistic din Brigada 17 Mecanizată a Republicii Polonia, organizației “Duke of Edinburgh International Award Romania”, Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Internaţional de Film NEXT, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc “Agronomiada”, Fundaţiei Culturale Roşia Montană, “Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenți Mark Twain”, Iniţiativei Naţionale “Plantăm Fapte Bune în România”, “Christmas Lectures’’ de la Ateneul Român, Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic “Grand Prix Nova’’, Transylvania College din Cluj, Concursurilor Școlare „Cangurul”, Galei anuale „Oamenii Timpului”, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Federației Română de Ciclism, Muzeului Național al Țăranului Român și Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti”.

Majestatea Sa este cetățean de onoare al județului Cluj, al municipiului Iași, Oraș Regal, și al orașului Soultzmatt (Alsacia, Franța).

Din iunie 2005, în Bucureşti funcționează Şcoala Gimnazială Margareta a României.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu oferă opt burse regale: Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta (anual, pentru doi studenți ai Academiei de Studii Economice din București), Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria (anual, pentru doi studenți ai Universității din Chișinău), Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București) și Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității Agricole de Stat din Chișinău).

6 comentarii

 1. Sus Casa Regala A Romaniei ! Traiasca Monarhia ! Traiasca Regele in Pace si Onor !

 2. ELENA ALEXANDRESCU says:

  Cu ocazia sarbatorii FLORIILOR , ii doresc Altetei Sale Principesei MARGARETA, un calduros LA MULTI ANI, si multe felicitari !

 3. Marcel GHILINTA says:

  Sănătate multă Îi urez, viitoarei Regine a Romãniei!

 4. un om says:

  Da, este plina tara de regi, regine, printese, printi, etc. Cu tot respectul, cu ce suntem noi, “cei de rand” mai prejos decat cei din casa regala?! Sa nu-mi spuneti prin educatie, pentru ca vin si va intreb cu ce sunt de vina copiii care se nasc la sat, in catune uitate din Romania si care merg saracii pe jos cativa km pana la o scoala uitata de lume?!
  Sau cine este de vina ca unii dintre acestia abandoneaza din cauza situatiei precare? DE CE NU AVEM TOTI DREPTUL LA ACELASI TIP DE EDUCATIE? Eu cred ca in fata lui DUMNEZEU suntem egali la nastere. Ceea ce ne diferentiaza pe parcurs cred ca este sau ar trebui sa fie UMANITATEA, nicidecum educatia (pentru ca unii au avut-o de mici, iar altii au fost privati de ea fara vina)!

  DUMNEZEU sa ne ocroteasca pe toti!

 5. Astarastoae Daniela says:

  Sincere felicitari pt. tot ceea ce faceti. AVEM INCREDERE IN DVS. ALTETA REGALA SI-N INTREAGA FAMILIE REGALA. NE RUGAM LA BUNUL DUMNEZEU SA VINA ZIUA CAND VETI INCORONATA CA REGINA A ROMANIEI. PT. NOI COROANA REPREZINTA SIMBOLUL SI VIITORUL ROMANIEI. NE RUGAM DIN TOATA INIMA PT. SANATATEA SI PUTEREA M.S. SALE REGELE MIHAI, TATAL DVS. SI BUNUL NOSTRU REGE. VA ASIGUR CA NU DAM CREZARE ACELOR INFORMATII REFERITOARE LA SCANDAL DIN ULTIMUL TIMP. SUNT CONVINSA CA NU DVS. L-ATI RECLAMAT PE PRINCIPELE NICOLAE. TOTUL ESTE O INSCENARE. DVS. SI INTREAGA FAMILIE REGALA SUNTETI SI RAMANETI LA INIMA NOASTRA. VA ROG SA-MI IERTATI INDISCRETIA! DACA SUNT MICI NEINTELEGERI CU PRINCIPELE NICOLAE VA RUGAM DIN TOATA INIMA SA-L IERTATI! CU TOTII GRESIM PT. CA SUNTEM OAMENI SI FIINTE FRAGILE, DAR EXISTA IUBIRE SI IERTARE. VA ROG DIN TOATA INIMA SA-MI IERTATI INDRAZNEALA SI SA NU VA SUPARATI PE MINE. EU SUNT MAI MULT CA SIGURA CA NU EXISTA NICI UN FEL DE INCIDENT, CE SPUNE PRESA SUNT MINCIUNI. O SPUN CU TOATA SINCERITATEA SI DRAGOSTEA FATA DE DVS. SI INTREAGA FAMILIE REGALA CA DORESC DIN TOATA INIMA SA FITI DIN NOU UNITI CU TOTII: DVS. ALTETA REGALA PRINCIPESA MARGARETA, ALTETA SA REGALA PRINCIPELE RADU, ALTETA SA REGALA PRINCIPELE NICOLAE, ALTETA SA REGALA PRINCIPESA MARIA. CU TOTII SUNTETI LA INIMA MEA. PT. MINE REPREZENTATI VIITORUL ROMANIEI SI UN MODEL DE FAMILIE CRESTINA SI PT. O SOCIETATE CRESTINA SI SOCIETATE, SI-N ACELASI TIMP SUNTETI A DOUA FAMILIE A MEA. PE M.S. REGELE MIHAI IL NUMESC ICOANA NATIUNII. BUNICUL MEU A FACUT ARMATA CU M.S. REGELE MIHAI SI L-A IUBIT FOARTE MULT. ASTEPTAM VESTI BUNE DESPRE M.S. REGELE MIHAI, DOMNIA SA FACE PARTE IN RUGACIUNILE NOASTRE SI VESTI BUNE DESPRE RELATIA DVS. CU PRINCIPELE NICOLAE. NU CREDEM NIMIC DIN ACEST SCANDAL VA REPET. PT. MINE FACE PARTE DIN FAMILIA REGALA SI TOT PRINCIPELE NICOLAE RAMANE, IAR DVS. TOT PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA RAMANETI SI AVEM INCREDERE IN DVS. SI-N NEPOTUL DVS. PRINCIPELE NICOLAE, SI-N PRINCIPESA MARIA SI TOATE SURORILE DVS. SI-N INTREAGA FAMILIE REGALA. VA PRETUIM SI VA RESPECTAM PE TOTI LA FEL, FARA DEOSEBIRE. SI ASTEPT ECHIPA PE CARE AM ENUMERAT-O MAI SUS SA FIE DIN NOU IMPREUNA SI UNITA. MULTA SANATATE SI PUTERE M.S. REGELE MIHAI ! Si Dvs. Alteta multa sanatate si putere in misiunea pe care o aveti si intregii FAMILII REGALE TOATE GANDURILE BUNE! Va iubim si va imbratisam din toata inima pe toti

 6. Catalin Eftimie, inginer, Canada says:

  MS Regelui Mihai I al Romaniei vesnica recunostinta pentru o viata plina de sacrificii si daruita poporului roman.
  Condoleante familiei regale a Romaniei si puterea de a merge inainte dupa pierderea foarte grea suferita de noi toti.
  Principesei Margareta ii dorim multa tarie si intelepciune in deciziile grele pe care le are de luat in prezent, dar si in viitor drept Custode al Coroanei, o mare raspundere preluata de la MS Regele Mihai I al Romaniei.
  Fie ca Romania sa-si redescopere si sa-si pretuiasca la justa valoare vocatia de monarhie, singura garantie de recunoastere a ierarhiei valorilor umane, intelectuale si profesionale in situatia prezenta din tara!
  Dumnezeu sa-L odihneasca si sa-L primeasca pe Majestatea Sa!

Lasa un comentariu